Chciałam podzielić si ę z Wami przepisem na typowe danie kuchni włoskiej z regionu Apulii. Przepis, który jest przekazywany z pokolenia
La grande e la piccola cuocaKawa doskonale podnosi smak wszelkich wypieków a zarazem dodaje wspaniałego aromatu. Nie ma lepszego sposobu na jesienną chandrę niż kawałek takiej delicji. Kawowy mieszaniec z markizami
Wanilia i KardamonW Danii w absolutnie każdej cukierni można znaleźć pewne charakterystyczne smakołyki. Jednym z nich są Napoleonshatte , czyli po prostu kapelusze Napoleona. Nazwę swoją wzięły od kształtu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś mam swoje małe święto, częstuję więc tortem :) Bo kto powiedział że torty są tylko na urodziny? :) A ten jest prosty i szybki w przygotowaniu więc
Na Ciasteczkowych Papierachmojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami
moj przepis naSkładniki herbatniki maślane, 1 opakowanie 250g herbatniki kakaowe, 1 opakowanie 250g mleko, 1 litr cukier, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie mąka pszenna, 1 szklanka mąka
Gotowanie moimi oczamiskładniki: 1000 g gruszek np. konferencja, dojrzałych sok z 1/2 cytryny cukier do smaku cynamon do smaku wykonanie: Gruszki myjemy. Niewielką część owoców kroimy razem ze
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam serniki, dlatego często staram się urozmaicić ich smak. Tym razem z nutką cytrynową. Smacznego! Polecam również: Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik
Tradycyjna KuchniaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Żurawina jest wieloletnią, płożącą krzewinką. Jej owocem jest mięsista, ciemnoczerwona jagoda, która w smaku jest kwaśna i lekko gorzkawa i …
My Blueberry CornerMiałam ochotę na coś z cynamonem. By jeszcze nie brać się za pierniki, postanowiłam rozkręcić się przy zawijanych bułeczkach cynamonowych, z odrobiną przyprawy do piernika. Pachną
Pink EnvelopeNasze blogi mają już swoje strony na Facebooku :) Jeśli lubicie smaczne nowinki i kulinarne eksperymenty z potrawami z różnych zakątków naszego globu zapraszamy do "polubienia" na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKolejna propozycja na mroźne zimowe wieczory, zupa w sam raz na rozgrzanie. Zupa jest też propozycją dla miłośników ostrych i pikantnych smaków. Składniki: 0,5 kg
Kuchnia Pełna PasjiNigdy nie korzystałam z awokado w mojej kuchni, może 2 - 3 razy zaledwie jadłam je gdzieś poza domem. Jakoś, chyba nie tylko mnie, kojarzyło mi się
Zdrowa Kuchnia SowyWłaściwie nie zdarza mi się robić ciast „z paczki”, ale sprzątając ostatnio moją szafkę z cukierniczymi różnościami natknęłam się na pudełko ciasta Red Velvet przywiezione jeszcze z wycieczki z Nowego Jorku. Z obawą (niepotrzebną jak się okazało) obejrzałam kartonik szukając daty przydatności do spożycia – wychodzi na to, że takie rzeczy są niezniszczalne :) Dzisiejsze babeczki zatem to takie(...)wcześniej przypuszczałam – lepiej upiec je samemu, dlatego do tych muffinków polecam Wam wykorzystać prosty przepis na babeczki Red Velvet, które znajdziecie tutaj . Oczywiście babeczki nie były by gotowe bez kremu Oreo – a ten okazał się strzałem w dziesiątkę :) Nie zapomnijcie o naszym Walentynkowy Konkursie , może to właśnie dzisiejsze babeczki będą Waszym zwycięskim wypiekiem ;) Składniki na babeczki Red Velvet
Ciastkozercypierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się także z sałatkami. Ma niski indeks glikemiczny - IG = 25. Ponadto jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym, bez przeszkód mogą ją spożywać diabetycy. Cieszy się dużą popularnością wśród wegan, wegetarian… i nie tylko. Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi. Składniki(...)łyżeczka wędzonej papryki - kilka gałązek świeżego oregano - 1 łyżka dobrej, gęstej śmietany - olej z pestek winogron - ugotowana na sypko kasza gryczana (ilość zależy od potrzeb) Dodatkowo: - plauszki serowe z ciasta francuskiego - składniki na 8 szt.: - 1 opakowanie 375g gotowego ciasta francuskiego - 15 dag startego sera żółtego - 2 jajka (1 do sera, drugie do smarowania ciasta) - opcjonlnie papryka, sól, kminek Soczewicę
