natłuszczonymi oliwą z oliwek – ciasto , tak żeby utworzyło cieniutką warstwę – kształt dowolny . Nakłuwamy wykałaczką focaccie , żeby podczas pieczenia nie utworzyła ogromnego bąbla . Wierzch dekorujemy pokrojonymi oliwkami , pomidorami , posypujemy solą i rozmarynem w lubianej ilości . Wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 220 C i pieczemy około 10-15 minut , aż wierzch się zezłoci ( bez termoobiegu bo przypalą się składniki
Ogrodnik w podróżyKocham pizze i bez dobrej pizzy nie potrafię żyć. Najlepszą pizzę jadłam dawno dawno temu w Wenecji. Zjedzenie całej dużej pizzy na raz, na śniadanie, obiad i kolacje nie stanowiło dla mnie dużego problemu. Dobra pizza musi być zarazem lekka i sycąca- nie może być przeładowana dodatkami, koniecznie na cienkim chrupiącym cieście i obowiązkowo z rukolą na wierzchu. Taką pizzą
wegetalerzekawałki. Każdą porcję ciasta wyrabiamy w dłoniach, formujemy kulkę i obtaczamy ją w mące. Odkładamy na blaszkę. Bułki lekko rozpłaszczamy na środku, przykrywamy, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, każdą bułkę dokładnie smarujemy, na środku robimy delikatne nacięcie. Pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 200*C, bez termoobiegu na drugiej półce od dołu
Gotowanie i blogowanieNaleśniki na słodko Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki gryczanej 2 szklanki mleka ryżowego pół szklanki oleju słonecznikowego Dodatki: wiśnie
nietadietadrożdże, dodaj najpierw mąkę pszenną bez glutenu lub jaglaną oraz mąkę z amarantusa. Wymieszaj, najlepiej ręcznie, mogą tworzyć się grudki.następnie dodaj mąkę kokosową która wchłonie całą wodę, sól , olej i nasiona chia. Wymieszaj dokładnie, do połączenia się składników. Pozostaw pod przykryciem na 20 minut w temperaturze pokojowej. Zwróć uwagę na to, że ciasto powinno być mokre, sprawia wrażenie jakby
Pasje JolkiKruche ciasteczka maślane... Proste do wykonania, a w dodatku ze składników, które zawsze mamy w domu. Tak szybko jak się je robi, tak szybko też znikają
Pelusiowa KuchniaRada: w przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej można użyć innej czekolady np. mlecznej (wtedy ciasteczka będą słodsze) w przypadku użycia białej czekolady ciasteczka mogą zmienić kształty, troszeczkę mogą się rozlać pod czas pieczenia jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką
Ciastka - domowe słodkościO to tort! Tort jakich mało, pyszny, wyjątkowy o smaku Pinacolady! Wyjątkowa okazja to i tort musiał być wyjątkowy, taki smakołyk dla ukochanego na urodziny ;-). Puszysty
SMYKWKUCHNIodczekać ok. 20minut. Gotowe ciasto podzielić na ok. 6 części, uformować z nich kule. Jeżeli chcecie wykorzystać to jako starter - polecam zrobić większą ilość kulek o mniejszych rozmiarach. Kulki wałkujemy, na środek układamy farsz, który przykrywamy plastrami zółtego sera - zaklejamy i lekko jeszcze dociskamy wałkiem. Jak piec? Do tego potrzebujesz tylko patelnie - bez żadnego tłuszczu ! Układasz na rozgrzaną patelnie
dlaSmaQwyobrażam sobie tego kompotu bez pigwowca.Wystarczy umyć,pokroić w plasterki,usunąć nasiona,ususzyć i gotowe. Pytacie często co zrobić z owocami pozostałymi z nalewki lub takiego syropu.Otóż zastosowań jest mnóstwo.Najprościej można dodawać do herbatki lub zasypać ponownie cukrem,zakręcić słoiki i trzymać w zimnym miejscu...w odpowiednim czasie wykorzystać do ciasta. Dobrym sposobem jest też zrobienie musu: owoce
Niespełnione zdolności kulinarneCzas na rybkę...,a tu propozycja smażonych świeżych śledzi w zalewie słodko-kwaśnej ze względu na sos paprykowy - pomidorowo - cebulowy, prawda, że kuszą i zachęcają do
kgwjanczewoWymaga tylko troszkę pracy, ale bez obawy, szybko opanujecie gniecenie i z radością będziecie chcieli jeszcze raz go skosztować. Składniki: 100 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania: Należy przyjąć że na każde 100 g mąki, należy dać jedno średnie jajko. Mąkę przesiać na stolnicy. Dodać sól, wbić jajko (jajka). Wyrobić ciasto. Z początku będzie ciężko szło
na moim stole...szerokie zastosowanie jako składnik wielu ciast, farszów, sałatek i sosów. Wyśmienicie smakuje na kanapce, zarówno w wersji słodkiej: z konfiturą lub miodem, ale też w wersji wytrawnej - z dodatkiem czosnku, pomidorów czy ziół. Teraz krótko o pozostałych składnikach użytych do przygotowania ricotty: dzięki śmietanie kremówce serek ma lepszą konsystencję i bogatszy smak, natomiast bez podpuszczki mikrobiologicznej (czyli pochodzenia roślinnego) mleko
Domowa Cookierenka AgiDziś coś na miłośników czekolady. Obłędny sernik, mocno czekoladowy, przekładany ptasim mleczkiem. Polecam również: Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z
Tradycyjna Kuchnia