ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:212/345)

Chleb orkiszowo żytni na zakwasie 207

mnie to nie znaczy, że drugiej osobie uda się upiec podobny chleb . Tak, tak wszystko zależy od mąki…ale jeśli już ma się wprawę co do konsystencji chlebowego ciasta czy jak zrobić chlebowy zakwas , kiedy wiedzieć, że chleb już jest wyrośnięty czy upieczony, jak uzyskać chrupiącą skórkę czy chleb z dziurami jak w szwajcarskim serze… to pozostaje tylko(...)nasion słonecznika 100 g pestek dyni 50 g nasion sezamu 25 g nasion lnianego siemienia 25 g maku Wymieszaj zakwas z wodą, jogurtem i melasą. Dodaj obie mąki i wymieszaj łyżką do połączenia. Przykryj folią i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Dodaj później nasiona i sól i dokładnie wymieszaj. Ciasto jest dosyć gęste ale takie ma być. Przykryj

codojedzenia
Jak upiec dobry chleb w domu? 165

fakt, że ciasta praktycznie nie trzeba wyrabiać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zastanawiasz się, jak upiec chleb, który będzie zdrowy? Kwestia tego, jak upiec chleb razowy wcale nie jest skomplikowana – wystarczy zamienić zwykłą białą mąkę na pełnoziarnistą (razową – typ 2000 lub orkiszową – typ 3000) . Co więcej, z powodzeniem można dorzucić jeszcze nieco zdrowych ziaren takich, jak pestki dyni, siemię lniane(...)Pieczywo na drożdżach jest łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu (wyrasta w zaledwie 2 godziny), a przy tym z powodzeniem można je wypiekać w popularnych keksówkach. Należy jednak pamiętać, że ciasto oparte na mące pszennej wymaga solidnego wyrobienia, by było odpowiednio pulchne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak upiec chleb bezglutenowy? Osoby z nietolerancją glutenu wcale nie muszą rezygnować z pysznego domowego pieczywa

Kulinarne Przeboje
Kruche rogaliki z dżemem z dyni 217

znam już od dłuższego czasu i najczęściej robię z czekoladą (przepis znajduje się też na blogu). Tym razem jednak postanowiłam użyć domowej konfitury z dyni. Rogaliki wyszły przepyszne! var metaslider_8618 = function($) { $('#metaslider_8618').nivoSlider({ boxCols:8, boxRows:1, pauseTime:3000, effect:"fold", controlNav:true, directionNav:true, pauseOnHover:true, animSpeed:700, prevText:"<", nextText(...)Rozpuścić drożdże 2. Do drożdży wsypać mąkę 3. Dodać margarynę, jajko, sól oraz cukier 4. Energicznie zagnieść ciasto 5. Ciasto rozwałkować 6. Wyciąć trójkąciki 7. Nałożyć dżem dyniowy 8. Zwinąć ciasto, tworząc małe rogaliki 9. Rogaliki piec na formie wyłożonej papierem do pieczenia 10. Upieczone rogaliki posypać cukrem pudrem Poprzedni krok 1 z 10 Następny krok   Jestem bardzo ciekawa jakie

KuchniaWeDwoje.pl
3 x chleb z garnka 499

drożdże suche. Należy się trzymać zasady - 1 s suchych drożdży to 2 g świeżych. I wszystko się uda. Wprawdzie suche drożdże wolniej pracują, a co za tym idzie - ciasto nie rośnie tak szybko, jednak w perspektywie całonocnego wyrastania chleba, nie ma to tak wielkiego znaczenia. Co do naczynia, w którym ma rosnąć chleb, musi być ono wysokie. Chleb(...)drożdże nie lubię metalu. Garnek do pieczenia nie musi być rzymski, wystarczy szczelne naczynie żaroodporne lub jak w naszym przypadku brytfanka.  PRZEPIS I - pszenny z czarnuszką i pestkami dyni SKŁADNIKI: 400 g mąki pszennej typ 550 lub 650 10 g drożdży świeżych lub 3,5 g suszonych 1/2 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 3/4 łyżki oleju 250 ml letniej

Kuchnia od dwojga
Rogaliki topione z marmoladą i dynią 213

Uwielbiamy te rogaliki i aż się sama zaskoczyłam, ze jeszcze ich nie ma na blogu. Są to rogaliki nietypowe, bo ciasto swój etap wyrastania przechodzi w

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tort marchewkowy z kremem z batatów 133

Ciasto marchewkowe chyba każdy lubi… A tort z marchewkowych biszkoptów przełożonych zdrowym i pysznym kremem z batatów to uczta dla podniebienia Polecam gorąco! Polecam również tort makowy z brzoskwiniami , tort czekoladowo-truskawkowy , jogurtowy , tort owocowy na zimno , tort z japońską herbatą matcha , tort Oreo , bezglutenowy tort czekoladowy . Składniki: Biszkopt (proporcje na 1 biszkopt, a potrzebujemy 2 sztuki): 1 szklanka(...)stałej części mleka kokosowego z puszki schłodzonego w lodówce przez 1-2 doby (najlepiej użyć mleka z wysoką zawartością tłuszczu ~20%) Dodatkowo do dekoracji: surowa marchewka pestki dyni Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wsypujemy cukier i mieszamy. W niewielkiej misce mieszamy olej, ocet i mleko roślinne

Lamarida.pl
Mięciutkie ciasteczka dyniowe z czekoladą 183

przypraw;) Przepis zaczerpnęłam z tej ( klik ) strony ale podaję go już z moimi zmianami. Składniki: 115 g masła 150 g cukru 1 łyżeczka olejku waniliowego 6 łyżek puree z dyni 200 g mąki 1/4 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki imbiru(...)misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, proszek sodę i wszystkie przyprawy. Dodajemy roztopione masło i puree dyniowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i ponownie mieszamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (najlepiej na 2-3 godziny). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżeczki formujemy małe ciasteczka. Układamy je w odstępach na blaszce, gdyż

My simple kitchen
Fasolowa babka z młodym jęczmieniem, czekoladową polewą i chrupiącymi dodatkami 175

ciasto w 100 % zdrowe i naturalne, zielony kolor powstał po dodaniu młodego jęczmienia. Jeśli lubicie eksperymenty, nie wahajcie się upiec takie ciacho, nie wahajcie się w ogóle wykorzystać jakiekolwiek warzywo w kuchni. Warzywne ciacha są naprawdę rewelacyjne. Ja swoją przygodę z nimi zaczęłam nie dawno ale na swoim koncie mam już czerwoną fasolę, białą fasolę, cukinie, dynię i marchew(...)letnią wodą. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy. Ciasto polewamy czekoladową polewą przygotowaną z oleju kokosowego rozpuszczonego  i zmieszanego z woda, miodem i kakao. Posypujemy po wierzchu migdałami, orzechami i rodzynkami

Życie zaczyna się w kuchni
Babka dyniowa z miodem 167

proszku do pieczenia - 1 łyżka naturalnego kakao - 1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika - 1 szklanka orzechów włoskich - szczypta soli 1. Zaparzamy mocną herbatę, następnie wywar przelewamy do garnka, dodajemy dynię i gotujemy aż zmięknie (5-7 minut), następnie blenderem miksujemy na gładką masę, odstawiamy do wystudzenia. 2. Jajka miksujemy z cukrem i szczyptą soli do czas aż masa będzie puszysta(...)się rozpuści (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Łączymy razem suche składniki, mieszamy- dodajemy wszystkie mokre i miksujemy. Pod koniec dodajemy lekko pokruszone orzechy. 3. Formę smarujemy olejem, przelewamy ciasto do 3/4 wysokości, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C. Po godzinie zrobić próbę suchego patyczka, jeśli jest potrzeba wydłużyć czas pieczenia o 10 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę

Apetyczna babeczka
SERNIK DYNIOWY NA SPODZIE CIASTECZKOWYM + FILMIK 196

tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy masę ciasteczkową, dobrze ją dociskając do dna. Do misy robota wlewamy jajka, dodajemy cukry, chwilkę ucieramy. Następnie wlewamy śmietanę, dodajemy mus z dyni i ser. Miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec wsypujemy budynie, miksujemy. Ser wylewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku, termoobieg, 1 godzinę. Temperatura 170 %, tak aby zbytnio nie wyrósł(...)będzie bardziej wilgotny. Studzimy go około 1 godziny w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.  Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka w mikrofalówce, mieszamy i kiedy zacznie zastygać, wylewamy na zimne ciasto. Sernik dekorujemy bezami, odkładamy do lodówki na kilka godzin.  Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy 131

mojprzepisna.pl | Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy Taki mały eksperyment – chlebek bezglutenowy, chciałam spróbować jak smakuje i okazuje się, że jest smaczny. Jest też wilgotny, banalnie prosty

moj przepis na
Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy 133

mojprzepisna.pl | Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy Taki mały eksperyment – chlebek bezglutenowy, chciałam spróbować jak smakuje i okazuje się, że jest smaczny. Jest też wilgotny, banalnie prosty

moj przepis na
Śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną 148

się także innych przepisów.  Mi w tym roku przypadło zadanie upieczenia ciast. Przepis przygotowałam, przetestowałam, po czym zepsuł mi się piekarnik (wiem już o tym było, ale Święta bez piekarnika?! muszę się wyżalić ;). Ciasto bez pieczenia jakoś mi nie pasuje, więc w tym roku zamiast ciasta będą śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną.  Śledzie z suszonymi pomidorami(...)cebule 3)       słoiczek suszonych pomidorów 4)       120 g suszonej żurawiny 5)       120 g pestek dyni 6)       olej rzepakowy 7)       2 łyżki octu winnego Sposób przygotowania 1.      Pomidory suszone kroimy w paski

