były robione 100 lat temu :). Koniecznie muszę do niego wrócić i wykonać nowe. Dla kogo: dla lubiących ciasta z serem białym dla kochających kontrasty dla fanów zwykłych ciast bez mas :) Składniki na ciasto: 250g masła 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki 4 łyżki kakao łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek 4 łyżki wody(...)Składniki na masę serową: 500g sera białego szklanka cukru budyń śmietankowy (bez cukru) pół kostki masła (miękkiego) 2 jajka Wykonanie ciasta: Masło, cukier, kakao, cukier waniliowy i wodę zagotować w rondelku. Rozdzielić białka od żółtek. Gdy masa w rondelku się wystudzi dodać żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu dodać ubite (na sztywno) białka. Ciasto wylać na prostokątną
Mania Wypiekanialetnie upały najlepsze są ciasta bez pieczenia, bo któż ma siły stać przy piekarniku, no i chętniej wszyscy sięgają po chłodną słodycz... Odkopałam mój stary przepis na sernik na zimno, troszkę zmodyfikowałam, m.in. zmniejszyłam ilość cukru (kiedyś jadało się słodkości zdecydowanie słodsze, a przepis ma już ponad 25 lat...), zmniejszyłam trochę ilość masła i zamieniłam część mleka na wodę
Smaczne ZdroweSezon na rabarbar w pełni, trzeba więc z niego korzystać! Ja polecam przepis na naprawdę pyszne kruche ciasto pokryte kwaśnym rabarbarem i słodka, wilgotną bezą. Smakiem troszkę przypomina popularne ciasto o nazwie Pleśniak. Nam bardzo przypadło do gustu! Ciasto: 500g mąki pszennej, 300g masła lub margaryny, 5 żółtek, 125g cukru, 2 łyżeczki proszku(...)Potem zetrzeć ciemne ciasto. Piec około 20 minut w temp. 170st. Nadzienie: 600g rabarbaru, 2 łyżki cukru. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem. Wyłożyć na ciasto. Beza: 5 białek, 200g cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu. Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać cynamon. Ubite białka wyłożyć na wierzch ciasta. Piec około
Z miłości do słodkościCiasta na zimno- bez pieczenia Ciasto Kinder cuntry Cytrynka z jabłkiem Ciasto grysikowe z truskawkami Ciasto adwokat- bez pieczenia Sernik na zimno z truskawkami Sernik na zimno na serkach homogenizowanych Sernik z musem truskawkowym 3 bit Ciasto bananowe Jabłecznik z bitą śmietaną
Aga w kuchniodstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia *** *** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 25 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko *** *** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika(...)się od razu do spożycia ale można ją także przechowywać w lodówce 1-2 dni ** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Rolada bezowa z kremem kawowym i orzechami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemprzystawek i dań na gorąco, obowiązkowo powinny znaleźć się jakieś pyszne ciasta i desery. U mnie co prawda może niezbyt wystrzałowe ciasto, bo tylko i aż sernik. Klasyk, który również gości na wszelkiego typu imprezach okolicznościowych. Tylko, bo wiadomo, sernik to przeważnie ciasto raczej skromne z wyglądu, bez żadnych kremów, przekładek i kombinacji. Aż, bo dobry sernik, przynajmniej dla mnie(...)jest najlepszym wśród ciast. Dziś u mnie sernik łatwy i w miarę szybki do zrobienia. Bez ciasta na spodzie, a w zamian za to na ciastkach: markizach i margaretkach. Sernik puszysty i delikatny, który wychodzi równy i nie zapada się. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1kg sera z wiaderka 200g serka homogenizowanego waniliowego 5 jaj 1szkl. cukru 125g masła
Waniliowe Improwizacjeotwierać całą puszkę mleka lub brakuje go w naszej spiżarni możemy zastąpić je sokiem z cytryny lub z pomarańczy i całość dosłodzić niewielką ilością cukru pudru. Jeśli chcielibyście podać ciasto bez kremu, wówczas polecam upiec je w mniejszej foremce ( będzie wyższe) i ewentualnie zwiększyć ilość dodanych owoców. SKŁADNIKI CIASTO do odmierzania składników wykorzystujemy umyty i osuszony kubeczek po jogurcie(...)formy i wstawiamy do piekarnika na około 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto w mniejszej foremce będzie się piekło dłużej, a np. bez owoców - krócej. Należy sprawdzać. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. ŚMIETANKOWY FROSTING : Do miseczki wkładamy serek mascarpone i mleko skondensowane. Ucieramy rózgą lub widelcem do połączenia składników. MUS Z MALIN : Maliny
cool and mintyświetnie się tutaj sprawdzi. Co najważniejsze, takie paluchy z ciasta francuskiego śmiem twierdzić, że zasmakują każdemu! Możecie je podać na ciepło, lub na zimno, z dodatkiem sosu lub solo. Zobacz więcej przepisów na ciasto francuskie lub na przekąski Przepis na paluchy z ciasta francuskiego z tofu i serem Składniki opakowanie ciasta francuskiego (375 g) opakowanie tofu(...)dokładnie mieszamy ( koncentrat pomidorowy , ketchup , sól , papryka ostra , zioła prowansalskie ). Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy sosem . Następnie mocno odciskamy tofu z zalewy (można dodatkowo odcisnąć je w papierowy ręcznik). Tofu ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy. Połowę ciasta posypujemy tofu oraz serem żółtym . Przykrywamy drugą połową ciasta i kroimy na 10 pasków. Każdy pasek skręcamy , najlepiej podwójnie
WegePrzepisMama będąc na zakupach zawsze bierze pod uwagę moje kulinarne zdolności! ( Ha! ;D )Tak było i tym razem … Widziała , że z zakupionych amerykańskich borówek powstanie
Ostra na Słodkoskładniki: 2 i 1/2 szk mleka 250 – 300 g miękkiego masła 200 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 żółtka 20 g mąki 20 g mąki
Domowy Smak JedzeniaPyszne, aromatyczne, proste ciacho :) Skład: (ciasto) - 2 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki śmietany - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki cukru pudru - parę kropel aromatu
upichconaciacho ( to chyba już ostatnie w tym sezonie! ;) ).Choć póki sezon trwa staram się w pełni go wykorzystywać … bo następna okazja dopiero za rok!Półkruche , delikatne ciasto pokryte soczystymi truskawkami i bezą / pianą z kisielem tworzy fantastyczny , lekki deser do popołudniowej kawy.Polecam!SKŁADNIKI:( Blacha 22 x 28 cm )* mąka – 1,5 szkl* cukier – 4 łyżki* śmietana gęsta(...)180C piekarnik na ok. 35 min.Po tym czasie ubijamy na sztywno białka , dodając pod koniec cukier puder i kisiel.Bezę wykładamy na ciasto i ponownie wkładamy do piekarnika – na ok. 10-15 minut bez termoobiegu.Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!Smacznego
Ostra na SłodkoUcierane ciasto z owocami i bezą.Składniki:-6 jajek do ciasta i 3 białka do bezy-szklanka cukru oraz 6 łyżek do bezy-szczypta kwasku cytrynowego do bezy-2 szklanki mąki-kostka margaryny-2 łyżki kakao-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia-aromat śmietankowy-owoce ( drylowane wiśnie, jabłka z syropu, ananasy lub brzoskwinie, truskawki z kompotu, itp ) Margarynę(...)jasne ciasto. Układamy owoce lekko je dociskając. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35 minut. Ciasto jest upieczone. Przygotowujemy bezę - do ubitych białek dodajemy cukier i szczyptę kwasku cytrynowego.Ubijamy na sztywno.Bezę przekładamy na ciasto. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Beza
Maminek kulinarnycoś zapytać, albo pochwalić się tym co dobrego przygotowaliście to koniecznie zapraszam do kontaktu! Dziś kreatywność i smak, wzięły górę nad wyglądem. Przygotowałam dla Was wilgotne, owocowe ciasto truskawkowe z miękką bezą, naturalnym serkiem i świeżymi truskawkami. Nie wiem dlaczego, ale ciasto jest pyszne gdy podaje się je razem z koktajlem truskawkowym. Mam nadzieję, że sami je wypróbujecie i podzielicie(...)piekarnika i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka.Pod koniec pieczenia przygotowujemy bezę.Biała ubijamy, gdy powstanie piana, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na upieczone ciasto wykładamy przygotowaną bezę i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia.Gdy ciasto ostygnie, wierzch smarujemy serkiem naturalnym i posypujemy resztą umytych
Słodkie Przyjemności