kino?- spacer7. Romantycznie czy hardcorowo?- romantycznie…8. Twoja ulubiona przyprawa?- rozmaryn i cynamon9. Bez czego nie wyobrażasz sobie życia?- bez rodziny…10. Potrawa, którą ostatnio zachwalała Twoja rodzina lub znajomi?- smakuje prawie wszystko, ale ostatnio to było ciasto drożdżowe z truskawkami)11. Co powinnam zmienić na swoim blogu?-jesli taki Tobie się podoba
Mia Cucina SofietaZapachniało świętami, cynamon, wanilia, pomarańcza. Ciasto, które kojarzy mi się przed świątecznie, i które zawsze w tym okresie piekę to bez wątpienia piernik. Uwielbiam ten smak i zapach, i co ciekawe jest dostępnych kilkadziesiąt przepisów na ten smakołyk. Dziś chciałam Wam zdradzić przepis na mój piernik nr 1. Jest idealny w smaku i strukturze, wilgotny nie za słodki, wspaniale aromatyczny(...)najlepszy....Zapraszam... Źródło przepis dostałam od teściowej :) Skala smaku 10/10 najlepiej piec piernik w formie do babki. Czas pieczenia należy wydłużyć jeśli góra ciasta nie zetnie się dostatecznie. Składniki: 250 g. masła lub margaryny 1 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 jaj 3 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka miodu
Kubki smakuDzisiaj planowałam nieco inny wpis. Miało być w końcu nie-słodko. Ale tak się jakoś składa, że nie istnieje dla mnie weekend bez czegoś słodkiego. Nawet najbardziej banalnego. A że i mój nastrój nieco melancholijny postawiłam na ciasto. Takie o, proste, z jabłuszkami. Idealne towarzystwo dla kubka herbaty i tej starej ławeczki w ogrodzie, skąpanej w jesiennych promieniach słońca
My simple kitchenzarósł już prawie cały kąt dla niego przeznaczony i już dwa razy usuwałam pędy kwiatowe. Skoro jest taki duży, pewnie nawet nie zauważy jak uszczkniemy mu kilka listków na ciasto...:) Nasza kępa rabarbaru jest bardzo stara- rosła na górce lepszej ziemi, niedaleko wejścia do szklarni. Szklarni już dawno nie ma, dookoła wyrosło kilka domów, a rabarbar dalej rośnie. Rok temu(...)dodaję nawozu, pielęgnacja sprowadza się do wycinania pędów kwiatowych, żeby nie osłabiały rośliny. A on rośnie coraz większy. My tymczasem możemy bez skrupułów zajadać się jego kwaskowatymi liśćmi. W tym roku na pierwszy ogień poszło ciasto. Skoro pogoda nas nie rozpieszcza w ten majowy weekend, rozpieśćmy się sami. Zapraszam na kawę i ciasto! RAB ARBAROWY PLA CEK (przepis zaczerpnięty
les mirabellesszklanki mleka2 łyżki cukru kryształu2 jajka0,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki masła lub margarynySer:1 kg zmielonego sera1 kostka margaryny8 jajek1 budyń waniliowy bez cukru30 dag cukru kryształuolejek waniliowyDodatkowo:puszka brzoskwińSposób przygotowania:1. Robimy ciasto kruche: mąkę mieszamy z zimną margaryną, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.2. Robimy masę orzechową: masło
Kuchnia domowa Animąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa110 g miękkiego masła95 g cukru5 g cukru waniliowego domowej roboty klik40 g budyniu waniliowego bez cukru2 żółtka2 łyżki mlekaDo obtoczenia2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty klikPrzygotowanie: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą i zwartą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę
Ala piecze i gotujetłoczkiem ze sklepu mykitchen.pl Swietny gadżet dla osób lubiących dekorować swoje słodkośći. W zestawie znajdziemy 3 wykrawaczki o różnych wielkościach, dzięki którym bez trudu wytniemy z masy kwiatuszki które albo ułożymy pojedyńczo na torcie czy cieście lub ułożymy je w trójwymiarowy kwiat.Bezpośredni link do zakupu: http://mykitchen.pl/wykrawacze-do-lukru-z-tloczkiem-kwiatki-Delicia-Tescoma-3szt.html Polecam i zapraszam do odwiedzin sklepu. Tam napewno każdy znajdzie coś
Z Majeczką w kuchnisklepów, więc trzeba ją wykorzystać, póki jeszcze czas. Ostatnio były muffinki, zupy, dania obiadowe z jej użyciem, więc czas na ciasto! Przed Wami placek dyniowy z jabłkami, pyszny, zdrowy, wilgotny wypiek z nutą orzechów włoskich, na bazie mąki owsianej bez dodatku tłuszczu. Czy może być coś lepszego? Jest to idealna, pożywna przekąska do szkoły i pracy, czy po prostu wykwintny
Be Fit Be Strongdodałam jeszcze garść owoców, które przełamały słodycz wypieku, nadając mu charakteru. Polecam zarówno w wersji z owocami, jak i bez! Składniki na pyszny, kremowy sernik ze śmietany: na formę o wym. 24x28 cm lub tortownicę o średnicy 28 cm CIASTO: 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki do pieczenia 200 g masła 4 żółtka Mąkę mieszamy
Rozpustne gotowanieciasto podwoi objętość wykładamy szpatułką na podsypaną mąką stolnicę, (jeśli ciasto wyszło bardzo luźne to dodajemy trochę mąki) zagniatamy chwilkę, formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min. do ponowne wyrośnięcia. składniki na sos do pizzy: 1/2 puszki pomidorów bez skórki 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelu(...)stanie się gęściejszy. składniki na wierzch pizzy: 200 – 250 g sera mozzarella 100 g kiełbasy 10 czarnych oliwek bez pestek 5 pomidorków koktajlowych suszone oregano wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Blachę natłuszczamy oliwą, wykładamy na nią ciasto i formujemy okrągły placek. Na wierzchu rozsmarowujemy sos, układamy porwaną na kawałki mozzarellę, pokrojoną w plastry kiełbasę, oliwki przekrojone wzdłuż
Domowy Smak Jedzeniabarwnika, delikatnie wymieszać, 1/2 ciasta przelać do drugiej formy, wyrównać. Dodać 3 porcję barwnika, delikatnie wymieszać, pozostałe ciasto przelać do trzeciej formy, wyrównać. Piec 3 blachy jednocześnie około 20 min, do suchego patyczka, w 160 st z termoobiegiem lub 170 st. bez termoobiegu. Upieczone biszkopty w formie zrzucić na podłogę z 60 cm. Pozostawić w formie, na kratce, do całkowitego(...)zmiksować. Cały tort wysmarować cienką warstwą bezy, wyrównać. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Wyciskać gwiazdki czy róże, wedle uznania. Ja wycisnęłam różyczki różowym kremem za pomocą tylko 1 M Wiltona, później na nich wyciskałam kolejne różyczki. Tort przechowywać w lodówce. *Uwaga, biszkopt nie lubi czekać na pieczenie, przygotowane ciasto należy niezwłocznie umieścić w piekarniku i piec, zgodnie
moj przepis naZostały mi białka po ostatnim pieczeniu ciasta. Długo zastanawiałam się co mam z nimi zrobić. Nie bardzo miałam ochotę na bezy, zrobiłam babkę z białek. Skorzystałam z przepisu który znalazłam na blogu kuchenne fascynacje. Babka wyszła fajna, słodka i wilgotna. Składniki : 3 szklanki mąki 7 białek 1 szklanka cukru 250 g stopionego masła(...)ubijać jeszcze ok 10 minut . Cały czas miksując dodajemy mleko, masło i mąkę. Na koniec cukier waniliowy i aromat pomarańczowy. Ucieramy do momentu aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przelewamy do formy babkowej wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Równamy wierzch. Pieczemy w temp.170°C przez 45 minut do tzw. suchego patyczka
Darcia w kuchniZapraszam na bardzo popularne w Szwecji karmelowe ciasteczka tak zwane kolasnittar. Są to bardzo błyskawiczne ciastka . Maślane ciasto nie wymaga chłodzenia, więc po jego zrobieniu można c iastka od razu upiec. Potrzebujesz jedynie 30 minut aby przygotować smaczne pachnące kardamonem ciastka do niedzielnej kawy lub dla niespodziewanych gości. Ciastka są lekko ciągnące podobnie jak karmel, więc stąd och nazwa. Upiekłam(...)łyżeczki soda oczyszczonej 1łyżeczka waniliowego ekstraktu ½ łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Utrzyj masło z cukrem, wanilią i syropem. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do maślanej masy razem z kardamonem. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj placek o rozmiarach 10 cm x 30 cm, lekko
codojedzeniaamerykańskich tortach każdą warstwę piecze się oddzielnie). Pieczemy ok. 25-30 minut w 170°C z termoobiegiem (lub 180 – bez). Studzimy powoli, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Serki na krem muszą być, w przeciwieństwie do składników na ciasto – wprost z lodówki. Wszystkie składniki na krem miksujemy na wolnych obrotach (cukier warto wcześniej przesiać). Z całkowicie ostudzonych biszkoptów odkrawamy czubki
Poezja smakuzimno sobie zajadać. To jest szybka przekąska grzybowa i myślę, że warto ją spróbować. Składniki na 10 szt.: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 370 g, pęczek natki pietruszki, ok. 25 szt. całych zielonych oliwek bez pestek, 100 g świeżych kurek, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka sosu Worcester, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryczka chili(...)pomocą blendera z dodatkiem pieprzu i papryczki chili. Jajko roztrzepujemy dokładnie i mieszamy z serem. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Jak już wszystkie składniki są przygotowane, można wyciągnąć ciasto z lodówki. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy gotowe ciasto w rolce wystarczy je rozwinąć). Na cały płat ciasta nakładamy zmiksowane
Moniki Smakołyki