również na zimno na kanapki. SKŁADNIKI 1 polędwiczka wieprzowa, 2 łyżki musztardy, 1łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ¼ łyżeczki pieprzu, 2 ząbki czosnku Dodatkowo: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko WYKONANIE Musztardę mieszamy z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatą nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia polędwicę obsmażamy ze wszystkim stron
słodki bratekrestauracji. Albo spędzicie miły wieczór w domowym zaciszu i przygotujecie coś pysznego do jedzenia. Właśnie z okazji Walentynek upiekłam fantastyczne kruche ciasteczka maślane, które rozwarstwiają się jak ciasto francuskie. Was też namawiam do ich upieczenia (przepis pochodzi z tej strony(...)Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g schłodzonego masła 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 żółtko białko (do posmarowania wierzchu: cukier kryształ (do posypania wierzchu) Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość ok. 5 mm i wykrajać ciasteczka. Gdyby ciasto zbytnio się kleiło do stolnicy, schłodzić je przez 30 minut w lodówce. Wierzch posmarować białkiem
zadanie-gotowanietutaj świetna. Tarta jest wilgotna, to zasługa cukinii. Użyłam tylko botwinkowych łodyżek i liści. Buraczki wykorzystałam do zrobienia chłodnika . Warto zrobić! składniki paczka gotowego ciasta francuskiego (275 g) 120 g pęczek botwinki - liście i łodyżki 1 cukinia - dałam żółtą 1 cebula masa: 2 jaja 100 ml śmietany 30% 100 g sera cheddar pęczek szczypiorku
Stare Garyskłoniło mnie do tego pojawienie się na rynku nowego produktu marki Winiary. Polecam każdemu dla kogo temat sosów wydaje się nieosiągalny. Tarta jest wyjątkowo kremowa i aromatyczna. Składniki: ciasto francuskie opakowanie szpinaku baby (ewentualnie mrożonego szpinaku- poza sezonem) 50 ml śmietanki 30% jajko 100 g tartego sera czosnek kremowa baza do jasnych sosów woda sól Sposób przygotowania
Wielki apetytnadmiar twarogu i jogurtu naturalnego a do drzwi pukają goście :) Składniki: ciasto kruche: przepis dokładnie ten sam jak tutaj lub gotowe ciasto kruche, opcjonalnie gotowe ciasto francuskie 250 gram twarogu chudego 250 ml jogurtu naturalnego 1,5% 3-4 jaja 20 gram startego parmezanu gałka muszkatołowa sól, pieprz 1/2 batata (gotujemy w wodzie
Mango PapajaChrupiące roladki kryją w sobie pełne smaku nadzienie. Ciasto filo (phyllo) w języku greckim oznacza “liść”. Przypomina ciasto francuskie, ale jest zdecydowanie cieńsze i po upieczeniu rozdziela się na listki. Świetnie nadaje się do zapiekania z warzywami, mięsem lub serem. Przepis znajdzie się w e-booku serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl (klik) oraz Fooder.pl (klik) . Lista składników: 6 płatów ciasta
Smakowity Blog Kulinarnysuszonych pomidorów to przepyszne danie, które świetnie nadaje się na różne okazje, gdyż zawsze zachwyca gości swoim smakiem. Jest wykwintna, smaczna i bardzo prosta. Składniki: Ok pół opakowania ciasta francuskiego pasty z skuszonych pomidorów (200 g) 1 kula sera mozarella 1 opakowanie szynki parmeńskiej (70 g) 2 małe pomidory sól, pieprz, suszone oregano, świeża bazylia 1 łyżeczka oliwy Sposób
Podróż w kulinariapiekę małe słodkości, takie "na jeden kęs". Dziś mam dla Was pyszne, małe kruche ciasteczka z jabłkową niespodzianką w środku. Kształtem przypominają usta, zaś ciasto smakiem przypomina ciasto francuskie. Pyszne! Składniki: 250g mąki pszennej, 200g masła lub margaryny, 250g białego sera, jajko, 1/2 szklanki cukru, 2 jabłka. Wykonanie Mąkę przesiać
Z miłości do słodkościBezmięsne danie, a jakie smaczne :) Prosty quiche dla miłośników szpinaku i sera feta. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku w liściach 200 sera feta gotowe ciasto francuskie 3 ząbki czosnku sól, pieprz 3 jajka 200 g śmietany 18 % 2 łyżki masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szpinak usmażyć na maśle, doprawiając przeciśniętym przez praske czosnkiem, solą i pieprzem
