Tort Barbie 251problemu. Polecam! Tort Barbie Składniki: Na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Na krem owocowy: 300ml soku Kubuś z marchewką 1 budyń śmietankowy Na krem śmietankowy: 300ml śmietanki kremówki 300g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Do nasączenia: pół szklanki przegotowanej wody, wystudzonej sok z połowy cytryny(...)minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z formą na podłogę z wysokości 60cm. Następnie wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Biszkopt wyjmujemy z formy dopiero po wystudzeniu. Biszkopt kroimy na 4 blaty. Masa owocowa: z podanej ilości soku odlewamy pół szklanki i mieszamy z budyniem. Resztę zagotowujemy. Do gotującego się soku wlewamy budyń
Smak mojej kuchni
Ciasto "Mały Książę"-czekoladowo-kawowe z mlekiem w proszku bez pieczenia 294galaretki :) Dlatego nazwałam je Mały Książę :) Ciasto pięknie wygląda super się kroi i zachwyca smakiem. Jest bez pieczenia :) Zapraszam i bardzo, bardzo polecam :) Szybkie i idealne na trwający długi weekend :) SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm MASA CZEKOLADOWA -3 szkl mleka -175g masła -0,5 szkl cukru -1 cukier waniliowy -2 budynie czekoladowe -3 łyżki mąki -1 łyżeczka kakao MASA(...)warstwę) Do garnka dajemy 2 szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy-stawiamy na gazie, podgrzewamy do rozpuszczenia masła i zagotowania. W osobnej misce mieszamy 1 szkl mleka, 2 budynie czekoladowe, kaka i mąkę Wylewamy na gotujące się mleko i dokładnie mieszamy do zgęstnienia. Gorąca masę wykładamy na herbatniki, delikatnie wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Odstawiamy do wystygnięcia. MASA
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik Joasi 340Tradycyjny sernik z tłustego, mielonego twarogu, na kruchym cieście. Upieczony na podstawie przepisu od przyjaciółki Joasi, stąd jego nazwa. Ciasto: 2 żółtka 1,5 szklanki mąki 250 g margaryny "Kasia" 0,5 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 łyżki kakao Z podanych składników zagnieść kruszonkę, wysypać na blaszkę (25x34) wyłożoną(...)serową. Masa serowa: 1800 g sera mielonego 25 dag masła lub margaryny 6 żółtek 8 białek 1 i 2/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki oleju po kilka kropel aromatu migdałowego i śmietankowego Żółtka zmiksować z cukrem do białości. Nie przerywając miksowania dorzucać małe kawałeczki margaryny
Praktyczna pl
Kubanka 14684Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu Zjem to! wiedziałam że muszę je zrobić. I nie zawiodłam się. Ciasto jest pyszne, wilgotne, efektowne przełamane lekko kwaśnym smakiem z powideł śliwkowych. Ja zrobiłam biszkopt według swojego ulubionego i wypróbowanego przepisu oraz pominęłam nasączanie biszkoptu ponieważ my nie lubimy mokrych biszkoptów. Zachęcam Was do upieczenia bo warto. Składniki: Biszkopt 5 jajek(...)spożywczą i ostudzić. Margarynę utrzeć do białości dodawać porcjami zimny budyń i nutellę cały czas ucierając. Bita śmietana: zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i chwilkę zmiksować. Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie i wlewać wolnym strumieniem do ubitej śmietany cały czas miksując na średnich obrotach. Przełożenie ciasta: biszkopt, krem, warstwa herbatników, posmarować cienko powidłami, druga warstwa herbatników, bita
Ala piecze i gotuje
