ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:429/901)

Chałka 114

Miskę przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie przez chwilę wyrobić ciasto. Podzielić na 6 części i zapleść warkocz. Formę do pieczenia (keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć chałkę. Można też ją piec bez użycia keksówki bezpośrednio na papierze do pieczenia. Wtedy wyjdzie trochę inny kształt. Odstawić do podrośnięcia na kolejną godzinę

Moja Galeria Smaku
Ekspresowa tarta jabłkowa przepis 142

się ją szybko. No i właśnie teraz (zanim pojawią się jabłka z nowego zbioru) można wykorzystać te ubiegłoroczne, bez żalu że jemy je nie na surowo (ale przepuszczamy przez piekarnik). Porcja na 4 osoby: Przygotowanie 15 minut. Pieczenie 45 minut. Składniki: ciasto na tartę (można zrobić je samodzielnie, ja wciąż szukam na nie dobrego przepisu, może macie na nie jakiś

MODA NA BIO
Fotorelacja: krakowskie obwarzanki 161

lądują na chwilkę w gorącej wodzie. Następnie sparzone ciasto ląduje w dodatkach jak mak czy sezam. Później ów ciasto zostaje ułożone na siatkach w finalnym kształcie i ląduje w gorących piecach. Cały proces trwa sekundy i nie da się ukryć że bez wprawy można zapomnieć o dołączeniu do zespołu. Piekarze robią swoje a my cały czas słuchamy tego co mówi

Kuchenne Wariacje
Bambino-deser z lodami w tle 158

cukrem,dodać zeskrobany miąższ z wanilii wlać mleko wsypać mąki dodać szczyptę soli i zmiksować gładkie lejące ciasto. Odstawić na pół godziny do lodówki po czym smażyć cienkie placki na niewielkiej ilości oleju na patelni-ja smażyłam na ceramicznej bez tłuszczu. Nadzienie:  Płatki migdałowe uprażyć na złocisto na suchej patelni. Białą czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.Lody pokroić

Wanilia i Kardamon
Knedle z czereśniami 124

Całkiem niedawno prezentowałam Wam przepis na serowe knedle z truskawkami. Dzisiaj na wirtualnym stole także knedle, lecz już bez dodatku sera, czyli tradycyjne. Co prawda, bardziej smakowały mi te serowe, ale te zwykłe również bardzo szybko zniknęły z talerza :) Przepis na ciasto stąd ( klik ) Składniki na ok 12 knedli: 500 g ziemniaków 400 g mąki 2 jajka czereśnie (około

My simple kitchen
Kolorowe muffiny 160

odmierzyć i wymieszać suche składniki - oprócz sody! Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, program góra/dół, bez termoobiegu.  Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Wymieszać suche i mokre składniki, na sam koniec dodać do całości sodę, wymieszać i natychmiast nakładać ciasto do papilotek.  Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.  Bon appetit!  Dodatki: Jakie tylko

Garniec Magalie
Słodko- słone ciasto czekoladowe 118

użyciem słonawego serka wiejskiego, pewnie nie każdemu przypadnie ten smak do gustu bo jest po prostu specyficzny ;) ciasto jest bardzo wilgotne w środku inspiracja Składniki: 500g serka wiejskiego 3 jajka 6 łyżek otrębów pszennych firmy Kupiec 3 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do p. stewia wg. smaku  Sposób przygotowania: Serek wiejski dosładzamy stewią

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ananasowy sernik na zimno 161

sernik wymyśliłam w zeszłą środę, kiedy wracałam z dworca do domu. W końcu prosiliście o jakieś ciasto na zimno i jest ;) Składniki (tortownica o średnicy 19cm): Spód: pół szklanki płatków owsianych firmy Kupiec łyżeczka żelatyny 3/4 szklanki soku ananasowego bez dodatku cukru (np. firmy Fortuna, ja wykorzystałam sok, który odcedziłam od ananasów) Masa serowa: 500g twarogu sernikowego (użyłam sera

