ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:160/345)

Zytni chleb pelen burakow i kminku 193

miodu, syropu z agawy, syropu klonowego 1 łyżka kminku, rozgniecionego w moździerzu 1 łyżka soli po 3 łyżki siemienia lnianego i pestek dyni 300 g mąki pszennej 120 g mąki żytniej typ 720 Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i zagniatamy ok 10 minut ręcznie lub w robocie kuchennym. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 2 godziny. Foremkę, keksówke, wykładamy papierem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem z pieczonej dyni 110

razem coś na wytrawnie 😊 Kocham słodkości i one królują na moim blogu, ale samymi ciastami się nie żywię, więc dzisiaj mam przepis na smaczną zupkę. Zapraszam 😊 Składniki: dynia pieczona 700 g, marchew 1 szt, ziemniak 2 szt, cebula 1 szt, czosnek 3 ząbki, koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki, liść laurowy 2 szt, kurkuma 1/4 łyżeczki, carry 1/4 łyżeczki, papryka słodka

kulinarne odsłony pati
Dyniowe scones (angielskie bułeczki) 159

łyżeczki cynamonu odrobina wody Scones: Mąkę, cukier, sól i przyprawy wymieszać w większej misce. Dodać masło i dokładnie posiekać. Puree z dyni, śmietanę i jajko wymieszać, dodać do suchych składników. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Stolnice podsypać mąką i dłońmi uformować z ciasta koło o grubości ok 2 cm. Podzielić na 8 trójkątów. Trójkątne bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem

Smakołyki Asi
Zakręcone dyniowo-cynamonowe bułeczki 103

był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać szczyptę soli, masło, puree z dyni, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 2. Nadzienie cynamonowe: Masło

Szalona Kuchnia Eweliny
Zakręcony chlebek dyniowy z nutą bazylii 145

był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski dodać szczyptę soli, masło, puree z dyni, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 2. Pesto bazyliowe: Bazylię

Szalona Kuchnia Eweliny
Szybkie grahamki z miodem na drożdżach 124

łyżka oliwy 10 g suszonych drożdży 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżeczka soli Do smarowania 1 jajko Do posypania czarnuszka, sezam, słonecznik, dynia, płatki owsiane, siemię itp Sposób przygotowania Z podanych składników zagniatamy dość zwarte ciasto. Przekładamy je do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy i zostawiamy na 1-1,5h. Z ciasta formujemy bułeczki, odkładamy je na blachę wyłożoną papierem

Mieszam w Garnku
Ciasteczka dyniowe z orzechami 319

łyżeczki (4g) sody oczyszczonej 120g orzechów włoskich Wykonanie: - masło utrzeć z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać purée z dyni (jeśli purée nie jest gęste, należy je maksymalnie odsączyć lub dodać do ciasta więcej mąki), zmiksować - mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przesiać do masy - orzechy posiekać na dość duże kawałki, dodać do masy - wszystko wymieszać, zagnieść

Smakołyki Bereniki
Dynia pieczona z ziołami i czosnkiem 164

Dynię posypujemy ziołami, czosnkiem, solimy i pieprzymy. PIeczemy ok 30 min w 180 stopniach 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dodatki-do-dan-glownych/dynia-pieczona-z-ziolami-i-czosnkiem/ BosowKuchni   Zapisz Zapisz Artykuł Dynia pieczona z ziołami i czosnkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Tatterowiec 149

melasy) *jeśli zakwas jest młody, można dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży ** ilość wody zależy od gęstości zakwasu Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić (najlepiej mikserem)- ciasto ma być lepkie i dosyć luźne. Można dosypać jakieś ziarenka- pestki słonecznika, dyni, sezam. Zostawić na godzinę, przykryte ściereczką. Następnie krótko wyrobić i umieścić w nasmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi formie- może to być duża

