ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:177/386)

Dyniowe leniwe 32

puree z dyni –  dyniowe latte –  zupa krem z dyni –  placuszki z dyni na słodko –  muffiny dyniowe z figami –  zupa dyniowa z pomidorami –  dynia marynowana w occie –  pieczona dynia futsu black –  szakszuka z dynią –  bruschetta z dynią –  pasta z dyni i koziego sera DYNIOWE LENIWE Przygotowanie : 20 minut + pieczenie dyni Ilość porcji(...)Składniki: – 200 g puree z pieczonej dyni (najlepiej skorzystaj z mojego przepisu na puree z dyni ) – 150 g zmielonego twarogu – 1 jajko rozmiar M – 150 g mąki pszennej + dodatkowa do podsypywania blatu – 2 łyżki białego cukru – szczypta soli – 50-60 g masła – 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego – 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie : Do miski

nietylkopasta.pl
CHLEB PSZENNO - DYNIOWY + FILMIK 28

Chleb z dodatkiem musu z dyni jest smaczny, bardzo puchowy i ma piękny kolor. Polecam upiec taki chleb bo jest wyjątkowy, idealny do twarożku, miodu i dżemów.  SKŁADNIKI :   1 szklanka - 250 ml ugotowanej dyni ( mus ) dynia hokkaido 50 g świeżych drożdży 250 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru  3 łyżki oleju  700 g mąki(...)pestki dyni do posypania  PRZYGOTOWANIE :  Do misy robota kruszę świeże drożdże do tego wlewam jedną szklankę ciepłej wody 1  łyżkę cukru i te drożdże należy wymieszać.  Wlewam około 3 łyżki oleju do tego szklanka puree z dyni, 600 g mąki pszennej tortowej i tutaj sól jedna łyżeczka i pół ciasto zaczynamy wyrabiać gdyby było

Kulinarne Fantazje Marioli
Crème brûlée 55

tafli z karmelu, trudnej do przełamania łyżeczką. Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane(...)sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Burgery z buraka Pierogi z dynią piżmową Szakszuka z dynią piżmową Sałatka z buraków Kremowy sos dyniowy Pieczona dynia hokkaido Kotlety z buraka (wegańskie) Buraki pieczone Zobacz więcej przepisów styczniowych Najnowsze przepisy Kotlety jajeczne Sałatka grecka (keto, low carb) Mizeria – tradycyjny przepis (keto) Szybkie ciasto Lion bez pieczenia Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi

WegePrzepis
Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi 60

Przechowujemy w szczelnym pojemniku 3-5 dni. Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane(...)sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Burgery z buraka Pierogi z dynią piżmową Szakszuka z dynią piżmową Sałatka z buraków Kremowy sos dyniowy Pieczona dynia hokkaido Kotlety z buraka (wegańskie) Buraki pieczone Zobacz więcej przepisów styczniowych Najnowsze przepisy Kotlety jajeczne Sałatka grecka (keto, low carb) Mizeria – tradycyjny przepis (keto) Szybkie ciasto Lion bez pieczenia Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi

WegePrzepis
Szybkie ciasto Lion bez pieczenia 72

lodówkę. Ciasto od razu po przygotowaniu ma mocno chrupiący spód herbatnikowy, który zmięknie po kilku godzinach przechowywania w lodówce. Chociaż przyznam szczerze, że obie wersje bardzo nam przypadły do gustu Koniecznie sprawdź przepis na poprzednią wersję ciasta Lion bez pieczenia przekładaną masą budyniową! Zobacz również więcej przepisów na ciasta , lub na ciasta bez pieczenia Przepis na szybkie ciasto Lion(...)masło i polewamy wierzch ciasta. Ciasto dobrze jest odstawić do lodówki na kilka godzin , aby pozwolić herbatnikom nabrać wilgoci i zmięknąć. Chociaż i bez tego znika w zastraszającym tempie Źródło przepisu Tiktok @wszamto Zobacz więcej przepisów na ciasta Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto bananowe (wegańskie) Szarlotka Pani Ogonowskiej Ciasto siedem kubków Ciasto krówka bez pieczenia Ciasto bananowe z polewą serową

