Bezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie
głodny alergikzerknijcie na film – klik !) Ciasto było dosyć lepiące, mieszałam w misce, później przełożyłam na blat. Pierwsze zagniatanie mało przyjemne, drugie nieco lepsze. Cały czas trochę podsypywałam ciasto mąką. Ostatnie, czwarte zagniatanie już właściwie bez problemu. Mój bochenek w trakcie pieczenia nieco się rozlał, poza tym piekłam go dłużej bo 50 minut. Można ten chleb upiec na zakwasie, można na drożdżach(...)wymieszać. Odstawić na 10 minut. Następnie stosować technikę zagniatania: zagniatać przez 10 sekund i zostawiać na 10 minut. Powtórzyć ten proces 4 razy. Patrz video. Przykryć miskę z ciastem i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Koszyk do wyrastania wyłożyć ściereczką i wysypać mąką. Przełożyć uformowany bochenek do koszyka i zostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Może to trwać
Stare Garyniż popularne kremy maślane, można więc cieszyć się jego smakiem bez większych wyrzutów sumienia. Jeśli nie lubicie chałwy, można spokojnie ją pominąć przy robieniu kremu. U mnie wystąpiła tylko z tego względu, że mąż ma właśnie fazę na chałwę;) Tort nie jest słodki, jeśli więc lubicie naprawdę słodkie ciasta, dodajcie trochę więcej cukru. Ozdobić tort możecie również dowolnie. U mnie(...)nasączania. To on wraz z kremem robi ciasto. Nie bójmy się zatem nasączać porządnie blatów ciasta. Nie ma nic gorszego od suchego ciasta z kremem Tort piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. U nas bez problemu wytrzymał w lodówce 6 dni. Drukuj Tort orzechowy z kremem mascarpone i chałwą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Krem 500 g serka mascarpone
Mieszam w Garnkuminut. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Smarujemy oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1-2 godziny, w ciepłe, nieprzewiewne miejsce bez przeciągów. Dobrze wyrośnięte powinno zwiększyć swoją objętość ponad dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto wyciągamy na oprószony mąką blat i lekko podsypując mąką formujemy wałek, który dzielimy na równe kawałki i formujemy z nich kule ( ich wielkość zależy
cool and mintyrodzaje, dlaczego więc ich nie połączyć? W rezultacie owoce nadały ciężkiej z z natury czekoladzie lekkiej i soczystej faktury. To jedno z tych ciast, którego kawałek można sobie przegryźć po śniadaniu, kawałek po obiedzie, bez wrażenia ciężkości, zarówno w ujęciu fizjologicznym, jak i psychicznym. Zdecydowanie jedno z najlepszych (i najprostszych) wegańskich ciast, które dotąd piekłam. Oto efekty. Składniki: Ciasto
Roślinna - blog wegańskiDzień Mamy. Co byśmy bez nich zrobiły? W takie święto jak dziś wręcz nie wypada zapomnieć o drobnym upominku bądź wypieku. Słodkie słówka, też by się przydały :) Mam nadzieję, że nikt z Was nie zapomniał i wie co dziś przygotuje swojej rodzicielce. Ja już wiem! A Wam proponuje ten o to smakowity, bardzo czekoladowy i całkiem prosty Tort Czekoladowy. Jedyny(...)minus, należy poczekać na ostudzenie ciasta i schłodzenie kremu, aby wszystko wyglądało tak jak należy. Ale, Kochani, warto!"Składniki:4 jajkaszklanka cukru pudru3 łyżki kakao1/2 szklanki mleka2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniadodatkowo400 g masła150 g cukru pudru190 g czekolady80 g czekolady / wiórek czekoladowych do dekoracjimarmolada wieloowocowa/wiśniowaSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy
Słodkie Przyjemnościbyła obłędna! Polecam:) Scroll down for recipe in English Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką (8 porcji) Składniki: 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu 1 kg śliwek węgierek, bez pestek i przekrojonych na połówki 3/4 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki czerwonego porto Składniki na kruszonkę: 1 szklanka płatków owsianych, ja dałam błyskawiczne ½ szklanki(...)kawałek papieru do pieczenia i wsyp obciążniki lub groch, po czym włóż do piekarnika i piecz przez 10-15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i usuń papier wraz z obciążnikami. Można ewentualnie dopiec jeszcze przez kilka minut bez obciążenia, jeżeli dno wygląda na surowe. Włóż śliwki do garnka z grubym dnem, dodaj cukier i smaż dopóki nie puszczą soku. Dodaj
karmelowyCiasto Makowo Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową - Składniki:Warstwa Sernikowa:480 g dwukrotnie zmielonego twarogu120 g cukru2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku, bez cukru)2 jajka2/3 szklanki śmietanki kremówki 30%Ciasto Makowo-Kokosowe:100 g zmielonego maku100 g wiórków kokosowych200 g cukrucukier waniliowy 6 jajek2 łyżki kaszy mannyłyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniaKrem Budyniowy:600 ml mlekabudyń
