ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:446/1217)

Murzynek z wiśniami i masą serową 466

popularniejszych ciast czekoladowych . Zazwyczaj polane polewą czekoladową . Ale oczywiście ja zawsze muszę coś zmienić  , coś dodać  ... ważne ,ze wychodzi smacznie i ciekawie . :) Składniki : forma 25x40 cm Ciasto: 1 kostka masła 1/2 szklanki mleka  1,5 szklanki cukru (330g) 4 łyżki kakao 5 jajek - oddzielnie białka i żółtka 2,5 szklanki mąki (420g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sernik) 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe  Dodatkowo : Słoik dżemu wiśniowego lub wiśnie z kompotu bez pestek. Ja wykorzystałam dżem, w którym były całe owoce. Kilka łyżek wiśniówki do nasączenia ciasta. Wykonanie : Mleko , masło , cukier i kakao włożyć do garnka . Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się rozpuści , a wszystkie składniki połączą. Z masy

Malinowa Kawiarenka
Placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem 322

rabarbarowym i budyniem.         Składniki na ciasto półkruche: (tortownica o śr. 28 cm) - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 – 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: - 3 budynie waniliowe bez cukru - 6 łyżek cukru - 900ml mleka - 60g masła Mus rabarbarowy(...)tarce, pokroić w plastry i wylepić, albo rozwałkować). Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 25 minut. Upieczone odstawiamy. Rabarbar płuczemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki – przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy, aż zmięnie. Odstawiamy, dodajemy 2 galaretki truskawkowe (bez użycia wody) – mieszamy do rozpuszczenia. Gotujemy budyń (3 budynie

mojewypiekiinietylko
Bezglutenowe ciasteczka kokosowe z migdałami 196

jajko 1 łyżeczka bezglutenowego proszku dopieczenia 100 g  ksylitolu 150 g oleju kokosowego 60 g wiórków kokosowych migdały bez skórki Mąki, jajko, proszek do pieczenia, cukier, wiórki kokosowe oraz olej kokosowy umieść w misce i zagniataj gładkie, elastyczne ciasto. Wstaw na godzinę do lodówki. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczaj ręką i układaj na blaszce wyłożonej papierem

Kuchnia bezglutenowa
Świąteczne pierniczki 1125

pierniczków w hurtowych ilościach. A, że miałam okazję jeść wcześniej pierniczki wykonane wg tego przepisu u Joanny, które podała bez jakichkolwiek dodatków i były smaczne solo, więc zapozyczyłam przepis z jej bloga, czyli od Margarytki . Skróciłam jedynie czas chłodzenia ciasta, gdyż zależało mi na czasie, gdyż piekłam 5 porcji. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, oprócz miski, łyżki wystarczy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Maślany drożdżowy wieniec cynamonowy 196

posmarowanie ciasta przed pieczeniem) oraz wysypać cukier z cynamonem (również zostawić 2-3 łyżki na koniec).Ciasto zwinąć ciasno w rulon wzdłuż dłuższego boku.Przekroić ostrym nożem wzdłuż, pozostawiając na górze 3-4 cm bez rozcinania.Zawijać jeden koniec za drugi, rozciętą stroną na górze.Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując wieniec. Końcówkę, która

Codzienna kuchnia niecodzienna
Maziak z truskawkami 427

mąki ziemniaczanej, 1 łyżka octu 10%, 100 ml oleju, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru, 200g masła, Dodatkowo: 500g świeżych truskawek, 3 opakowania galaretki truskawkowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto ciemne: Żółtka, jajka oraz cukier razem ucieram na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodaję do masy mąkę wymieszaną

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pleśniak na jesienny dzień 426

tego za bardzo przyzwyczaję? Chyba zacznę rozdawać ciasta znajomym bo sami ich wszystkich nie zjemy.   Pleśniak ciasto: 3,5 szklanki mąki krupczatki 37dag masła 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 6 żółtek 1 łyżka kakao beza: białka z 6 jaj 1,5 szklanki cukru +dżem Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia

Zapiski Młodej Żony
Szpinakowe placuszki z twarożkiem i gruszką 206

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Placuszki: ½ szklanki rozdrobnionego rozmrożonego szpinaku bez odciskania * 200 ml jogurtu naturalnego 230 g mąki 100 ml oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy razem(...)rozbełtane jajka, jogurt, mleko, stopione masło, cukier oraz szczyptę soli. Na końcu dodajemy szpinak. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki do uzyskania gładkiego ciasta. Powinno być trochę gęstsze niż naleśnikowe. Rozgrzewamy patelnię (a najlepiej dwie równocześnie) i smażymy bez tłuszczu równolegle na obu patelniach placuszki. Temperatura nie powinna być za wysoka, bo placuszki będą się przypalać. Z podanych proporcji wychodzi mniej

bistro mama
leśne owoce w szpinakowym cieście... 188

ciasto wyjąć z formy jak wystygnie zimną śmietanę 30% ubić na sztywno razem z wsypaną galaretką na wysokich obrotach miksera z ciasta odciąć wokół cienko brzeg i przekroić na 3 blaty i nasaczyć każdy owocową herbatą z cytryną bez cukru, na pierwszy nałożyć część bitej śmietany i ułożyć opłukane, osuszone jeżyny, przykryć drugim blatem na blat nałożyć część bitej śmietany

W Mojej Kuchni Lubię
Liebster Blog Award razy cztery 198

który z niego wysiadając chwalił się wszystkim pasażerom, czego to on nie dostał.  10. Jakie jest Wasze ulubione ciasto? Sernik. Najchętniej pieczony, ale dodatki mogą być przeróżne. Uwielbiam je i piec, i jeść.  11. Czy jest danie/deser, bez którego nie wyobrażacie sobie życia?  Hmm... Wiele jest takich, szczerze mówiąc. Ale chyba lody. Życie bez lodów byłoby niesamowicie(...)trzeba, a ja praktyczna raczej jestem, wydawało się to dobrym rozwiązaniem na daną chwilę. Okazało się, że zostało ze mną na dłużej.  4. Piętrowy, bogaty tort czy proste ciasto? Dlaczego tak, a nie inaczej? To zależy. Do jedzenia - raczej proste ciasto. Ich smak przypomina mi dzieciństwo, poza tym wystarczy odrobina wanilii czy cynamonu, żeby nabrało zupełnie nowego charakteru. Jeśli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowa tarta na pochmurne poniedziałki i inne dni tygodnia 178

gładkie i sprężyste.) 4. Formę do tarty posmaruj cienką warstwą oleju, wysyp mąką/ bułką tartą i wylep ją ciastem. 5. Ciasto obficie ponakłuwaj widelcem i piecz 15min. w 180*C. Farsz: 1. Dynię ugotuj do miękkości w wodzie bez soli. 2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj szczyptę soli. 3. Ugotowaną dynię rozgnieć na puree i wymieszaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Łatwe ciasto z czereśniami pod kruszonką 443

lekko zmrożoną kruszonką.   Piec w temp. 180C ok. 40-45 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu ; grzałka góra-dół. Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło - jak wyjdzie niczym nie oblepiony – ciasto gotowe!  Po wyjęciu z piekarnika, odstawić do ostudzenia w blaszce

Grunt to przepis!
Słodkie środy - Babka marchewkowo - kakaowa z dodatkiem orzechów włoskich 190

ponad roku nie było u Nas środy bez słodkości i zwyczaj ten przenosimy do roku 2015. W tym roku również w środku tygodnia będziemy podsuwać pomysły na wszelakie słodkości. Będą to babki, torty, ciasteczka i czekoladki. Dziś zapraszamy na babkę  marchewkowo - kakaową z dodatkiem tartych orzechów włoskich. Jest pyszna, delikatnie wilgotna i aromatyczna.  Babka marchewkowo - kakaowa(...)składnikami czyli proszkiem, sodą, przyprawą oraz zmielonymi orzechami.  Suche składniki łączymy z margaryną. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,  a następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i ponownie mieszamy.  Przekładamy do foremki i pieczemy ok 50 minut w 190 stopniach. Gdy babka wystygnie dekorujemy lukrem i cukrowymi ozdobami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik z musem z owoców czarnego bzu 279

tort. I to całkiem okazały - ale w końcu przyjęć na trzydzieści osób nie organizuje się codziennie. Dla tych, którzy za tortowymi ciastami nie przepadają, albo po prostu mają chęć na coś innego, przygotowałam sernik - a jakże! Moje urodziny bez sernika byłyby przecież nieważne... Miałam na niego na początku zupełnie inny pomysł. Mus miał być jeżynowy, z jeżyn zebranych na polance(...)podniesiona na duchu wróciłam do domu. Oczywiście w ferworze pieczenia zapomniałam o dżemie, który zamiast pod masą sernikową, wylądował pomiędzy nią a musem. Nic się jednak nie stało - ciasto wyszło tak pyszne, że zniknęło niemal całe, a ja usłyszałam tyle pochwał, że na te trzydzieste urodziny urosłam dobre dwa centymetry! Chrupki, ciasteczkowy spód, idealnie kremowa i rozpływająca się w ustach

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Focaccia 173

Focaccia - włoskie pieczywo, pachnące, chrupiące i miękkie jednocześnie. Ktoś powiedział, że to taka dziurawa pizza bez dodatków. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że focaccia jest pyszna i prosta do upieczenia. Wystarczy odrobina cierpliwości (ale naprawdę tylko odrobina) przy wyrabianiu ciasta, kilka dodatków i mamy wspaniały zamiennik tradycyjnego, polskiego chleba. Ważne, żeby do jej przygotowania użyć dobrej oliwy z oliwek

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania