ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:195/386)

Pełnoziarnisty chleb z ziołami / Whole Wheat Bread with Herbs 100

Możecie je posypać mieszanką ulubionych pestek. Ja tym razem postawiłam na płatki owsiane i mak, ale sprawdzą się na przykład pestki dyni, słonecznika czy sezamu. Chleb pełnoziarnisty na drożdżach jest bardzo prosty w przygotowaniu, jeśli macie doświadczenie z ciastem drożdżowym, upieczenie dzisiejszego chlebka nie powinno przysporzyć Wam problemu. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na domowy chleb :)  Gorąco

Lekcje w kuchni
Przepisy na Sylwestra 111

znaczy to jednocześnie, że musicie sami wszystko przygotować - namówcie znajomych, aby każdy przyniósł coś swojego. Tylko ustalcie mniej więcej kto co chce przynieść, żeby nie skończyło się na samych ciastach 😁 COŚ NA CIEPŁO Awokado zapiekane z jajkiem i pomidorem Sajgonki pieczone Tarta z papryczkami padron Tortille po meksykańsku COŚ NA ZIMNO Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Roladki z ogórka SAŁATKI(...)kaszą bulgur i warzywami Sałatka z kurczakiem Sałatka z winogronami COŚ NA SŁODKO Babeczki z mandarynką Ciasteczka owsiane z kandyzowaną skórką pomarańczową Ciasto czekoladowo-bananowe bez jajek Kulki migdałowo-kokosowe Mus czekoladowy z czereśniami Pralinki Sernik z dynią

Z notatnika dietetyka
Naleśniki ruskie 138

naleśniki z jabłkami – pierogi z mięsem – pierogi z soczewicą – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi z szpinakiem i serem feta – pierogi z dynią i serem pleśniowym – zielone pierogi – leniwe NALEŚNIKI RUSKIE Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 50 minut Składniki: – ciasto naleśnikowe z przepisu na naleśniki – 400 g ugotowanych ziemniaków – 400 g białego sera – 1,5 cebuli – 100 g wędzonego boczku

nietylkopasta.pl
Puree z dyni (mus z dyni) 49

delektować się dynią. Jednak jak wiadomo to warzywo sezonowe, więc najwyższa pora, żeby przygotować zapasy nie tylko na zimę. Cześć dyni pokroiłam w kostkę i zwyczajnie zamroziłam, z reszty przygotowałam puree, aby móc później wykorzystać do zup, ciast, deserów czy innych wyrobów

Z Hrabiną w kuchni
MUFFINY DYNIOWO-JABŁKOWE 130

proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz sól, mieszamy i odstawiamy w drugiej misce mieszamy ze sobą jajka, cukier, olej, puree z dyni oraz tarte jabłko do suchych składników dodajemy mokre i całość krótko mieszamy tylko do połączenia składników ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami do ¾   ich wysokości, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175ºC około 20-25minut do suchego

Słodkie zapomnienie
Gnocchi dyniowe (Gnocchi di zucca) 106

łyżki mąki ziemniaczanej jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa dodatkowo: masło szałwia starty parmezan Ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać puree z dyni, mąki, jajko. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Szybko połączyć wszystkie składniki w jedną gładką kulę. Podzielić ciasto na 4 części, każdą zrolować w wałek, podsypując odrobiną mąkę. Pokroić na 1 cm kawałki. Każdy kawałek zrolować na deseczce do gnocchi

wyzwania kuchenne
Dyniowe ciasteczka z rodzynkami, bez jajek i masła (Biscotti alla zucca e uvetta, senza uova e burro) 169

mieszamy mąkę razową z mąką ryżową; dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, rodzynki i startą dyni ę. Na sam koniec dodajemy olej i mleko. Masę dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Z ciasta formujemy kuleczki (ok. 40 gram), które wykładamy

La grande e la piccola cuoca
Bagietki dyniowe 178

Pyszne, pachnące bagietki mam na śniadanie. Dynia to samo zdrowie więc z jej dodatkiem można właściwie ugotować wszystko: kasze, makarony, kremy do tortów, ciasta, desery i długo by jeszcze wymieniać. Dziś użyłam pure do wypieku bagietek. Szybko się robi, niewiele pracy wymagają aby potem cieszyć oczy i brzuchy pysznymi bagietkami. Bagietki dyniowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto drwala w wersji wegańskiej 134

