ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:983/1217)

Sernik z czarną porzeczką 115

Uwielbiam serniki! Ale pisałam już o tym wielokrotnie. Uwielbiam też kwaskowy i mocno aromatyczny dżem z czarnej porzeczki. Powstał więc duet idealny

To co kocham
Cynamonowe placuszki z dynią / kabaczkiem. 171

masłem migdałowym, jajkiem i jeszcze raz porządnie zmiksować, aby masa stała się jednolita. Na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę. Na natłuszczonej i rozgrzanej patelni położyć foremki i wypełnić je ciastem.  Smażyć z obu stron na średnim ogniu około 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. + serek naturalny + stewia  w płynie (u mnie Steviosid ) Smacznego! ENGLISH VERSION: CINNAMON PANCAKES WITH(...)dżemy, masła i słodziki marki własnej. Czy warto? Oczywiście, w szczególności jeśli jesteście fanami nowinek spożywczych i stewii (a raczej glikozydów stewiolowych) które są obecnie najzdrowszym na świecie słodzikiem bez kalorii. Stewia w płynie, krem migdałowy z bobem tonka, dżem truskawkowy słodzony stewią; Od góry: ciemna czekolada z pomarańczą, mleczna z orzechami (cudo!), kawowa (Latte Macchiato), z orzechami laskowymi

Poranek na słodko
Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan 171

wrzenia, dodajemy przyprawę tikka masala, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Na patelnię przesypujemy kurczaka. Sos zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut, a następnie 5 minut bez przykrycia. Ryż kokosowy:  200 g ryżu basmati (może być zwykły) 1 dymka 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) pół łyżeczki brązowego cukru sól 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia(...)czarnuszkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej miseczce mieszamy jogurt, jajko, olej oraz ok. 250 ml mleka i dokładnie mieszamy. Reszta mleka powinna posłużyć Wam w przypadku, gdy ciasto jest zbyt suche. Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i ugniatamy przez ok. 5 minut, by stało się gładkie i elastyczne. Dużą miskę smarujemy olejem i wkładamy do niej wyrobione

Cooking Monster
Prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką 149

oliwkami. Chleb nie wymaga praktycznie żadnych zdolności. Dla pewności, że odpowiednio wyrośnie w przepisie są drożdże, ale możecie je dodać lub nie. Ja na pewno kolejny chleb upiekę bez nich, żeby zobaczyć różnicę. W wersji z drożdżami robi się go naprawdę szybko w porównaniu do chlebów pieczonych tylko na zakwasie. Jeśli wybieracie opcję tylko zakwas, wtedy w zależności od siły(...)letniej wody (dałam 350 g) opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży opcjonalnie: 2 łyżki kminku opcjonalnie: suszone pomidory, oliwki Wykonanie Wszystkie składniki mieszamy w misce na jednolite, sprężyste ciasto. Ciasto zostawiamy w misce przykrytej folią spożywczą na 2-2,5h. W tym czasie ciasto składamy 3 krotnie. formujemy bochenek, przekładamy go do kosza i odstawiamy na kolejne

Mieszam w Garnku
Tort orzechowy słodko-kwaśny (ok. 406 kcal/100g) 208

Druga wersja tortu z przepisu na ciasto ze słonecznikiem poniżej, tym razem na gotowych biszkoptach. Polecam. Składniki: gotowe blaty biszkoptowe kakaowe (tu: Delecta) 200 g łuskanych orzechów włoskich 100 g łuskanego słonecznika 80 g masła 60 g cukru 30 ml mleka 2% ok 165 g kwaśnego gładkiego dżemu (tutaj: łowicz extra gładki czarna porzeczka(...)możemy zmienić proporcje. Przekładanie (warstwy): 1. Biszkopt nasączamy, następnie smarujemy dżemem (warstwa 65 g), przykrywamy śmietaną zmiksowaną z kajmakiem. 2. Drugi biszkopt nasączamy, smarujemy dżemem (60 g), przykrywamy śmietaną bez dodatków, herbatniki łamiemy na małe kawałki ok 1 cm x 1 cm i wykładamy je na warstwę śmietany, wbijając tak żeby śmietana je lekko przykrywała. 3. Trzeci biszkopt nasączamy, smarujemy

Malowane smakiem
Gofry kasztanowo-bananowe 129

Po sukcesie gofrów belgijskich gryczanych postanowiłam przygotować kolejne gofry lecz nieco inne w smaku. Tym razem użyłam mąki kasztanowej, z którą nie wiedziałam co

To co kocham
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni. 175

Chleb do październikowej Piekarni Amber wybrała Małgosia z   A kacjowego bloga . Napisała, że uważa ten chleb za ... prosty i wdzięczny wypiek... W pełni się z

Codziennik Kuchenny
Konfitura z wiśni! Przepyszna i w obłędnym kolorze! 168

móc po prostu wrócić smakiem w zimowe wieczory do tych pyszności. Dżemy wykorzystuje nie tylko na kanapki, w ten sposób to chyba najmniej, najczęściej do gofrów, naleśników, ciast. Czy też konfitury do herbaty. Więcej moich przepisów na różnego typu weki znajdziecie w tej zakładce-  SPIŻARNIA  i  DŻEM Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania konfitury z wiśni! Wiśnie(...)słoiczki napełnione konfiturą przykrywamy grubym ręcznikiem. Zostwiamy tak na minimum 12 godzin, a najlepiej na 24 h. Dopiero odwracamy i wstawiamy do szafki czy spiżarni. W ten sposób przygotowane bez problemu wytrzymują do kolejnych wakacji. Mam nadzieję, że się skusicie na konfitury czy też dżemy z wiśni, bo warto! Smak i zapach unikatowy i fenomenalny