Przepisy na domowy ser i chleb
Dyniowo-serowe kluseczki z owocami i cynamonowym miodem 93

trzcinowego   6-8 śliwek węgierek 400 g malin 50 ml wytrawnego wina   łyżeczka cynamonu miód cynamonowy Serek mieszamy z puree z dyni oraz jajkami. Dodajemy mąkę, cynamon i cukier. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i odcinamy niewielkie kluseczki. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy

Mienta blog
Wielka Brytania: Dyniowo-orzechowe muffiny 170

jednej misce zmieszać wszystkie suche składniki (poza orzechami), w drugiej misce zmiksować razem miąższ z dyni, olej, jajka i cukier na gładką masę. Następnie dodać po łyżce mąkę z przyprawami. Do formy na muffiny włożyć papilotki i każdą w 3/4 napełnić ciastem, a wierzch posypać siekanymi orzechami. Z podanej ilości ciasta udało mi się upiec 15 muffinek. Wstawić do nagrzanego

Przepysznik - BLW i nie tylko
18 dań na wrzesień 131

masłem cukiniowo-paprykowym Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Knedle ze śliwkami Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kolorowymi pomidorkami Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią

Moja smaczna kuchnia
Chleb na zakwasie. Numer 1 na wigilijnym stole. 198

jeżeli zakwas jest młody, bądź zależy nam na szybszym wyrastaniu) 1 łyżka miodu pół filiżanki ziaren (do wyboru, do koloru, ja dałam ziarna dyni i siemienia lnianego) Do miski wlewamy ciepłą wodę, zakwas i pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy ręcznie potrwa to około 12 minut, albo robotem kuchennym z końcówkami do ciasta drożdżowego, wtedy napracujemy się jakieś 8 minut. Ciasto jest

MamaOskarka
Orkiszowy chleb z orzechami włoskimi i dynią oprószony makiem 133

miski. Orzechy oraz nasiona dyni podprażyć na suchej patelni, następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Do mąki dodać sól, drożdże, orzechy i dynie a także wodę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przemieszać jeszcze raz i przełożyć je do  dobrze wysmarowanej masłem blaszki (jeżeli używamy formy silikonowej nie trzeba jej smarować). Chleb

Krakowskie smaki Ani
Kruche babeczki z dżemem dyniowym i jagodami! 183

cukru - cukier z prawdziwą wanilią - łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżka jogurtu (opcjonalnie) Ciasto zagniatamy szybko i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Ciastem wylep foremki. Nałóż dżemem ( ja użyłam dżemu robionego przez mnie samodzielnie z dyni i mango) i jagody. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni C. Studzimy całkowicie! Posypujemy cukrem pudrem! Kto chętny? ;-))) Pięknego Dnia! Cmooooooook

SMYKWKUCHNI
Leniwe pierogi dyniowe 190

czosnku2-3 łyżki masła100-150 g sera pleśniowego150 g śmietany kremówkipieprz1. Ser biały rozetrzeć dobrze widelcem lub przecisnąć przez praskę. Dodać puree z dyni, jajko, sól, mąkę ziemniaczaną i 3 szklanki mąki pszennej. Zagniatać i jeśli ciasto za bardzo się lepi dodawać resztę mąki. Podzielić ciasto na mniejsze kawałki. Z każdego formować wałek -można lekko podsypywać mąką – i ucinać

UgotujmyTo.pl
Tatterowiec, czyli chleb razowy na zakwasie. 249

bochenku.400 g zakwasu żytniego150 ml wody100 g maki pszennej razowej300 g mąki pszennej białej1 łyżka soliDodatkowo ulubione ziarna, przyprawy, u mnie: czarnuszka, ziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba wg kolejności: mokre, sypkie. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Następnie gotowe ciasto przełożyć do foremki

Z butelką mleczka w tle
Rogaliki dyniowe z konfiturą 243

łyżka soku z cytryny. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, szczyptę soli i margarynę. Dodać puree z dyni (dynię pokroić w kosteczkę, ugotować do miękkości i zmiksować na papkę).   Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na kształt koła. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce konfitury. Zwijać rogaliki

