ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:286/1217)

Brownie z białej fasoli (wegańskie, bezglutenowe) 375

coś ekstra - brownie bez wyrzutów sumienia, tzn. bez dodatku białego cukru, jajek czy mąki. Główny składnik to biała fasola (bez obaw - kompletnie niewyczuwalna), można też użyć fasoli czerwonej i zmniejszyć ilość kakao. Z malin nie rezygnujcie, bo idealnie dopełniają smak ciasta (w sezonie na pewno użyję ich więcej). Brownie jest bardzo smaczne, dowodem tego jest fakt, że mój mąż chętnie

Domowa Cookierenka Agi
Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki) 154

przemiału, cukier, sól i suszone drożdże. Sypkie składniki mieszamy, dodajemy siemię lniane i wlewamy letnią wodę. Całość mieszamy łyżką 2-3 minuty, aby dokładnie połączyć składniki. Ciasto powinno być lepkie i klejące, ale bez problemu odchodzić od miski niemal nie pozostawiając śladów na jej bokach. Tak przygotowane ciasto przekładamy łyżką do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (26x9cm), przykrywamy ściereczką

Kolorowy Przepisownik
Naleśniki jesienne 201

ciasta o gęstej, gładkiej konsystencji. Ciasto koniecznie odstawiamy na blat na pół godziny, żeby odpoczęło i wytworzyło silne wiązania glutenu. Po tym czasie smażymy na patelni bez tłuszczu naleśniki. Z tej porcji ciasta wychodzi 20 dużych naleśników o średnicy 24cm lub około 26-28 mniejszych, o średnicy 18-20cm. Gruszkę i jabłko obieramy ze skóry, pozbawiamy oba owoce gniazd

Karo in the Kitchen
Pagórki jabłkowe 232

jaki będzie wypływał z jabłek nie wyciekł na zewnątrz ciasta. Ciasto z wierzchu nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C bez termoobiegu. Piec około 50 min. Zimne ciasto polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Lukier: Do cukru pudru dodajemy tyle soku z cytryny by powstał średnio lejący lukier. Razem ze mną piekły

Ala piecze i gotuje
Cynamonowa szarlotka z pianką 120

spód z kruchego, niezbyt słodkiego ciasta, drugą soczyste i pachnące cynamonem nadzienie z jabłek. Przykryte jest ono wilgotną pianką, która przy brzegach zamienia się w kruchą bezę. Ostatnią warstwę stanowi kruszonka z ciasta. Smakuje doskonale i znika błyskawicznie. Czytaj więcej

Wiem co jem
Placek serowy 261

Przepis ten pochodzi z książki Siostry Anastazji. Ciasto ma delikatną strukturę i chrupiącą kokosową bezę na wierzchu. Ja dodałam jeszcze do sera opakowanie rodzynek bo lubię to połączenie. Ciasto jest słodkie, dla mnie troszkę za bardzo, więc przy kolejnym jego pieczeniu zmniejszę trochę ilość cukru, ale Was zostawiam z oryginalną wersją :) Składniki: - 1 i 1/2 kg mielonego sera

Zainspirowana w kuchni
Kokosowa babka Wielkanocna 171

pieczenia , a na końcu wiórki kokosowe . Blaszaną formę dokładnie wysmarować rozpuszczonym masłem (nieocenione są silikonowe pędzelki!) i obsypać płatkami migdałowymi . Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu aż do „suchego patyczka”. Wystudzoną babkę można udekorować polewą i wiórkami kokosowymi . Ciasto idealnie nadaje się również do wypieku muffinek! Smacznego! Post Kokosowa babka

Za drzwiami kuchni
Andrzejkowa wróżba na patelni 163

ponownie mieszamy. A jeśli zbyt lejące, dodajemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto wylewamy łyżeczką lub widelcem na rozgrzaną teflonową lub ceramiczną patelnię i pieczemy obustronnie bez dodatku tłuszczu. Najlepsze wzorki wychodzą, gdy ciasto lejemy z wysokości :) R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także