wyzwania kuchennedużo mówić ,naleśniki tak jak ciasto francuskie do wszystkiego pasują. Dzisiaj w myśl że nie należy wyrzucać żywności która nie została zjedzona ,zrobiłam błyskawiczną przekąskę . Wyszła całkiem nie zła.Kiełbasa zawinięta w naleśnik ,banalne ,za razem proste i smaczne. Wykorzystałam naleśniki które zostały z wczorajszej kolacji . Skladniki ciasto naleśnikowe 1 szklanka mąki 1 jajko
Eli Gotowanieszparagowy .Pyszna tarta z pomidorkami koktajlowymi ,szparagami i masą serowo jajeczną smakowała mojej rodzinie .Niewiele przy niej pracy ,a efekt oceńcie sami. Składniki: dla dwóch osób Jeden płat ciasta francuskiego około 15 szparagów około 10 pomidorków koktajlowych jedno duże jajko 50 ml śmietanki 18 % starty żółty ser ,ile lubicie zioła prowansalskie sól ,pieprz Szparagi wkładamy na 3 minuty
Ladylaura.bardzo pożyteczne, spełniają się jako idealny komponent do śniadaniowej jajecznicy, ale i są idealne w sosach do mięs czy makaronów, świetnie smakują zapiekane na kruchych spodach lub cieście francuskim oraz saute w śmietanie z koperkiem lub marynowane (: I szczerze nie znam osób, którzy tych maleństw nie lubią. Ja, dzisiaj dla odmiany postanowiłam znowu zaeksperymentować. Farsz na bazie kurek, koperku
Symfonia Smakówkremówkę. Choć znawcy mowią że bardzo się różnią, dla mnie jest to moja wariacja nt napoleonki- kremówki. Cudownie smaczna i rozpływajaca się w ustach. Składniki: 2 gotowe ciasta francuskie do pieczenia(puff sheets) Krem budyniowy: 2 szkl mleka 150 gr cukru 0,5 szkl kremówki 6 zółtek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka zwykłaej mąki
Smaki Edytyszlachetne małe słodkości. Są prawie jak czekoladki z najwyższej półki, które jemy po jednej dziennie, aby starczyło na dłużej. Ciasto na te rogaliki delikatnie listkuje, jak w cieście francuskim. Z tą różnicą, że tutaj wspaniale czuć twarożek waniliowy:) Rogaliki, choć są bardzo słodkie i gdzieniegdzie nadzienie trochę z nich wypłynie podczas pieczenia, są tak pyszne i delikatne
Posadzone i zjedzoneSkładniki: 1 opak. ciasta francuskiego XL 200 g wędzonego łososia przyprawa do ryb 10 pomidorków koktajlowych natka pietruszki 4 plastry żółtego sera ( lub ser mozzarella) 1 żółtko + 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: 1. Łososia podzielić na małe kawałeczki, pomidorki pokroić na ćwiartki, natkę drobno pokroić. 2. Ciasto podzielić na dwie równe części. Na dwie części rozłożyć łososia
A Ty Smakuj Mniecherry 250 g sera ricotta ok 100 g sera cheddar lub inny żółty ser 200 g szpinaku liściastego 2 jajka pół dużej cebuli 2 ząbki czosnku opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Smażymy do momentu zarumienia i dodajemy przeciśnięty czosnek. Dorzucamy szpinak i dusimy. Ser cheddar ścieramy
Cukier&Pudermnie w tym roku (zdradziłam taki ważny sekret ;). Proste do zrobienia, łosoś trochę inaczej podany niż zwykle. Jadłam u siostry M. łososia posmarowanego czerwonym pesto i zapieczonego w cieście francuskim, było pysznie i zainspirowało mnie to do dalszych poszukiwań. Może ktoś inny wymyśli coś jeszcze lepszego na bazie mojego przepisu ;D Składniki (2-3 porcje): - 300 g fileta
Corner With Recipesjuż nie zjemy... dziś zjedliśmy całą! Składniki: Tarta - 300g mąki pszennej - 170g schłodzonego masła - 1 łyżeczka soli - 1 żółtko - 2-3 łyżki zimnej wody - lub opakowanie gotowego ciasta francuskiego Farsz - 500g szpinaku mrożonego w liściach - 400g świeżego filetu z łososia - 2 ząbki czosnku - 1 - 2 jajka - sól, pieprz - pół łyżeczki oregano - tarta mozzarella - 200g śmietany 18% Sposób przygotowania: Tarta
Pan i Pani Smith w kuchnikiedy chcemy zrobić coś pysznego w kilka minut - przyda się ten przepis :) Składniki: (na 30 rożków) -2 opak. ciasta francuskiego -4-5 jabłek -łyżka masła -cynamon, cukier waniliowy -łyżka miodu -cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle, dodajemy cynamon i cukier. Chwilkę podsmażamy, dodajemy miód i mieszamy. Odkładamy do przestudzenia. Rozgrzewamy
KasiekGotuje