Sernik oreo z borówkami i malinami 225formy. Wstawić do lodówki na co najmniej 30minut. Twaróg, jajka, budyń waniliowy w proszku miksujemy na gładką masę. Przygotowaną masę wlewamy na schłodzony ciasteczkowy spód i pieczemy w piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 170°C. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie wystudzone ciasto wstawiamy do lodówki na min 2h. Galaretki rozpuszczamy w 750ml gorącej
Księga-Smaku
Murzynek z jabłkami, biszkoptami i masą budyniową z kokosem 377proszkiem do pieczenia, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy również łyżką. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopnia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy około 30 - 35 minut. Do tzw. "suchego patyczka" Studzimy, kroimy na dwa blaty. Składniki masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka (ja dałam cytrynową) 1. Jabłka obieramy, ścieramy(...)może być letni. 2. Masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo ostudzony budyń, na końcu wiórka kokosowe. Dodatkowo: biszkopty okrągłe (z całej paczki zostało mi 4 sztuki) 1/2 opakowania gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka 1 łyżka masła Czekoladę, mleko i masło dajemy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przełożenie ciasta: blat ciasta - masa z jabłkami - biszkopty - masa kokosowa - drugi blat
kruche babeczki
Miodownik 193minut. Następnie podzielić ciasto na 3 części,każdą cienko rozwałkować ułożyć na blaszce (25/30 cm),którą należy starannie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Upiec kolejno 3 jednakowej wielkości placki. Czas pieczenia każdego placka 12-15 minut w temp. 180*. W ganku zagotować mleko z cukrem i kaszą cały czas mieszając. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć jak budyń. Ugotowaną kaszę wystudzić. Masło(...)powidłami i nałożyć połowę białej masy. Nałożyć kolejny blat,dobrze docisnąć i powtórzyć czynność z powidłami i masą. Ułożyć trzeci blat,posmarować kajmakiem,posypać orzechami. Odstawić w chłodne miejsce. Ciasto nadaje się do spożycia dopiero na następny dzień po zrobieniu,kiedy dobrze zmiękną wszystkie warstwy ciasta i będzie można bez problemu je pokroić
Kolorowa kuchnia Elki
Muffinki budyniowe 118tortowej 1 budyń waniliowy 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru 1 łyżka kakao Składniki mokre: 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka ¾ szklanki oleju Ulubione owoce Uwaga: szklanka 200 ml Składniki suche (oprócz kakao) mieszam w jednej misce, a składniki mokre w drugiej misce. Składniki mokre dodaję do składników suchych i mieszam do połączenia (nie za długo, ciasto nie musi
Słodki sentyment
Sernik z fistaszkami 162temat rzeka, w którym chyba nigdy nie zostanie powiedziane ostatnie słowo. Można eksperymentować i testować nieograniczone ilości kombinacji, a dodatki niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki całkowicie zmieniają charakter ciasta. U nas sernik stał się już prawie 4 członkiem rodziny, bez którego nie odbędzie się żadne ważne wydarzenie. Świętuje z nami, biesiaduje, a czasami pojawia się w zupełnie zwyczajne dni. Dlatego(...)dodać cukier waniliowy, kaszę manną, proszek do pieczenia oraz budyń. 5) Nie przestając miksować dodawać stopniowo twaróg. 6) Na koniec ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. 7) Do przygotowanej wcześniej formy przełożyć masę serową. 8) Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 9) Ciasto studzić w wyłączonym piekarniku. 10) Przygotować polewę: w rondelku
Fitsweet.me
ŚWIĄTECZNY FIT PIERNIK 252Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Powiem tak, piernik pyszny choć nie należy do ciast puszystych i nie jest zbyt słodki to w połączeniu z polewą czekoladową (dla mnie z gorzką czekoladą, dla męża z mleczną) dodatkowo posypaną jeszcze daktylami i żurawiną stanowi przepyszną piernikową ucztę. Więc u mnie obok tradycyjnych wypieków w tym roku(...)jajka ( osobno białka i żółtka) 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego 10 łyżek mąki ja dałam pszenną pełnoziarnistą autorka przepisu 4 łyżki jaglanej i 6 owsianej 1 opakowanie budyniu bez cukru (proszek) 1 łyżka ciemnego kakao 1łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika autorka przepisu pisze żeby dodać niepełną 1 szklankę mleka ja dałam
Słodkie zapomnienie
18. 3 bit z ajerkoniakiem 234wielkości, najlepiej użyć takiej o regulowanych bokach, którą z łatwością można dopasować do ciastek, których nie musimy docinać, później blaszkę łatwo można wyjąć z ciasta. Tak więc pierwsza warstwa ciasta do ciastka. Przygotowujemy masę kajmakową, podgrzewając cukier z mlekiem ok. 3 godzin, aż nabierze złotego koloru. Przed wylaniem na ciastka, proponuję aby 1 łyżkę masy włożyć na 5 minut(...)mąki, które wlewamy do gotującego się mleka. Wystudzony budyń ucieramy z margaryną na masę, którą rozprowadzamy na ciastkach. Na to układamy czwartą warstwę ciastek. Żelatynę rozpuszczamy w ¾ szklanki wrzątku, gdy wystygnie dodajemy do ajerkoniaku. Kremówkę ubijamy z cukrem i dodajemy tężejący ajerkoniak z żelatyną. Masę szybko wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Żelatynę z ostatniej warstwy rozprowadzamy
Jadło i czytadło
Kokosowy sernik jaglany z ekologicznej kaszy jaglanej Symbio 276teraz trochę o nim: jakoś trudno mi nazywać ten wypiek ciastem. Nie znaczy to, że było niesmaczne, wręcz przeciwnie - miłośnicy kaszy jaglanej nastawieni na zdrowe odżywianie na pewno zjedzą je z chęcią. Ciekawe doświadczenie kulinarno - smakowe. ;-) Przed podaniem polałam kremem czekoladowym i posypałam ziarnami granatu. Można polać je również budyniem lub jeść bez dodatków. Przepis stąd: KLIK . 1 szklanka ekologicznej(...)stałą (białą) część mleczka kokosowego. Całość mieszamy i blendujemy. Sprawdzamy czy jest dla nas wystarczająco słodkie, ewentualnie dodajemy cukru. 3. Na natłuszczoną i obsypaną wiórkami tortownicę 21cm wykładamy ciasto i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce
Szefowa kuchni
Sufletowy sernik z białą czekoladą i kokosowym budyniem (bezglutenowy) 238towarzystwie kokosowego budyniu. Kilka prostych składników, zero mąki pszennej, zero białego cukru. Cała słodycz zamyka się w dobrej jakości białej czekolady i wiórków kokosowych. To także kolejny przepis bezglutenowy a jakże prosty w wykonaniu. Jeśli macie godzinkę a nawet niecałą to to przepis dla was. Owa budyniowa masa to pomysł mojego męża, który pierwszą porcję owego ciasta spałaszował jeszcze zanim(...)zdążyłam je ułożyć na paterze po czym stwierdził że ciasto jest smaczne ale czegoś mu brakuje. Nie wiem dlaczego ale pokusił się o stwierdzenie że w konsystencji i smaku sernik zalatuje mleczną kanapką i brakuje mu czegoś kokosowego, więc zrobiłam drugą porcję i tym razem dzielę się efektem mojej pracy. Składniki : Na masę serową: 3 jajka
vaniliowoczekoladowa
GRUZIŃSKIE CIASTO HERBACIANE Z KORZENNYM CZAJEM I BAKALIAMI. 197piersi." Rewelacja. Bardzo charakterystyczny smak, który musi się spodobać. Mocno wyczuwalne w cieście choć ilość jaka do niego trafiła nie była zawrotna. Kupisz je tu: KLIK . KANDYZOWANE OWOCE CZARNEJ PORZECZKI - " są smaczną przekąską i stanowią świetny dodatek do deserów. Ich lekko kwaskowaty smak równoważy słodycz kremów, budyniów czy bitej śmietany. Owoce CZARNEJ PORZECZKI usprawniają pracę układu pokarmowego, przez(...)wyżej. Tak się sympatycznie złożyło, że luty to czas gdzie nie tylko jedna fajna Anka się urodziła (ah ta skromność nasza)! Urodziny tej Pani mają wiele wspólnego z tym ciastem, gdyż to właśnie ona stworzyła CZAJ KORZENNY (i nie tylko). Tak więc Pani Ani z Ziarenkowa , Czarodziejko Ziarenek, Mistrzyni łączenia przypraw, jeszcze raz życzymy wszystkiego najlepszego! :))) Oby całe Pani
Wypisz Wymaluj
Ciasto pomarańczowo - kakaowe bez pieczenia. 562serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto łatwe w przygotowaniu. Prezentuje się ładnie, a połączenie pomarańczy i kakaowych herbatników jest idealne. Polecam! Składniki: 1 litr tłustego mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej(...)jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż powstania gładka masa, którą dzielimy na 3 równe części. Spód formy o wymiarach 22x32 cm wykładamy herbatnikami, na których delikatnie rozsmarowujemy pierwszą część masy, którą następnie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy trzy razy, kończąc na masie. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby zastygło
Symfonia smakowa
Mini eklerki z kremem waniliowym 183więc chyba kwestia tego czasu winna być uzależniona od naszego piekarnika) – drugi etap pieczenia przy uchylonym piekarniku ma spowodować, że eklerki się wysuszą i zachowają swój kształt. Kiedy ciasto było już gotowe zabrałem się za krem waniliowy – przyznam że mogłem go robić już w trakcie pieczenia zamiast czekać i tracić czas no ale cóż… cały czas przecież(...)doprowadzając do konsystencji bardzo gęstego kremu (mnie wyszedł taki budyń). Gotowy krem odstawiłem do ostudzenia jednocześnie przykrywając go folią spożywczą (zalecenie autora przepisu: folię przykryć tak aby się stykała z kremem – nie wiem w jakim celu się to stosuje ale jeżeli tak ma być to tak tez zrobiłem ). Ciasto upieczone, krem zrobiony to teraz się bierzemy za polewę. Cukier
Kuchenne Wariacje
MASA BUDYNIOWA – do ciasta 180Przepyszna masa budyniowa z dodatkiem masła to idealny krem do ciast bez pieczenia. Masą budyniową można przełożyć ciasto Napoleonka (tzw. Kremówkę) lub eklerki. Ja wykorzystałam masę do ciasta Krakersik, które bardzo polecam :). Skorzystaj z przelicznika foremek. Składniki na formę 33×22 cm: 450 ml mleka 180 g masła 150 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 ml mleka(...)żadnym wypadku nie miksujemy masy blenderem (rozrzedzi budyń). Wystarczy użyć miksera. Jeśli to nie pomoże. Przecedzamy masę przez sitko. Uwagi: Masę budyniową wykładamy na ciasto/herbatniki gdy jest jeszcze ciepła. Ostudzona jest bardzo gęsta i trudniej ją wyrównać. Gęstość masy zależy od ilości dodanego […] Artykuł MASA BUDYNIOWA – do ciasta pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki Pomysł
Sernik z kokosową chmurką 170jajko 1 szt, cukier 1,5 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, olejek waniliowy 1 łyżka, mleko 1 szklanka, olej 0,5 szklanki, kokosowa chmurka: białka 6 szt, cukier 1 szklanka, masło 10 dag, wiórka kokosowe 20 dag, proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki, Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy nożem, następnie zagniatamy za pomocą rąk. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki
kulinarne odsłony pati