WegePrzepis
Placek z czarną porzeczką 76

masy, posypać po wierzchu umytymi i dokładnie osączonymi owocami, resztę ciasta wylać na wierzch Piec ok.50 min w temp. 180*C                         Robi się je błyskawicznie :)                 Takie ciasto sprawdzi się również z jagodami i borówką amerykańską(...)Kwiat dyni                                                              Kwiaty hortensji                                  Powoli dojrzewają owoce jeżyn

Proste Potrawy
Chleb dyniowy bez drożdży 160

mąki pszennej 1,5 szklanki maślanki 50 g pestek dyni 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka tymianku Mąkę mieszamy z suchymi składnikami - pestkami dyni, proszkiem do pieczenia i solą. Wlewamy maślankę, oliwę z oliwek i mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy, posypujemy

My Chcemy Jeść
Prosty chleb pszenny 88

wymieszać. Dolewać powoli wodę i mieszać łyżką drewnianą, aż składniki się połączą. Keksówkę posmarować margaryną, posypać bułką tartą, włożyć ciasto, wygładzić je łyżką maczaną w wodzie. Ciasto na chleb można posypać otrębami pszennymi, sezamem, siemieniem lnianym, ziarnami słonecznika lub dyni. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 60 o C, następnie zwiększyć temperaturę do 200 o C, piec

niecodziennikpary
Chleb mieszany na zakwasie 147

Namoczone ziarno: 91 g siemienia lnianego (pół na pół - złocistego i brązowego) 272 g wody Siemię lniane zalewamy wodą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilkanaście godzin. Ciasto właściwe: Zaczyn - całość Namoczone siemię lniane - całość 265 g wody 250 g mąki żytniej chlebowej typ 720  450 g mąki pszennej chlebowej typ 750 2 łyżeczki soli Do misy miksera przekładamy(...)przez 6 min., najpierw na małych obrotach, później na kolejnej prędkości. Przykrywamy misę folią spożywczą i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części i przekładamy do foremek spryskanych tłuszczem. Posypujemy wierzch ziarnami dyni lub słonecznika. Przykrywamy foremki czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny - chleb jest gotowy do pieczenia gdy wypełni formy

Domowa Cookierenka Agi
Domowe dyniowe bułeczki 111

był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski dodać szczyptę soli, masło, puree z dyni, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 2. Wyrośnięte ciasto ponownie

Szalona Kuchnia Eweliny
Placki z dyni na słodko 98

Mając jedną dynię w domu, możemy przygotować z niej wiele ciekawych rzeczy. Zarówno na obiad, deser, kompot do picia, jak również przetwory na zimę. Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne placki dyniowe, które mogą stanowić danie obiadowe lub deser, ponieważ są w wersji na słodko. Takie placki możemy też przygotować w wersji wytrawnej lub pikantnej, jak kto lubi. (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g dyni 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki imbiru szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: 1. Dynię obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do dyni wbić jajko, dodać mąkę, pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, można dodać

Danka Pichci
Zytni chleb pelen burakow i kminku 193

miodu, syropu z agawy, syropu klonowego 1 łyżka kminku, rozgniecionego w moździerzu 1 łyżka soli po 3 łyżki siemienia lnianego i pestek dyni 300 g mąki pszennej 120 g mąki żytniej typ 720 Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i zagniatamy ok 10 minut ręcznie lub w robocie kuchennym. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 2 godziny. Foremkę, keksówke, wykładamy papierem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem z pieczonej dyni 110

razem coś na wytrawnie 😊 Kocham słodkości i one królują na moim blogu, ale samymi ciastami się nie żywię, więc dzisiaj mam przepis na smaczną zupkę. Zapraszam 😊 Składniki: dynia pieczona 700 g, marchew 1 szt, ziemniak 2 szt, cebula 1 szt, czosnek 3 ząbki, koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki, liść laurowy 2 szt, kurkuma 1/4 łyżeczki, carry 1/4 łyżeczki, papryka słodka

kulinarne odsłony pati
Dyniowe scones (angielskie bułeczki) 159

łyżeczki cynamonu odrobina wody Scones: Mąkę, cukier, sól i przyprawy wymieszać w większej misce. Dodać masło i dokładnie posiekać. Puree z dyni, śmietanę i jajko wymieszać, dodać do suchych składników. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Stolnice podsypać mąką i dłońmi uformować z ciasta koło o grubości ok 2 cm. Podzielić na 8 trójkątów. Trójkątne bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem

Smakołyki Asi
Zakręcone dyniowo-cynamonowe bułeczki 103

był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać szczyptę soli, masło, puree z dyni, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 2. Nadzienie cynamonowe: Masło

Szalona Kuchnia Eweliny
Zakręcony chlebek dyniowy z nutą bazylii 146

był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski dodać szczyptę soli, masło, puree z dyni, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 2. Pesto bazyliowe: Bazylię

Szalona Kuchnia Eweliny
Szybkie grahamki z miodem na drożdżach 124

łyżka oliwy 10 g suszonych drożdży 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżeczka soli Do smarowania 1 jajko Do posypania czarnuszka, sezam, słonecznik, dynia, płatki owsiane, siemię itp Sposób przygotowania Z podanych składników zagniatamy dość zwarte ciasto. Przekładamy je do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy i zostawiamy na 1-1,5h. Z ciasta formujemy bułeczki, odkładamy je na blachę wyłożoną papierem

Mieszam w Garnku
Ciasteczka dyniowe z orzechami 319

łyżeczki (4g) sody oczyszczonej 120g orzechów włoskich Wykonanie: - masło utrzeć z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać purée z dyni (jeśli purée nie jest gęste, należy je maksymalnie odsączyć lub dodać do ciasta więcej mąki), zmiksować - mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przesiać do masy - orzechy posiekać na dość duże kawałki, dodać do masy - wszystko wymieszać, zagnieść

Smakołyki Bereniki
Dynia pieczona z ziołami i czosnkiem 164

Dynię posypujemy ziołami, czosnkiem, solimy i pieprzymy. PIeczemy ok 30 min w 180 stopniach 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dodatki-do-dan-glownych/dynia-pieczona-z-ziolami-i-czosnkiem/ BosowKuchni   Zapisz Zapisz Artykuł Dynia pieczona z ziołami i czosnkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Tatterowiec 149

melasy) *jeśli zakwas jest młody, można dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży ** ilość wody zależy od gęstości zakwasu Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić (najlepiej mikserem)- ciasto ma być lepkie i dosyć luźne. Można dosypać jakieś ziarenka- pestki słonecznika, dyni, sezam. Zostawić na godzinę, przykryte ściereczką. Następnie krótko wyrobić i umieścić w nasmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi formie- może to być duża

Przepisy na domowy ser i chleb
Dyniowo-serowe kluseczki z owocami i cynamonowym miodem 93

trzcinowego   6-8 śliwek węgierek 400 g malin 50 ml wytrawnego wina   łyżeczka cynamonu miód cynamonowy Serek mieszamy z puree z dyni oraz jajkami. Dodajemy mąkę, cynamon i cukier. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i odcinamy niewielkie kluseczki. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy

Mienta blog
Wielka Brytania: Dyniowo-orzechowe muffiny 170

jednej misce zmieszać wszystkie suche składniki (poza orzechami), w drugiej misce zmiksować razem miąższ z dyni, olej, jajka i cukier na gładką masę. Następnie dodać po łyżce mąkę z przyprawami. Do formy na muffiny włożyć papilotki i każdą w 3/4 napełnić ciastem, a wierzch posypać siekanymi orzechami. Z podanej ilości ciasta udało mi się upiec 15 muffinek. Wstawić do nagrzanego

Przepysznik - BLW i nie tylko
18 dań na wrzesień 131

masłem cukiniowo-paprykowym Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Knedle ze śliwkami Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kolorowymi pomidorkami Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią

Moja smaczna kuchnia
Chleb na zakwasie. Numer 1 na wigilijnym stole. 198

jeżeli zakwas jest młody, bądź zależy nam na szybszym wyrastaniu) 1 łyżka miodu pół filiżanki ziaren (do wyboru, do koloru, ja dałam ziarna dyni i siemienia lnianego) Do miski wlewamy ciepłą wodę, zakwas i pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy ręcznie potrwa to około 12 minut, albo robotem kuchennym z końcówkami do ciasta drożdżowego, wtedy napracujemy się jakieś 8 minut. Ciasto jest