Teraz jest mój ulubiony sezon owocowo-warzywny, bo są już nasze krajowe jabłka, dynie, maliny, borówki itd. Dawno nie piekłam nic z jabłkami, więc w tą sobotę postanowiłam zrobić własnie ciasto „duża blacha na sobotę” z jabłkami. Ciasto drwala jak chodzą słuchy pochodzi z Australii, nie wiem, nie byłam, nie znam się Czym się wyróżnia, cóż jest wilgotne

greenscarf
Placki z cukinii z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką 125

Cukinia to takie wdzięczne warzywo... Danie tyle możliwości co dynia, bo w obu przypadkach można używać nawet do słodkich wypieków! U mnie jednak w roku cukiniowego ciasta nie było, ale za to często robię różnego rodzaju placki. Zazwyczaj na kolację, ale tym razem w ramach obiadu, dlatego mam dla Was przepis :) Te placki z cukinii są pyszne! Czosnek niedźwiedzi daje

Kolorowy Przepisownik
Chleb na zakwasie żytnim z mąki pszennej i żytniej 175

wysokość 8 cm szerokość 10 cm -50 g mieszanka ziaren do środka chleba (słonecznik,sezam,siemię lniane,siemię złote,pestki dyni -10 g czarnuszki Wykonanie -wszystkie składniki mieszamy ze sobą -formę wykładamy papierem do pieczenia -napełniamy formę ciastem i zostawiamy do wyrośnięcia równo z brzegiem blaszki najlepiej zostawić na noc.Przez noc ładnie wyrośnie. -rozgrzewamy piekarnik 170-180 stopni -wkładamy naszą

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Murzynek imbirowo-dyniowy z nadzieniem morelowym 186

zapobiegnie to nagrzaniu się czekolady do zbyt wysokiej tmp. Do rozpuszczonej czekolady wmieszać cukier. Jajka roztrzepać i połączyć z puree z dyni na gładką masę. Do masy wmieszać teraz mąkę, imbir i sól a na końcu orzechy. Połowę ciasta wylać na przygotowaną blaszkę a następnie na pół godziny do godziny wstawić ją do zamrażalnika. Zmrożenie spodniej warstwy ciasta zapobiegnie temu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kluski dyniowe z palonym masłem 130

miękkości. Odlewamy wodę i jeszcze gorące rozgniatamy na pomocą tłuczka, aż będą puszyste i gładkie. Dodajemy do ziemniaków puree z dyni, jajko oraz przyprawy: mielony imbir, kurkumę, gałkę, oraz sporą szczyptę soli. Mieszamy i dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję i może być kleiste. Na blacie lub stolnicy rozsypujemy makę. Odrywamy kawałek ciasta i toczymy otwartą dłonią wałeczek

Poezja smaku
Szybkie ciasto dyniowe z kokosem 130

Dyniowe żniwa teraz w pełni więc warto wypróbować przepis na to pyszne ciasto. Robi się je w kilka minut, a smakuje fantastycznie.  Składniki na tortownicę 24 cm: 20 dag dyni 3 jajka 3/4 szklanki cukru 10 dag wiórków kokosowych 1 jabłko  20 dag mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. W dużej misce

Apetyczna babeczka
Chlebek orkiszowy z pestkami dyni 157

pestek dyni - pestki strzelają jak popcorn. Po 20 minutach dodałam 1/2 łyżki soli, 2 czubate łyżki gęstego zakwasu i wystudzone pestki dyni. Całość wyrobiłam w misce przez 5 minut - ręcznie. Wyrabiałam krótko z uwagi na obecność zakwasu razowego. Ciasto jest dość luźne i trochę się klei. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam łącznie na 40 minut - w połowie tego czasu wyrobiłam

apetytnapieczenie
Dyniowe placuszki 163

coś na szybko - placuszki w wersji na słodko. Są pyszne i chrupiące. 'dyniowe placuszki' Składniki: - 1 szklanka pur é  z dyni ( klik ) - 2 jajka od szczęśliwej kurki - 0,5 szklanki mąki pszennej (lub więcej, do zawiązania gęstego ciasta) - 0,5 łyżeczki cynamonu - szczypta soli - cukier puder Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, do uzyskania gęstego ciasta. Smażyć placuszki

CookYourself
Chlebek dyniowo-marchewkowy 137

cukier i miksujemy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy kolejno po jajku - nadal miksując. Do tak przygotowanej masy dorzucamy puree z dyni i mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, następnie wrzucamy startą marchewkę i orzechy włoskie.Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około

