pyszny tort z dodatkiem startej dyni, dzięki której ciasto jest wilgotne. Ciasto przełożyłam delikatnym kremem dyniowym z dodatkiem białej czekolady. Dekorację zaś stanowi opalana beza szwajcarska... Mój synek nie przepada za dynią, ale to ciasto zjadł z ogromnym apetytem i prosił o dokładkę;):) Inspiracja Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 4 jajka, 2 szklanki startej dyni(...)puree. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić. Serek zmiksować z dynią i cukrem, dodać przestudzoną czekoladę. Zmiksować na gładki krem. Masą przełożyć blaty ciasta. Beza szwajcarska: 200g drobnego cukru, 4 białka. W kąpieli wodnej mieszać białka z cukrem przez około 3 minuty. Następnie zdjąć z ognia i ubijać aż masa stanie
Z miłości do słodkościmąki 20 dag margaryny mniejsze 0,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki sody 3 łyżki miodu 1 jajo, 1 żółtko Ciasto zagnieść podzielić na 2 części. Jedną z części zapiec z nałożoną na wierzch poniższą masą orzechową, drugą bez. Piec około 15- 20 minut w temp 180`C. MASA ORZECHOWA 20 dag orzechów włoskich lub laskowych 12 dag margaryny(...)mąki zwykłej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrami, zagęścić mąkami rozrobionymi w 0,5 szklanki mleka. W ciepły budyń wkręcić margarynę. Na gotowe ciasto bez masy orzechowej wyłożyć gotowy budyń, na górę włożyć ciasto zapieczone z masą orzechową
Kuchenne aromatyplackiem. Na wierzchu ułożyć ostatni krążek ciasta. Dokładnie docisnąć brzegi placków, aby się skleiły - ja pomagałam sobie wąską szpatułką drewnianą. Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając środek ciasta bez nacinania. Każdy nacięty kawałek przekręcić dwa razy, na przemian. Czyli jeden kawałek dwa razy w lewo, drugi - dwa razy w prawo, trzeci- dwa razy w lewo itd. Przekręcone kawałki(...)papierem do pieczenia przełożyć na dużą blachę od piekarnika. Całość przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na około 30 minut o napuszenia. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom . Piec około 25-30 minut. Po upieczeniu ostrożnie przełożyć z blachy wraz z papierem do pieczenia
Grunt to przepis!Kontynuując serię ciast bez pieczenia wpadłam na pomysł, aby wyczarować szarlotkę, ale nie taką zwykłą. Marzyła mi się taka z korzenną nutą. Amatorzy szarlotki nieźle się zaskoczą, kwaskowata część jabłkowa i dopełniający ją piernikowy budyń.. ach! Spróbujcie sami :) Ja użyłam galaretki i budyniu od Przyprawy Premium, którzy w swojej ofercie mają takie produkty w dużych gabarytowo pojemnościach, co moim(...)jakość jest na prawdę bardzo dobra. Do kupienia TUTAJ i TUTAJ BIO Orzechy nerkowca pochodzą z internetowego bazaru Cabas.pl Są idealnie świeże i chrupkie. Nerkowce uwielbiam ale właśnie te bez dodatku soli. :) Do kupienia TUTAJ . Potrzebujemy: 1 opakowanie herbatników (200 g) 5 jabłek 3 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 budyń śmietankowy
MamaOskarkauderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy . Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 45x25cm. Posmarować dżemem, zostawiając 3-4cm ciasta bez farszu przy jednym z krótszych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od krótszego boku z farszem, a kończąc na boku bez dżemu - im więcej warstw zawiniętego(...)ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki . Jeśli mamy ochotę na mniejsze drożdżóweczki - zawijać ciasto w rulon od dłuższego boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby dżem nie wypływał podczas pieczenia. Rulon kroić na 4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze - dodatkowo wierzch papieru można lekko oprószyć mąką, będzie to dodatkową ochroną przed przypieczeniem
Grunt to przepis!Beza jest cudownym wytworem kulinarnym. Słodkie ciasto z białek i cukru, któremu jednocześnie możemy nadawać różne kształty. Bez dodatków lub z dodatkami, za każdym razem inspirują do nowych wyzwań. Bezowo kokosowy koszyczek z granatami. Składniki na bezę: - ¾ szklanki białek (4 szt.)- 220g drobnego cukru- 1 łyżka soku z cytryny- szczypta soliSkładniki na masę:- 230ml śmietany kremówki- 1 łyżka cukru pudru
