Tort truskawkowo-orzechowy (vege) 128suchego patyczka, czyli tak około 35-40 minut. Składniki na krem orzechowy: 1 budyń śmietankowy 2 łyżeczki ksylitolu 400 ml mleka roślinnego 5 łyżek masła orzechowego 100% ½ łyżki cukru pudru Budyń gotuję na mleku roślinnym, dodając ksylitol i odstawiam do wystygnięcia. Ściągam „kożuch”. Zimny budyń, masło orzechowe i cukier puder ubijam na gładką masę. Krem odstawiam do lodówki. Składniki(...)polewę: ¼ kostki KASI dla wegan 1 łyżka kakao 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka roślinnego Do nasączenia: 1 szklanka wody z cytryną Teraz mogę przystąpić do składania tortu Ciasto czekoladowe kroję na trzy blaty. Pierwszy blat nasączam i smaruję dżemem z czarnej porzeczki, następnie wykładam na dżem ¾ kremu orzechowego. Przykrywam drugim blatem, który również nasączam i wylewam na niego lekko
Słodki sentyment
Tort truskawkowo-orzechowy (vege) 135świeżości i całość świetnie się komponowała. Składniki na ciasto: 2 ¼ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ¼ szklanki mleka roślinnego Wszystkie składniki mieszam i wlewam do tortownicy (20 cm). Piekę do suchego patyczka, czyli tak około 35-40 minut. Składniki na krem orzechowy: 1 budyń śmietankowy 2 łyżeczki ksylitolu 400 ml mleka roślinnego(...)łyżek masła orzechowego 100% ½ łyżki cukru pudru Budyń gotuję na mleku roślinnym, dodając ksylitol i odstawiam do wystygnięcia. Ściągam „kożuch”. Zimny budyń, masło orzechowe i cukier puder ubijam na gładką masę. Krem odstawiam do lodówki. Składniki na warstwę truskawkową: 1 galaretka truskawkowa z agarem ¼ kg truskawek Truskawki kroję i wkładam do garnka. Zagotowuję, aż truskawki puszczą sok, a następnie zasypuję
Słodki sentyment
Szybkie pączki serowe z powidłami 222mieszamy łyżką lub szpatułką. Ciasto będzie lepkie i takie ma być. W szerokim rondlu nagrzewamy olej do temperatury ok. 175 ° C. Łyżką do lodów maczaną w oleju nabieramy porcje ciasta i kładziemy na rozgrzany olej (jednorazowo smażyłam po 6 sztuk). Smażymy na rumiano z obu stron (moje same się odwracały). Wyjmujemy, kładziemy na ręczniki kuchenne do odsączenia z nadmiaru tłuszczu(...)masą migdałową Oponki z twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane poduszeczki Markizy
mojewypiekiinietylko
Odwrócone ciasto z brzoskwiniami (bez glutenu, bez jajek, bez tłuszczu) 181łatwiej, gdybym piekła w okrągłej formie. Dopiero po rozkrojeniu ciasta na mniejsze kawałki mogłam je swobodnie odwrócić na drugą stronę. Pomimo swej ,,zdrowotności" wyszło naprawdę smaczne i słodkie. Babci też bardzo zasmakowało, chociaż jest wierna tradycyjnym wypiekom. Naprawdę warto spróbować! ;) Składniki: 300 g kaszy jaglanej (lub mąki jaglanej) opakowanie budyniu śmietankowego (40 g) 2 dojrzałe banany(...)jednej misce wymieszać mąkę jaglaną, proszek budyniowy, cukier wanilinowy, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę. Dodać zmiksowane wcześniej banany i mleko. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą połączyć. Ciasto wylać na brzoskwinie, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przed ok. 35-40 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika, ostudzić. Podawać ,,do góry nogami
Kuchnia Ellie
Sernik bez masła na biszkoptowym spodzie. 254bardzo to ciasto lubimy. Ten przepis też powstał raz na czyjąś prośbę, a dwa z tego co miałam, a do sklepu iść się nie chciało. 😔 Jednak nie mam powodów do narzekań, bo wypiek nie dość, że wyglądał, to jeszcze smakował. 😊 kg twarogu ( u mnie Ulubiony) 4 jajka 3 łyżki soku z cytryny cukier waniliowy budyń 2 łyżki manny cukier według(...)ciężka masa, że te wszystkie piany, są zbędą fatygą. Ponieważ z prawami fizyki się nie dyskutuje. Powiedział jeszcze jedną ciekawą rzecz, wysypywanie formy bułką to ujma dla ciasta. Każdy szanujący się cukiernik robi to mąką lub jakimś składnikiem ciasta, np wiórki, orzechy, sezam itp. Nie ukrywam, że z tą fachowością różnie bywa, raczej tak, że co się nawinie