Smakowy Raj
Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną 187

kawałki masła lub rozsmarować zostawiając margines. Ciasto złożyć w kopertę, wywałkować w prostokąt, złożyć na 3 części jak książkę i znowu rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 4 razy bez odstępów czasowych.Ostatni raz wywałkować ciasto w prostokąt, na grubość 4-5 mm. Na połowie ciasta rozsmarować nadzienie i zwinąć w rulon zaczynając od strony nadzienia.. Ułożyć w foremce i odstawić

Kulinarny karnet Christophera
Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym 160

masła lub rozsmarować zostawiając margines. Ciasto złożyć w kopertę, wywałkować w prostokąt, złożyć na 3 części jak książkę i znowu rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 4 razy bez odstępów czasowych. Ostatni raz wywałkować ciasto na grubość 4-5 mm i pokroić w duże kwadraty. Na środku każdego położyć łyżeczkę musu morelowego, naciąć rogi ciasta i złożyć wiatraczek. Ułożyć na blasze

Kulinarny karnet Christophera
Ciastka owsiane z kajmakiem 415

ciastem do lodówki na około 15 min.  Po tym czasie wyjmujemy ciasto i ponownie je miksujemy. 2.  Przygotowujemy dwie blaszki wyścielone papierem do pieczenia. Do nakładania ciasta najlepszy jest rękaw cukierniczy z końcówką bez ząbków, można też nakładać łyżeczką, jednak nie będa miały wtedy odpowiedniej formy. Nakładamy ciasto do rękawa i wyciskamy ciastka o wielkości dużej monety. Ciastka pieczemy

zjem to blog kulinarny
Torcik z serków homogenizowanych 381

Błyskawiczny w przygotowaniu torcik, którego głównym składnikiem jest serek homogenizowany. Przygotowanie ciasta nie sprawia żadnych problemów i nie może nie wyjść - ciasto nie wymaga pieczenia (chyba

coolinarnastrefa.blogspot.com
62. Orkiszowe ciasto z rabarbarem i kruszonką - zdrowsza wersja 221

rabarbar dobiega końca (niestety), warto rozglądać się jeszcze za nim na straganach, gdyż w smaku jest wciąż znakomity, a ceny bardzo przystępne. Dziś chciałabym zaproponować Wam ciasto z rabarbarem w wersji zdrowszej - bez masła, bez mąki pszennej i bez cukru, a z ich zdrowszymi zamiennikami - olejem kokosowym, mąką orkiszową i otrębami oraz z ksylitolem. Osobiście zdrowsza wersja smakowała

Be Fit Be Strong
Morelowe ciasteczka na Walentynki ( test wałka do ciasta ) 160

ciasta bo ciasto mamy cały czas schłodzone podczas pracy z nim. Wałek dodatkowo ma dwa komplety foremek, które po nałożeniu na wałek pozwalają nam na regulację grubości ciasta, czyli możemy wałkować płasko bez foremek,a po nałożeniu ich mamy możliwość wałkowania na grubość 6 mm i 3 mm. Ja ten wałek wypróbowałam piekąc ciasteczka i muszę przyznać, że jest bardzo(...)Wygodnie trzyma się rączki, mimo tego, że wałek jest plastikowy to zrobiony jest z wytrzymałego tworzywa i świetnie się z nim pracuje. Dodatkową zaletą jak pisałam jest możliwość wałkowania ciasta na kilka grubości i od razu mamy foremki do wycinania. Mam nadzieję, że będzie mi długo służył.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Słodkie ślimaczki z francuskiego ciasta z budyniem 201

czasu. A z talerza znikają tak samo jak się je robi, czyli szybko :-). Słodkie ślimaczki z francuskiego ciasta z budyniem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła parę łyżek mieszanki kandyzowanego ananasa, melona i maracui  1 jajko Wykonanie: Budyń gotujemy według przepisu(...)dokładnie mieszamy. W trakcie stygnięcia budyniu, mieszamy go do czasu do czasu, żeby nie utworzył się na nim kożuch. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwijamy, rozsmarowujemy na nim wystudzony budyń, posypujemy owocami i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ciasto malujemy rozkłóconym jajkiem. Następnie ostrym nożem kroimy w plastry

Kulinarne przygody Gatity
KOSTKA PIERNIKOWA Z MARCEPANEM 184

kakao. Dodać mleko, cukier i jajka, a następnie wprost do rondla z masą, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Tak przygotowane ciasto w momencie wykładania do blaszki jest bardzo płynne. Ale bez obaw, po upieczeniu odpowiednio stężeje. Będzie wilgotne, lekkie i pulchne.  Ciasto dobrze się kroi, a trzymane pod przykryciem, długo zachowuje świeżość. Jest bardzo podzielne(...)proszku do pieczenia DODATKOWO : 200 g marcepanu, 200 g powideł śliwkowych, POLEWA: 100 g gorzkiej czekolady+50 g masła, orzechy WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Blaszkę o wymiarach 20x30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. W szerokim rondlu, na małym ogniu podgrzewamy masło, miód, przyprawę piernikową oraz kakao. Gdy masło się rozpuści

cool and minty
Szybka rolada jabłkowa 394

mnie tortowa INNE: masło do posmarowania papieru - przyznam się, że zapomniałam... ale użyłam dobrej jakości papieru do pieczenia i obyło się bez przypalenia, papier oderwałam bez problemów cukier pude r - do obsypania ciasta po upieczeniu i wystudzeniu Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i dość grubo wysmarować masłem - zapomniałam o maśle... ale użyłam dobrej jakości papieru(...)posypać cukrem wanilinowym i na końcu wyłożyć rodzynki. Włączyć piekarnik na 160C - u mnie bez termoobiegu - i pozwolić mu się powoli nagrzewać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do oddzielnej miski - w ten sposób mąka się napowietrza, co wpływa potem na puszystość ciasta . Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli mikserem na sztywną pianę - dodanie soli

Grunt to przepis!
Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem 223

prostokątnego ciasta francuskiego (z prawdziwym masłem) 400 g śmietanki 30% 60 ml białego, ulubionego wina sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 1 opakowanie miksu sałat   Przygotowanie kulebiaka z łososiem:   Piekarnik rozgrzać do 200°C (termoobieg) Pieczarki oczyścić, pokroić w półtalarki. Cebulę drobno posiekać. Na patelnię wlać oliwę lub olej, dodać cebulę i smażyć kilka minut bez rumienienia(...)umyć, osuszyć (jeśli na skórze są łuski należy zdrapać je nożem) . Włożyć do rondla, zalać szklanką mleka. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przyprawić świeżo mielonym pieprzem i gotować ok. 5 minut bez przykrycia. Wyciągnąć łososia (nie będzie do końca ścięty) , mięso oddzielić od skóry, dzieląc je na małe kawałki. Wymieszać delikatnie (żeby pozostały kawałki łososia) z farszem pieczarkowo-cebulowym. Doprawić solą oraz

Moja Delicja
Babeczki brownies z Nutellą 247

polecam…   Zapraszam na FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});     Babeczki brownies z Nutellą Składniki na 14 babeczek: Ciasto: 240ml wody 45g kakao bez cukru 170g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120g masła w temperaturze pokojowej 170-180g cukru 2 jajka (w tej samej(...)pokojowej 240g nutelli 3 łyżki cukru pudru 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 2 spore łyżki serka mascarpone Dodatkowo: około 200g czekoladowych jajeczek lub inne cukierki, np: M&M   Ciasto: 1. Wodę zagotować. Dodać kakao i mieszać, aż kakao dobrze połączy się z wodą. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 2. Mąkę przesiać, dodać proszek, sól, wymieszać. 3. Masło utrzeć z cukrem

Mała Cukierenka
Orkiszowe pierogi z serem i malinami 187

około 3 minut, aż wypłyną na powierzchnię, Wtedy są gotowe. Nie martwcie się, że pierogi będą wam się zlepiać w wodzie, bo nie będą. Wielką zaletą tego ciasta jest to, że jest bez jajek- wegańskie, i że pierogi nie zlepiają się podczas gotowania. Ugotowane pierogi wykładamy na talerz i całość dekorujemy malinami. Kaloryczność: Cała porcja ma 440 kalorii

Moja Micha
Kapuśniaczki z Ciasta Drożdżowego 397

Każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na prostokąt o szerokości około 12 – 14 centymetrów i grubości około 3 milimetrów. Na rozwałkowane ciasto nakładam wzdłuż ciasta farsz bliżej jednego z brzegów. Następnie ciasto zwijam ściśle w rulon, po zwinięciu delikatnie spłaszczam dłońmi od góry. Tak uformowany wałek kroję nożem na kawałki o długości około 5 centymetrów. Kapuśniaczki układam na blasze wyłożonej papierem(...)białkiem i posypuję kminkiem. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, kapuśniaczki piekę około 20 minut. Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego są gotowe, można podawać z czerwonym barszczem. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Orkiszowe pierogi z białym serem i musem truskawkowym 187

około 3 minut, aż wypłyną na powierzchnię, Wtedy są gotowe. Nie martwcie się, że pierogi będą wam się zlepiać w wodzie, bo nie będą. Wielką zaletą tego ciasta jest to, że jest bez jajek- wegańskie, i że pierogi nie zlepiają się podczas gotowania. Ugotowane pierogi wykładamy na talerz. Truskawki miksujemy na gładki mus i polewamy nim pierogi. Kaloryczność: Cała porcja

Moja Micha
Ciasteczka antoninki 235

masło i cukier a na koniec żółtka. Wszystko razem zagniatamy  aż utworzymy jednolitą bryłę. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kieliszkiem kółka. Układamy je na blaszce. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec dodajemy cukier puder. Białka mają być bardzo słodkie i sztywne jak do bezy. Układamy na wyciętych kieliszkiem ciastkach łyżeczką albo szprycą  trochę bezy. Gotowe ciastka pieczemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Cebularze - lubelski przysmak 242

rozczynu, wsypać resztę przesianej mąki i sól. Jajko roztrzepać, odlać odrobinę do posmarowania bułeczek. Resztę wlać do ciasta i wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i bez problemu odchodzić od dłoni.Po dokładnym wyrobieniu odstawić je przykryte czystą ściereczką na około godzinę.Nadzienie:1 większa cebula,2-3 łyżki oleju,2-3 łyżki maku(...)odstawić do wystudzenia.Madame Edith zaleca, aby cebulę przygotować dzień wcześniej, wtedy jest smaczniejsza. U niej znajdziecie też drugi sposób jej przygotowywania, ja jednak dusiłam cebulę na patelni.Z wyrośniętego ciasta uformować kilka kulek, spłaszczać je na grubość około 1,5-2 cm i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Brzegi wysmarować pozostałym jajkiem, a na środku układać cebulowy farsz.Cebularze ostawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Co Joseph wniósł w moje życie? 177

Obiecałam wypowiedzieć się na temat wałka do ciasta firmy Joseph Joseph. Obietnic zawsze dotrzymuję. Nie muszę wspominać, że na moją szczerość możecie liczyć, bo mój kręgosłup moralny nie pozwala inaczej. Dobra do rzeczy. Wałek  pochodzi ze sklepu o bardzo sympatycznej nazwie Przyjemne Gotowanie. Kontakt ze sklepem bez zarzutu, a nawet napiszę, że bardzo przyjemny. Szybka, a wręcz ekspresowa(...)niż statystyki przewidują :) Wałek do ciasta - teraz o najważniejszym. Wykonanie bardzo solidne, nie znalazłam żadnych niedoróbek. Posiada 4 krążki o różnych rozmiarach. Można wałkować bez krążków, można wałkować z nimi uzyskując grubość ciasta 2 mm, 4 mm, 6 mm i 10 mm. Dla mnie - czasami pedantycznie dokładnej bardzo się to rozwiązanie spodobało. Długość powierzchni wałkującej 42 cm - super

Blondynka Gotuje