ciasto z ciasta francuskiego - 3180 przepisów (strona:22/212)

Ciasto francuskie z kremem z białą czekoladą i owocami 185

Można to zrobić z różnymi owocami, ja zrobiłam z jagodami, ale pyszne jest również z malinami które cudownie orzeźwią to ciasto. Ciasto francuskie przeciąć na pół wzdłuż, następnie w poprzek tworząc prostokątne ciasteczka. Jeśli wytniecie węższe paski będzie bardziej podzielne i więcej osób może skosztować. Tak przygotowane ciasto zostawić na 30 minut. Nagrzać piekarnik(...)piec 15 minut. Ciasto francuskie musi napęcznieć i nabrać złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Krem – do garnuszka wlać śmietanę i przeciętą na pół laskę wanilii, podgrzać, ale nie pozwolić żeby się zagotowało. Wyjąć laskę wanilii i zeskrobać ziarenka. Cały środek z laski wanilii wrzucić do śmietany, wymieszać. Odstawić do ostudzenia, następnie schłodzić w lodówce

Kuchnia Pokoleń
Rożki Francuskie z Kremem Budyniowym (Rurki z Kremem Budyniowym) 186

Efektownie prezentujące się rożki z ciasta francuskiego to interesująca propozycja na przyjęcia, pikniki lub po prostu ciekawy pomysł na smakowity deser. Połączenie chrupiącego francuskiego ciasta z aksamitnym budyniowo-śmetanowym kremem to idealna kompozycja smaków tworząca pięknie wyglądającą słodką przekąskę. Rożki Francuskie z Kremem Budyniowym (Rurki z Kremem Budyniowym) - Składniki: ok. 600 g ciasta francuskiego Krem(...)mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 3 łyżki masła 200 ml śmietanki 30% cukier puder do oprószenia   Rożki Francuskie z Kremem Budyniowym (Rurki z Kremem Budyniowym) - Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Następnie z ciasta kroimy długie wąskie paski o szerokości ok. 2 cm. Metalowe foremki do wypiekania rożków

Słodka Strona
Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią 188

Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią oprószone tymiankiem to prosta przekąska, którą możecie zaserwować swoim gościom do kieliszka czerwonego wina. Palmiery przygotowuje się z gotowego ciasta francuskiego (no chyba, że Wasze ambicje na to nie pozwolą :) ), które posypywane jest pokruszonym serem, posiekanymi orzechami i listkami tymianku. Następnie zwija się ku środkowi przeciwległe brzegi, kroi i piecze(...)prostszego :) Przepis pochodzi z książki „Christmas with Gordon”. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego z masłem (250 g) mąka pszenna do oprószenia blatu 40 g orzechów włoskich obranych i drobno posiekanych 125 g sera Stilton (lub innego z niebieską pleśnią) 1 łyżeczka listków świeżego tymianku 1 białko jaja (opcjonalnie)   Przygotowanie: Na blacie posypanym delikatnie mąką rozłożyć ciasto

Moja Delicja
Serowe paluchy 233

Pyszne serowe paluchy z ciasta francuskiego... łatwa i szybka przekąska dla każdego :) Można urozmaicić dodając szynkę lub ulubione zioła :)   Składniki:   1 ciasto francuskie   100 g żółtego sera Przygotowanie:     Z ciast francuskiego wycinamy prostokąty ok. 2cm na 12 cm. W środek wkładamy o podobnych wymiarach kawałek żółtego sera. Skręcamy ciasto francuskie trzymając

Aga w kuchni
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego na Światowy Dzień Pieczenia i syrop jabłkowy do napojów 170

każdy - jeśli chce - może powtórzyć w domu. Kiedy Marta z bloga Magiczne Życie Marty zaproponowała mi dołączenie do grupy, która tego dnia będzie piekła jabłkowe róże z ciasta francuskiego, nie zawahałam się. Ciasto francuskie można kupić, a przygotowanie jabłek zajmuje krótką chwilę. To co? pieczecie ze mną? :) Składniki: jabłka , ciasto francuskie , pół szklanki cukru , 1 szklanka wody(...)partiami. Jabłka powinny sparzyć się, żeby łatwo było je zwijać z ciastem. Sparzone plastry jabłek wykładać na ręcznik papierowy, żeby dobrze odsączyły się z syropu. Dobrze wystudzić. Ciasto francuskie rozwinąć. Pokroić paski o szerokości około 3-4 cm. Plastry jabłek układać wzdłuż, do 3/4 długości ciasta. Zwijać, formując różę. Wkładać do papilotek od muffinek i piec

Codzienna kuchnia niecodzienna
Quiche z pieczonymi pomidorami w sosie z pesto i ricotty (Quiche con pesto, ricotta e pomodori al forno) 169

Quiche z ciasta francuskiego z pieczonymi pomidorami w sosie z pesto i ricotty to bardzo aromatyczne danie, proste a zarazem szybkie w przygotowaniu. Smacznego :) **** La quiche di pasta sfoglia con pomodori al forno e sugo di pesto e ricotta e' un piatto molto aromatico e gustoso, semplice e veloce da realizzare. Buon appetito :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)starkowanym parmezanem. W drugiej misce ubijamy jajko z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem.  Miks jaja z mlekiem dodajemy do ricotty, całość dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie wykładamy do formy do pieczenia. Na ciasto francuskie wylewamy przygotowaną masę z ricotty i pesto, na której układamy pokrojone i osuszone

La grande e la piccola cuoca
Quiche z fasolką szparagową w sosie śmietanowo-szafranowym (Quiche con fagiolini in salsa allo zafferano e panna) 153

Tarta z ciasta francuskiego z fasolk ą  szparagow ą  w aromatycznym sosie śmietanowo-szafranowym to pyszne połączenie, przyjemne dla naszego podniebienia. Smacznego!  **** La torta salata realizzata con la pasta sfoglia, farcita con i fagiolini e la crema a base di panna e zafferano. Un piatto ricco di gusto per un palato. Buon appetito! SKŁADNIKI(...)opakowanie ciasta francuskiego 200 g fasolki szparagowej 200 g ricotty 100 g  ż ó ł tego sera  40 g parmezanu 150 ml śmietany   2 jaja torebeczka szafranu (ok. 2 gram) słodka papryka  s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 1 confezione di pasta sfoglia 200 g di fagiolini 200 g di ricotta

La grande e la piccola cuoca
Tarta ze szparagami na cieście francuskim 160

wiecie, szparagi darzę szczególnym uczuciem <3  Sezon na nie jest niestety zdecydowanie za krótki, więc zawsze staram się go wykorzystać na maxa :) Dzisiaj pyszna tarta na cieście francuskim z mozzarellą i pomidorkami - i oczywiście ze szparagami !!! SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g 200 g zielonych szparagów 150 g tartej mozzarelli 150 g pomidorków koktajlowych(...)jajko świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka tartego sera ( parmezanu, grana padano, corregio, czy innego ulubionego :)) PRZYGOTOWANIE Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie. Zawijamy do środka wszystkie brzegi - na grubość około 1/2 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) na kwadrans. Szparagi

Moje Kuchenne Rewelacje
Parówki w cieście francuskim z dodatkiem czarnuszki 199

weekendu tym więcej mam pomysłów na różnego rodzaju przekąski. Ta jest jedną z moich ulubionych, gdyż robi się ją bardzo szybko a wygląda i smakuje dobrze. Parówki w cieście francuskim z dodatkiem czarnuszki   Składniki:   1 opakowanie ciasta francuskiego   8 parówek 1 jajko sól czarnuszka Przygotowanie: Ciasto francuskie rozkładamy na płasko i tniemy na takie(...)kawałki, aby owinąć nimi parówki. Owijamy parówki ciastem francuskim. Jajko rozmącamy w miseczce z dodatkiem niewielkiej ilości soli i  smarujemy nim wszystkie ruloniki. Ruloniki przecinamy na dwie części, a następnie nacinamy co kilka milimetrów. Z wierzchu posypujemy czarnuszką. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku do zrumieniania ciasta ok 15 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
CIASTKA FRANCUSKIE (składane na 2 sposoby) 368

Ciasto francuskie można przygotować na wiele sposobów. W wersji na słodko lub na słono. Ja dziś przedstawię Wam moje propozycje podania ciasta francuskiego w słodkiej wersji oraz pokażę krok po kroku jak można składać ciasto by wyszły piękne i pyszne ciasteczka. Składniki: * 2 paczki gotowego ciasta francuskiego * 250 g serka(...) położyć jedna borówkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 15-20 minut. Schłodzone posypać cukrem pudrem. Teraz czas na drugą propozycję zwijania ciastek. Drugie opakowanie ciasta francuskiego również rozkroić na kwadraty o tej samej długości boków. Tutaj użyte zostaną truskawki, które trzeba wcześniej oczyścić. Każdy kwadrat ciasta złożyć lekko na pół na kształt

Zrób to smacznie
TARTA SEROWA Z JABŁKAMI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM 588

przypadek, a totalnie podbiła moje ( i nie tylko moje! ) serce! To takie połączenie tarty , sernika i szarlotki – czyli chyba tych ciast, które lubimy najbardziej! Kruche, chrupiące ciasto francuskie przykryte masą serową i soczystymi jabłkami zapiekanymi pod kryształkami cukru jest fantastycznym pomysłem dla wszystkich łasuchów! Robi się ją błyskawicznie i jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki! Ps. kolega(...)mascarpone – 100 g * duże jajko – 1 szt * laska wanilii – 1 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 1 łyżka * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * ciasto francuskie – ok. 250 g * jabłka – 3 szt * cukier do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zmielony twaróg miksujemy z mascarpone i jajkiem, dodajemy ziarenka wanilii, cukier oraz mąki. Formę do tarty

Ostra na Słodko
Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą 206

mozzarellą to kolejna imprezowa przekąska, szczególnie wtedy gdy mamy mało czasu lub gdy przyszli do nas niezapowiedziani goście, a nie chcemy ich przyjmować tylko słonymi paluszkami 1 op. ciasta francuskiego pomidory koktajlowe 1 ser mozzarella sól do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej bazylii zielonej i fioletowej 1 łyżka masła kolorowy pieprz tymianek(...)cytrynowy Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. W każdym kwadracie ciasta francuskiego, za pomocą małego słoika na samym środku kwadratu odciskamy koło. Kwadraty ciasta francuskiego układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka, smarujemy każdy kwadrat. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, ser mozzarella ścieramy na tarce. Posypujemy nim każdy kwadrat ciasta. Na wierzchu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciastka francuskie z jabłkiem 165

jabłkiem to pomysł na szybki i prosty wypiek. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem i podane na ciepło - taki substytut jabłecznika :) Jeżeli macie ochotę na inne ciasteczka z wykorzystaniem ciasta francuskie to zachęcam do wypróbowania mojego innego przepisu (klik) .  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka cukier trzcinowy ewentualnie odrobina mleka cynamon Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić(...)prostokąty. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć kawałki ciasta francuskiego. Każdy z nich można posmarować mlekiem. Jabłka umyć, obrać i pokroić w grubsze plasterki. Na każdy kawałek ciasta wyłożyć 3 plasterki jabłka. Całość obficie posypać cukrem trzcinowym i cynamonem. Piec około 30-35 minut w 200ºC . Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Ugotować
Tort z ciasta francuskiego ze szparagami i łososiem wędzonym (Torta di pasta sfoglia con asparagi, salmone affumicato e ricotta) 156

proponuj ę  Wam przepyszny i wyrazisty w smaku tort z ciasta francuskiego w sosie z ricotty ze szparagami i  wędzonym  łososiem. Smacznego :) SKŁADNIKI 500 gr szparagów 400 gr ricotty 100 gr  wędzonego  łososia 30 gr parmezanu 2 opakowania ciasta francuskiego s ó l, pieprz     PRZYGOTOWANIE Szparagi po umyciu, usunięciu(...)szparagów odkładamy do dekoracji. W misce mieszamy ricottę, z pokrojonym drobno łososiem, startym parmezanem i szparagami. Doprawiamy solą i pieprzem.   Płaty ciasta francuskiego rozkładamy i sklejamy ze sobą smarując odrobiną mleka. Najlepiej robić to na papierze do pieczenia, który wykorzystamy do pieczenia

La grande e la piccola cuoca
FRANCUSKIE ROGALIKI Z MALINOWĄ MARMOLADĄ 188

Ciasto francuskie podobno chociaż raz w życiu każdy powinien zrobić sam. Niestety jego zrobienie jest i czaso i pracochłonne.  Ja  inicjację z ciastem francuskim ... mam już za sobą (ze skutkiem średnio rewelacyjnym) od wielu lat idę na łatwiznę i kupuję gotowe ciasto mrożone. Składniki: op. ciasta francuskiego 1 całe jajko marmolada (nutella, krem czekoladowy(...)powidła) odrobina cukru 2 łyżki  mąki do posypania blatu stołu Wykonanie: Używam mrożonego ciasta francuskiego, więc po wyjęciu z zamrażalnika odmrażam je na blacie stołu przez ok. 15 minut. Następnie wycinam niewielkie trójkąty. Na każdy z nich nakładam łyżeczkę marmolady i zwijam w miarę ściśle rozpoczynając od podstawy trójkąta. Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki, smaruję

Walijskie Pichcenie