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Placuszki ala ziemniaczane 150

odstawiamy na około 5 minut, żeby otręby spęczniały smażymy placuszki na teflonowej, rozgrzanej patelni przetartej olejem (około łyżka ciasta na jeden placek, istotne jest to żeby ogień był mały, a placek na pierwszej stronie smażył się dość długo, wtedy przewrócimy go bez problemu ;)) gotowe placuszki jemy z gęstym jogurtem lub jak to lubi ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Własna książka kucharska ? To nic trudnego 107

rozdziały, w których będziemy zamieszczać swoje przepisy, u mnie są to: przystawki sałatki dania obiadowe desery i ciasta Po każdej zmianie kreator zapisuje dane, które zostały dodane. W tym momencie możemy zamknąć edytor i wrócić do pisania w innej chwili, bez obawy, że nasze przepisy znikną. Gdy zapiszemy już wszystkie strony naszej książki wracamy do naszego konta, gdzie możemy sfinalizować

Kulinarne przygody Gatity
Pierś z kurczaka w pestkach dyni 81

Nawet ze zwykłej piersi z kurczaka możemy bez większych trudności przygotować obiad niczym z restauracji. Wystarczy mieć pod ręką kilka przydatnych składników jak na przykład pestki dyni. W tym przepisie ciasto przygotowałam na bazie mąki orkiszowej, która jest zdrowsza od zwykłej pszennej a w żaden sposób nie wpływa negatywnie na smak. Cienko roztłuczone filety obtaczamy w cieście, następnie w pestkach

Milion Smaków
Pełnoziarniste bułki na drożdżach, z płatkami owsianymi i słonecznikiem 127

ruszyły". Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać zaczyn i ugnieść elastyczne ciasto (mikserem ok.5min). Odstawić do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 4 kawałki i z każdej części uformować bułki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 220C(bez termoobiegu). Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i obsypać ziarnami słonecznika. Piec przez 20-25 minut. Studzić na kratce. Smacznego

CookYourself
Drożdżowe rogaliki z serem 133

macie ochotę :) U mnie ser, bo miałam ogromną ochotę na coś serowego :) Można też zrobić rogaliki bez nadzienia. Wtedy będą idealną podstawą np do nutelli czy konfitury np truskawkowej ( klik ).   'drożdżowe rogaliki z białym serem' Składniki (na 24 szt): * ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 30g świeżych drożdży - 1/3 szklanki letniego mleka - 1/3 szklanki jogurtu / słodkiej śmietanki - 3 jajka

CookYourself
Pizza orkiszowa z sosem pomidorowym i pieczarkami 185

oprószonej mąką stolnicy zagniatam gotowe ciasto przez 10 minut, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Połowę ciasta zamarzam, z drugiej połowy ugniatam 6 placków, nakrywam je wilgotnym ręcznikiem i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów bez skórki 10 sztuk suszonych pomidorów na słońcu 2 łyżeczki koncentratu Garść słonecznika Sól, pieprz, chilli, bazylia Pomidory z puszki

Pause Gotowanie!
Domowe nachosy z mięsem mielonym w pomidorach, dipem czosnkowym i serem. 210

Mieszamy widelcem wszystkie sypkie składniki poza papryką. Dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto podlewając je wodą. Zużywamy tyle wody, by ciasto było zbite i odklejało się od rąk. Wałkujemy na placek do grubości 2-3mm. Wycinamy równe trójkąty, podsypujemy papryką i smażymy bez tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Gdy przewrócimy trójkąty na drugą stronę znowu podsypujemy papryką. Mięso: -250 gram mielonej

BaRepas
Krem patissiere z mleka kokosowego z malinami 193

który robi się w mgnieniu oka? Już nie musicie się martwić i dalej szukać. Znaleźliście idealny krem do ciast i deserów. Krem patissiere (waniliowy) z mleka kokosowego z malinami, jest wariacją tradycyjnego kremu patissiere do którego dodaje się tylko mleko krowie (bez kokosowego) i pomija się maliny. Sposób przygotowania się niczym nie różni. Dlaczego to mówię? Bo nie każdy

