ciasto z ciasta francuskiego - 3180 przepisów (strona:163/212)

Kminkowe krakersy słodzone jabłkiem 197

Fajny pomysł na przekąskę: do pochrupania przed telewizorem lub do serwowania z serami :) Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia", autorstwa Rachel Phoo. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 8 dużych krakersów: 200 g mąki żytniej 1/2 łyżki nasionek kminku 3 g drożdży instant 1/2 łyżeczki szczypta cukru 1 średniej wielkości jabłko do 80 ml ciepłej wody CZAS PRZYGOTOWANIA(...)się uformować lepką kulkę. Przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blat podsypujemy sporą ilością mąki. Ciasto rozwałkujemy bardzo, bardzo cieniutko (najlepiej od razu na papierze do pieczenia), tniemy na równe prostokąty, a na środku każdego z nich wycinamy serduszko przy pomocy foremki. Pędzelkiem strzepujemy nadmiar mąki. Pieczemy

My Culinary Art
NALEŚNIKI SUZETTE 146

Naleśniki Suzette chodziły za mną już jakiś czas, bardzo chciałam spróbować klasycznego deseru kuchni francuskiej. Muszę przyznać, że do końca nie wiedziałam czego się spodziewać...otóż były przepyszne, delikatne, a słodycz ich powalał subtelnością. Polecam każdemu do wypróbowania.Zapraszam... Skala smaku 10/10 naleśniki mają ten minus, że nie można ich zrobić w większej ilości od razu. 4 szt. wchodzą(...)soli Sos: skórka otarta z ½ pomarańczy 3/4 szkl. soku z pomarańczy 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki masła 2 pomarańcze ewentualnie likier pomarańczowy- da to nam efektowny ogień! Przygotowanie: Ciasto: za pomocą miksera wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Smaż cienkie naleśniki bez tłuszczu na teflonowej patelni, a następnie złóż je w trójkąty. Cukier skarmelizuj na patelni(wsypujemy cukier na suchą

Kubki smaku
Pizza alpejsko-prowansalska 140

które również mają intensywny aromat, ale jakże bardziej przyjazny smak dla polskiego podniebienia. Pierwsza zmiana pociągnęła za sobą kolejne odstępstwa i z planowanej prowansalskiej wyszła raczej alpejska, choć z francuskimi dodatkami. Składniki : 300 g mąki chlebowej ok. 2 dag świeżych drożdży ok. 200 ml ciepłej wody ćwierć łyżeczki cukru łyżeczka soli ok. 300 g grzybów obgotowanych w słonej wodzie kopiasta(...)ruszyły. Mąkę wymieszać z połową łyżeczki ziół prowansalskich i solą. Do suchych składników dodać aktywne drożdże.  Całość wymieszać, a potem wyrabiać ręką, stopniowo dolewając resztę wody. Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk, polać je dwoma łyżkami oliwy, uformować w kulę i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej ułożyć je w misce i przykryć wilgotną ściereczką). Obgotowane grzyby posiekać dużym nożem

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepisy na słodkości 2198

Miodownik z masą grysikową Napoleonka na krakersach  Oczy Carycy Orzechowiec z pianką Piernik siostry Anastazji  Rafaello na krakersach Rodzynkowiec Sernik gotowany Anastazji  Sernik gotowany na miodowym cieście  Sernik na zimno z brzoskwiniami Sernik na zimno z owocami Sernik orzechowy z brzoskwiniami Sernik szachownica Sernik z brzoskwiniami Sernik z mlekiem i kokosem Sernik z pomarańczową pianką(...)masą kawową i wiśniami Tort orzechowo-makowo-kawowy Tort z kremem wafelkowo-brzoskwiniowym CIASTECZKA / MUFFINKI Babeczki kakaowe z kremem Babeczki mini szarlotki Babeczki pełnoziarniste z konfiturą żurawinową Ciasteczka francuskie z jabłkami Ciasteczka francuskie z marmoladą różaną Ciasteczka Klementynki (ciasteczka serowe z marmoladą)  Ciasteczka korzenne Ciasteczka kruche wykrawane Ciasteczka kruche z bezą Ciasteczka orzechowe Ciasteczka owsiane Ciasteczka pełnoziarniste z orzechami

Kuchnia domowa Ani
Pieczone kasztany 107

"W Paryżu najlepsze kasztany są na Placu Pigalle - Zuzanna lubi je tylko jesienią" słynny cytat z serialu "Stawka większa niż życie". Wtedy

Moje Małe Czarowanie
Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą 189

Choć Clafoutis to tradycyjny podawany na ciepło, oprószony cukrem pudrem francuski deser, pochodzący z regionu Limousin we Francji   od XIX wieku pieczony z wiśniami( w tej wersji również gorąco polecam, jest to bowiem niezwykle proste i szybki danie) w wersji na słono jest jednak równie pyszny! Składniki: na 4 porcje 4 plastry schabu bez kości(...)kubka śmietany 30% 0,5 kubka mleka 3,2% 1 op serka feta 250 g pomidorków koktajlowych oregano Przygotowanie: jajko, śmietanę oraz mleko ucieramy trzepaczką w miseczce, przesiewamy mąką, ciasto powinno mieć gęstszą konsystencję niż naleśnikowe fetę kruszymy, dodajemy do ciasta pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy, nakłuwamy wykałaczką, oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pomidorki, podsmażamy Podsmażone pomidorki przekładamy

Luźna Kuchnia
Tarta brokułowa 188

Tartę robię po raz drugi w życiu. Kiedyś mi nie wyszła i bałam się kolejnego podejścia. Skusił mnie jednak przepis na tartę z brokułami, które wprost

Pasja Smaku
Naleśniki francuskie Crêpes z serkiem i galaretką 154

przepyszne, ale.. teraz jestem zmuszona przyrządzać je baaardzo często. Nie wiem czy tak szybko się znudzą, ponieważ dają wiele możliwości na zabawę z dodatkami. Przyrządziłam naleśniki francuskie (cieniutkie i delikatne w smaku), ale Wy możecie usmażyć Wasze ulubione. Smak galaretki również zależy od gustu. Zamiast serka śmietankowego - idealnie nadaje się mascarpone, wiejski, zwykły twarożek lub nawet dżem - czy bita(...)przygotować wg przepisu z opakowania (wody dodałam o 50 ml mniej) i przelać do płaskiego naczynia (najlepiej o kształcie prostokąta). Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła. Przygotować ciasto na placki naleśnikowe. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder. Cały czas mieszając - powoli wlać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 h (dzięki

Di gotuje
Francja: Crêpes Suzette 159

pozwolenie na serwowanie czegokolwiek księciu? Inne źródła mówią zatem, że potrawa powstała dwa lata później i jest dziełem monsieur Josepha, właściciela restauracji Matrivaux. Miał on dostarczyć naleśniki aktorom Komedii Francuskiej, jako jadalne rekwizyty. Aby ułatwić sobie zadanie, monsieur Joseph zamiast zwyczajnie odgrzać naleśniki, po postu je podpalił, przy okazji dodając dodatkowe widowisko do przedstawienia. Imię zaś powstało od pseudonimu artystycznego(...)masa będzie gładka, a na wierzchu pojawi się pianka, dodać po łyżce mąkę i proszek. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu, bez tłuszczu. Wylewać po jednej wazówce ciasta i rozprowadzić po całym dnie patelnii. Crêpes Suzette 8 naleśników 3 łyżeczki miodu 250ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego, 2-3 sztuki) skórka starta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka

Przepysznik - BLW i nie tylko
TU I TAM nr 11. Majowe kwiaty na talerzu. 180

drożdży instant 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli Jajka roztrzepać i dodać tyle mleka, by otrzymać 200 ml płynu. Mąkę wymieszać z solą. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 8 części, z każdej uformować kulki i układać obok siebie w formie keksowej (u mnie 22 cm). Zostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem(...)razu na ciepło, ale część zostawcie do zrobienia grzanek. Ja czasami piekę brioszkę tylko po to, by ją odstawić lub nawet zamrozić i wykorzystać na grzanki lub tosty francuskie.  SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU  /cytuję za Beą /  20-40 baldachów czarnego bzu 1 kg cukru sok z 1 cytryny 1 litr wody Kwiaty zbieramy w suchy

KUCHARNIA
Fugasse z zielonymi oliwkami 169

Fugasse to tradycyjny francuski chleb z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek i oczywiście z najlepszą odmianą zielonych lub czarnych oliwek. Dodatek oliwy sprawia, że chlebek jest długo świeży, elastyczny i ma miękką skórkę.  Składniki na jeden bochenek fugasse: 35 dag mąki pszennej 3,5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 200 ml ciepłej wody 3 łyżki(...)wodzie rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru, następnie odstawić na ok. 10 minut. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić gładkie elastyczne ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. 3. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść na kształt podłużnego wałka.  Blat kuchenny oprószyć mąką, ciasto połączyć