Tort kakaowo- wiśniowy z rurkami 412zabezpieczoną podłogę z wysokości około 30cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie :) Ciasto wyjmujemy z tortownicy i studzimy, najlepiej położyć je tak by studziło się "spodem do góry", wtedy wierzch ciasta będzie idealnie równy. Po wystudzeniu dzielimy na 3 blaty. Masa: Z 500ml mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Resztę mleka podgrzewamy razem(...)mleko będzie wrzało dolewamy mieszaninę żółtek, mleka i mąki. Mieszamy żeby nie powstały grudki. Studzimy. Masło ucieramy na puch za pomocą miksera. Następnie, ciągle miksując, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy Nutellę i mieszamy łyżką. Nasączenie: Do szklanki z wodą dodajemy syrop wiśniowy, tak żeby poncz był słodki i dosyć intensywnie pachniał
Czerwona Porzeczka
Sernik bez pieczenia na herbatnikach z polewą czekoladową. 213Dzisiaj polecam Wam takie właśnie ciasto bez pieczenia na herbatnikach, jest bardzo słodkie, ale też i bardzo pyszne. Ja uwielbiam z filiżanką pysznej kawy. Zapraszam:) Składniki: Masa serowa: 1 kg sera na sernik gotowego w wiadereczku ( użyłam o smaku waniliowym ) 4 jajka 20 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru ( 250 ml ) 3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół(...)jest to robić taką rózgą do ubijania jajek. Budynie rozpuszczamy w mleku i pod koniec gotowania wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki, ja budynie wlewam stopniowo i mieszam. 2. Przekładanie: Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy dokładnie folią aluminiową, na dno wykładamy warstwę herbatników, wylewamy połowę masy serowej
Izabelawkuchni
Tarta z porzeczkami i truskawkami 123gustu. Praktycznie wszędzie widziałam albo tartę z budyniem, albo z bezą, albo z jednym i drugim. Postanowiłam zatem opracować własny przepis i zrobić swoją. Efekty przerosły nasze oczekiwania. Moja tarta z porzeczkami okazała się strzałem w dziesiątkę. Była przepyszna! Jedzona na ciepło, jak również gdy całkiem ostygła. Połączenie kruchego ciasta z delikatną i cieniutką warstwą czekoladową, z kwaśnymi czerwonymi
Moja Delicja
PARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYM 429upieczeniu).Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia.Crème pâtissière:W misce utrzyj mikserem żółtka z cukrem na jasny, puszysty krem.Ucierając, dodaj 100 ml mleka i przesianą mąkę. Zmiksuj całość dokładnie.Pozostałe mleko zagotuj w garnuszku.Na gotujące się mleko cienką strużką wlewaj masę z żółtkami i mąką, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie gęsty budyń.Garnuszek zdejmij z ognia(...)przykryj budyń folią spożywczą, tak, aby dotykała ona budyniu, wtedy nie powstanie kożuch i odstaw do wystudzenia (UWAGA! W oryginalnym przepisie jest podane, aby chłodzić krem przez 12 h lub całą noc, ja pominęłam ten krok i chłodziłam krem tylko około 1 godzinę).KREM PRALINOWO-MAŚLANY DO PARIS-BREST:W misce utrzyj mikserem masło na jasną i puszystą masę.Dodawaj
Słodko-Słony Świat Ilony
Wielkie zakupy i tort na urodziny. Kokosowo-truskawkowy 225Wylać do niej ciasto, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleczko kokosowe zagotować z połową cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać gorące mleko, cały czas miksując. Przelać masę do garnuszka, gotować, aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zdjąć z palnika(...)połowę kremu, posypać połową truskawek i ciasteczek. Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę kremu, truskawek i amaretti. Przykryć ostatnim blatem. Schłodzić. Śmietankę kokosową ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować truskawkami i chipsami kokosowymi. Smacznego! A jeśli wydaje się Wam, że nie lubicie kokosowego smaku, zapewniam, że po tym cieście zmienicie zdanie. Ja się nim zajadałam, a przecież
Pożeraczka, czyli raz adobrze