Słodkie Przyjemności
Sernik królewski 463

połowę zamrożonego ciasta i ścieramy na tarce  wylewamy masę serową i na górę ścieramy 2 połowę zamrożonego ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni około 1 godziny, choć zależy to od piekarnika. Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem, lub podawać bez niczego

Piekę, bo lubię
KORA ORZECHOWA 230

sumie 700ml)6 łyżek cukru2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru na 500 ml mleka)5 żółtek1 łyżka mąki pszennej250 g miękkiej margaryny "Kasia"Dodatkowo:brzoskwinie z puszki o pojemności 820g15szt. delicji pomarańczowych lub morelowych2 galaretki brzoskwiniowedo nasączenia: 1/5 szkl. kasy rozpuszczalnej z odrobiną czystej wódki lub likier kawowyWykonanie ciasta: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy

Walijskie Pichcenie
Pizza z tuńczykiem 153

Dodatki bardzo smaczne , to i pizza smakowita wyszłaskładniki :1/4 ciasta na pizze z tego przepisu ( 2 porcje)sos pomidorowy z tego przepisu (niewykorzystany sos można zamrozić )puszka tuńczyka w oliwiekilka oliwek bez pestek, pokrojonych w krążkicebula pokrojona w piórkakilka ząbków czosnku pokrojonych w plasterki 2 opakowania mozzarelli po 125 goliwaczosnekoreganoewentualnie 2 pieczarki pokrojone w plasterkiPrzygotowanie

Stare Gary
Chlebek Pita 177

Uwagi: Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba , program do wyrastania ciasta drożdżowego. Po wyjęciu z maszyny dzielimy ciasto na osiem części i dalej  postępujemy jak w przepisie. Daję mniej cukru, nie smaruję chlebków przed pieczeniem olejem. Często formuję chlebki rękami, bez użycia wałka. Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu

Stare Gary
Chleb owocowy Olofa Viktorsa 240

więc - precz z cupsami, niech żyją gramy i mililitry!Przy pieczeniu chleba nie obyło się bez przygód. Pierwsza przygoda to woda. Moje mąki chciały więcej wody niż podano w recepturze. Szczerze mówiąc powinienem był dodać jeszcze więcej, bo ciasto było dość zwarte. Obawiałem się, że morele i rodzynki prędzej się rozgniotą, niż wrobią w ciasto. Tak więc warto mieć trochę

Grahamka, weka i kajzerka
Otrębowa babka 148

innym kierunku. Razem z siostrą staramy się nie jeść za dużo słodkiego, więc postanowiłam upiec coś dietetycznego, bez cukru i mąki. Za to otręby są jak najbardziej dietetyczne. Trochę się obawiałam, że wyjdzie twarde, ale moje obawy się rozwiały, bo ciasto wyszło może nie za duże (ale przecież to ciasto na dietę więc po kawałku wystarczy :)), ale naprawdę mięciutkie

Moje pyszne gotowanie
Straszne ciasteczka na Halloween 403

byłabym w stanie ich wszystkich tu wrzucić, ale oto mała próbka naszych możliwości :) Przepis na ciasto znalazłam  tutaj  -  i co roku z niego korzystałam, sprawdza się świetnie i jako straszne ciasteczka i jako każde inne, z okazją lub bez. Składniki: 180 g masła, zimnego 200 g cukru pudru 350 g mąki pszennej 1 duże jajko 1 żółtko

chwile dla mnie
Bajgle w wersji slow 169

dwóch wersjach, slow i fast. Ja wybrałam wersję slow, bo uważam, że najlepsze pieczywo to takie tworzone bez pośpiechu, powoli, pieczone na zaczynie i przefermentowane. Ponieważ robiłam bajgle pierwszy raz w życiu, zrobiłam jeden błąd: przy ich formowaniu delikatnie spłaszczyłam ciasto i w związku z tym zamiast kulek wyszły mi raczej placki.. Nie popełniajcie tego błędu :-). Bajgle

