wiem – jestem nawiedzony, ale nie lubię odpuszczać Moja wierna komentatorka gin (zapraszam na jej bloga TUTAJ ) ostatnio pisała żebym w końcu spróbował zrobić makaroniki na bezie włoskiej – domniemam, że chyba ma już serdecznie dość tego co robię – ja jednak stwierdziłem, że spróbuję jeszcze raz zrobić makaroniki z przepisu Basi Ritz Pojechałem kupić migdały i kilka składników, które(...)suche migdały osiągnęła moment krytyczny, zabrałem się ostro do roboty pełen nadziei że tym razem będzie w końcu to co miało być już dawno No to lecimy ze składnikami: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek - 250 g cukru pudru - 125 g mielonych migdałów - 2 łyżeczki aromatu migdałowego - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki 36% - 150 g mlecznej czekolady, drobno
Kuchenne Wariacjeszedł. Murzynek znaczy się. Spojrzałem na Madzię z wiele mówiącą miną: "WTF?!". Więc ona znowu: "No murzynek będzie". Ja zdumiawszy się jeszcze bardziej pytam: "Zaprosiłaś kogoś?" A ona bez słowa po prostu poszła do kuchni. No dobra, jak poszła to poszła. Zwykle mam dostatecznie dużo swoich spraw na głowie żeby nie musieć się zastanawiać po co Madzia idzie do kuchni(...)mówi: "To teraz możesz po mnie posprzątać" :) Patrzę więc, spoglądam i pytam: "No to co z tym murzynem, o której będzie?". A Madzia na to, że robi właśnie. Aaaa, ciasto, taki murzynek! :) No ale jak ciasto jak papilotki do muffinek są naszykowane? A Madzia na to, że kto jej zabroni? Że ona chce muffinki-murzynki :) Więc właśnie w ten sposób
Marder&Marder Manufacturepół wzdłuż tworząc dwa podłużne paski. Przez środek pasków nakładamy domową konfiturę z truskawek i posypujemy mielonymi migdałami. Składamy Paski na pół zlepiając końce. Następnie nacinamy ciasto przez całą długość na około 1/3 głębokości ciasteczek. Kroimy paski na mniejsze ciasteczka tworząc grzebienie. Silikonową matę przekładamy na kratkę do pieczenia, na macie układamy francuskie grzebyki - smarujemy(...)jakości grubego silikonu. To mata do pieczenia w temperaturze do 220 stopni, nieprzywierająca powłoka idealnie sprawdzi się w każdej kuchni, w której pieczemy. Matę wypróbowałam w trzech wariantach: pieczenie bezy, pizzy i ciasteczek. Za każdym razem był to strzał w dziesiątkę. Beza pięknie odeszła - idealnie wysuszona, ciasteczka idealnie zarumienione i pizza, której spód był świetnie wypieczony. Dodatkowym atutem maty
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiweekendzie :) Dzisiaj w menu : kluski a'la gnocchi z marchewką. Pyszne :) Jesteście kluskożercami hehe ? My bardzo. Trudno nam wytrzymać długo bez klusek wszelkiego rodzaju. Dzisiaj propozycja nasza to kopytka z marchewką zrobione a'la gnocchi. Bardzo fajny smak, bo są nieco słodkawe i do tego zrobiliśmy sos pomidorowy z pesto bazyliowym i szpinakiem. Wyszło wyśmienicie. Zapraszamy do skorzystania(...)przestudzić, a potem przepuścić przez praskę. Na stolnicę wysypać szklankę mąki, ziemniaki, łyżkę mąki ziemniaczanej i wbić jajka. Dodać wcześniej startą na małych oczkach świeżą marchewkę, doprawić pieprzem. Wyrobić ciasto, jeżeli będzie kleić się do rąk dosypać mąki. Ciasto podzielić na kilka porcji. Na lekko podsypanej mąką stolnicy formować z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Pokroić na niewielkie
vegetaniektoś już zauważył, że większość moich postów jest o słodkościach? No tak, jestem łasuchem...przyznaję się bez bicia. Ale wolę sama coś upiec i wiedzieć dokładnie co jem.Kruche ciasteczka po prostu uwielbiam! Niezastąpione do kawy czy herbaty. Przepisów na kruche ciasteczka jest bardzo wiele, wszystkie są do siebie bardzo podobne.Z proporcji poniżej wyszły mi 2 blachy takich oto ciasteczek.Potrzebne będą(...)czekolada mleczna lub gorzkaMasło miksujemy na gładką i jasną masę. Dodajemy cukier puder i ubijamy na puszysto. Potem dodajemy resztę składników i wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto jest już dosyć zwarte i ciężko jest go mieszać mikserem. Ja wolę po prostu dokładnie wymieszać łyżką.W zasadzie to tyle jeśli chodzi o ciasto :-) Dobrze jest go troszkę zagnieść
Kulinarna rozmowaodstawić na 5 minut. Następnie dodać olej i wlewać po trochu mieszaninę do zagłębienia w mące. Zagnieść ciasto aż stanie się gładkie i sprężyste (ok. 10 minut). Wyrobione ciasto oprószyć mąka, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut. Rozwałkować je na tyle spodów ile nam potrzeba, a następnie ułożyć na papierze do pieczenia. Sos: czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce(...)ułożyć startą lub cienko pokrojoną mozzarellę. Na to szpinak, a następnie pokrojone na ćwiartki kawałki wędliny. Gotowe pizzerinki piec w piekarniku (ja piekłam na kamieniu, więc krócej niż bez niego) rozgrzanym do 250 stopni przez kilka minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówBezglutenowe naleśniki z czerwoną soczewicą, kurczakiem i pomidorami Składniki na naleśniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki gryczanej 2 szklanki mleka
nietadietaSiemaneczko! Brat zakupił wyciskarkę do soków! Wychodzą cudownie zdrowe i obłędnie pysznie, w szczególności te marchewkowo-jabłkowe. Kto miał do czynienia z taką maszynką wie
fitolarun.blogspot.comJeśli chcecie zrobić coś bardzo słodkiego, a przy tym nie macie talentów do pieczenia- spróbujcie przygotować kilka takich babeczki. Macie w domu kilka dojrzałych
Proste PotrawyTak, tak, to już dzisiaj. Na ten dzień czekam zdecydowanie bardziej niż na walentynki. Zwykle nie żałuję sobie wtedy słodkości i chyba nie ja jedna. Wśród
Ratunku obiadDieta bezglutenowa, kiedy dodatkowo w grę wchodzi uczulenie na jajka i laktozę wymaga wielu wyrzeczeń. Na szczęście w Internecie pojawia się coraz więcej przepisów z produktami
Szefowa kuchniNie ma to jak przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa. Często w niedziele zamiast tradycyjnego rosołu mama przygotowało zupę cebulową, jednak w takiej wersji jadłam ją u
Niezły MłynekPomysł na pysznego murzynka z dodatkiem kawy podpatrzyłam u Majanki ..ja piekłam w keksówce...no i był tak szybko zjedzony...zdążyłam tylko pstryknąć takie zdjęcie
Moje domowe kucharzeniesię jakiś czas na odwagę, aż w końcu nadszedł ten dzień i postanowiłam je upiec. Niestety z jakiegoś dziwnego powodu doszłam do wniosku, iż uda mi się tego dokonać bez metalowych foremek do babeczek. No i w sumie się udało... Tylko babeczki wyglądają mało babeczkowo! Tak czy siak pyszne są, a z blaszki można je w ostateczności wyjeść przy pomocy(...)łyżki cukru brązowego 12 wisienek koktajlowych Mąkę, cukier, posiekaną margarynę, żółtka, śmietanę, sól i proszek do pieczenia mieszamy razem i zagniatamy do uzyskania jednorodnego ciasta. Zawijamy je w folię i chowamy do zamrażarki na około 30 minut. Budyń gotujemy wg wskazówek z opakowania (ale w mniejszej ilości mleka aby był gęściejszy niż zwykle). Wisienki odsączamy z zalewy. Ciasto
peggiwkuchni