ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:294/901)

Ciasto biszkoptowe z truskawkami i czereśniami 221

bardzo proste i smaczne ciacho, które ukręciłam kiedyś na szybko przed północą :) Oczywiście drugą galaretkę wyłożyłam nazajutrz rano, ale do popołudniowej kawki ciasto było gotowe :)  Aha i zaznaczam, że te czereśnie były bez robaków :) Składniki: Na kwadratową formę o boku 24cm: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto bananowe z górskimi płatkami owsianymi 159

wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po ok 30 minutach przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy kolejne 30 minut (aż do suchego patyczka). Po tym czasie ciasto zostawiamy ok 15 minut w formie w piekarniku (już bez folii) a następnie przekładamy na kratkę i podajemy dopiero po przestudzeniu np z kubkiem mleka. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Powidła Śliwkowe z Cynamonem 200

Powidła śliwkowe to dla mnie pozycja obowiązkowa jaką lubię przygotowywać co roku. Nie wyobrażam sobie zimy bez powideł. Przygotowuję je z myślą o Pierniku Staropolskim, o cieście mojego dzieciństwa Pleśniaku, o moich szybkich zachciankach, uwielbiam świeżą bułkę, na której kładę dwa grube plastry sera białego, na który wykładam łyżeczkę powideł, to też smak z moich smarkatych lat. Dlaczego lubię przygotowywać

Blondynka Gotuje
Pleśniak z porzeczkami 251

Wiele przepisów, które przedstawiam na blogu są powrotami do dzieciństwa, próbą odtworzenia tego, co jadłam, gdy byłam jeszcze beztroskim dzieckiem. Od dawna chodził za mną pleśniak

dom-agi.pl
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem + film 275

wysokiego naczynia wsypujemy przesianą mąkę oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wodę mineralną, dodajemy również olej. Wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie, jednolite ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni do naleśników na małym ogniu bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron.              farsz Obraną cebulę drobno siekamy a pieczarki kroimy w plasterki razem

Smakowite Dania
Frużelina jagodowa 227

Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny dodatek do ciast i deserów. Idealnie sprawdza się do gofrów :) Frużelina przygotowana bez dodatku żelatyny. SKŁADNIKI: 400g jagód 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody Opłukane pod bieżącą wodą jagody wsypać do garnuszka razem z cukrem. Smażyć na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Starając się nie mieszać zbyt często

https:KKuchniaMniam
Kurczak szpinakiem otulony w naleśniku podany 295

szklanka mleka  szklanka wody przegotowanej  2 łyżeczki oliwy z oliwek Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać na gładką masę. Odłożyć ciasto na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki (bez dodatku tłuszczu). Farsz: 2 podwójne piersi z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku 3 duże młode cebule  5 ząbków czosnku  200 g sera typu

Krakowskie smaki Ani
Chleb z orzechami i płatkami owsianymi 140

wody 2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki miodu 80 g orzechów laskowych No i teraz to w sumie już jak zawsze: bez zbędnej zwłoki wrzucamy wszystko do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy tak z 15 minut, a jak mamy siły to i 20. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, pozbawione przeciągów miejsce na 1 godzinę. Potem

Marder&Marder Manufacture
Chleb na żurku 130

świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy 2 łyżki słonecznika 1,5 łyżki siemienia lnianego 330 ml żurku I bez zbędnej filozofii: wszystkie składniki do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Mieszamy, mieszamy, aż zamieszamy, czyli 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. A jak wyrośnie to prze kilka sekund znów wyrabiamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno-żytni z kaparami 125

żytniej mieszanki mąk 100 g kaparów wraz z zalewą 300 ml wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży No i bez większej  filozofii mieszamy wszystkie składniki w misce. I wyrabiamy ciasto przez 15 minut. W sumie procedura identyczna jak przy większości moich chlebów. Sprawdzona i właściwie niezawodna: wyrabiamy ciasto przez 15 minut i zostawiamy przykryte

Marder&Marder Manufacture
Rabarbarowe ciasto drożdżowe z malinami 170

Sezon rabarbarowy w pełni, więc bez pysznych deserów się nie obejdzie :) Składniki: 40 dag mąki , 1 opakowanie suszonych drożdży, 17,5 dag cukru, 2 jajka, 100 ml mleka, 75 gram masła, 1 kg rabarbaru, 40 dag malin mrożonych ( mogą być z kompotu) sól do smaku. Wykonanie: Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać 10 dag cukru, szczyptę soli, jajka, mleko(...)gram masła. Wyrobić dokładnie gładkie ciasto, przykryć i odstawić na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, a w między czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, podnieść brzegi ciasta. Rabarbar obrać, pokroić, położyć na ciasto, następnie obłożyć malinami ( mogą być z kompotu). Piec około 30 minut. Maliny możemy zastąpić innymi owocami jakie mamy w spiżarni

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto z mikrofalówki - opłaca się? 201

Jakoś za czasów gimnazjum, może ze 3-4 lata temu często oglądałam Demotywatory. I tam znalazłam przepis na kakaowe ciasto z mikrofalówki w 5 min. Ostatnio

W kuchni bez szafek
Pizzerinki na brokułowym spodzie 335

wierzch się nie przypalił. Po wyjęciu z piekarnika trzeba chwilę poczekać ze zdjęciem pizzerinek z blachy, bo na początku może być t trudne i ciasto może się połamać. Po chwili udaje się je zdjąć bez problemu.   Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Sernik w łaty 226

Sernik w moim domu cieszy się dużym powodzeniem i bez względu na to jaki jest, przygotowany prawie natychmiast znika. Sernik łaciaty jest wilgotny, aromatyczny, o umiarkowanej słodyczy i dobrze się kroi. Przygotowanie również nie zabiera zbyt wiele czasu. Składniki: ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 żółtka (białka

Kuchcik gotuje
Sernik puszysty 146

Ulubiony sernik w mojej rodzinie. Lekki, bez spodu, rozpływający się w ustach, jednym słowem: puszysty. Uwaga: ciasta jest dosyć dużo więc wyrabiać w wielkiej misce. Najlepiej aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową

Milion Smaków