ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:413/932)

Babka marmurkowa 136

jednym żółtku. • Ucierać aż masa zrobi się biała i puszysta. • Dodać mąkę przesianą z proszkiem, przemieszać. • Białka ubić na sztywną pianę i dodać do reszty. • Wymieszać na głądką masę, dodać olejek pomarańczowy. • Połowę ciasta wlać do wysmarowanej masłem formy na babkę. • Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać

To co kocham
Tort bezowy z owocami leśnymi 203

beza z wilgotnym wnętrzem, aromatyczny i delikatny krem kawowy i duża ilość świeżych owoców sezonowych, które cudownie przełamują słodycz bezy. Ciasto jest rewelacyjne i zniknęło o w ekspresowym tempie – moi goście byli nim zachwyceni! SKŁADNIKI: beza: 5 białek 200 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżka skrobi ziemniaczanej krem: 200 ml śmietanki

Kuchnia bezglutenowa
Mazurek cygański na waflu. Najłatwiejszy, najsmaczniejszy... 197

Masę przełożyłam na waflowy spód. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 35-45 minut.   Zrobiłam lukier cytrynowy: Białka wlałam do miseczki, dodałam cukier i sok z cytryny. Ucierałam, aż powstała gładka masa. Na ciepłe ciasto wylałam lukier i po chwili zabrałam się za dekorowanie mojego mazurka.   Po zastygnięciu lukru na mazurku przełożyłam

Kuchnia u Krysi
5 razy fit śniadania 172

być delikatny ryżowy, a może też stanowić bazę na dodatki warzywne. Na słodko, na słono, na spód do pizzy, fit ciasta. NALEŚNIKI Naleśniki w mojej kuchni występują głównie w dwóch wersjach: jako naleśniki białkowe zrobione z samych białek plus ulubione dodatki ( u mnie zwykle mozarella, szynka sarreno i sałata z pomidorem) lub naleśniki budyniowe robione na bazie

Tetiisheri
PSZENNE PLACUSZKI Z RICOTTY Z KARMELIZOWANĄ POMARAŃCZĄ I GRANATEM 176

proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W drugim naczyniu ubijamy pianę z białek dodając szczyptę soli. Do masy dodajemy pianę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.  Dużą metalową łyżką nakładamy ciasto i wylewamy na rozgrzaną patelnię (najlepiej ceramiczną) lekko spłaszczając i formując krążki. Smażymy na średnim ogniu około

Calzonella.com
Tort szwarcwaldzki Czarnolas 178

waniliowy Mąkę i kakao mieszamy, dodajemy budyń czekoladowy, proszek do pieczenia.  Do żółtek dodajemy troszeczkę aromatu migdałowego. Ubijamy białka na sztywną pianę, wsypujemy cukier i cukier waniliowy.  Do tego dodajemy energicznie żółtka oraz sypkie produkty. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  na 35-40 minut.  Żelatynę zalewamy

Pyszności Słodkości
Placuszki ryżowe z jabłkami i bananami 210

zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, najlepiej żeby były kwaśne. Banany obrać i pokroić w plasterki. Dodać owoce do masy. Białka ubić i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać dużą łyżką porcje ciasta. Tworząc małe placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Można podawać z różnymi dodatkami tj ugniecione owoce, śmietana ubita

Kuchnia Pokoleń
Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym 193

wylepiam więc dno formy, nakładam folię spożywczą i wstawiam do lodówki na całą noc). Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C, ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika i piec 15 minut. Wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. W jednej misce ubić żółtka z połową cukru i cukrem waniliowym, po czym dodać zmielony twaróg, rozpuszczone