mojewypiekiinietylkoPyszne ciasto z kremem i truskawkami – Nowe, wspaniałe ciacho z truskawkami. Soczyste, aromatyczne, nie za słodkie. Idealne na lato. Wygląda fantastycznie i na jednym kawałku nie można poprzestać. W przygotowaniu jest proste. Zamiast truskawek można użyć dowolnych owoców jagodowych. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne ciasto z kremem i truskawkami Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) 110g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 70ml likieru migdałowego + 30ml wody (jeśli nie chcemy używać alkoholu to 70ml wody + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka
Mała CukierenkaPodobno bez cynamonowych gwiazdek święta dla Niemców się nie liczą. Kiedy ich próbuję, to zgadzam się z nimi w stu procentach - jest w ich smaku coś z magii, z samej istoty świątecznego klimatu. A może jak byłem młody, to też byłem Niemcem? ;) Tak czy inaczej ciasteczka są pyszne! No i bezglutenowe, bo nie ma w nich nawet grama mąki(...)połowę migdałów. Wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać drugą połowę migdałów i wymieszać całość drewnianą łyżką. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin. Uformować z ciasta kulę. Jeśli jest zbyt luźne dodać więcej mielonych migdałów i jeszcze schłodzić. Oprószyć powierzchnię roboczą cukrem pudrem i rozwałkować na nim ciasto do grubości około 0.5 - 1 cm. Wyciąć
zadanie-gotowaniezaraz obok sękacza. Jest to raczej wypiek dla cierpliwych, gdyż w oryginale potrzeba upiec nawet 20 placków, każdy placek wywałkować, eh tyle roboty...Dzisiaj przedstawiam prostszą wersję, marcinek lany, bez wałkowania, z podanych składników wyszło mi 9 placków, jak na moje potrzeby wystarczająco. Nie jest to przepis bardzo skomplikowany, tylko troszkę czasochłonny. Do dzieła! Składniki: na placki: 4 jajka kostka(...)koniec ubijania dodać wymieszane ze sobą mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszać wszystko. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do ciasta, delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką. Na papierze do pieczenia odrysować sobie okrąg (u mnie o średnicy 25 cm), nakładać na papier po 2 łyżki ciasta, dobrze rozprowadzić do krawędzi i piec
na moim stole...prostym zdobieniu kremem. W pełni zachwycona swoim dziełem, podzieliłam się nim nawet z podłogą. Dwie skończyły na ziemi, co zrozumiałe, krem na nich nie pozostał. Nie ma soboty bez sprzątania, więc biorę się za mopa, a dla Was mam babeczki (nie z podłogi). Miłego! Składniki (na 12 szt. babeczek) suche 200 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka(...)łyżeczki kakao wiórki kokosowe Sposób przygotowania W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce roztrzepać jajka z maślanką i olejem. Przelać mokre składniki do suchych. Przemieszać ciasto, do momentu połączenia się wszystkich składników. Formę na muffinki nasmarować tłuszczem i napełniać ciastem do wysokości 3/4 foremki. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec ok. 20 min. Przygotowanie bitej
pink envelopejuż niedługo wracam na uczelnie ;( Po tak długim wstępie przechodzę do przepisu ;) Składniki (na formę 20x17 cm): 1 kg sera białego chudego Emilka 2 jajka 1 kisiel brzoskwiniowy bez cukru 0,5 łyżeczki proszku do p. 3 brzoskwinie STEWIA lub inna substancja słodząca (ja dałam 6 łyżeczek STEWII, która wg. producenta powinna słodzić 3 razy mocniej od cukru, jednak(...)kisiel, proszek do p., STEWIĘ miksujemy masę serową wykładamy do blaszki pokrytej papierem do pieczenia brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół i układamy na serze, wciskając je w ciasto pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pozostawiamy tam do wystygnięcia najlepiej smakuję na zimno SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżka miodu siemię lniane sezam cynamon imbir gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE: Banana rozgniatamy widelcem w misce, dodajemy miód, płatki owsiane, sezam i siemię lniane Resztę składników dodajemy według uznania Mieszamy ciasto ręką do połączenia składników Formujemy ciasteczka lekko ugniatając i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy około 20 minut w 160° Muszę przyznać, że zapach wydobywający się z piekarnika(...)świecie nie zamieniłabym ich na pseudo-fit ciastka ze sklepowej półki i Was zachęcam do przyjęcia podobnej postawy. Zdrowe wcale nie musi być nudne i bez smaku
peanutbuttermonsterzarobi :) Do tego wiem jak i z czego je robię :) Składniki na 60 sztuk dużych pierogów : spokojnie można zrobić z połowy porcji a i tak sporo wyjdzie Na ciasto : - 1 kg mąki pszennej u mnie typ 550 - 100 g świeżych drożdży - 550 ml letniego mleka - 2 jajka - 100 ml oleju - 2 łyżki soli - 1 łyżka cukru - pół łyżeczki pieprzu(...)ostrej papryki Składniki na farsze sa w dowolnych proporcjach ponieważ każdy lubi inne smaki i może chcieć farsz szpinakowy na kilka sztuk, dlatego podaję z czego są poszczególne farsze bez konkretnej wagi Na farsz ze szpinaku : - kilka kulek mrożonego szpinaku - serek ricotta - sól - pieprz - ser gorgonzola lub blue - łyżeczka masła - 2 ząbki czosnku Rozmrozić szpinak,jak jest nadmiar wody
Wypieki Renenajpiękniejszych aranżacji tego ciasta, zawsze prezentuje się zjawiskowo. W sezonie zimowym możesz sięgnąć po mrożone owoce, będą z pewnością smaczniejsze od tych sklepowych, jednak w środku lata użyj koniecznie świeżych. U nas ten deser rozchodzi się zawsze jak ciepłe bułeczki, dlatego koniecznie wypróbuj ten sprawdzony sposób na idealny sernik z twarogu z wiaderka – bez mielenia sera i bez bałaganu
ProstePesto.plrówną masę). Ciasto wyrasta w temp ok 40 stopni przez 2,5-3h (najlepiej w piekarniku). Warto „popsikać” wierzch wodą żeby nie było skorupki. Jeżeli chodzi o pieczenie – pierwsze 10 minut w wilgotnej atmosferze (kostki lodu, woda na blasze). Pieczenie – pierwsze 10 minut w wilgotnej atmosferze (różne sposoby). Co ważne pieczemy BEZ termoobiegu. Czas pieczenia
Szybko Tanio Smaczniełyżeczkę nadzienia.Zlepiając końce ciasta formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem jeśli mamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. (Ja pomijam ten etap i od razu wkładam do piekarnika ) Pieczemy 10 minut do zarumienienia się rogalików w temp 180 stopni (bez termoobiegu) Studzimy
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...łyżeczkę nadzienia.Zlepiając końce ciasta formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem jeśli mamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. (Ja pomijam ten etap i od razu wkładam do piekarnika ) Pieczemy 10 minut do zarumienienia się rogalików w temp 180 stopni (bez termoobiegu) Studzimy
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...RADA: Skórki i ogryzki (bez ogonków) warto wykorzystać do przygotowania domowego octu jabłkowego (w dużym czystym słoju zalałam je ciepłą przegotowaną wodą, przykryłam sterylną gazą i odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 5 tygodni. Co jakiś czas mieszam drewnianą łyżką… więcej – jak ocet będzie gotowy). Mus jabłkowy można wykorzystać na różne sposoby – do naleśników, ciast, deserów… i nie tylko
mojewypiekiinietylkokromki chleba, ogórka kiszonego bez chleba ze smalcem od czasu do czasu, grzanek w zupie czosnkowej. Kanapka do szkoły to lepszy wybór niż wspomniany gdzieś tam 7days. W debacie pojawił się też temat cukru i jego zamienników. Próbowałam, eksperymentowałam i stwierdziłam, że cukier w domu zostaje. Lubię gotować, lubię piec i jak do domowego ciasta drożdżowego dodam cukier