Dieta moja pasja
Pączki z budyniem z dodatkiem likieru Amarula 151puder do posypania likier Amarula budyń śmietankowy Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 lub 3 łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki, a gdy rozczyn dobrze wyrośnie dodać go do przesianej mąki. żółtka utrzeć z cukrem i drobno startą wanilią, dodać do mąki razem z ciepłym mlekiem i spirytusem. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Pod koniec dodać stopione i sklarowane(...)kłaść do rozgrzanego tłuszczu. Gdy pączki zrumienią się od spodu, odwrócić je na drugą stronę i smażyć do momentu gdy będą rumiane. Należy odsączyć je z tłuszczu. Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodać 3-4 kieliszki likieru Amarula i dokładnie wymieszać. Pączki przekroić na pół i dodać budyń. Można też użyć szprycy wtedy ich przekrawanie
noteskulinarnyfiga
Nutelka - ciasto z brzoskwiniami, kremem, czekoladą i truskawkową pianką 834pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać po 1 żółtku. Dodać przesiane obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ocet. Delikatnie wymieszać.Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wymiarach 27x35cm.Piec ok. 35 min w temp. 170-180 st.Ostudzić i przekroić na 2 jednakowe blaty.Dodatkowo: 3/4 l mleka, 3 łyżki mąki pszennej(...)Nutelli, 1 andrut, opakowanie okrągłych biszkoptów. W trosze mleka rozrobić żółtka i mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami. Rozrobione mąki wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń, po czym ostudzić.Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę. Do pozostałego soku brzoskwiniowego dolać 1 i 1/2 szklanki wody i zagotować. Wsypać galaretki
Z miłości do słodkości
Pijany przekładaniec (Pijak) 290budyniu. Rozsmarować krem równą warstwą na drugim krążku i po bokach. IV warstwa: Biszkopty moczyć w alkoholu i układać na kremie. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić polewę by przestygła, następnie polać ciasto
Domowa Cookierenka Agi
Miodowo-kakaowe ciasto z kremem 362Ciasto wlać do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 20 x 35 cm i piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 minut. Ostudzić. Krem budyniowy 500 ml mleka 250 g masła lub margaryny, miękkiej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy (16 g) Przygotowanie Z mąki ziemniaczanej, pszennej, mleka i cukrów ugotować budyń (czyli(...)wymieszać z mąką; pozostałe mleko zagotować z cukrami, wlewać powoli mleko z mąką i cały czas mieszać do zgęstnienia). Budyń ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzony budyń (może być lekko ciepły), zmiksować na gładką masę. Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie W małym rondelku wymieszać
coolinarnastrefa.blogspot.com
„Piernikowy Smak” Siostry Anastazji 15574Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, dokładnie miksując za każdym razem. Na sam koniec delikatnie mieszając szpatułką łączymy pianę jajeczną z pierniczkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut. Studzimy. Przekrawamy na dwa blaty. Wiśnie z kompotu odsączamy(...)puch. Stopniowo dodajemy do niego zimny budyń, miksujemy do połączenia. Opcjonalnie na koniec wlewamy „chlust” rumu bądź spirytusu. Jeden przekrojony blat piernikowy ponownie umieszczamy w formie. Wykładamy na niego połowę masy. Rozkładamy odsączone wiśnie. Zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki. Następnie wykładamy resztę masy i przykrywamy pozostałym ciastem. Dekorujemy polewą