SMYKWKUCHNI
Czarny bez. Dziki bez. Remedium na wiele dolegliwości i schorzeń. Już czas zacząć go zbierać i mądrze używać. 190

ospa wietrzna. Wtedy to podajemy dzieciom wzmacniającą herbatę z kwiatu czarnego bzu, może być osłodzona miodem lub innym słodzidłem. Podczas ospy wietrznej dodatkowo przemywamy skórę naparem z kwiatu. Czarny bez pomaga również przy odchudzaniu, czy odtruwaniu naszego organizmu. W tym przypadku pijemy napar z liści czarnego bzu. Pomaga on w przypadku użądleń przez owady, przy stłuczeniach, zmiażdżeniach, poparzeniach słonecznych, oparzeniach(...)kwiatów czarnego bzu, robię soki malinowe i porzeczkowe z dodatkiem owoców czarnego bzu, robię dżem malinowy z owocami bzowymi. A tutaj znajdziecie przepis na doskonałe i bardzo zdrowe ciasto z malinami i owocami czarnego bzu. Smacznego i na zdrowie

Naturalna Kuchnia
"Coraz bliżej Święta..." I nieświąteczny keks wytrawny 170

Gdy C. wychodził rano do pracy, otworzyłam tylko jedno oko i życzyłam mu miłego dnia. Zerknęłam za okno, i uśmiechnęłam się do siebie. Moim oczom ukazała

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Knedle ze śliwką 173

Robiłam już gołąbki, pierogi i uszka. Teraz przyszedł czas na kluchy. Niestety ręki do kluch i kluseczek to ja za bardzo nie mam albo jeszcze nie

Monia miesza i gotuje
Europejskie sajgonki z ziemniakami 356

Jeśli denerwują Cię Chińczycy którzy nie mają umiaru w bezczelnym kopiowaniu wszystkiego co wpadnie im w ręce to usmaż im europejskie sajgonki z ziemniakami których nie

Kuchnia PROzdrowotna
Chleb paleo śródziemnomorski 280

być doskonałym śniadaniem paleo, można go też wziąć ze sobą do pracy albo dać dzieciom do szkoły. Jak więc zrobić taki pyszny chleb? Przepis na chleb paleo śródziemnomorski, niskowęglowodanowy, bez zbóż, nabiału i bezglutenowy: jajka – 7 większych albo 8 średnich starte warzywa (np. jedna cukinia i dwie marchewki) – jedna pełna szklanka pesto z oliwek i suszonych pomidorów ( przepis(...)końcu dodaj ocet jabłkowy i pestki dyni. Warto też zostawić kilka suszonych pomidorów i oliwek i nie ubijać ich blenderem, tylko pokroić nożem i dodać pod sam koniec do ciasta. Ilość soli zależy od tego, jak słone jest pesto – jeśli w składzie masz słone oliwki i solone suszone pomidory, to może się okazać, że nie trzeba w ogóle chleba

PaleoSMAK
Zupa pomidorowa mojej Mamy 229

mimo jej zachwytów, konsekwentnie ja i moi bracia pozostawiliśmy kawałki pomidorów w pustych talerzach. ;) To nie były nasze smaki. Pomidorowa owszem, ale bez pomidorów! ;) Skła dniki: 1 włoszczyzna bez kapusty (kawałek pora, 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula) 2 -3 l zimnej wody 4 skrzydełka 150-200 g karkówki, żeberek lub okrojonej kości schabowej 5 ziarenek ziela angielskiego(...)soli 1 łyżeczka masła ciepła woda sól i 2 łyżki oleju do wody do gotowania makaronu Zagniatamy mąkę, sól, jajko, dolewając tyle ciepłej wody, aby powstało zwarte, ale elastyczne ciasto. Wykładamy na wysypany mąką blat, przykrywamy miską i zostawiamy na 30 minut ciasto do wypoczęcia. Następnie wałkujemy na bardzo cienki placek, kroimy na paski ok.  3cm x 10cm, posypujemy

Kuchnia Prezydentowej
Szpinak w dziugasowym koszyczku 151

lubili. A ogólnie to fuj....Nie dyskutuję . Od lat robię , podaję, jedzą . Tyle, że kombinuję z nim . A to omlet ze szpinakiem , a to pierożki z farszem szpinakowym , w cieście szpinakowym , z sosem szpinakowym i takie tam. A , że dziś miałam ochotę na normalny szpinak to pozostało tylko jakoś ten szpinak podać. Przypomniały mi się parmezanowe koszyczki . Miałam akurat(...)gazie i czekamy aż się rozmrozi ( ja co trochę mieszam odrywając rozmrożone kawałki). Gdy całość się odmrozi, a woda odparuje dokładamy masło i chwilę smażymy( szpinak musi być suchy bez wilgoci bo inaczej serowy koszyczek nasiąknie płynem i odkształci się).  Doprawiamy solą, pieprzem, utartą gałką muszkatołową i sokiem cytrynowym( nie doprawiam ostatnio czosnkiem ze względu na Mamę - po prostu

Buniabaje w kuchni