Passions hobbies life
Bulwiok podkarpacki 228

dokładnie mieszamy - przyprawiamy według uznania, jednak farsz najlepiej smakuje tradycyjnie przyprawiony, tylko solą i pieprzem. Na środek wyrośniętego ciasta wykładamy farsz - brzegi podnosimy i zawijamy w formie ramki aby farsz nie dotykał blachy. Całość smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok 180 stopni i pieczemy 50 minut. Bulwiok ma być ładnie zarumieniony. Bulwioka podałam ze śmietaną

sierotka maRysia w kuchni
Placuszki drobiowe 318

chłodne miejsce.  Następnie do mięsa dodać majonez,  mąkę, żółtka, wegetę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.  Białka ubić na sztywno,  dodać do masy mięsnej, delikatnie wymieszać.  Na dobrze rozgrzany tłuszcz,  łyżką kłaść porcje ciasta.  Smażyć placuszki w głębokim tłuszczu na złoty kolor.  Podawać zaraz po przygotowaniu. (function

Kuchnia Danusi
Drożdżowe ślimaki z dynią i malinami. Drożdżówki z lukrem! 225

całej blaszce. Potem będziemy mogli je sobie fajnie odrywać. Po ułożeniu bułeczek na blaszce, odstawiamy je na 25 minut. Ciasto w tym czasie podrośnie. Wstawiamy do pieca na 170 stopni C. Przygotowujemy lukier malinowy. Potrzebujemy niewielkiego białka z jaja kurzego i 1/2 szklanki cukru pudru, łyżeczki soku z malin. Wszystko za pomocą trzepaczki, bardzo energicznie mieszamy. Otrzymamy piękny

SMYKWKUCHNI
CYTRYNOWIEC 668

PYSZNE CIACHO NA KAŻDĄ OKAZJE-SERDECZNIE POLECAM!!!! CIASTO: 4 jajka 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pieczemy biszkopt:białka ubijamy dodajemy po jednym żółtku,cukier,na końcu mąkę z proszkiem i mieszamy już łyżką,pieczemy w 180 stopniach 25-30min wystudzić MASA 1: 4 budynie śmietankowe 4 cytryny 1 kostka margaryny

Swojskie jedzonko
Sernik z 3 składników 231

ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę, a żółtka dodajemy do czekolady i miksujemy. Na końcu przekładamy pianę z białek do masy z czekolady i delikatnie mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy. Ciasto pieczemy 15 minut w 170 stopniach, następnie 15 minut w 160 stopniach i zostawiamy na kolejne 15 minut w wyłączonym

Aga w kuchni
Grill jako piernik – wyjątkowe desery przygotować można na świeżym powietrzu 194

przybycie naszych gości jest bliskie. Hitem wśród deserów przygotowywanych na grillach gazowych mogą być babeczki. Babeczki z grilla gazowego Składniki: Ciasto: 300g masła 300g gorzkiej czekolady dobrej jakości 300g cukru 1 łyżeczka wanilii 10 jaj, żółtka i białka osobno trochę startej skórki z cytryny Glazura: 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki ciepłego masła ale nie roztopionego odrobina soku

naRuszcie
Mazurek bakaliowy 130

Tego mazurka pieczemy na końcu, zużywając na masę białka i resztki bakalii , które nam zostały od innych świątecznych wypieków. Spód do mazurka proponuję zrobić z ciasta ucieranego, a nie tak jak w klasycznych mazurkach z kruchego. Nie jest taki twardy i lepiej się komponuje z delikatną, miękką bezą bakaliową". Czytaj więcej

Wiem co jem
Babka kolorowa 160

ucierając. Na koniec dodajemy olej nadal ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do misy miksera wciąż miksując. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z resztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie. To ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao

Marder&Marder Manufacture
Mleczna kanapka 182

mąki 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka miodu   Dodatkowo : 2 łyżki twarożka 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu Białko ubić na sztywno. Dodać żółtko i zmiksować. Delikatnie wymieszać z miodem, mąka i kakao. Patelnię natłuścić. Ciasto podzielić na pół i rozsmarować na patelni w formie prostokątów. Smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut. Następnie smażyć kolejne

Chocolate Muffin Blog
Tort śmietanowy z frużeliną wiśniową 184

masła z czekoladą, jedno po drugim dodawać żółtka, miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Do białek dodać sól i ubić na sztywno. Przełożyć do czekoladowej masy i delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy (spód wyłożony papierem) o średnicy 25 cm i pieczemy w 160 stopniach przez 30-40 minut

kulinarnyswiatdomi
Piaskowa babka kakaowa z bakaliami 169

sztywno. W drugiej misce utrzeć miękkie masło razem z żółtkami. Następnie do masy dodać bakalie. Do przygotowanej masy dodać ubite białka, które łączymy na przemian z wcześniej wymieszaną mąką. Na koniec dosypujemy cukier waniliowy i cynamon, wymieszać Ciasto przekładamy formy na babkę. Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 30 minut, następnie temperaturę podwyższyć

MarciochaKucharzy
Śliwki w szlafroczkach + film 203

półmisku i do każdej wbijamy wykałaczkę . Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę, gałkę muszkatołową , proszek do pieczenia oraz sól. Całość delikatnie mieszamy. Śliwki maczamy w cieście i od razu smażymy na głębokim tłuszczu ( tak jak pączki ) na rumiano . Usmażone śliwki wyjmujemy łyżką cedzakową, odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Smakowite Dania
Piernik z bakaliami 160

razem. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z sodą oraz kakao. Kakao także przesiewamy przez sitko aby nie było grudek. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy na przemian z mąką do ucieranej masy. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto na blaszkę o czterech bokach ( 38cm x 22cm )wy łożoną papierem .Rozsmarowujemy równo i posypujemy bakaliami.Teraz bakalie mieszamy lekko

Przepisy i porady kulinarne
Tort szwarcwaldzki - Czarnolas 260

cukier waniliowy Mąkę i kakao mieszamy, dodajemy budyń czekoladowy, proszek do pieczenia. Do żółtek dodajemy troszeczkę aromatu migdałowego. Ubijamy białka na sztywną pianę, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Do tego dodajemy energicznie żółtka oraz sypkie produkty. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.  Żelatynę zalewamy 0,5 szklanki

Salonik smaków
Omlet białkowy z mąką gryczaną 249

już spożywana wyłącznie w postaci tradycyjnego napoju, ale coraz częściej znajduje zastosowanie również w kuchni. Z jej dodatkiem można wyczarować proteinowe ciasta, ciasteczka, muffiny, tosty i wiele innych smakołyków. Bez wątpienia to świetny sposób na wzbogacenie potraw w białko, co jest szczególnie ważne, gdy treningi to nasz "chleb powszedni". Po krótkiej, ale iście owocnej przerwie wracam wypoczęta, z głową(...)dostawami międzynarodowymi, a tutaj wszystko przebiegło bezproblemowo, co jest ogromnym plusem.  Paczka została rozpakowana w mgnieniu oka i na pierwszy ogień poszła odżywka białkowa, a dokładniej izolat białka serwatki o smaku Chocolate Peanut Butter . Szczerze mówiąc, pierwsze dwa podejścia- tradycyjny shake i dodatek do owsianki, trochę mnie zniechęciły. Odżywka smakowała świetnie, ale była zdecydowanie za słodka. Jest

peanutbuttermonster
Ciasteczka ze słonecznikiem 248

lodówki na ok. 1 h. Po upływie godziny ciasto rozwałkować na ok. 3-5 mm placek i foremkami do ciastek lub szklanką wykrawać kształty ciastek Białko rozkłócić z 2 łyżkami cukry i posmarować nim każdy wycięty krążek Ziarna słonecznika wsypać do miseczki i kłaść na nich ciastka stroną posmarowaną białkiem lekko dociskając. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem

IMPRESJA SMAKU
Bliny z serem camembert i orzechami w miodzie 243

żółtek. Żółtka ubić mikserem do białości, następnie dodać piwo i przesianą mąkę. Na wolniejszych obrotach miksera połączyć wszystkie składniki. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie połączyć ją za pomocą łyżki z piwnym ciastem.  Na patelnię wlać niewielką ilość oleju i łyżką nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor

Pasja Smaku
Placuszki drobiowe 243

odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie do mięsa dodać majonez,mąkę,żółtka,wegetę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno,dodać do masy mięsnej,delikatnie wymieszać. Na dobrze rozgrzany tłuszcz,łyżką kłaść porcje ciasta. Smażyć placuszki w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać zaraz po przygotowaniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Rolada truskawkowa 204

pszennej  pół szklanki maki ziemniaczanej Na masę: Duża śmietana 36% 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru kilka truskawek Białka ubić na sztywną pianę, ubijając dodawać cukier a później żółtka. Wsypujemy obie mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy na dużą blachę, musi być płaskie aby łatwo nam było je rolować. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 minut

NaKońcuJęzyka
Placuszki serowe 167

łyżeczka cukru waniliowego Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać żółtka, mąkę, budyń, cukry i wymieszać. Masa będzie miała bardzo gęstą konsystencję. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju, nakładać ciasto łyżką i delikatnie je rozprowadzić (1 łyżka kopiasta = 1 placuszek). Smażyć na średniej mocy palnika na rumiano :) Odsączyć na ręczniku

Delicious Titbits
drożdżówki z makiem 188

wykładamy ciasto na stolnice i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości  centymetra. Nakładamy równo na ciasto masę makową i zwijamy ciasto w rulon. Kroimy na równe kawałki i przekładamy na brytfankę.przed włożeniem do pieca wierzch smarujemy białkiem. Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Seromak. Seromakowiec bez spodu. 7078

wiaderku (mój był słodzony, jeśli Wasz jest naturalny, dodajcie ½ szklanki cukru pudru lub więcej w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubicie) drobniutko potarta skórka z dwóch pomarańczy lub ewentualnie 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego lub śmietany 100g masła budyń waniliowy Przygotowanie: Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem

Ze smakiem i z pasją
Bułeczki musztardówki 210

przesiać z proszkiem, dodać sól i masło. Posiekać nożem. Wsypać posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojony w  kostkę ser. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, zmieszać z mlekiem, śmietaną i musztardą. Dodać do mąki, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać ziarnami gorczycy. Piec ok. 20minut

Z miłości do słodkości
Szybko! JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. 1215

właśnie ona przyrządzała go zawsze wtedy, gdy była ochota na coś innego, niż ucierane.  Dobrze też sprawdza się jako ciasto na niedzielę, dla gości. JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. /od Babci;/ biszkopt: /wersja ekspress - gotowy/ 6 białek 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku od pieczenia cukier waniliowy Ubiłam białka

W kuchni Karmel-itki
Biszkopt - przepis podstawowy 167

jakiś czas zdarza mi się upiec tort lub ciasto na bazie biszkoptu. Ponieważ piekłam torty z różnych przepisów, zawsze szukam wśród nich tego, który mi wychodzi najlepiej.  Tak więc teraz podstawowy przepis na tradycyjny biszkopt. Składniki: 60 g mąki pszennej (1 ¼ szklanki) 60 g mąki ziemniaczanej (¼ szklanki) 6 jajek 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki) 1 łyżeczka proszku(...) po trochu dodawać żółtka i bardzo powoli i delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki. Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone. Ciasto przełożyć do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 o C przez

Mama Gotuje
Piernikowy sernik z rosą 247

pomarańczowej- 400g nadziewanych pierniczków  w czekoladzie (ja użyłam 2 opakowania pierniczków Marco z Biedronki) Beza:- 4 białka- 1/2 szklanki cukruRozgrzewamy piekarnik do 180st. Blaszkę (moja miała wymiary 20cm x 36cm) smarujemy tłuszczem. Składniki na spód zagniatamy. Wylepiamy ciastem dno blaszki i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min.W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki masy serowej(...)wciskać w masę ale wypływały na wierzch i okazało się że nawet lepiej to wygląda wizualnie po upieczeniu. Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy ok 50 min.Ubijamy pozostałe białka na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Przekładamy białka na upieczoną masę serową i wkładamy do piekarnika na kolejne

happycreatiff.blogspot.com
Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką 168

sernik to prawdziwy rarytas: spód z kruchego ciasta, na nim ułożona warstwa brzoskwiń z puszki przykryta serową masą, a na wierzchu kruszonka z masła, wiórek kokosowych i cukru. Zapach i smak tego serniczka nie mają sobie równych, dlatego doskonale nadaje się on na wyjątkowe okazje (jak np. zbliżające się Boże Narodzenie). Masa z twarogu jest wyjątkowo puszysta i lekka(...)Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolitą masę. Ciastem wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 24x36 cm, a następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Masa serowa: Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem na jasną

MyCookBook.pl
Ciasto z masą truskawkową 231

jajka, 3/4 szkl. cukru, 3/4 szkl. mąki pszennej, 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm. Piec o. 30 min w temp. 170st. Ostudzić

Z miłości do słodkości
Biszkoptowy torcik w kształcie lalki 268

szkl. cukru, 0,5 szkl. mąki i 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Plus ewentualnie 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto na każdy biszkopt przygotowujemy oddzielnie. Nie robimy od razu całej porcji z 9 jajek. Inaczej piana z białek może opaść, a biszkopt nie wyrośnie tak ładnie. Niestety już to przerabiałam. Biszkopt trzeba piec od razu po przygotowaniu(...)powinien stać i czekać na swoją kolej. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku, cały czas miksując na największych obrotach. Następnie zmniejszamy moc na najmniejszą i dosypujemy mąkę oraz mąkę ziemniaczaną (opcjonalnie proszek do pieczenia). Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 25 min. (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy

Ratunku obiad
Biszkopt 184

łyżeczki soku z cytryny Sposób wykonaniaOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Wylać ciasto do tortownicy(26 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni około 30 min.Ciasto

Mix smaku
Zielony mech z truskawkami 183

pieczenia i delikatnie mieszamy. 3. Rozdrabniamy szpinak przy pomocy blendera i dodajemy do ciasta. 4. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy przelewamy ciasto i pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 20 min. 5. Serek mieszamy z cukrem pudrem i ziarenkami laski wanilii. 6. Ciasto przekrawamy na dwie części. Jedną część smarujemy serkiem. Drugą część rozdrabiamy i nakładamy na serek. „Zielony(...)działa przeciwnowotworowo, - wapń (pochodzący z serka), który zapewnia prawidłową budowę kości. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 108 g   Energia: 133,4 kcal    Białko: 7,1 g    Tłuszcze: 3,3 g   Węglowodany: 19,9 g  Błonnik pokarmowy: 1,4 g Smacznego i  zdrowe go Trójko lorowa

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Szybki ucierany torcik bezglutenowy z czarną porzeczką 162

tylko z połowy składników. Wprawdzie jak na mój gust okazało się troszkę za słodkie, dlatego połączyłam je z niskosłodzoną domową konfiturą z czarnej porzeczki. SKŁADNIKI na tortownicę 17 cm: CIASTO – składniki muszą mieć temperaturę pokojową: 110 g Mix-C Schar 5 g bezglutenowego proszku do pieczenia 65 g masła 100 g cukru trzcinowego łyżeczka domowego cukru waniliowego 2 jajka(...)dodać żółtka, a następnie porcjami przesianą mąkę i mleko kokosowe. Masę wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać porcjami pozostały cukier. Pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut. Tuż

Kuchenne zapiski Edyty
Leon 207

Ciasto miodowe, biszkopt i jabłka....rozpływa się w ustach.... Biszkopt jasny: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki  łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec(...)minut. Placek miodowy: 30 dag mąki 15 dag margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki kwaśnej śmietany 10 dag cukru 1 jajo Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w tem.160-180 C, przez 40 minut.   Krem budyniowy: 15 dag cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier

Apetyczna babeczka