Słodkie Przyjemności
Chleb na zakwasie z dynią..ezoteryczne spotkanie przy piekarniku.. 197

szklanka wody 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów [ dałam olej kujawski ze smakiem] 1/2 szkl. puree z dyni 100 g pestek ze słonecznika 1 płaska łyżka soli Wszystkie składniki (oprócz słonecznika) zmieszać w misce. Ciasto wyrabiać mikserem przez kilka minut, aż będzie gładko odchodzić od ścianek. Na koniec dodać pestki słonecznika i miksować

Moje domowe kucharzenie
Chleb na mące krupczatce z nasionami 148

wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli nasiona 1,5 łyżki: ziaren słonecznika, sezamu (np. czarnego), pestek dyni 1 łyżka lnu mielonego Suche składniki wsypać do miski, wlać 1 szklankę wody i za pomocą miksera bądź łyżki wszystko połączyć ze sobą. Ciasto będzie gęste i rzadkie. Przygotowane ciasto przykryć suchą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (około 1-1,5 godziny

Ugotować
Chleb z mąki krupczatki 208

mikserem przy pomocy mieszadeł, lub łyżką). Dodać słonecznik, siemie lniane, pestki dyni i ponownie wymieszać. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.W międzyczasie formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem i obsypać obficie otrębami).Do tak przygotowanej formy wlać wyrośnięte ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.Chleb(...)jest rzadkie, nie da się z niego uformułować bochenka.Temperatura wody nie powinna być wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż wyższa spowoduje zaparzenie drożdży.Ziarna słoneczniku, siemnienia lnianego czy pestki dyni można zastąpić ziarnami sezamu, czy suszoną żurawiną.Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda.Źródło przepisu: Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
bardzo łatwy mazurek z masą kajmakową 163

gotowej masy kajmakowej 30 g masła, miękkiego dodatkowo do dekoracji: migdały, żurawina, pestki z dyni, kandyzowana skórka pomarańczowa wykonanie: Masło miksujemy na puch, dodajemy masę kajmakową i całość miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Gotową masę równomiernie rozsmarowujemy na kruchym cieście. Wież dowolnie dekorujemy. Ciasto schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Pszenno - orkiszowe bułeczki z ziarnami 141

Doroty z bloga Moje Wypieki. Miękkie i na tyle smaczne, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia przekrojonej bułki - ani się obejrzałam a już wszystkie były zjedzone. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba i w niej też wyrastało. Składniki na około 10 bułek:250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej)250 g mąki pszennej chlebowej300 ml wody1(...)łyżeczka mielonego lub dobrze utłuczonego anyżuPonadto:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowaniaziarna do oprószenia: sezam, słonecznik, dynia, płatki soli, mak, kminek itp.przygotowanieDrożdże suche wymieszać z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn*). Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, przenieść do naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około

Stare Gary
dynianka z kluskami 141

kostkę, zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie miękka. Miksujemy blenderem na krem i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wlewamy mleko, doprawiamy solą i mieszamy do połączenia się z dynią. Podajemy z kluskami. składniki na kluski: 250 g ziemniaków ugotowanych 250 g ziemniaków surowych 1 małe jajko ok. 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oliwy wykonanie: Ziemniaki surowe ścieramy na tarce(...)drobnych oczkach (na papkę). Odciskamy z nadmiaru wody. Ugotowane ziemniaki dusimy tłuczkiem na purre. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy odsączone surowe ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, oliwę oraz jajko i wyrabiały gładkie ciasto. Formujemy małe kuleczki i gotujemy w solonej wodzie przez ok. 2-3 min. od wypłynięcia w wierzch. Ugotowane odcedzamy i podajemy z wcześniej przygotowaną zupą

Domowy Smak Jedzenia
Bellanuna, Festiwal Najlepszych Restauracji Restaurant Week 172

Moniuszki 4), czyli rodzinną restaurację we włoskim stylu. Z decyzji jestem bardzo zadowolona. Tak przedstawiało się menu festiwalowe: Przystawka: s ałatka marchewkowa z koprem włoskim i z pestkami dyni na chrupiąco z olejem z trawy cytrynowej Danie główne: r isotto z pieczonymi burakami i serem wędzonym scamorza Deser: t rzy tajemnice dobrego smaku czyli kakao, kawa, wanilia Byłam bardzo ciekawa(...)pieczonego buraka i kozi ser Danie główne Gołąbek z nadzieniem z kaszy gryczanej i borowików , sos paprykowy i szparagi Deser Ciasto marchewkowe z lukrem pomarańczowym Lukr (ul. Kopisto 1/198) Przystawka Krem z cukinii z gruszką i prażonymi pestkami dyni Danie główne Kaszotto z kaszy pęczak z żurawiną, rukolą, rzodkiewką i serem bałkańskim Deser Biszkopcik z musem mango, białą czekoladą