MamaOskarka
Orkiszowy chleb z orzechami włoskimi i dynią oprószony makiem 133

miski. Orzechy oraz nasiona dyni podprażyć na suchej patelni, następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Do mąki dodać sól, drożdże, orzechy i dynie a także wodę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przemieszać jeszcze raz i przełożyć je do  dobrze wysmarowanej masłem blaszki (jeżeli używamy formy silikonowej nie trzeba jej smarować). Chleb

Krakowskie smaki Ani
Kruche babeczki z dżemem dyniowym i jagodami! 183

cukru - cukier z prawdziwą wanilią - łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżka jogurtu (opcjonalnie) Ciasto zagniatamy szybko i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Ciastem wylep foremki. Nałóż dżemem ( ja użyłam dżemu robionego przez mnie samodzielnie z dyni i mango) i jagody. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni C. Studzimy całkowicie! Posypujemy cukrem pudrem! Kto chętny? ;-))) Pięknego Dnia! Cmooooooook

SMYKWKUCHNI
Leniwe pierogi dyniowe 190

czosnku2-3 łyżki masła100-150 g sera pleśniowego150 g śmietany kremówkipieprz1. Ser biały rozetrzeć dobrze widelcem lub przecisnąć przez praskę. Dodać puree z dyni, jajko, sól, mąkę ziemniaczaną i 3 szklanki mąki pszennej. Zagniatać i jeśli ciasto za bardzo się lepi dodawać resztę mąki. Podzielić ciasto na mniejsze kawałki. Z każdego formować wałek -można lekko podsypywać mąką – i ucinać

UgotujmyTo.pl
Tatterowiec, czyli chleb razowy na zakwasie. 249

bochenku.400 g zakwasu żytniego150 ml wody100 g maki pszennej razowej300 g mąki pszennej białej1 łyżka soliDodatkowo ulubione ziarna, przyprawy, u mnie: czarnuszka, ziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba wg kolejności: mokre, sypkie. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Następnie gotowe ciasto przełożyć do foremki

Z butelką mleczka w tle
Rogaliki dyniowe z konfiturą 243

łyżka soku z cytryny. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, szczyptę soli i margarynę. Dodać puree z dyni (dynię pokroić w kosteczkę, ugotować do miękkości i zmiksować na papkę).   Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na kształt koła. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce konfitury. Zwijać rogaliki

Z miłości do słodkości
Dyniowo-serowe kluseczki ze śliwkami w cynamonowym miodzie 107

jajka 0/5 łyżeczki cynamonu łyżka cukru trzcinowego śliwki różnego rodzaju miód (łyżeczka na 2-3 śliwki) cynamon Serek śmietankowy mieszamy z puree z dyni oraz jajkami. Dodajemy mąkę, cynamon i cukier. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i odcinamy niewielkie kluseczki. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy

Mienta blog
Spozniona WP # 49 118

wode, kardamon, imbir i 90g maki. Zostawiamy na 10-20 minut. W tym czasie powinny pojawic sie babelki. Do zaczynu dodajemy pure z dyni, jajko, sol, olej i cukier. Dobrze mieszamy po czym dodajemy pozostala make. Ciasto wyrabiamy na stolnicy oproszonej maka przez okolo 7 minut. Bedzie dosc twarde, ale latwo sie ugniata i nie lepi sie. Miske po ciescie

