ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:612/1217)

Tarta ze szparagami i kozim serem 259

uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę, odetnij brzegi i nakłuj widelcem. Włóż formę do zamrażalki na 30 minut po czym podpiecz spód w nagrzanym na 225ºC piekarniku na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej w zależności od piekarnika).Wyjmij i lekko ostudź. Na podpieczony spód wyłóż

codojedzenia
Owsianka waniliowa z truskawkami i prażonymi płatkami migdałowymi 208

uwielbiam prażone płatki migdałowe :) Cudownie chrupią, pachną i idealnie pasują do każdego rodzaju deserów, ciast, a także - jak widać - śniadań. Taka owsianeczka jest doskonałym pomysłem na pozytywny początek dnia :) Składniki : 4 łyżki płatków owsianych 250 ml mleka 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru orzechy włoskie  Dodatkowo : 3 łyżki płatków migdałowych truskawki Płatki zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień

Chocolate Muffin Blog
Zielone naleśniki z jarmużem, makrelą i gorgonzolą 194

Mąkę wymieszać z solą i jajkami. Wlać mleko (ok. szklanki). Powoli dolewać wodę i wyrabiać ciasto sztywną trzepaczką do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać olej i wymieszać. Smażyć naleśniki z obu stron. Propozycja farszu : zblanszowane 3 liście zielonego jarmużu wędzona makrela bez ości środkowe liście selera naciowego pół cebuli ok. 50 g gorgonzoli gałka muszkatołowa Składniki farszu układać

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi z kapustą i grzybami 293

nawet pozbyć na rzecz krokietów (narażę się pierogożercom, ale dla mnie krokiety są smaczniejsze), jednak bez rezultatu. Krokiety zostały co prawda zaakceptowane, ale... obok pierogów. W takim razie postanowiłam się z nimi zmierzyć. Okazało się, że to nie jest takie skomplikowane. Podstawą jest ciasto. Dla mnie najlepsze jest tylko z wody, mąki i odrobiny masła. Nie wymaga podsypywania mąką podczas

Pełny talerz
Tarta z dynią 161

rozbełtane jajka i ponownie ubijamy wszystko blenderem. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do wcześniej przygotowanego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut - masa zesztywnieje, ale nadal będzie się lekko ruszała. Jamie polecał podawać z bitą śmietaną, ale ja zrobiłam bez niej i z tego, co wiem, to... w pracy smakowało ;) Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Babka piaskowo - makowa 241

połączą dodajemy mak i mleko. Ucieramy wszystko do całkowitego połczenia się składników, po czym przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 170 topni przez 50 minut. Po upieczeniu można posypać babką lub polać lukrem. Ja zostawiłam babkę bez niczego i też była pyszna :) Smacznego :)        Przepis pochodzi z kwietniowego numeru magazynu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Naleśniki z kaszy jaglanej 358

Kasza jaglaną gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, powinna mieć kleistą konsystencje. Miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno mieć być nieco gęstsze od tradycyjnego. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dolać mleka, jeśli zbyt rzadkie lub się rozpada – mąki. Smażymy na małym ogniu do zarumienienia, bez dodatku tłuszczu ( z wyjątkiem pierwszej sztuki). Ja szczerze mówiąc miałam problem z dojściem do odpowiedniej konsystencji

Powiedz dietom nie
BUŁKA GRAHAM ---roll, loaf 195

dodac pozostałe składniki i wyrabiać ciasto obroty 10C ,czas 1,5 minutyWyrobione ciasto wyjąć.Ciasto pozostawic do wyrośnięcia,podzielic na osiem części .Z,  każdej uformowac bułeczkę.-ja od razu robię bułki i wtedy pozostawiam do wyrośnięcia.Posmarowac  żółtkiem i posypac makiem.U mnie bez smarowania żółtkiem i posypania makiem..Do środka dałam czarnuszke i sezam.Wstawic do ciepłego piekarnika

w mojej kuchni
Drożdżówki pełnoziarniste z powidłami jabłkowymi i kruszonką z płatków owsianych. 198

spędził w kuchni. Zaprzęgnąłem do pracy synka i robimy drożdżówki z domowymi powidłami jabłkowymi bez cukru i kruszonką z płatków owsianych. Dodam, a w zasadzie pochwalę się, że pomysł jest mój, w 100% autorski zainspirowany ostatnimi eksperymentami z wypiekami. Czego użyliśmy? Do ciasta. -1 i 3/4 kubka mąki pełnoziarnistej pszennej -1 kubek mąki pszennej TYP550 -1/2 kubka mleka