Słodka Stronajuż nie ten sam ból co na początku. Teraz muszę ją dobrze trenować, aby mogła mi dalej wydajnie służyć. Aby to uczcić upiekłam ciasto piegusek ze śliwkami. O dziwo jakoś mi to sprawnie poszło. Bez gipsu o wiele łatwiej…Nawet sama wypestkowałam śliwki! Śliwki , jabłka i gruszki to typowe owoce o tej porze. Nic dziwnego, że na blogu(...)smakowało. Ciasto piegusek Składniki: na okrągłą foremkę o pojemności 1,5 L 150 g masła o temperaturze pokojowej 200 g cukru 1 łyżka waniliowego ekstraktu 3 jajka 3 łyżki maku 200 g mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 400 g śliwek tłuszcz i mąka do formy Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu
codojedzeniażeby to sprawdzić. To były czasy...W Danii nie ma tej tradycji, nie mam z kim dowcipkować. Szkoda...Jak dobrze wiecie (albo i nie), boję się ciast ucieranych. Z pozoru proste, każdemu wychodzą bez problemów. Ja bardzo często wyciągam z piekarnika wspaniałe zakalce, które doprowadzają mnie do rozpaczy. Nie poddaję się jednak, i dzielnie próbuję od czasu od czasu.Niedługo(...)całej porcji na raz okazało się nie lada wyzwaniem.Najpierw chciałam polać ją białą czekoladą, ale stwierdziłam, że będzie za słodko. Jeśli wolicie białą wersję, proponuję zmniejszyć ilość cukru w cieście. Wierzch udekorowałam truskawkami. Hmm... Te hiszpańskie, niestety, nie smakują najlepiej. Taką miałam ochotę, że nie mogłam się oprzeć, ale daleko im do prawdziwych, czerwcowych truskawek. Były jakby... Chrupiące
Pożeraczka, czyli raz adobrzetakim kalibrze. Zadania nie ułatwiał fakt, że jedyne wytyczne, jakie dostałam, to zrób, jak uważasz. Na szczęście wszystko się udało, choć bez przygód się nie obyło.Chciałam przygotować torcik dziewczęcy, a więc różowy. Na różnych blogach widziałam ciasta o różnej tonacji, niekoniecznie różu, ale właśnie coś takiego mi się zamarzyło. Najłatwiej kupić sobie okrągłe podstawki z folii aluminiowej - sprawdzą się(...)wodykrem:250 g mascarpone400 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru waniliowegokrem maślany na bazie bezy szwajcarskiej:250 g miękkiego masła3 białka205 g cukru200 g truskawek50 ml wody2 łyżki soku z cytrynydodatkowo:masa cukrowazielony barwnik spożywczy z paścieczerwony barwnik spożywczy w paścieNajpierw upiec ciasto:Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z solą.Masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNo i zostal nam deser Po wczorajszej napoleonce- kremowce zostalo mi bialko- Wiec na zamowienie mojej rodzinki zrobilam bezy Ubilam piane z 6 bialek , dodajac 250gr
Smaki EdytyMuffinki łaciatki BEZ JAJEK! W sam raz do popołudniowej kawki, ze składników które zawsze są pod ręką. Muffinki są bez jajek co jest dobrą informacją dla osób na nie uczulonych :) Składniki na 12 muffinek: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 1 szklanka mleka Dodatkowo: łyżeczka kakao Składniki suche(...)wsypujemy do miski i mieszamy, do drugiej miski wlewamy składniki mokre i mieszamy, następnie mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką. Dzielimy ciasto na dwie równe części i do jednej dodajemy łyżeczkę kakao (możemy więcej jeśli lubimy bardziej czekoladowe). Ciasto wykładamy na przemian po łyżce do papilotek. Pieczemy ok. 20-25 min. w 170 stopniach, do suchego patyczka
Pelusiowa Kuchniaczasie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką. Chwilkę zagniatamy po czym dzielimy ciasto na pół, następnie jeszcze raz na pół i tak do uzyskania 16 części. Każdą część rozpłaszczamy dłońmi na okrągły placek (jeśli bardzo się lepi można podsypać mąką, ale postarajmy się bez niej). Nakładamy czubatą łyżeczkę konfitury i dokładnie łączymy brzegi w jednym miejscu. Układamy na papilotkach(...)dołu. Powtarzamy czynność z pozostałym ciastem. Papilotki układamy na dużej blasze od piekarnika. Pączki smarujemy za pomocą pędzelka białkiem, które zostało z ciasta. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180°C bez termoobiegu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 12-14 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę. Wszystkie jej składniki (oprócz posypki oczywiście) należy rozpuścić
Poezja smakufarsz zawsze coś się znajdzie.Z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet laik, który ma dwie lewe ręce. Jedynie zwijanie rogalików, trzeba poćwiczyć.Do ciasta dodałam 1 łyżkę cukru, ale robiłam już rogaliki dietetyczne bez cukru. Rogaliki są na zewnątrz kruche i mięciutkie w środku, mają bardzo słodki farsz za sprawą marcepanu i słodkich rodzynek.Bardzo polecam Wam cudowne w smaku Kruche(...)mamy odpadów. Przy szerokiej krawędzi trójkąta kładziemy kulkę farszu przygotowanego z w/w składników i zwijamy ciasto w kształt rogalika.Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika i lukrujemy. Wystarczy 1/4 szklanki cukru pudru wymieszać z 1 łyżką soku z limonki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię