opakowania, 1 jogurt grecki - jak lubisz sernik bez grudek to zmiel albo w rozdrabniaczu razem z jogurtem serki zmiksuj - my lubimy nie za gładki i w robocie na dużych obrotach ucieram z 5 minut sparzone rodzynki odsączyć na sicie i wymieszać je z budyniem, proszkiem do pieczenia i kaszką manną - wsypać do ciasta i krótką chwilę w robocie zamieszać ciasto
W Mojej Kuchni Lubięcukru 1 kisiel cytrynowy (40g) bez cukru łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Całe jajka ubijamy do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier jest już niewyczuwalny dodajemy stopniowo: jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej aż do wyczerpania składników. Całość miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie ciasto dzielimy na 2 części: do jednej dodajemy kisiel
Walijskie Pichceniedodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dzięki temu beza będzie miała grubszą warstwę zewnętrzną. Składniki; 1 kg sera 500ml mleka 4 łyżki oleju 2 budynie śmietankowe 30 dag cukru 5 żółtek Kruchy spód: 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 margaryny 1 żółtko, 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć na blachę
Anioły w kuchnikażdej foremki. Na wierzch rozłożyć resztę ciasta, przykrywając konfiturę. 4) Pieczenie: Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na środkowym poziomie. Temperatura pieczenia: ok. 175 stopni C Czas pieczenia: 17-20 min. Kaloryczność: 1 porcja ( ok. 60 g ) zawiera 284 kcal Po upieczeniu wyglądają tak: Smacznego ! MOJA OPINIA: W szczególności polecam, osobom bez doświadczenia w pieczeniu - nie ma szans
kolorowotorcikowoprzeciwieństwie do bułki. Do foremki włożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować olejem rzepakowym i posypać solą gruboziarnistą. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok. 40-45 minut. Piec na dolnym poziomie w opcji gora-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno
Grunt to przepis!smaży się jeszcze łatwiej niż klasyczne. Ciasto przelałam do butelki z dziubkiem, można reż do rękawa cukierniczego. Następnie na patelni rysujemy wzorki. Można takie serduszko, albo kratkę, tak jak widać na zdjęciu głównym. Smażymy z obu stron, po czym przekładamy na talerz. Usmażone naleśniki składamy na pół i zwijamy, lub zwijamy bez uprzedniego składania i szprycą wciskamy w szpary
Blondynka Gotujerozwałkować na grubość 4-5 mm. Z ciasta foremkami wycinać dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożenej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C. Piec ok 15 minut w zależności od wielkości. Pierniczki wystudzić i dowolnie udekorować. Ciastka po upieczeniu są miekkie ale po wystudzeniu twardnieją (ale daja się gryść bez połamania zębów) i jeszcze następnego dnia
Monia miesza i gotujedelikatnie wcisnąć je w ciasto. Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut, aż focaccia nabierze złoto-brązowego koloru. Ostudzić na kratce. Smacznego! Od środy znów chodzę w sandałach. Szczerze mówiąc, nie myślałam, że tego lata będę mogła sobie jeszcze na to pozwolić. W tej chwili siedzę przed monitorem w letniej, białej spódnicy, bez skarpetek, i nie mogę przestać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokresie świątecznym cieszy się dużą popularnością. Jest to przepyszna, wysoka, drożdżowa babka (a raczej baba) z dużą ilością bakalii. Przyznam, że długo szukałam odpowiedniego przepisu, tzn. mniej skomplikowanego, bez konieczności użycia mąki manitoba, a jednocześnie dającego świetny efekt, zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym. Jak się domyślacie znalazłam taki przepis :) Na łamach amerykańskiego magazynu kulinarnego Gourmet (edycja: grudzień(...)pomarańczowej/ cytrynowej (dałam 4 łyżki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej, wersja domowa wydaje mi się bardziej intensywna) 3 i 3/4 szklanki mąki + kilka łyżek do obtoczenia rodzynek i podsypania ciasta 2/3 szklanki cukru pół łyżeczki drożdży instant szczypta soli odrobina skórki otartej z cytryny (pół łyżeczki) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka 1 łyżka miodu 2/3 szklanki letniej wody
Domowa Cookierenka AgiWybory jakich dokonujemy w przygotowywaniu posiłków są kluczowe w naszym późniejszym samopoczuciu. Nie bez powodu mówi się, że jesteś tym co jesz. Jeśli jesteś fanem ciężkich oraz tłustych potraw i stanowią one 100% Twoich posiłków rano, w południe oraz wieczór to nie ma w tym nic dziwnego, że źle się czujesz. Nie od dziś wiadomo, że dobre odżywianie (oczywiście zaraz(...)ciast, w których aż po brzegi cukru? Od małego dziecka wszędzie towarzyszył nam cukier a teraz nagle, żeby tak odstawić? ;) Tak moi mili- to da się zrobić. Życie nie straci wyrazu, koloru ani smaku (no może odrobinę na początku ;) ). Spróbujcie na początek tygodniowego wyzwania, nie pijcie słodkich napojów, słodzonych kaw lub herbat a w zamian kawa i herbata bez białego
Tagebuch po polskublogów kulinarnych trafiłam na tę oto roladę. Od pierwszej chwili wiedziałam, że muszę ja upiec. I tak oto jest: piękna, elegancka, i bardzo efektowna, śmietankowo-truskawkowa rolada we wzory. Ciasto to robi niesamowite wrażenie na gościach, może być również doskonałym pomysłem na słodki prezent dla bliskiej osoby. Choć na pierwszy rzut oka rolada wydaje się być skomplikowana w przygotowaniu(...)odetnij róg. Pod pergamin na blaszce włóż wydrukowany wcześniej wzór, jaki chcesz, aby widniał na roladzie i ostrożnie wyciśnij z woreczka masę na pergamin (możesz również wyciskać wzory bez żadnego szablonu).Teraz wsadź blachę na 15 minut do zamrażalnika, aby wzór zastygł. BISZKOPT:Składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Nagrzej piekarnik do 160 stopni
Słodko-Słony Świat Ilonynamiestnikach, rycerzach i giermkach. Słowem, dzisiaj bawimy na dworze! Przyszły wakacje, zrzucamy koszulki! Od razu będzie widać, w kim płynie błękitna krew… A jeśli ktoś się wstydzi paradować bez niej, taką fajną, jak ja mam na sobie, może dostać tutaj . Składniki: 3 jajka 1 1/2 szklanka cukru 2 tabliczki czekolady 3/4 kostki masła 3/4 szklanki mąki agrest ciemne winogrona(...)czekoladą i masłem. Miksujecie, aż składniki się wymieszają, wylewacie na okrągłą foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiacie do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na ok. 20-30 minut. Ciasto powinno lekko wyrosnąć, może popękać na brzegach. Wyjmujecie z piekarnika, studzicie i wyjmujecie z foremki na talerz. Serek mascarpone miksujecie z 1/2 szklanki cukru i śmietaną. Wykładacie na ciasto, rozprowadzacie
GRUBY WAŁEKdrożdże i mieszać do ich rozpuszczenia. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Należy postarać się pozbyć się grudek , jeżeli się poddajesz to nic , w następnym etapie ich się pozbędziesz bez problemu ;) . Przykrywamy garnek pokrywką albo ściereczką tak aby drożdże mogły trochę urosnąć.2. Do miski wsypujemy 1,5 szklanki mąki , wbijamy 4 jajka , paczkę cynamonu , olejek cytrynowy(...)Jeżeli skończyłeś, odstaw miskę i przykryj ją ściereczką.3. Piekarnik nastawić na 150C . Dużą blachę wysmarować masłem lub polać i rozsmarować olej. Pozypać dokładnie mąką. 4. Odrywamy od ciasta mniejszą część i formujemy ciasto w formę "bułeczki" . I tak do momentu kiedy zabraknie ciasta ;) 5. Bułeczki pieczemy przez 25 minut.6. Gdy uważasz , że bułeczki są za mało
Gotuj Z MuzykąLekki, nie za słodki... bo jeśli coś już ostatnio piekę, nie może być zbyt słodkie... Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki drobnego cukru skórka starta połowy cytryny 1 kisiel cytrynowy bez cukru 3/4 szklanki mąki 3 łyżki maku 2 łyżki oleju szczypta soli Masa malinowa: 400 g mrożonych malin 2/3 szklanki cukru 2 łyki soku z cytryny 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)skórkę z cytryny i mak. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (24-25 cm) i piec ok. 30-40 minut w 170 o C. Ciasto ostudzić, a następnie przekroić na pół. Obie części ciasta nasączyć herbatą z cytryną. Przygotować masę czekoladową. Mascarpone utrzeć z masłem, porcjami dodawać stopioną czekoladą oraz cukier puder. Dokładnie połączyć składniki
Czerwień i błękitmigdałami, makowce to potrawy, które często goszczą na świątecznym stole. Składniki: 1,5 kg serka śmietankowego tłustego lub półtłustego 8 jajek 1,5 szklanki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 opakowania po 200 g śmietanki 30% 200 g herbatników 100 g płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru(...)bitą śmietaną oraz z pianą z białek. Wlać do wyłożonej wcześniej herbatnikami blachy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 C. Piec ok 1,5 godz. Ciasto zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczki, pozwolić mu powoli stygnąć. Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
kgwjanczewo