Qlinarnie i Qlinarnie
Dyniowe gnocchi, kopytka, kluseczki… Z wegańskim parmezanem i sosem rozmarynowym. 169

danie. Ta druga opcja jest łatwiejsza. Pierwsza jest trudna, gdyż ciasto jest dość rzadkie. Im mniejsze kluseczki zrobicie, tym szybciej się ugotują. Istnieje ryzyko, że za duże kluseczki nie ugotują się w środku. Najbardziej optymalną wielkość można uformować łyżeczką. Kluseczki Piekarnik rozgrzewamy do 180C i wsadzamy do niego pokrojoną dynię (pół dyni na ok. 5 kawałków, pokrojoną wzdłuż (w łódeczki(...)miski. W wysokim garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Łączymy dynię i mąkę z miski, oraz pozostałe składniki. Jeżeli konsystencja będzie zbyt rzadka, dodajemy odrobinę przesianej mąki ryżowej (max. 1 łyżkę), ale radzę najpierw ugotować jedną kluseczkę (gdy mąki będzie za dużo. Wrzucamy na próbę kawałek ciasta (wielkości łyżeczki) do gotującej się wody. Gdy kluseczka wypłynie na wierzch wyciągamy

Fill The Bowl
Wilgotna Babka Dyniowo - Imbirowa 102

ewentualnie skórkę pomarańczową. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.  Niepełna szklanka dyni (szklanka o pojemności 250 ml ) Wykładamy do blaszki wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia . Pieczemy w 180 stop przez około 40-50 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy. Polewa czekoladowa 4. W garnuszku umieszczamy wszystkie (oprócz orzechów) składniki na polewę

Gotowanie...to proste !
Makaron z kurczakiem i dynią w sosie Alfredo 27

Ten makaron z kurczakiem i dynią w sosie Alfredo to naprawdę przepyszny pomysł na obiad dla każdego, kto niekoniecznie przejmuje się liczeniem kalorii. Doskonałe połączenie składników

Pogotujmy.pl
Chleb na zakwasie z żurawiną 88

czasie dodajemy do ciasta sól i ponownie mieszamy ciasto. Można zrobić to ręcznie metodą szczypcową. Jeśli macie mikser to możecie użyć go do tej pracy. Powinien być wyposażony w końcówką typu hak. Po wyrobieniu przykrywamy miskę z ciastem folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5 godzin. Dobrze jest w tym czasie złożyć ciasto 2 lub 3 razy. Najlepiej(...)ciasta właściwego 5 g świeżych lub 1/2 łyżeczki suchych drożdży, to przyśpieszy wyrastanie. Pamiętajcie, aby miskę z zaczynem, jak i z ciastem właściwym szczelnie przykryć folią spożywczą, dzięki temu ciasto nie wysycha i szybciej rośnie. 🔄 Zamienniki Kawę Inkę możemy zastąpić zwykłą kawą rozpuszczalną lub też pominąć ją zupełnie. Siemię lniane można wymienić na słonecznik lub nasionka dyni. Mąka krupczatka może

SprawdzonaKuchnia.pl
WYTRAWNA TARTA Z KREMEM JAGLANO-DYNIOWYM (WEGAŃSKA, NA ORKISZOWO - GRYCZANYM SPODZIE) 153

sezamu. Wykonanie: Mąki mieszamy wraz z solą. Zalewamy wodą i dodajemy rozpuszczony olej. Wyrabiamy ciasto, którym później wylepiamy spód formy do pieczenia (użyłam standardowej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni. Puree z dyni (ugotowaną lub upieczoną dynię zblendowaną na puree) blendujemy z kaszą i resztą składników na krem

Jeść, by żyć w zdrowiu
CIASTO W 20 MINUT Z DYNIĄ 77

Szybkie i proste ale efektowne ciasto. Nikt Wam nie uwierzy że zrobiliście je w 20 minut.    Ciasto :mąka pszenna 215 g cukier 100 g mleko 130-150 ml olej 65 ml 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku Warstwa dyniowa : puree dyni 500 g 1 galaretka pomarańczowa wrzątek 250 ml cukier puder 100 g sok z cytryny

Smaczne moje