Z miłości do słodkości
Dyniowo-serowe kluseczki ze śliwkami w cynamonowym miodzie 107

jajka 0/5 łyżeczki cynamonu łyżka cukru trzcinowego śliwki różnego rodzaju miód (łyżeczka na 2-3 śliwki) cynamon Serek śmietankowy mieszamy z puree z dyni oraz jajkami. Dodajemy mąkę, cynamon i cukier. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i odcinamy niewielkie kluseczki. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy

Mienta blog
Spozniona WP # 49 118

babelki.Do zaczynu dodajemy pure z dyni, jajko, sol, olej i cukier. Dobrze mieszamy po czym dodajemy pozostala make.Ciasto wyrabiamy na stolnicy oproszonej maka przez okolo 7 minut. Bedzie dosc twarde, ale latwo sie ugniata i nie lepi sie. Miske po ciescie myjemy, namaczamy w goracej wodzie by byla ciepla i przekladamy tam ciasto. Zostawiamy pod przykryciem do wyrosniecia

Przysmaki Karolki
Ravioli z dyniowym farszem w sosie szałwiowym 152

szklanka/kubek itp. ważne aby tym samym naczyniem odmierzać składniki, ale i tak jak to w życiu bywa z tego typu ciastem czasami i tak trzeba ciut podsypać mąką lub dodać więcej wody.   Farsz: około pół 1 kg dyni (waga po obraniu ze skórki i bez wnętrzności) 200 g suchej czerwonej soczewicy 2 cebule łyżeczka soli , łyżeczka suszonego czosnku (oczywiście(...)łyżki mąki 2-3 łyżki oleju roślinnego – kokosowy rafinowany jest w tym przypadki najlepszy szczypta gałki muszkatołowej pęczek świeżej szałwii sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zetrzyj surową dynię na tarce o grubych oczkach , dodaj do niej 2 szklanki wody i zblenduj na gładką masę. Na dużej patelni podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę przez 5 minut, po czym

greenscarf
Ciastka pełnoziarniste bez cukru 151

jeszcze namiastki słodyczy, możecie dodać posiekaną drobno dobrej jakości czekoladę. W przepisie liczą się proporcje, jednak jeśli czegoś nie macie, to nie panikujcie. Dążcie po prostu do odpowiedniej konsystencji ciasta. Nie macie orzechów włoskich? Nic strasznego, dodajcie więcej innych bakalii lub dosypcie trochę mąki. Możecie użyć dowolnych bakalii, byle pi razy drzwi, mieściły się one w tych(...)łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 200 gram bakalii (daktyle, żurawina, pestki dyni, siemię lniane, pestki słonecznika) 50 g mielonych orzechów włoskich 2 jajka szczypta soli Sposób przygotowania Mąkę wysypać na stolnicę. Zimne masło posiekać i dodać jajka oraz bakalie i sól. Zagnieść ciasto. Urywać kawałki ciasta i rozpłaszczać je w dłoniach. Kłaść ciastka na blasze wyłożonej papierem

Mieszam w Garnku
Orzechowe ciasteczka z pestkami dyni - bez glutenu, cukru i jajek 141

zrobił takie pyszne ciasteczka z dumą powiedziała : JA SAMA :) Ciasto jest bardzo bezpieczne i spokojnie można jeść wszystkie składniki na surowo, więc kosztowania nie było końca i nawet zastanawiałam się nad tym by zjeść je bez pieczenia. Składniki: - 3 bardzo dojrzałe banany - 1 szklanka prażonych orzechów arachidowych - 1 szklanka pestek dyni - 8 daktyli ( polecam  daktyle tej firmy(...)masy - nie masła. Blendujemy banany, dodajemy masę orzechową i daktyle, blendujemy do czasu uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pestki dyni i mąkę jaglaną. Dobrze mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy łyżką ciasteczka, by było łatwiej można przed każdym nabieraniem ciasta zamoczyć łyżkę w wodzie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni - termoobieg. Pieczemy 20 minut. Najlepiej smakują zostawione