Smaki Na Talerzu
Tradycyjne oponki serowe 196się do rąk można dodać trochę mąki). Stolnicę lekko posypujemy mąką, przekładamy ciasto i wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm. Większą foremką wykrawamy kółka, a mniejszą środki. Pozostałe ciasto ponownie wałkujemy i wykrawamy kolejne kółka z dziurką. Jak przygotujemy wszystkie ciastka – smażymy je na głębokim tłuszczu na rumiano, z obu stron, na oleju rozgrzanym do temperatury(...)masą migdałową Oponki z twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane poduszeczki Markizy
mojewypiekiinietylko
SERNIK Z MUSEM POMARAŃCZOWYM ( JAFFA CHEESECAKE) 216tylko mnie J Teraz rodzina dopomina się, aby robić go częściej. Nie jest zbyt skomplikowany, ale wymaga przygotowania trzech warstw: kruchego spodu (wolę od ciasteczkowego), masy serowej oraz budyniu pomarańczowego. Połączenie tych trzech elementów to eksplozja smaków, uwierzcie! Naprawdę polecam ;) Składniki na kruchy spód *: - 160 g mąki pszennej - 30 g kakao - 100 g zimnego masła(...)wypieczenia spodu. Wyjąć ciasto i wystudzić. *Jeśli nie masz czasu, to możesz użyć ciasteczek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym ( ok. 200 g) np. markizy i połączyć je z masłem (40 g) w malakserze. Następnie taką bazę wyłożyć na dno formy o średnicy 24 cm i schłodzić przez min. 30 min. w lodówce. Składniki na pomarańczowy budyń : -2 duże jajka -2 żółtka
Calzonella.com
Puszyste pączki – najlepszy przepis 162preferowana przeze mnie opcja. Możesz je wypełnić również domowym budyniem (przepis) , nutellą lub różnymi curd’ami. Ja wybrałam (trochę z przypadki spieniony, puszysty lemon curd. Muszę przyznać, że był to dobry wybór. Słodkość pączków została idealnie zbalansowana przez kwaskowy smak tego kremu cytrynowego. Pączki przygotowane są z ciasta drożdżowego . Duże znaczenie ma proces wyrastania ciasta. Nie może być zbyt
SmartBake.pl
Sernik na korzennym spodzie z polewą czekoladową i orzechami 232które umilają mi ten grudniowy czas, a dom przyozdobiłam lampkami, które wieczorem rozświetlają wnętrze. Sernik na korzennym spodzie z polewą czekoladową idealnie wpasowuje się w ten trend. Ze spodu ciasta powinny być także zadowolone osoby z nietolerancją glutenu. Składniki na formę o średnicy 17 cm (może być ciut większa, wtedy sernik będzie niższy) Spód: 90g mąki owsianej lub zmielonych(...)opakowanie budyniu waniliowego lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej*** 2 jajka 1 łyżeczka olejku/ekstraktu waniliowego 50-100g ksylitolu lub erytrytolu (zależy jak słodko lubicie, ja dałam 50g i masa była lekko słodka) Polewa: 60g gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka 25g orzechów pecan Radix-bis (można zastąpić włoskimi) Przygotowanie: Składniki na spód wrzucić do miski. Zagnieść jednolite ciasto. Formę wyłożyć papierem
Fabryka pomysłów
Metrowiec 214również w domach znajomych:) Składniki: 3 jajka 17 dag cukru 17 dag mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przepis na 1 ciasto, upiec trzeba dwa. Kakaowy placek - przepis jak wyżej, z tym, że trzeba ująć 2 łyżki mąki pszennej, a w to miejsce dodać 2 łyżki kakao. Jajka z cukrem dobrze utrzeć, dodać(...)dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu. POLEWA 1 jajko 3 łyżki cukru 1/2 kostki margaryny 3 łyżki kakao Jajko wyparzyć, wybić do kubka, dodać 3 łyżki cukru i utrzeć. W tym czasie roztopić 1/2 kostki margaryny. Jajka utrzeć do białości, wsypać kakao 3 łyżki z małą górką. Na koniec wlać roztopioną margarynę. Wykonanie: Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki
Blondynka Gotuje