Przysmaki Karolki
Ravioli z dyniowym farszem w sosie szałwiowym 152

szklanka/kubek itp. ważne aby tym samym naczyniem odmierzać składniki, ale i tak jak to w życiu bywa z tego typu ciastem czasami i tak trzeba ciut podsypać mąką lub dodać więcej wody.   Farsz: około pół 1 kg dyni (waga po obraniu ze skórki i bez wnętrzności) 200 g suchej czerwonej soczewicy 2 cebule łyżeczka soli , łyżeczka suszonego czosnku (oczywiście(...)łyżki mąki 2-3 łyżki oleju roślinnego – kokosowy rafinowany jest w tym przypadki najlepszy szczypta gałki muszkatołowej pęczek świeżej szałwii sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zetrzyj surową dynię na tarce o grubych oczkach , dodaj do niej 2 szklanki wody i zblenduj na gładką masę. Na dużej patelni podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę przez 5 minut, po czym

greenscarf
Ciastka pełnoziarniste bez cukru 151

jeszcze namiastki słodyczy, możecie dodać posiekaną drobno dobrej jakości czekoladę. W przepisie liczą się proporcje, jednak jeśli czegoś nie macie, to nie panikujcie. Dążcie po prostu do odpowiedniej konsystencji ciasta. Nie macie orzechów włoskich? Nic strasznego, dodajcie więcej innych bakalii lub dosypcie trochę mąki. Możecie użyć dowolnych bakalii, byle pi razy drzwi, mieściły się one w tych(...)łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 200 gram bakalii (daktyle, żurawina, pestki dyni, siemię lniane, pestki słonecznika) 50 g mielonych orzechów włoskich 2 jajka szczypta soli Sposób przygotowania Mąkę wysypać na stolnicę. Zimne masło posiekać i dodać jajka oraz bakalie i sól. Zagnieść ciasto. Urywać kawałki ciasta i rozpłaszczać je w dłoniach. Kłaść ciastka na blasze wyłożonej papierem

Mieszam w Garnku
Orzechowe ciasteczka z pestkami dyni - bez glutenu, cukru i jajek 141

zrobił takie pyszne ciasteczka z dumą powiedziała : JA SAMA :) Ciasto jest bardzo bezpieczne i spokojnie można jeść wszystkie składniki na surowo, więc kosztowania nie było końca i nawet zastanawiałam się nad tym by zjeść je bez pieczenia. Składniki: - 3 bardzo dojrzałe banany - 1 szklanka prażonych orzechów arachidowych - 1 szklanka pestek dyni - 8 daktyli ( polecam  daktyle tej firmy(...)masy - nie masła. Blendujemy banany, dodajemy masę orzechową i daktyle, blendujemy do czasu uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pestki dyni i mąkę jaglaną. Dobrze mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy łyżką ciasteczka, by było łatwiej można przed każdym nabieraniem ciasta zamoczyć łyżkę w wodzie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni - termoobieg. Pieczemy 20 minut. Najlepiej smakują zostawione

Szkrab Je Sam
DYNIOWE LATTE Z INKĄ, BEZĄ WŁOSKĄ I PIERNICZKOWĄ KRUSZONKĄ 121

Wielkimi krokami zbliża się jesień, a co za tym idzie zbliża się też sezon na pyszne dynie. Jak wiecie wykorzystuję je nie tylko do genialnych, rozgrzewających obiadów, ale też do deserów! Ciasta dyniowe , soki , kawy albo desery na zimno z jej dodatkiem smakują genialnie. Dziś ciasta dyniowego nie będzie, ale będzie coś, co wspaniale do ciasta dyniowego pasuje(...)WŁOSKA: * drobny cukier – 80 g * białko z jaj rozm. L – 1 szt * woda – 2 łyżki * kruche pierniki ( posiekane lub zmielone ) + kawa INKA – do oprószenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PUREE DYNIOWE: Dynię ( mocno pomarańczową, o „mączystym” miąższu ), czyścimy, obieramy, wydrążamy, kroimy w plastry. Układamy w naczyniu do zapiekania, przykrywamy i pieczemy od 30-50 minut w 180C w zależności

Ostra na Słodko
gnocchi vel kopytka z dynią i masełkiem szałwiowym 133

podsypywania 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej pieprz wykonanie: Wystudzone ziemniaki i dynię przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na pure. Dodajemy jajko, mąkę orkiszową lub pszenną, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową oraz pieprz do smaku i zagniatamy ciasto. Formujemy cienie wałeczki, jeśli zachodzi potrzeba to podsypujemy mąką. Kroimy kluseczki. Wrzucamy na wrzącą osoloną