bistro mamamarynowania, smażenia w cieście, grillowania, zapiekania. Często podaje się je zawijane np. w szynkę, można także przyrządzać z nich szaszłyki lub przekąski kanapkowe. Krewetki są dodatkiem wielu gotowych dań mrożonych. Są też doskonałym składnikiem zup, sosów, past z makaronami, z ryżem oraz sałatek. Krewetki królewskie tandori. Składniki: - ok. 500g krewetek królewskich (miałam mrożone, bez pancerzyków, oczyszczone) - 4 łyżki jogurtu naturalnego
mojewypiekiinietylkododaj nieco oleju. Nakładaj ciasto po 2-3 małe chochelki. Piecz 2-3 minutki. Pojawi się mnóstwo dziurek. Gdy większość nie będzie już płynna, odwróć delikatnie na drugą stronę. Piecz jeszcze 2-3 minuty. Podawaj na gorąco z dowolnym słodkim nadzieniem lub na zimno - świetnie smakują zamiast chleba na śniadanie z dżemem, a nawet bez niczego. :) Smacznego
Anioszek w kuchnicałkowicie bez cukru olej kokosowy – 1/3 szklanki mąka kokosowa – szklanka miód – 1/3 szklanki jajka – 4 ekstrakt waniliowy – łyżka cynamon – łyżeczka Czekoladę i olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej albo kuchence mikrofalowej , następnie trzeba je nieco ostudzić, żeby nie wyszła jajecznica po wbiciu jajek Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Gotowe ciasto
PaleoSMAKmoim Instagramie ). Ciasto nakładać po czubatej łyżce w dość dużych odstępach, ponieważ placuszki urosną. Smażyć do czasu aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza, a brzegi będą suche, wtedy odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę aż będą rumiane. Natychmiast podawać z miodem, ulubionym dżemem lub masłem, równie dobrze smakują też bez żadnych dodatków. Smacznego
Codzienne Gotowanierazem w wydarzeniu Ciasto na niedzielę [ klik ] piekłyśmy racuchy drożdżowe według przepisu rodzinnego Doroty z MW [ klik ] . Racuchy pyszne, puszyste, mamy w końcu karnawał więc mają one teraz właśnie rację bytu. Latem już tak nie smakują choć są tak samo pyszne, a na dodatek można je podawać z czym dusza zapragnie albo jeść bez niczego - mnie suche smakują najbardziej
Moje Małe Czarowaniepieczemy Pieczenie chleba ciasto w foremce nacinam w kilku miejscach dość głęboko i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na druga półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 15 minut po 15 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 30 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni
Uwaga Babcia Piecze Chleblodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i kieliszkiem wycinać kółka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200*C około 7 minut aż zaczną się rumienić. Kajmak przełożyć do szprycy z szeroką końcówką i wyciskać go na połowę ciastek, przykryć pozostałymi. Cukier wsypać do małego rondelka i bez mieszania zrumienić. Następnie wlać wodę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapiwa ...i oleju kokosowego...bez cukru...i po upieczeniu przełożone słodkim dżemem , posypane cukrem pudrem.. 3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. piwa 25 dag margaryny [ w tym 2 łyżki oleju kokosowego Olvita ] słodki dżem lub marmolada szczypta soli cukier puder do posypania Margarynę wymieszać z mąką i szczyptą soli, piwem i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię
Moje domowe kucharzeniewykończyły i daniem bez użycia soli, wszystkich zaskoczyły. Składniki : 100 g mąki pszennej, 1 jajko, nać pietruszki, 3 łyżki masła, 10 g sera twardego bursztyn, 1/2 małej cytryny, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Makaron : Pietruszkę myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki. Z mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od wielkości
Moniki Smakołykidziś mam dla Was ciasto bananowe. Zbliża się lato więc to idealny czas na nie. Jest idealnym towarzyszem przy każdej imprezie :) Ja wybieram banany nie te zielone lecz nawet z brązowymi plamkami, są dużo słodsze. Składniki warstwa bananowa: 200 g masła w temp. pokojowej 1 szklanka cukru brązowego 2 galaretki cytrynowe 1 kg bananów, bez skórki Składniki na krem
Panda i jej światpiekła na niedzielę jakieś ciasto. Ja w miarę możliwości staram się kontynuować tę tradycję w swoim domu. Rano wybraliśmy się wszyscy na nasza działkę położoną w lesie, którą ja wzorem pierwszych odsadników częściowo wykarczowałam i zamieniłam na uprawy. Rosną tam między innymi krzewy porzeczek i jagody. Te ostanie same się wysiały i rosną sobie bez mojej pomocy. Nazbieraliśmy trochę tych
Wiem co jemminut. I przekładamy ciasto do dużej keksówki (albo do dwóch małych). Tak żeby sięgało do połowy formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 12-16 godzin - aż urośnie do brzegów formy. Pieczemy w 200 stopniach przez 35 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy chleb z formy i dopiekamy już bez formy przez 15 minut. Studzimy
Marder&Marder Manufactureoczywiście wszelkie ciasta i desery o kawowej nucie. Ten aromat mnie urzekł na dobre. Kiedy mam wolny poranek lub trochę więcej czasu mielę sobie małą porcyjkę kawy w młynku. Zapach tej świeżo zmielonej jest nie do porównania z niczym innym;) A jeszcze całkiem niedawno omijałam kawę szerokim łukiem. Dzisiaj nie wyobrażam sobie bez niej dnia. Ostatnio najczęściej sięgam
My simple kitchenwłasny) pokruszone landrynki bez nadzienia ( zrobiłam z nich witraże w oknach) wstążeczka cukierki , pierniczki i inne do dekoracji Sposób przygotowania: Masło rozpuszczam wraz z miodem i studzę (nie może być za gorące, żeby nie ścięło nam jaj). Dodaję mąkę, jaja i przyprawę do piernika. Całość wyrabiam i odstawiam do lodówki na 2 godzinki. Ciasto rozwałkowuje na papierze do pieczenia podsypanego
Wielki apetytgładką masę (jajka dodajemy bez oddzielania białek od żółtek). Na końcu dodać kawałki czekolady, wymieszać. Gotową masę wylać na spód z ciastek. Sernik piec w temperaturze 170 o C przez około 60-70 minut, aż góra będzie ścięta i sztywna. W czasie pieczenia sernik można przykryć z wierzchu folią aluminiową, by pozostał jasny. Upieczone ciasto ostudzić, włożyć na 12 godzin
In my kitchenkażdy nakładamy parówkę Nakładamy ciasto z krótszych boków na parówkę Zawijamy dokładnie i zaklejamy Nastawiamy piecyk na 200 stopni C Kroimy w cienkie (ale nie za bardzo) plasterki... ... i zawijamy w kółko nacięciami do zewnątrz Smarujemy roztrzepanym jajkiem... ... i wkładamy do piecyka na 20 minut Zjadamy na ciepło lub na zimno z keczapem lub bez niego :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtroszkę maku. Ciasto ponownie przykrywamy do wyrośnięcia, a w tym czasie włączamy piekarnik na 250`C i wkładamy mosiężne, bądź odporne na wysoką temperaturę naczynie z pokrywką. W momencie gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy garnek w który przekładamy chleb. Pieczemy 25 minut w 230`C pod przykryciem. Następnie około 10 minut bez pokrywki, bądź do złotego koloru
Słodkie PrzyjemnościWitam ponownie! tym razem robię ukłon w stronę przeziębionych :). Brak apetytu? gardło boli? a może po prostu miało się zrobić barszcz ale jakoś nie wyszło i
Kuchnia PROzdrowotnasię ich porządnie zawinąć bez rozrywania. Smak też jakoś nie powalał na kolana. Nie poddawałam się jednak, bo skoro tyle osób zachwyca się tortillą, to coś musi w niej być :) No i szukałam, dopytywałam i próbowałam. Jakiś czas temu dostałam genialny w swojej prostocie przepis na placki tortilli. I zaprzyjaźniliśmy się z tymi plackami :) Ciasto na placki
Codzienna kuchnia niecodziennaKarnawał bez chruścików to nie karnawał :) Stały się one żelazną tradycją w moim domu, bo i syn i mąż uwielbiają :)) Korzystam od lat z tego samego przepisu, jednak w tym roku z duszą na ramieniu zrobiłam odstępstwo. Zaintrygował mnie przepis ze strony Smacznej Pyzy (oryginał TUTAJ). W przepisie, aby dobrze napowietrzyć ciasto zaleca się przemielenie je dwukrotnie
Walijskie Pichcenie