BaRepas
Pierniczki. Przepis z Ikei ;) (Pepparkakor) 182

Mieszamy z pozostałymi składnikami  i wyrabiamy na jednolitą masę. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3 mm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty.  Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 8- 10 min, 180 C bez termoobiegu. Pierniczki po upieczeniu są twarde, dopiero po kilku dniach kruszeją. Po wystygnięciu możemy

Bon Appetit Małgorzaty
Apfel-Strudel czyli strudel z jabłkami i bakaliami 171

smakuje podany na cieplo z bita smiatana,sosem waniliowym lub lodami,choc nam smakuje najbardziej bez zadnych dodatkow.Zamiast pieczenia pierniczkow,za ktorymi nie przepadamy ,upieklam strudel.Przepis wypatrzylam juz dawno temu i oczekiwal na swoja kolej,a moj "tester"czekal juz niecierpliwie wlasnie na ciasto z jablkami.Takze spelnilam zyczenie meza i jednoczesnie wyprobowalam nowy przepis.Nie,nie mialam do tej pory

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jaglane pierniki bezglutenowe 295

Bezglutenowe na mące jaglanej, kukurydzianej i ryżowej, a do tego koniecznie domowa przyprawa do piernika bez dodatku mąki. Przepis powstał na zasadzie eksperymentów i prób, ale już jest i mogę Wam go przekazać. Wszystkie składniki znajdziecie u mojego sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.Składniki na ciasto:20 dag maki jaglanej 15 dag mąki kukurydzianej5 dag mąki ryżowej5 dag margaryny Palmy spółki

Apetyczna babeczka
Tort z Pingwinami- krok po kroku 2614

Tortownicę o średnicy 23 cm wykładami papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przekładami ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. /mojewypieki.com/KREM CZEKOLADOWY:4 jajka 1,5 szklanki cukru300g masła bez dodatku oleju 50 ml spirytus lub wódki30g cukru wanilinowego 200g czekolady gorzkiej ( mleczna, biała

Pudełko rozmaitości
Tiramisu 371

lubicie, robicie? Przyznaję, że miłośniczką tiramisu nie jestem. Zdecydowanie bardziej wolę słodkości z przewagą ciasta nad kremem a w tiramisu jest odwrotnie. Jednakże postanowiłam zrobić i przekonać się jak to tak naprawdę jest ze mną i z tiramisu. Zdecydowałam się na wersję bez świeżych jajek i bez alkoholu, tym samym na wersję z korzyścią dla dzieci. Jak większość wypieków

Made By Mom And Son
Meksykańskie tacos con carne 285

następnie zawinąłem w folię plastikową i odłożyłem na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto podzieliłem na 8 równych części. Każdą z części cienko rozwałkowałem starając się uzyskać jak najbardziej okrągły kształt placków, a następnie smażyłem placki na płaskiej, mocno rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu, aż do ich lekkiego przyrumienienia się - po około 2 - 3 minuty z każdej strony

Wyprawy kulinarne
Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki) 233

obok, bułeczki i tak sporo podrosną, więc będzie można  je odrywać lub kroić jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, bułeczki  wyrastają na całą powierzchnię formy. Bułeczki drożdżowe z jagodami pieczemy pół godziny w temp. 160°C z termoobiegiem. (bez termoobiegu w 180 stopniach). Bułeczki wg tego przepisu po upieczeniu trzeba  odrywać, jeśli chcemy mieć równe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówka z rabarbarem 225

czasie obieramy rabarbar kroimy w kostkę i zasypujemy go 3 dużymi łyżkami cukru. Wykładamy nim ciasto i zasypujemy kruszonką. Jak przygotować kruszonkę? Wszystkie składniki mieszamy ręcznie w oddzielnej misce rękoma tak żeby gródki były różnej wielkości. Czas wypieku to: 180C - 20min sam dół (bez termoobiegu) a następnie przełączamy na 20 min góra i dół łączny czas pieczenia

Niezły Młynek
Super babki ;) 343

długo. Ciasto ma być grudkowate (!) Na dno foremki wkładamy trochę ciasta, nakładamy budyń i dopełniamy ciastem do maksymalnej wysokości foremki. Pieczemy ok 20min w temp.180st. Wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Na zdjęciu są babeczki ciemne, bo dodałam kakao 2 łyżki.Można zrobić babeczki bez budyniu ale np z kawałkami pokruszonej czekolady.Ja robię też z bananem.A najbardziej lubię z budyniem

Olikowa kuchnia
Piernikowa tarta z musem z białej czekolady 305

średnica około 26 cm).Ciasto nakłuć widelcem.Z pozostałego po obcięciu rantów ciasta, wykroić ciasteczka - gwiazdki.Piec tartę 25-30 minut, ciastka około 12 minut, w temperaturze 170 stopni C.Lekko ostudzone ciasto wyjąc ostrożnie z blachy.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Śmietanę ubić na sztywno.Do rozpuszczonej, lekko już przestudzonej czekolady ( ale nadal płynnej ) dodawać partiami bitą śmietanę i delikatnie mieszać.Gotowy krem(...)ciasto.Wstawić do lodówki, musi się dobrze schłodzić.Gotową tartę udekorować ciasteczkami, posypać makiem.Tartę tą zgłosiłam do konkursu LIDLa.Jeśli masz chwilkę - dosłownie 3 sekundy - proszę zagłosuj - bez aplikacji. Wystarczy 1 klik/ co 24 godziny http://kuchnialidla.pl/wypiek/piernikowa-tarta-z-musem-z-bialej-czekolady Smacznego

kolorowotorcikowo
Babka z dżemem 190

Tradycyjnie szybkiego i niedrogiego. Można modyfikować przepis do woli dodając różne bakalie i owoce, dzielić ciasto na pół i jedną część zmieszać z kakao. Babka jest mokra i długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami. Wrzuciłam zdjęcie wersji podstawowej i bez jabłek - takie było życzenie mojego Słoneczka. Składniki: 1 jajko 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany

Blondynka Gotuje
W obliczu eksperymentu. KARMELOWY SERNIK ZE SŁODZONYM MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM. 212

telefon.- Jesteś już w domu?- Mhm, właśnie wróciłam.- Upiecz coś. Inwencja własna, mam ochotę na coś słodkiego.   Postanowiłam się pobawić. Zdjęłam kurtkę, buty i myk do kuchni.Bez przepisów, bez myślenia i główkowania "a niech nie wyjdzie..".To nie! A nóż, widelec. Zakasałam rękawy i do roboty! Jak już wspomniałam, nie korzystałam z żadnego przepisu. Składniki dodawałam"na smak", więc(...)waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej Spód:  Zagniotłam kruche ciasto.  Wylepiłam nim natłuszczoną tortownicę.  Podpiekłam 5 minut w 180 stopniach. Masa: Żółtka oddzieliłam od białek, które ubiłam  na sztywną, lśniącą pianę, dodając pod koniec ubijania podaną ilość cukru. Ser utarłam z żółtkami, mlekiem karmelowym,  mąką i budyniem. Delikatnie, bez użycia miksera, wmieszałam pianę z białek

