ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:88/901)

Pani Walewska 151

słoik powideł śliwkowych lub kwaskowego dżemu Beza: 4 białka 30 dag cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła 3 łyżeczki śmietany 18% Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i amoniak mieszam razem. Dodaję żółtka i wiórki miękkiego masła i zagniatam ciasto. Formuję kulę, zawijam w folię spożywczą(...)dwie  blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Oba smaruję po wierzchu powidłami. Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier puder, na końcu wsypuję mąkę ziemniaczaną. Bezą smaruję ciasta z powidłami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 225'C na jakieś 10-15 min. Upieczone ciasto wyjmuję i odstawiam aby wystygło. Z mleka odlewam pół szklanki, resztę mleka

Ciasteczkowy Potwór
WAKACYJNE CIASTO JOGURTOWE Z PATELNI 132

   Jak tylko natknęłam się na ten przepis , wiedziałam, że jest to idealne ciasto dla mnie, przynajmniej w tym momencie. Jest to bowiem niezastąpione ciasto

Smaczne Zdrowe
Ciasto sezamowe z otrębami 369

Bardzo proste ciasto, pieczone bez mąki. Po prostu trzeba wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Przepis dostałam parę lat temu od mojej byłej  sąsiadki Marysi G. Ciasto sezamowe z otrębami Składniki: 1/4 szklanki rozpuszczonego masła 3/4 szklanki cukru 2 jaja 1 łyżka miodu 3/4 szklanki  mleka w proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki esencji

Kulinarne przygody Gatity
Letnia tarta z owocami i bezą 167

dość trudno spotkać w sklepie . Z wyglądu przypominają agrest , a  w smaku dość kwaśną i cierpką czarną porzeczkę. Ta cierpkość właśnie świetnie się komponuje ze słodką delikatną bezą i kruchym ciastem. Składniki : Ciasto : 2 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka ok 1 łyżki śmietany ( dodać w przypadku ,gdy ciasto(...)porzeczki ) 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Beza : 3 białka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej kilka kropel soku z cytryny Mąkę posiekać z zimnym masłem , dodać pozostałe składniki i znów przesiekać nożem , Szybko zlepić w kulę i schłodzić ok godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Ponakłuwać widelcem Podpiec

Malinowa Kawiarenka
Ciasto z jabłkami, bezą migdałową i bitą śmietaną 214

Dzisiaj zapraszam na nowy torcik jabłkowy. Na ucieranym spodzie, z bezą, budyniami i bitą śmietaną. Ciasto smaczne, aromatyczne, trochę migdałowe i waniliowe. Jabłka doprawione są cynamonem. Aby dodać jeszcze więcej smaku, masę jabłkową przygotowałam na soku pomarańczowym. Torcik jest pyszny, dobrze smakuje z filiżanką ulubionej herbaty. Polecam na jesienny wieczór.   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal(...)jabłka i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia na około 20-30 minut (budyń powinien być ciepły, ale nie gorący). 8. Ciepłą masę jabłkową rozprowadzić równomiernie na bezie w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 9. Ciasto wyjąć z tortownicy. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i posmarować nią wierzch ciasta. Na końcu posypać płatkami migdałowymi. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Tort bananowo - pomarańczowy 153

dołu na posmarowanej kremem części ciasta, nasączmy blat resztą soku i smarujemy go pozostałym budyniem, na wierzchu układamy plastry pomarańcza i mandarynki (obrane ze skóry oczywiście i bez albedo). Ciasto przykrywamy najlepiej specjalną pokrywą, tak by nie dotykało kremu i odstawiamy w chłodne miejsce. Ciasto się bardzo dobrze kroi, nic z niego nie spada ;) Jest pyszne, krem nie jest bardzo

Co na wege obiad?
Truskawkowy pocałunek 347

pyyyszne ciasto z truskawkami. Przepis pochodzi z bloga Ani , zmieniłam w nim jedynie składniki na mój sprawdzony przepis na biszkopt rzucany , resztę pozostawiłam bez zmian. Ciasto jest tak pyszne, że ciężko się mu oprzeć. Sezon na truskawki powoli dobiega końca, zachęcam więc do zakupu tych pysznych owoców i upieczenia ciasta

Marta Gotuje
wiśniowy ucieraniec z kokosową kuszonką... 136

ciasto ma byc dość gęste do rozsmarowania tortownica 20cm i foremka 15x15 wyłożyć papierem do pieczenia i rozdzielić ciasto, posypać na wierzchu tartą bułką cienką warstwę rozsypać na ciastach wiśnie bez pestek KRUSZONKA: po 100 gram cukier-mąka-miękkie masło-3 łyżki wiórki kokosowe = wszystko wyrobić na kruszonkę drobną i posypać ciasta piec w 200C około 40 minut i mniejsza

W Mojej Kuchni Lubię
Truskawkowo Śmietankowy Sernik na Zimno z Mlekiem Skondensowanym 345

Przepyszny sernik na zimno na bazie mleka skondensowanego z orzeźwiającymi truskawkami. Ciasto reprezentuje typowo letnie smaki, które z pewnością uwiodą niejedno podniebienie. Truskawkowo Śmietankowy Sernik na Zimno z Mlekiem Skondensowanym - Składniki:300 ml mleka skondensowanego300 g sera dwukrotnie zmielonego150 ml śmietanki kremówki 30%100 ml mleka2 czubate łyżki żelatyny 150 g truskawek + ok. 150 g na "boki"biszkopt lub okrągłe(...)zastygnięciu Wylewamy przygotowaną wcześniej galaretką. Chłodzimy. *aby mieć pewność,że truskawki stężeją można do nich dodać jeszcze ok. łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody, mi zastygły bez problemu, jednak mając bardziej wodnistą odmianę truskawek warto skorzystać z dodatkowej ilości żelatynyMoje posty

Słodka Strona
Ciasto kukułka 111

Bardzo lubię nalewkę z cukierków kukułek, dlatego z dużą dozą ciekawości robiłam to ciasto.  Już na etapie przygotowania nie oparłam się pokusie i zniknęło kilka

Bon appetit mon amie
Aromatyczny makowiec czekoladowy 134

Tradycyjny makowiec świąteczny w nieco innym wydaniu. Marzyliście kiedyś o cudownym makowcu, bez warstwy ciasta, ze skórką pomarańczową, rodzynkami i... właśnie - czekoladą. To ciasto będzie zdecydowanym faworytem na świątecznym stole. Pokochają go nawet osoby, które do tej pory niechętnie sięgały po tego rodzaju wypieki. Wbrew pozorom, ciasto nie kruszy się, idealnie kroi na kawałki i długo zachowuje świeżość. Gorąco zachęcam

Chocolate Muffin Blog
Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem 167

Dziś zapraszam na doskonałe ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia.  Nie wierzycie ? Wcale nie oszukuję :-),  ponieważ ciasto jest przygotowane na bazie mąki pszennej razowej, naturalnego jogurtu i niewielkiej ilości tłuszczu. A na dodatek ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy zmiksować wszystkie składniki.  No to co ? Do roboty :-). Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem Proporcje(...)misce przy pomocy miksera. Ciasto wykładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, układamy na nim rabarbar, a następnie posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni ok 45-50 minut, bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Jak ciasto przestygnie zdejmujemy z tortownicy obręcz, a ciasto posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
SMERFNY JAGODOWIEC 258

Jagody leśne pojawią się już coraz liczniej, jako że jestem fanką mocno owocowych ciast, takie wydanie na zimno zachwyci każego kto takie właśnie mocno owocowe lubi

Z Majeczką w kuchni
DOSKONAŁE PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 383

ciasto było odstawione do wyrastania. Po godzinie z minutami gotowe pączki odstawione do napuszenia, a przed 16.00 pączki posmażone. Pozostało tylko lukrowanie i podwieczorek tłusto-czwartkowy gotowy. Mniam, dzisiejsze pączki wyszły idealne. Delikatne, puszyste, dosłownie puch. No i mają obręcz, wreszcie po tylu latach doszłam do tego jak upiec pączki z pożądaną obręczą. Dzisiejsze pączki przygotowałam bez grama cukru(...)samym ksylitolem, skoro chleby i bułki na drożdżach wyrastają bez jego dodatku, to pączki też muszą i wyrosły. Dzięki temu, że nadziewane są po usmażeniu, przygotowuje się je błyskawicznie. Przepis na pączki od Margarytki już jest na blogu, jednak dzisiaj wprowadziłam małe zmiany. Z podanych składników wyszło mi 30 sztuk. Składniki: - 720g mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 6 żółtek

Smaczne Zdrowe
Piernikowe ciasto marchewkowe 153

mieszamy, do połączenia się składników. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do efektu suchego patyczka. Ja piekę 45 minut, w temperaturze 175 stopni, na grzałkach: góra + dół, bez termoobiegu. Ciasto nie rośnie wysoko. Smacznego

Smak mojego domu