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody jabłkowo-gruszkowe 137

Lubicie szarlotkę? A gdyby tak zrobić wersję na zimno, bez pieczenia? I dodać gruszki? Jeśli jesteście jej fanami polecam Wam przepis na orzeźwiające lody, które swym smakiem przypominają to pyszne i aromatyczne ciasto. Składniki: 3 duże jabłka  2 gruszki 120ml jogurtu naturalnego typu greckiego (można zastąpić śmietaną) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru

Ze smakiem i z pasją
Lubicie brukselkę...? 229

była ostatnio... Stwierdziłam, że tarta będzie idealna. Na blogu  Wielki apetyt  znalazłam jedną bardzo zachęcającą, bez pieczarek, które wydają się być dla brukselki wymarzonym wręcz towarzystwem (a przynajmniej bardzo popularnym). Pozmieniałam jednak w przepisie bazowym sporo: sięgnęłam po moje ukochane ciasto kruche z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich , dodałam zakupiony wraz z brukselką kurzęcy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierogi z mięsem - wersja dla dzieci. 169

gorącą wodę, zagarniając mąkę do środka, aby woda nie uciekła na boki. Wyrabiamy ciasto, w razie gdyby bardzo się kleiło można podsypać mąką. Raczej nie powinno być z nim problemu. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na około pół godziny. FARSZ: pojedyncza pierś z kaczki, bez skóry około 1,5 litra wody 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/4 pora(...)rosołu, por również. Mielimy mięso wraz z porem. Do farszu dodajemy około pół chochelki wody i mieszamy. Farsz nie może być za suchy, wtedy będzie trudno zamknąć go w cieścieCiasto rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm i wycinamy malutkie krążki. Nakładamy trochę farszu na placuszek i zaklejamy.  Gotujemy w nieosolonej wrzącej wodzie. Skomentuj

MamaOskarka
Domowe batoniki proteinowe 121

Wowowowo dziś szaleństwo i dodaję dwa przepisy na ten sam finalny produkt jakim są batoniki proteinowe bez pieczenia :) Mam nadzieję, że docenicie mój trud i przezwyciężenie popracowego lenia :p Wersja nr 1 Składniki (na około 4-5 batoników): 2 czubate łyżki waniliowej odżywki białkowej  KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional szklanka błyskawicznych płatków owsianych garść jagód goji dostępnych w sklepie(...)moreli, fig, śliwek, brzoskwiń) 2-3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki przekładamy powstałą masę do pojemnika wyłożonego folią spożywczą rozsmarowujemy równomiernie mocno dociskając ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc wyciągamy z pojemnika i kroimy bardzo ostrym nożem na batoniki SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bajaderki kokosowe w białej czekoladzie 305

Bajaderki to idealna słodka przekąską na imprezę. Sprawdzą się z pewnością na zabawie sylwestrowej. Szybkie w wykonaniu, bez pieczenia, wyglądają bardzo efektownie, a przy tym wszystkim smakują wyśmienicie. Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji orzechowej.Bajaderki kokosowe w białej czekoladzieSkładniki:350 g herbatników kokosowych typu „Łakotki” (mogą być oblane czekoladą)4 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub ananasowego50(...)supermarketach na półce obok Nutelli i innych kremów do smarowania.Przygotowanie:Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski.Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje.Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy w lodówce przez około 20 minut.W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Wiórki oraz

Mania Gotowania
Chleb pszenno-żytni z maślanką 181

wodzie. Prostota ich wykorzystania polega właśnie na dodaniu do reszty składników, bez uprzedniej "obróbki" w postaci rozczynu. Przepis w dalszej części opiera się właśnie na drożdżach suchych. W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki, drożdże i sól. Stopniowo dodawać składniki płynne: miód, oliwę, maślankę i ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składnikó i uzyskania większej(...)kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.  Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść, w celu odgazowania. Rozciągnąć w rękach w podłużny walec i przełożyć je do formy. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejną ok 1 godzinę do wyrośnięcia - pod przykryciem

Grunt to przepis!