Na kulinarnym poligonie
Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy 167

mojprzepisna.pl | Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy Taki mały eksperyment – chlebek bezglutenowy, chciałam spróbować jak smakuje i okazuje się, że jest smaczny. Jest też wilgotny, banalnie prosty

moj przepis na
Wytrawny chlebek z cukinii 190

miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz pestki dyni, słonecznika Etap III - Łączymy składniki Do soku z cukinii dodaj jajko oraz olej, dokładnie wymieszaj. następnie dodaj startą cukinie oraz suche składniki. Na koniec  połącz wszystkie składniki. Etap IV - Pieczenie Przygotuj keksówkę i wyłóż ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika 170 stopni piecz 50 minut. Gotowy do krojenia

Wylizany Rondel
“Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem” – recenzja 196

pracuj”?   Pysznie wyglądają kotleciki z soczewicy vade, sałatka z komosy i dyni, izraelska zupa z białej fasoli, paella z komosy, tortille z awokado i bobem, meksykańska zupa z kukurydzy, kalafior z pęczakiem i ziołami, oraz turecka zupa z soczewicy. Na deser wzięłabym sahlab z czekoladą lub ciasto z różą i rabarbarem. Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem

Ugotowane pozamiatane
Chleb owsiano-orkiszowy z pestkami dyni 182

łyżeczka  soli 4 czubate łyżki płatków owsianych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 g mąki pszennej  3 łyżki oleju z pestek winogron 3 czubate łyżki pestek dyni  1 łyżka mleka do posmarowania(...)miski rozkruszyć drożdże,wsypać cukier,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do rozczynu dodać mąkę i pestki,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do  podłużnej  foremki,wierzch posmarować mlekiem. Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni. Polecam również mój chleb owsiany

Kolorowa kuchnia Elki
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 213

marynowaną brukwią – Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów – Kotlety z brukwi na maślakach z nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody z pieczonych

WojnaNaSmaki.pl
Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy 243

mojprzepisna.pl | Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy Taki mały eksperyment – chlebek bezglutenowy, chciałam spróbować jak smakuje i okazuje się, że jest smaczny. Jest też wilgotny, banalnie prosty

moj przepis na
Knedle dyniowe z jeżynami 197

Upieczną dynię zblenduj na gładkie puree. Jeśli jest taka potrzeba przetrzyj dynię dodatkowo przez sitko  przestudzone ziemniaki podziel na 4 części, jedną część wyjmij i to miejsce wypełnij mąką orkiszową i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodaj jajko i 200 g puree dyniowego. Zagnieć lekkie, nielepiące się ciasto. W razie konieczności delikatnie podsyp mąką. Podziel ciasto na 4 części

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dyniowe muffinki z pomarańczowym lukrem 202

drożdży suchych 3/4 szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 1 jajko 30 g masła 65 g cukru szczypta   soli pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego Masło roztopić i przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Wyrośnięte ciasto przełożyć

kulinarnyswiatdomi
Chleb gryczany z ziarnami 176

płatków owsianych 100 g wyłuskanych pestek słonecznika 100 g wyłuskanych pestek dyni 100 g siemienia lnianego 1 łyżka soli 1 łyżka octu balsamicznego Drożdże pokruszyć do miseczki i całkowicie rozpuścić w szklance wody, odstawić. Mąki i sól wymieszać w dużej misie. Mieszając łyżką lub hakiem do ciasta, dodać drożdże i resztę wody. Wyrabiać przez ok. 10 minut stopniowo dodając resztę

Pełny talerz
Chleb razowy na maślance 270

spuścić powietrze i ponownie wyrobić przez krótką chwilę.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i obficie obsypać otrębami (rodzaj dowolny).Do tak przygotowanej keksówki wlać ciasto. Wierzch ciasta wyrównać łyżką namoczoną w zimnej wodzie, zwilżając je jednocześnie. Odstawić na około 10 - 15 minut do wyrośnięcia.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około(...)się z niego uformułować bochenka.Temperatura maślanki nie powinna być wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż wyższa spowoduje zaparzenie drożdży.Ziarna słoneczniku i sezamu można zastąpić ziarnami siemienia lnianego, pestakami dyni czy suszoną żurawiną.Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda.W oryginalnym przepisie temperatura pieczenia wynosiła 220 stopni. Moim zdaniem była ona za wysoka, w związku

Gospodyni Miejska
103. Słodkie śniadanie, czyli puszyste placuszki dyniowe z jogurtem. 262

blenderze na gładkie puree. Wykonanie Do miski wkładamy puree z dyni, jaja, jogurt - mieszamy lub miksujemy krótko. Następnie dodajemy cukier oraz gałkę muszkatołową - mieszamy. Bezpośrednio do dyniowej mieszanki przesiewamy mąkę dokładnie wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz sodą.  Odstawiamy na 10 minut by ciasto odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy jogurt, który podamy do placków - naturalny jogurt dokładnie

Symfonia Smaków
Chlebek owsiany bez wyrabiania 1193

papierem do pieczenia. Ja piekłam w jednej foremce podłużnej. Uderzyć foremką z ciastem o blat stołu ( aby nie było dziur w chlebku ) Odstawić znowu na 20 minut . Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C , pędzelkiem posmarować lekko wierzch chlebka mlekiem i posypać słonecznikiem , płatkami owsianymi albo pestkami dyni ( Symbio ). Piec ok 65 minut.  Studzić na kratce. Smacznego

Słodkości i nie tylko