gładka masa czekoladowa. Dekoracja owoce dowolne 2 łyżki galaretki cytrynowej Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i przestudzić, a następnie pędzelkiem smarować wszystkie owoce ułożone na mazurku. Mąkę przesiać na stolnicę dodać posiekane zimne masło, proszek do pieczenia, żółtka cukier puder i śmietanę. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godziny(...)pieczenia ułożyć ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane. Na przestudzone ciasto wlać masę czekoladową i poczekać aż lekko zastygnie. Na czekoladzie układać pasami pokrojone owoce. Posmarować rozpuszczoną galaretką. mazurek czekoladowy z owocami
O kuchni z uczuciemOrzeźwiający i delikatny sernik przygotowany na bazie jogurtów greckich. Jest trochę czasochłonny ale za to banalnie prosty do zrobienia. Polecam taki deser na wiosenne przebudzenie. Składniki
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymnie truskawkowe) Dodatkowo: 100 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru pudru cukiereczki Wykonanie: Rozpuść 2 galaretki w 200 ml wody i odstaw do wystudzenia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia (najlepiej jeśli masz blachę z odpinanymi bokami, bo lepiej wyciągnąć i pociąć całe ciasto). Na spodzie ułóż warstwę herbatników. W misie miksera krótko zmiksuj serek, wlej śmietanę 30% i miksuj(...)Następnie wlewaj zimną, ale nadal płynną galaretkę, krótko zmiksuj do połączenia składników (można dodać kawałki dowolnych owoców). Wlej masę do blachy i ułóż na wierzchu drugą warstwę herbatników (zrób minimalne odstępy między ciasteczkami żeby później było lepiej kroić w kosteczki). Włóż do lodówki. Ubij pozostałą śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i ozdób ciasto za pomocą worka cukierniczego. Ozdób cukiereczkami. Ciasto
Kulinarna (nie)codziennośćmasła 2 żółtka skórka otarta z 1 cytryny pianka: 250 g śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa dodatkowo: 1 słoik konfitury mirabelkowej, malinowej lub z czarnej porzeczki wiórki kokosowe i orzechy do ozdoby Przygotowanie: ciasto: Obydwie mąki mieszamy z cukrem, dodajemy żółtka, posiekane masło oraz skórkę otartą z 1 cytryny. Zagniatamy ciasto które odkładamy do lodówki
Bon appetit mon amiebardzo delikatny serniczek na zimno z chrupiącą posypką z prażonych wiórków kokosowych. Ciasto jest doskonałym deserem na co dzień i od święta. Moi bliscy byli zachwyceni jego smakiem. Polecam :) 1 kg sera na serniki z wiaderka 250 ml śmietanki 30% 1/2 szkl cukru pudru 2 galaretki krystaliczne 1/2 l wody ok 120 g herbatników Posypka: 3 łyżki masła 3 łyżki(...)wyłożyć folią. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na puch. Nadal ucierając dodawać ser. Na koniec wlać galaretkę i krótko zmiksować. Wylać na herbatniki. Na masę sernikową wyłożyć uprażone wiórki kokosowe. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia
Smakołyki Asiprzepis..ciasto..mhm..a raczej deser bez pieczenia...pyszny...łatwy do zrobienia...chociaż ja miałam z nim pewien problem..no może nie tyle problem..tylko za mało wolnego czasu ..i wyszło calkiem inaczej niż zaplanowałam.. 2 wafle tortowe [ 2 sztuki a nie 2 opakowania] 2 duże jogurty naturalne cukier do smaku [ dodany do jogurtu] 3 galaretki [ każda inna
Moje domowe kucharzenieszpinaku - żałuj! Standardowo środek babeczki wykroiłam łyżeczką, pokruszyłam, i po wypełnieniu owej dziury serkiem twarogowym (w oryginalnym przepisie jest bita śmietana) obsypałam okruszkami tworząc rzeczony mech. PYCHA! SKŁADNIKI NA CIASTO: 500 g. szpinaku mrożonego 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1 i 2/3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 0,5 szklanki oleju kokosowego 0,5 szklanki jogurtu(...)Bieluch) 2 łyżki miodu 1 galaretka żółta WYKONANIE: galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance wody serek miksuję z miodem dolewam cienkim strumieniem przestudzoną galaretkę Odcinam łyżeczka górną część babeczki i nakładam masę serową. Odkrojone ciasto kruszę i posypuję powstałymi okruszkami. SMACZNEGO
Upiecz sobie babeczkęprostokątną formę wyłóż papierem. Rozłóż równomiernie ciasto i piecz je w nagrzanym piekarniku do 160 ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź. Przekrój na połowę tak, by powstały dwa prostokątne blaty. Wszystkie składniki kremu wyjmij wcześniej, by były w temperaturze pokojowej. Przygotuj galaretkę cytrynową w 150 ml wody. Odstaw do ostudzenia(...)jasnej i puszystej masy maślanej. Stopniowo dodawaj serek śmietankowy, cały czas miksując. Na końcu dodaj ekstrakt waniliowy i tężejącą galaretkę cytrynową. Wymieszaj. Jeśli twarożek nie jest gęsty dodaj go znacznie mniej, a nawet połowę. Na talerzu ułóż pierwszy blat ciasta. Na niego wyłożyć 1/2 kremu i wyrównaj. Przykryj drugim blatem ciasta. Rozłóż pozostały krem. Posyp płatkami kwiatów jadalnych
Gotuj Sam!Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części: 2 większe i 1 mniejszą. Wyłożyć do blach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec po 20 minut w temp. 200 stopni( mniejszą część piec ok. 4 minuty krócej). Wystudzić. Najcieńszy blat pokruszyć w dość drobne kawałki. [ ja potraktowałam blenderem] Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek [ jabłka tarte ze słoika ] 2 galaretki wiśniowe [ pomarańczowe(...)minut na wolnym ogniu. [ Ja miałam ze słoika tarte , od razu z cukrem i od razu dałam galaretki ]. Dodać cukier i galaretki( proszek).Dokładnie wymieszać i ostudzić. Do wystudzonej masy dodać pokruszony blat ciasta miodowego i wymieszać. Składniki na masę z kokosem: 2 szklanki mleka 5 łyżek cukru cukier waniliowy 4 łyżki kaszy manny 100 g wiórków kokosowych
Moje domowe kucharzeniegalaretki cytrynowe 0,5 litra wody 1/2 szkl. cukru pudru czekolada gorzka Przygotowanie Rozrobić galaretki w 0,5 litra gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Blaszkę wyłożyć herbatnikami. 3 śnieżki połączyć z mlekiem i ubić. W osobnej miseczce zmiksować twaróg, dodać cukier puder. Do masy twarogowej dodać ubitą śnieżkę i połączyć ze sobą całość. Następnie wlewamy łyżką ostudzoną galaretkę(...)miksujemy powoli. Gotową masę wlewamy na ciastka. Wierzch oprószyć czekoladą i włożyć ciasto na noc do lodówki. Autor przepisu: Helena Ałdaś Artykuł Ciasto pianka na herbatnikach pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisytruskawkowy galaretki truskawkowe - 2 opak truskawki - 0,5 kg woda gotowana - 400 ml Przygotowanie : Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier dalej ubijać. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach (40x24) wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec ok.25 minut(...)biszkopt, wstawić do lodówki. Mus truskawkowy: Truskawki oszypułkować, opłukać, zblenderować. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Wymieszać galaretki z musem truskawkowym, wstawić do lodówki, gdy mus będzię lekko ściśnięty, wylać na masę serową. Wstawić blachę z ciastem do lodówki, najlepiej na całą noc . (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusiskładnikiciasto* 2 jajka* 1/3 szklanki mąki pszennej* 3 łyżki proszku budyniu śmietankowego* 1/3 szklanki cukru* 1 łyżeczka octu* 1/3 łyżeczki proszku do pieczeniamasa jabłkowa* 3 w dowolnym smaku galaretki* 1 kg jabłekmasa cappuccino* 500 ml śmietany kremówki 36%* 3-4 łyżki cukru pudru* 1 opakowanie kawy cappuccino śmietankowego* 5 łyżek żelatyny* tarta czekoladaSposób przygotowaniaciastoOddzielić żółtka od białek.Białka ubić(...)pieczenia i ocet, wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte.Dodać żółtka do białek i wymieszać.Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z budyniem i delikatnie połączyć.Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp 180°C, ok 20 min.masa jabłkowaJabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce do jarzyn, odcedzić sok.Galaretki rozpuścić
Mix smakuzrobienia tego sernika wykorzystałam ser zrobiony z jogurtów greckich KLIK . Zwykły twaróg również będzie odpowiedni. Ciasto wyszło bardzo smaczne i puszyste o strukturze pianki. W sezonie owocowym świetnie będzie się komponować z truskawkami i galaretką. Serniczek jest łatwy i pyszny, polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYMIARACH 28/15 CM: 0,5 kg dowolnego mielonego sera 330 ml śmietanki(...)nasączamy kawą. Ser ucieramy z cukrem pudrem. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera, miksujemy. Wlewamy zimną galaretkę, ubijamy, dodajemy sok z cytryny wg uznania. Masę serową wylewamy na biszkopty. Na wierzch układamy biszkopty, które również nasączamy kawą. Ciasto chowamy najlepiej na całą noc do lodówki. Wyciągamy z blachy, usuwamy folię i dowolnie kroimy. Możemy posypać kakao
Pani na deserjuż pierwsze polskie truskawki. Kiedy je zobaczyłam musiałam coś z nimi wykombinować Lekki sernik z mascarpone i truskawkami to świetna propozycja dla osób, które nie lubią ciężkich i masiastych ciast. Przepis znalazłam gdzieś w sieci i trochę przerobiłam. Przede wszystkim zrobiłam go na cienkim biszkopcie, a w oryginale użyte zostały gotowe, małe biszkopty. Ja zdecydowanie wolę kiedy na dnie jest(...)używamy gotowych biszkoptów to rozpoczynamy od upieczenia klasycznego biszkoptu z 3 jaj z TEGO przepisu. Gotowy biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. Ciasto pozostawiamy w formie. Jeśli używamy gotowych biszkopcików to układamy je ściśle na wyłożonym papierem do pieczenie dnie tortownicy. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i studzimy. Pączujemy nią biszkopt/biszkopciki. Używamy tylko kilka łyżek (u mnie 5 łyżek), resztę po stężeniu
PatiGotuje