W kuchni Karmel-itki
Kakaowe ciasto z truskawkami, galaretką i ptasim mleczkiem 1221

najlepiej włożyć kawałki tekturki na boki ciasta. Do śmietany dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Ubijamy na sztywno. Żelatynę razem ze szklanką wkładamy do niewielkiego garnuszka z wrzątkiem i mieszamy by była płynna. Gdy jest już całkowicie rozpuszczona, wyjmujemy z garnuszka i dodajemy do niej zimne mleko. Całość mieszamy. Musi być płynna, bez grudek. Jeśli powstaną grudki wkładamy z powrotem(...)czym wkładamy do lodówki lub zamrażalnika, by się dobrze schodziła.* Po około 30 minutach wylewamy na nią zimną, ale jeszcze nie stężałą galaretkę i ponownie zostawiamy w lodówce. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce, wówczas ma pyszny, orzeźwiający smak. * Przed wylaniem galaretki najlepiej trzymać ciasto w zamrażalniku, gdyż zimne owoce szybciej ścinają galaretkę, dzięki czemu nie ma czasu by wsiąkła

Smakowy Raj
Wegańskie CIASTO Z JAGLANKI DOSKONAŁEJ ;) 192

zjedliśmy całej jaglanki  na śniadanie i nie mamy ochoty dojadać jej jutro robimy tak: - włączamy piekarnik, żeby już się nagrzewał (na taką temperaturę, w jakiej zwykle pieczemy ciasta - wiadomo, co piekarnik to inaczej), - przekładamy to, co zostało w garnku do jakiejś większej miski i rozdziabujemy widelcem na małe kawałeczki: - dosypujemy mąkę - obojętnie jaką (robiłam już z pszenną białą, razową(...)tyle, żeby wymieszana masa była trochę mokra ale bez pływającego wokół płynu, takie małe "błotko" musi się zrobić ;) - opcjonalnie można sypnąć dodatkowych orzechów , np. włoskich, - przekładamy błotko do formy, - na wierzchu układamy pokrojone w grube plastry jabłko , - posypujemy troszeczkę cukrem (albo nie), - wkładamy do piekarnika, - wypowiadamy jak zwykle zaklęcie "ciasto, ciasto, udaj się bo chcemy cię zjeść!" :)) - i po jakimś

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kaczka z wiśniowym sosem 194

Czas najwyższy rzucić mięsem. Za dużo tych słodkości. Może dlatego, że przy środzie? A może po 10 godzinach spotkań pracowych bez przerwy? A może przez użartego przez trzmiela palucha, który od wczoraj rośnie jak Pudzian po sterydach? Nie wiem, ale mam wrażenie, że jak otworzę usta to wydobędą się z nich tylko łacińskie terminy. Dlatego grzecznie zamykam gębę na kłódkę(...)zrobieniu ciasta została mi całkiem niezła miseczka. Ponieważ nieco wyeksploatowałam się ciastowo w ostatnim czasie, miałam ochotę na coś bardziej wytrawnego. I wtedy pojawiła się inspiracja ze strony Domowe Gotowanie . Wiśnie jako dodatek do mięsa. Brzmiało kusząco. PIERŚ Z KACZKI W SOSIE WIŚNIOWYM 2 piersi z kaczki 1/2 czerwonej cebuli 120g wiśni (waga bez pestek) 100ml soku wiśniowo-jabłkowego tymianek

les mirabelles
Kopciuszek 521

proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Piec w temp. 160-180 0 C ok. 30-40 minut. Biszkopt z makiem: Pieczemy tak samo jak biszkopt jasny, dodając przed pieczeniem (razem z mąką) 1/2 szklanki suchego maku. Masa budyniowa: Składniki: 1/2 l mleka; 1 budyń waniliowy bez cukru; 1/2 szklanki cukru kryształu(...)pudru; Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier. Na końcu połączyć z tężejącą galaretką. Dodatki: 3 paczki herbatników szkolnych; 3/4 szklanki rumu; polewa; Przełożenie ciasta: Biszkopt jasny - masa śmietanowa - biszkopt z makiem - masa budyniowa - herbatniki nasączone rumem - polewa

In my kitchen