Apetyczna babeczka
Oszukane Rogaliki z mirabelką 114

dlaczego? Bo dziś kultowy prima aprilis! Pochwalcie się co fajnego dziś przeskrobaliście? Ja oszukiwać Was nie będę, ale mam dla Was fajny przepis na oszukane rogaliki "a'la francuskie" bez drożdży, szybkie w przygotowaniu, można powiedzieć, że trochę oszukane. Ale tak na poważnie, spokojnie można powiedzieć, że nadają się na drugie śniadanie. są smaczne, słodziutkie (raz nie użyłam(...)słoik dżemu mirabelkowego - u mnie od Chillibite  Sposób przygotowania 470 g maki wsypujemy do miski, dodajemy sól, oba jajka, cukier, proszek do pieczenia i mleko - zagniatamy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 8 równych części, które obtaczamy w mące i rozgniatamy tworząc małe placuszki. Miękkie masło rozcieramy. Placki (7 sztuk) smarujemy masłem, układając jeden na drugim tworząc niewielką wieżę

Słodkie Przyjemności
Chleb francuski 156

tostowy zdążę zrobić, może coś jeszcze i pewnie chałkę. A czego nie zdążę dzisiaj to dokończę jutro :) Właściwie to nie mam pojęcia dlaczego ten chleb nazywa się właśnie francuski. Tak się nazywał na blogu, na którym podejrzałem przepis ( www.przepisnachleb.pl ) więc i ja go tak nazwałem. Swoją drogą niezła strona, będę więcej chlebów stamtąd testował. A wracając do nazwy to pewnie(...)będzie idealny. Składniki na 2 bochenki: 1100 g mąki pszennej 3 łyżeczki soli 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży 30 g miękkiego masła 700 ml ciepłej wody Ciasto wyrabiamy szybko i energicznie. Wystarczy 5-7 minut porządnego, energicznego wyrabiania. Powinno lekko, delikatnie kleić się do dłoni. Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem miski, zawijamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Nowy rok oraz tarta z gruszkami i serem camembert 129

moich pasji kulinarnych i fotograficznych zeszło na dalszy plan. Dalszy, ale jednak niezbyt daleki. Ciągle mam gdzieś w kalendarzu poupychane kartki z przepisami lub potrawami, które koniecznie muszę zrobić: francuską zupę cebulową, ciasteczka maślane, pierogi z dynią i jabłkiem (o ile moja spakowana w słoiki dynia jeszcze do czegoś się nadaje). Ciągle głaszczę czule moje książki kucharskie i ubolewam(...)bycie odbiorcą tych wszystkich apetycznych treści mi nie wystarcza, dziś dzielę się w Wami kolejnym przepisem i jego ilustracjami. Postaram się robić to częściej niż w ostatnich miesiącach. Składniki: ciasto na tartę 1 szklanka mąki krupczatki szczypta soli 85g zimnego masła 1/4 szklanki zimnej wody na kisz 1 jajko 100ml śmietany 18% szczypta soli szczypta pieprzu pozostałe składniki

W kuchni wieczorem
Batatowe gnocchi 149

mają w sobie język włoski, francuski i hiszpański takiego, że w tych językach nawet „pierdnięcie” brzmi ładnie. No przecież te całe gnocchi to nic innego jak NASZE kopytka, tyle że dziabnięte widelcem, ale w sumie jak miałabym to nazwać ” batatowe kopytka dziabnięte widelcem”, sami rozumiecie… Składniki: 600 g ugotowanych ziemniaków 300 g ugotowanych batatów(...)utłucz” razem z bananami na jednolitą masę Dodaj pozostałe składniki i wyrób najlepiej ręcznie na jednolita masę, w razie potrzeby podsyp mąką ale tylko do momentu aż ciasto przestanie się kleić, bo ma być delikatne, a jak przesadzisz z mąką to wyjdą twarde gluty Ciasto podziel sobie na części dla ułatwienia pracy, z każdej uformuj wałek

greenscarf
Ciasteczka z potencjałem 141

cukrem. Dodać masło, posiekać.  Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm podsypując mąką (ciasto nieco się lepi),  wykrawać serduszka wysokości około 5 cm. Delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do  pieczenia. Piec 10-12 minut w 180 st. C. Ostudzić. Kremówkę ubić(...)niemalże zbrodnia, że mieszkam w Danii tyle czasu, a jeszcze się tam nie wybrałam. A ponieważ hotel zaoferował nam darmowe wejściówki, grzechem byłoby nie skorzystać. Zabraliśmy ze sobą francuskich praktykantów (biedaki, potwornie się nudzą) i bawiliśmy się naprawdę wyśmienicie. Do tego pogoda była całkiem znośna, więc był to naprawdę udany dzień. Po powrocie padłam jak mucha - jednak bycie na nogach

Pożeraczka, czyli raz adobrze