mojewypiekiinietylkoroku jedyne agrestowe podejście skończyło się spektakularną klęską w postaci zakalca, tym razem więc postanowiłam wybrać coś bezpieczniejszego. Coś, co musi się udać. A więc kruche ciasto. A jak agrest, to musi być beza na wierzchu - to przecież połączenie idealne. Ostatnio nęcą mnie maleństwa wszelakie, zamiast więc jednej dużej tarty, upiekłam sześć mniejszych. C. spróbuje dopiero, jak wróci z pracy(...)Słodko kwaśne, bardzo agrestowe, idealne. Tym razem agrestowa próba zaliczona na piątkę z plusem. Ponieważ nigdzie nie mogłam znaleźć przepisu na takie ciasto, skorzystałam z proporcji na kruche ciasto i bezę z Cheesecakes baked and chilled wydawnictwa The Australian women's weekly . Tartaletki z agrestem i bezą Składniki: (na 6 sztuk) ciasto: 225 g mąki pszennej 40 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzegości dla mających ochotę trochę pobrudzić kuchnię wraz ze swoim dzieckiem Składniki na bazę ciasteczkową: 400g pokruszonych herbatników lub innych ciastek (np. digestive bez czekolady) mogą być także resztki ciasta (bez mas) 125g sera mascarpone 50g białej czekolady 2–3 łyżki miękkiego masła 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na dekorację: 200g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie
Mania Wypiekaniauzyskania jednolitej konsystencji. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Masło w cieście powinno dobrze się schłodzić i nieco stwardnieć, wtedy łatwiej będzie rozwałkować ciasto bez używania dużej ilości mąki. Moje ciasto po schłodzeniu w lodówce wciąż jeszcze się kleiło dlatego postanowiłam rozwałkować je między dwoma kawałkami folii (można też użyć do tego papieru do pieczenia
Ciastkozercywymigać nie możemy. Przy okazji liznęliśmy trochę wiedzy. Bo wydawało nam się, jak pewnie większości ludziom, że croissanty robi się z ciasta francuskiego. Otóż nie do końca. Ciasto francuskie robi się bez drożdży, a do ciasta na croissanty drożdże się dodaje. Jest to tzw. ciasto drożdżowe listkowane masłem. Nieco podobne, ale jednak inne. Tylko nieco podobne. Jest wiele sposobów(...)lodówki na 1 godzinę przed użyciem. Rozwałkować je pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej na prostokąt o grubości 1 cm (o 1 cm mniejszy z każdej strony niż powierzchnia ciasta). Nałożyć masło (bez folii) na ciasto. Złożyć ciasto na 3 części (jak urzędowy list). Rozwałkować je na prostokąt, ponownie złożyć, obrócić o 90 stopni i ponownie rozwałkować i złożyć. Postąpić
Marder&Marder Manufacturepost Ciasto bananowe bez pieczenia (z galaretką) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepost Ciasto Adwokat bez pieczenia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeTydzień bez ciasta w domu tygodniem straconym". Tak mówi mój mąż, który w dodatku nie lubi powtórek, a jego lista życzeń na przyszłość jest długa, oj długa :) Słodka dziurka, a raczej dziura :) Więc w domu zawsze jest ciacho do kawki, no chyba, że nadejdzie jakiś kryzys. Dziś dzielę się przepisem, który dostałam od cioci Zosi, którą odwiedziliśmy w czasie urlopu
Delicious TitbitsWspólne pieczenia ciasta na niedzielę ..a raczej nie pieczenie..bo miało być ciasto bez pieczenia lub deser ..każdy robił co chciał..aby było bez pieczenia..ja zastanawiałam cię co zrobić...a że nazbierałam jeszcze trochę truskawek..był jogurtowiec...i jak czasem bywa było z przygodami...za szybko wylałam galaretkę..i wyciekła mi z tortownicy...nowa tortownica , ale jak widać niezbyt
Moje domowe kucharzenieposiekanego szpinaku (może być mrożony) 250 g sera ricotta 1 ząbek czosnku sól pieprz Sposób przygotowania: Mąkę, mleko, wodę, jajka, olej i szczyptę soli zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Powinno być dość gęste, ale na tyle rzadkie, aby bez problemu rozlewało się po patelni (jeśli jest potrzeba można dodać więcej wody lub mąki). Ciasto przykryć i odstawić(...)minut. Patelnię o średnicy 28 cm delikatnie natrzeć olejem i bardzo mocno rozgrzać. Wylewać po chochelce ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor, bez dodawania tłuszczu. Jeśli patelnia jest wystarczająco gorąca, naleśniki nie będą się do niej przyklejać. Szpinak podsmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z serem i nadziewać usmażone
Obiad za dychę