ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:316/901)

"Panna cotta" truskawkowa 188

lodówce i w szafie. Gdy moja siostra spróbowała kremu stwierdziła, że smakuje jak Panna Cotta z sosem truskawkowym, dlatego nazwa taka, a nie inna. Wszystkim bardzo smakował a ciasto znikało w błyskawicznym tempie.  Biszkopt kakaowy: 4 jajka  1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo - budyniowa: 2 szklanki(...)wrzątku i dodać do zmiksowanych truskawek. Wystudzić. Biszkopt lekko zwilżyć wodą  i włożyć do blachy lub najlepiej do obręczy z regulowanymi bokami bez dna. Bardzo lubię ten kuchenny gadżet bardzo ułatwia pracę z tego typu ciastami. Do masy budyniowo-serowej dodać żelatynę. Obie masy przed wylaniem na biszkopt nie powinny jeszcze tężeć. Tak więc najpierw wylewamy białą masę

Jadło i czytadło
Bułeczki duńskiej babci 189

całych hektarów dookoła. Uwielbiam takie chwile... Wersję z lukrem też oczywiście wypróbowaliśmy, jednak w wersji śniadaniowej zdecydowanie wolę bez. Mimo braku soli w przepisie, bułeczki są neutralne, nie słodkie, więc pasują też do wędliny i sera. My czasami z połowy ciasta formujemy bagietkę i pieczmy jakieś 10-15 minut dłużej - też jest pyszna. Te bułeczki uwielbiam za szybkość przygotowania

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową 2606

kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 1 budyń waniliowy bez cukru 1 galaretka pomarańczowa 500ml soku marchewkowego Dodatkowo: marcepan barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony   Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem. 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty

Mała Cukierenka
Szpinakowy truskawkowiec 185

nagrzanym do 170 stopni C. ok. 1 h. Placek przekrawamy na dwie części. Jedną zachowujemy, wierzchnią kruszymy i odkładamy. Truskawki (bez rozmrażania) rozdrabniamy za pomocą noża. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Wlewamy je do truskawek. Miksujemy. Wykładamy na ciasto. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wykładamy na masę truskawkową

Pobite gary Barbary
Ciasto cappucino 191

obie mąki, proszek do pieczenia, mak oraz kawę cappucino. Całość miksować na wolnych obrotach do czasu połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tradycyjna prostokątna). Piec 25-35 minut w 160 stopniach bez termoobiegu lub 180 stopni z termoobiegiem. Krem cappucino Z sypkich składników przygotować zawiesinę z niewielką ilością mleka (jak budyń). Zagotować mleko

Pychotkaaa
Mój tort urodzinowy. I tortowa refleksja 243

lada wyzwanie, duszę miałam na ramieniu, a serce w gardle. W sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie, za to mocno cytrynowe, i zaskakująco lekkie. Delikatny biszkopt, przełożony kremem cytrynowym na bazie mascarpone - i gotowe. Bez żadnych cudów. Nie wyglądał jak z cukierni, za to smakował wszystkim gościom, a mnie duma rozpierała(...)pozostałym ponczem. Wstawić do lodówki do stężenia. Ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy. Ubić pozostałą kremówkę, rozsmarować na wierzchu i ewentualnie bokach. Udekorować ostatnią gruszką i płatkami orzechowymi. Smacznego! Przepis jest dość długi, całość dość czasochłonna, ale nie trudna. Efekt zdecydowanie wart jest każdej poświęconej mu minuty... Ja robiłam go bez laktozy - i wszystko udało się bez problemu, nawet

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki majonezowe z kiwi 181

końca . Wierzch obsypać kolorową posypką cukrową. Wstawić do rozgrzanego do 190C piekarnika - kratka na środkowym poziomie piekarnika; grzałka góra-dół; bez termoobiegu - i piec ok 20-25 minut - czas pieczenia dostosować do ilości nałożonego do papilotek ciasta i "charakteru"   piekarnika - mojemu grzałki działają wyśmienicie, więc oscyluję bliżej 22 minut :) Stan upieczenia można sprawdzić testem "patyczka" - wyjdzie suchy, babeczki gotowe

Grunt to przepis!
Snickers-niesnickers 136

nawet pokroić, poza tym bardzo lubię orzechy i na pewno jeszcze nie raz go zrobię, tylko ciasto musi być troszkę grubsze. Ciasto kruche: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka- ja dałam 5 żółtek (zostały po bezach) 10 dag cukru pudru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 20 dag masła lub margaryny 2 łyżki miodu płynnego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek(...)orzechów włoskich 2 łyżki miodu 10 dag masła 2 łyżki cukru kryształu Wykonanie: Sypkie składniki mieszam w misce, dodaję jajka, miód i wiórki masła i zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam do zamrażalnika na ok 40 min. Dzielę na trzy części i każdą z nich rozwałkowuję (ciasto jest bardzo cieniutkie) pomiędzy dwoma kawałkami folii, przekładam

Ciasteczkowy Potwór
PĄCZKO-BUŁECZKI Z PIEKARNIKA 176

końca i wszyscy myślami jesteśmy już przy Tłustym Czwartku ... , który kojarzy nam się z jednym: pączkami, faworkami, oponkami i innymi smażonymi pysznościami.  To ostatni moment, żeby pofolgować sobie bez wyrzutów sumienia i skonsumować trochę więcej kalorii niż zazwyczaj ;) Bo przecież z pączkami i faworkami spotkamy się dopiero w przyszłym roku :( Ujęta za serce pięknymi, wprost artystycznymi zdjęciami na blogu(...)słowo w słowo tej samej treści. Autorka bloga bardzo dokładnie objaśnia wykonanie pączków.  Moim zdaniem jednak trzeba do wyrobionego ciasta dodać zdecydowanie więcej mąki, gdyż jest bardzo luźne, co uniemożliwia wycinanie pączków i przenoszenie ich na blachę bez zmiany kształtu. W każdym razie jeśli ktoś pokusi się o wypróbowanie przepisu proszę o wszelkie uwagi i komentarze - zmniejszona kaloryczność tych

Walijskie Pichcenie
Ciastka francuskie z serem 232

kawy, czy herbaty. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego samo przygotowanie jest bajecznie i dziecinnie proste.      Składniki na 24 szt.:  - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g)- 450g twarogu półtłustego- ½ szklanki drobnego cukru- 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru- ½ łyżki miękkiego masła- 2 jajka (z tego 1 do smarowania ciastek)- aromat według uznania (dałam esencję rumową)        Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(...)Razem z ostatnią porcją twarogu dodajemy 1 łyżkę budyniu, miękkie masło i esencję rumową (można inną, jaką kto lubi). Ponownie wyrabiamy. Masa serowa nie musi być utarta na puch. Ciasto rozwijamy i kroimy (każdy płat) na 12 prostokątów (ok. 10×8 cm). Wewnątrz każdego prostokąta, ostrym, cienkim nożykiem robimy w rogach nacięcia, nie docinając ciasta do końca (patrz

mojewypiekiinietylko
Ciemny chlebek z bakaliami 208

bez pestek masło do posmarowania formy 2 łyżki octu winnego 50 g drożdży 1 łyżeczka soli 500 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 100 g moreli suszonej 0,5 l letniej wody Wykonanie: Wkładamy drożdże do szklanki, dodajemy kilka łyżek letniej wody i mieszamy dokładnie. Do pozostałej wody wsypujemy mąkę, dodajemy ocet i wlewamy rozprowadzone w ciepłej wodzie drożdże. Ciasto

Blondynka Gotuje
Sernik z brzoskwiniami 195

towarzyskich, świątecznych stołach. Sernik jest tak powszechny, że gdy przygotowałam go na poprzednie święta Wielkiejnocy, listonosz przywożąc pocztę bez żadnego wahania poprosił o kawałek. Tak bardzo oczywistym było, iż wśród wypieków znajduje się i ten deser. :) SERNIK Z BRZOSKWINIAMI Składniki na ciasto: - 250 gram masła - 400 gram mąki - 5 żółtek - 50 gram cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie

Życie zamknięte w smaku
Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 185

drożdżowym makowcem mojej Babci.  Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już ostatni moment, żeby nastawić ciasto!) i gotuję zupy z buraków. Na szczęście Duńczycy nie są zupełnie bez serca, i przyszli mi z pomocą. Już pierwszego roku w grudniu odkryłam rzecz, która nie ma sobie równych. Jeśli nie przekonują Was wysokie zarobki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bataty pieczone 200

wykorzystuje się w kuchni jako dodatek do mięs, ryb, są jedzone z różnymi dipami na bazie jogurtu, a nawet przygotowuje się z nich ciasta i desery.  Bataty bardzo lubię jeść upieczone z rozmarynem i tymiankiem bez żadnych smakowych dodatków, ewentualnie z odrobiną naturalnego jogurtu, aby nie zaburzyć aromatu i słodkiego smaku. Najprostszym sposobem przygotowania jest upieczenie batatów w formie

Kuchcik gotuje
Batony musli 502

Jeśli  nie możemy się obejść bez słodkości nawet w czasie Wielkiego Postu, to polecam smaczne, zdrowe batony. Upiekła je moja Córka. Składniki : 40 dag płatków

Proste Potrawy