Domowy Smak Jedzenia
Dyniowe kopytka w sosie parmezanowo-dyniowym 16

Dyniowe kopytka (lub dyniowe gnocchi) to jeden z moich ulubionych jesiennych obiadów. Pyszne, mięciutkie i rozgrzewające. W moim przepisie na te dyniowe kluseczki znajdziecie połączenie puree z dyni (u mnie najczęściej z dyni hokkaido) i ugotowanych ziemniaków. Dzięki dodatkowi kartofli, możemy ograniczyć udział mąki, co sprawia, że kluseczki są miękkie i puszyste. OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU Dyniowe kluseczki – pomysł(...)zrobić, by te dyniowe kluseczki wyszły za każdym razem idealnie: Nie dodawaj za dużo mąki do ciasta, bo kopytka będą twarde i gumowe. Ciasto jest klejące, ale pomóż sobie dopiero podsypując obficie deskę do formowania kluszeczek. Dobrze odciśnij puree z dyni, by miało w sobie jak najmniej płynu. Możesz też użyć puree z mięsistej dyni, jak np. hokkaido czy muscat

Na-talerzu.pl
Dżem z dyni i jabłek 117

Pachnący goździkami i cynamonem dżem z dyni i jabłek pozwoli Wam zatrzymać jesienne smaki na dłużej. Znakomicie nadaje się do deserów, jako nadzienie do naleśników, przekładania ciast oraz na kanapki. Do jego wykonania najlepiej użyć kwaśnych jabłek. Jeśli jednak takich nie macie wystarczy, że do masy dodacie więcej soku z cytryny. Ilość cukru też możecie modyfikować dostosowując ją do własnych

MyCookBook.pl
Puree z dyni. 210

niej przekonałam. Zrobiłam nawet puree i zamroziłam małe porcje. Takie po 250 g. Dostałam. dość dużą dynię od wujka i szkoda byłoby jej nie wykorzystać. Warto zrobić taki zapas. Później mamy już, gotowy dodatek do różnych dań. Można dodawać do ciast, pieczywa, placków, zupy. Pełna dowolność. Na razie, nie mam na blogu takich przepisów, ale mam już puree, więc zaglądajcie

Agusiowe smakołyki
Kulinarne nowINKI - czyli warsztaty z Kawą Inka i Sebastianem Olma. 135

pomieszały cyferki i zrobiły nieco zamieszania. Ale  "mistrzynie w swoim fachu" szybko wyłapały błędy ! W porozumieniu z dziewczynami ustaliłyśmy właściwe proporcje ciasta i wszystko pięknie i smakowicie się udało. Pozostałe grupy przygotowywały: krem z pieczoną dynia, imbirem, kawą Inka i grzankami smażony kalafior z morelami, kawą Inka i orzechami laskowymi łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią(...)talerzu wyłóż puree z kalafiora, smażonego kalafiora, kawałki moreli, po czym wszystko posyp startym orzechem laskowym. GOTOWE!    Niebawem na blogu zaprezentuję też oba desery, czyli ciasto marchewkowe i crem brulee. W tak zwanym "międzyczasie" wzięliśmy udział w szkoleniu baristycznym. Wyglądało to niczym praca alchemika, farmaceuty czy też ... maga ? Tu szczypta tego, odrobina tamtego i jeszcze kropla owego... Fajnie

kolorowotorcikowo
Domowe bułeczki pszenne 175

środku i chrupiące z zewnątrz. Takie bułeczki świetnie się sprawdzą jako dodatek do porannego śniadania , ale i będziecie mieli świeże pieczywo do pracy. Bułeczki można upiec rano, a ciasto przygotować wieczorem. Ale szczegóły znajdziecie na końcu wpisu. Zobacz także: Szybki przepis na domowy chleb Zobacz również: Domowy chleb pełnoziarnisty U mnie szklanka to 250 ml. Przepis jest na 8 bułeczek(...)ręką wyrabiamy ciasto. Pamiętajcie, to mają być domowe bułeczki, więc wystarczy kilka minut wyrabiania ciasta. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, albo podsypanej mąką i zostawiamy na ok. 30 minut. Możecie je posypać np. pestkami dyni, czarnuszką, albo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!