SERNIK CZEKOLADOWY 253Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, tym razem upiekłam czekoladowo - waniliowy, taki jak lubię. Pyszny, pachnący i kremowy na spodzie z ciastek owsianych. Sernik śmiało może poleżeć w lodowce nawet kilka dni lub możemy go zamrozić, w kawałkach o ile nam jeszcze zostanie(...)SKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 6 dużych jajek 4 łyżki oleju 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki dowolnego capuccino 1 paczka ciastek owsianych 250 g 150 g masla naturalnego 150 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka 300 g swierzych malin do dekoracji migdały do posypania
Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto balowe-z krakersami,masą krówkową,kremem i śmietaną-wspaniałe 671Podstawą ciasta jest delikatny,kakaowy biszkopt,na nim znajduje się krem, następnie warstwa słonych krakersów,potem masa kajmakowa, znów krakersy i na końcu warstwa bitej śmietany posypana deserową czekoladą. Ciasto skupia w sobie moje ukochane smaki-słodkość karmelu, słoność krakersów,bitą śmietanę, czekoladę :D Jest rewelacyjne i z całego serca polecam Wam jego upieczenie,zakochacie się :-) SKŁADNIKI - na dużą blaszkę(...)dodajemy po łyżce zimny budyń. Krem wykładamy na ostudzony biszkopt,wyrównujemy. Na krem wykładamy warstwę słonych krakersów. Na krakersy dajemy masę krówkową,i znów dajemy krakersy. Śmietanę 30% ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier wraz z fixem. Śmietanę wykładamy na krakersy. Rozsmarowujemy, ma to być dość cienka warstwa. Na koniec ciasto posypujemy startą czekoladą deserową. Ciasto powinno
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ciasto Cygan s. Anastazji 228Dodajemy wymieszane z sobą sodę, kakao, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej, samo dno, papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 60 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwa równe blaty. (Możemy również składniki podzielić(...)Miękkie masło miksujemy, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: 1 duża paczka biszkoptów, podłużnych 2 galaretki wiśniowe 750 ml gorącej wody polewa czekoladowa, przepis tutaj wykonanie : Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do małej foremki wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia. Następnie kroimy w paski. wykonanie ciasta: Na jeden blat makowy rozsmarowujemy
Domowy Smak Jedzenia
Trzy bit 612ciasto z pewnością gościło na nie jednym stole. Przepisów jest mnóstwo które różnią się jedynie ilością poszczególnych składników. Według mnie jedynie co je różni to konsystencje warstwy. Ja lubię gdy warstwy są widoczne a nie takie "zlewające się". Dlatego ten przepis odpowiada mi najbardziej i z nim się z Wami dzielę. Składniki: 60 herbatników szkolnych 1 puszka masy(...)krówkowej 510 g 30 ml mleka 2 budynie śmietankowe 800 ml mleka 50 g cukru 150 g miękkiego masła 1 łyżka cukru pudru 400 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady Przygotowanie:Masa krówkowa: Masę przełożyć do garnka, dodać mleko i podgrzewać na lekkim ogniu do połączenia się składników
Ala piecze i gotuje
Świąteczny tort cynamonowy z rumem 216pierwszym śniegiem czuć coraz bliżej nadchodzące święta. Czas zacząć wstępnie planować co pojawi się na świątecznym stole. Oprócz tradycyjnych dań musi być też deser. Pieczemy pierniki, serniki i ciasta z makiem, a ja proponuję w tym roku dla lekkiego przełamania tradycji ( #OlejKonwenanse ) pachnący świętami tort cynamonowy z ciemnym rumem i skórką pomarańczową. A jeśli szukacie inspiracji na łamanie świątecznych(...)miksujemy na puszystą masę i dodajemy do niej partiami ostudzony budyń. Na końcu do masy dodajemy ekstrkat waniliowy, rum i cynamon. Z powstałej masy odkładamy 1/3 (posłuży do dekoracji) , a do reszty dodajemy skórkę pomarańczową. Wykonanie: Pierwszy blat polewamy ponczem, przykrywamy połową masy, wyrównujemy i przykrywamy następnym blatem ciasta. Biszkopt nasączamy ponczem, nakładamy pozostała część masy i przykrywamy trzecim
Bon appetit mon amie