Szkrab Je Sam
DYNIOWE LATTE Z INKĄ, BEZĄ WŁOSKĄ I PIERNICZKOWĄ KRUSZONKĄ 121

Wielkimi krokami zbliża się jesień, a co za tym idzie zbliża się też sezon na pyszne dynie. Jak wiecie wykorzystuję je nie tylko do genialnych, rozgrzewających obiadów, ale też do deserów! Ciasta dyniowe , soki , kawy albo desery na zimno z jej dodatkiem smakują genialnie. Dziś ciasta dyniowego nie będzie, ale będzie coś, co wspaniale do ciasta dyniowego pasuje(...)WŁOSKA: * drobny cukier – 80 g * białko z jaj rozm. L – 1 szt * woda – 2 łyżki * kruche pierniki ( posiekane lub zmielone ) + kawa INKA – do oprószenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PUREE DYNIOWE: Dynię ( mocno pomarańczową, o „mączystym” miąższu ), czyścimy, obieramy, wydrążamy, kroimy w plastry. Układamy w naczyniu do zapiekania, przykrywamy i pieczemy od 30-50 minut w 180C w zależności

Ostra na Słodko
gnocchi vel kopytka z dynią i masełkiem szałwiowym 133

podsypywania 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej pieprz wykonanie: Wystudzone ziemniaki i dynię przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na pure. Dodajemy jajko, mąkę orkiszową lub pszenną, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową oraz pieprz do smaku i zagniatamy ciasto. Formujemy cienie wałeczki, jeśli zachodzi potrzeba to podsypujemy mąką. Kroimy kluseczki. Wrzucamy na wrzącą osoloną

Domowy Smak Jedzenia
Dżem z dyni i jabłek 117

Pachnący goździkami i cynamonem dżem z dyni i jabłek pozwoli Wam zatrzymać jesienne smaki na dłużej. Znakomicie nadaje się do deserów, jako nadzienie do naleśników, przekładania ciast oraz na kanapki. Do jego wykonania najlepiej użyć kwaśnych jabłek. Jeśli jednak takich nie macie wystarczy, że do masy dodacie więcej soku z cytryny. Ilość cukru też możecie modyfikować dostosowując ją do własnych

MyCookBook.pl
Puree z dyni. 210

niej przekonałam. Zrobiłam nawet puree i zamroziłam małe porcje. Takie po 250 g. Dostałam. dość dużą dynię od wujka i szkoda byłoby jej nie wykorzystać. Warto zrobić taki zapas. Później mamy już, gotowy dodatek do różnych dań. Można dodawać do ciast, pieczywa, placków, zupy. Pełna dowolność. Na razie, nie mam na blogu takich przepisów, ale mam już puree, więc zaglądajcie

Agusiowe smakołyki
Kulinarne nowINKI - czyli warsztaty z Kawą Inka i Sebastianem Olma. 135

pomieszały cyferki i zrobiły nieco zamieszania. Ale  "mistrzynie w swoim fachu" szybko wyłapały błędy ! W porozumieniu z dziewczynami ustaliłyśmy właściwe proporcje ciasta i wszystko pięknie i smakowicie się udało. Pozostałe grupy przygotowywały: krem z pieczoną dynia, imbirem, kawą Inka i grzankami smażony kalafior z morelami, kawą Inka i orzechami laskowymi łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią(...)talerzu wyłóż puree z kalafiora, smażonego kalafiora, kawałki moreli, po czym wszystko posyp startym orzechem laskowym. GOTOWE!    Niebawem na blogu zaprezentuję też oba desery, czyli ciasto marchewkowe i crem brulee. W tak zwanym "międzyczasie" wzięliśmy udział w szkoleniu baristycznym. Wyglądało to niczym praca alchemika, farmaceuty czy też ... maga ? Tu szczypta tego, odrobina tamtego i jeszcze kropla owego... Fajnie

kolorowotorcikowo