ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:241/1217)

Dietetyczne mocno czekoladowe ciasto - montignac 452

Dieta większości kojarzy się z restrykcyjnym jedzeniem, nudnym, smutnym, bez smaku i wyrazu, pozbawionym przyjemności deserów. Tymczasem dobra dieta jest nie tylko syta, ale kolorowa, pełna różnorodnych składników, przyjemna dla duszy i ciała i nie stroni od słodkości, których nasz organizm tez potrzebuje. Dlatego przedstawiam wam ciasto, które co prawda do słodkich(...)należy, bo dzięki dużej dawce czekolady jest mocno czekoladowe, ale dla cierpiących na brak w diecie słodkości zapewni im odpowiednia jej dawkę i zaspokoi czekoladowy głód, bez obaw że się słodko zgrzeszyło. Ciasto zgodne z dietą Motignaca. Przepis z książki "Schudnij z montignakiem". Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
MAŚLANY JABŁECZNIK Z BEZĄ 606

Jabłecznik to moje ulubione ciasto, dzisiaj przygotowałam go z kruchym, delikatnym ciastem i jabłkami pieczonymi na maśle. Ciasto wyszło mega pyszne, polecam.                                                                   SKŁADNIKI :  300 g mąki(...)Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, Następnie dodajemy cukry i dalej ubijamy aż piana będzie gładka, na koniec wsypujemy mąkę i mieszamy.  Ciasto wyciągamy z piekarnika i szybko rozkładamy bezę, ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy następne 10 minut. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Po ostudzeniu posypujemy je cukrem pudrem i podajemy.  Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień

Kulinarne Fantazje Marioli
Pani Walewska 1726

bank mniej słodkie ;). Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki .  Z delikatną moją modyfikacją. Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła Polskiego Mlekovita 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki(...)orzechy włoskie. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 170 stopni C i pieczemy ok 40 min. Jeżeli nie mamy takich samych blaszek możemy blaty ciasta upiec osobno, tylko pamiętając o robieniu bezy z połowy porcji i tuż przed włożeniem do piekarnika. Gotowe blaty ciasta studzimy.  Krem: Szklankę mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy z cukrem i cukrem

Malinowe Pocałunki
Babeczki waniliowe 271

filiżanki Waszej ulubionej kawy bądź herbaty. Wanilowe babeczki smakują nawet bez żadnych dodatków- jeżeli jednak zdecydujecie się je ozdobić, możecie to zrobić na naprawdę wiele sposobów- podpowiedzi znajdziecie w przepisie. A może macie ochotę zamiast wanilii poczuć cytrynową nutę? Nic prostszego- po prostu zamiast zapachu waniliowego dodajcie do ciasta sok wyciśnięty z połowy cytryny. Smacznego! SKŁADNIKI NA BABECZKI WANILIOWE(...)przesiewamy. Do przesianej z proszkiem mąki dodajemy jajka, cukier, zapach waniliowy oraz pokrojone w kostki masło. Używając miksera wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę bez żadnych grudek.   Wkładamy ciasto do foremek- do wysokości max 2/3 foremki (nie więcej! Pamiętajcie, że z powyższej ilości ciasta wychodzi ok. 20-cia sztuk babeczek. Więc zamiast na siłę rozkładać całe

Domowe Torty
Chleb na zakwasie z oliwkami 150

wciskamy w ciasto oliwki, tak żeby ich nie zmiażdżyć. Całość przekładamy do dużej formy (albo 2 małych) wyłożonej papierem do pieczenia. A jeśli mamy formę silikonową to bez papieru będzie dobrze :) Ciasto ma sięgać do połowy wysokości formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia. Ciasto musi wyrosnąć do brzegów formy. Potrwa to 6-12 godzin

Marder&Marder Manufacture
Wspaniały WITARIAŃSKI MAKOWIEC i równie wspaniały SOS CZEKOLADOWY 183

pozorom wcale nie jest to trudne do zrobienia. Teraz masa makowa.  Miksujemy resztę daktyli (1/3 szklanki) z odsączonym makiem i taką masę wykładamy na "ciasto". Na jednym końcu ciastowego prostokąta zostawiamy pasek bez maku i... zwijamy :)  Zwija się wbrew pozorom też łatwo, pomagamy sobie podkładką - papierem do pieczenia i dociskamy delikatnie z góry, żeby nie było dziur(...)sosem, posypujemy wg Adama wiórkami kokosowymi, a wg mnie koniecznie i zdecydowanie płatkami migdałowymi :)) i... z powrotem do lodówki.  Pierwszą próbę zrobiliśmy po około godzinie, "ciasto" było ładnie zwarte i dawało się bez problemu kroić, smakowało tez już cudnie ale kolejne porcje, wieczorem i następnego dnia oraz jeszcze następnego, powaliły nas na kolana. Smakowo najlepsza rzecz, jaką jadłam ostatnio

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Makowa choinka (ciasto francuskie nadziane masą makową) 188

nią jeden trójkąt. Równomiernie rozsmarować masę makową, pokrywając cały trójkąt. Następnie położyć drugi trójkąt. Za pomocą noża naciąć paseczki (spójrz na zdjęcia!) , pozostawiając środek bez nacięcia. Za pomocą dłoni paseczki delikatnie skręcić. Z resztek ciasta przygotować pień choinki, który także można nadziać masą makową (z ciasta wycinamy dwa prostokąty; jeden z nich nadziewamy masą makową i przykrywamy go drugim kawałkiem(...)siebie i wycinamy duży trójkąt Na jeden trójkąt nakładamy masę makową i przykrywamy ją drugim trójkątem Po obu stronach  nacinamy paseczki (pozostawiając środek bez nacięcia!) i delikatnie skręcamy Po lewej stronie: ciasto przed pieczeniem Po prawej: od razu po upieczeniu Po upieczeniu lukrujemy makową choinkę

Ugotować
Szybkie i łatwe cynamonowe ciasto dyniowe 156

Nigdy nie byłam mistrzem wypieków, a przepisy na ciasta w większości czerpałam od znajomych, z książek czy internetu. Jeżeli szukałam jakichś przepisów, wybierałam zazwyczaj szybkie i łatwe wypieki, bez mas, przekładania. W zasadzie robię tak do dziś. Po pierwsze, słodkości jem od święta, a po drugie, nikt u mnie dużej ilości ciasta nie przeje, a takie proste wypieki zawsze można(...)upieczeniu chwilę w piekarniku. Kiedy ciasto wystygło przekroiłam je na pół i połowę polałam polewą o smaku toffi – z polewą było znacznie lepsze niż bez Smacznego! Artykuł Szybkie i łatwe cynamonowe ciasto dyniowe pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
TORCIK KORMOS - grecki blok czekoladowy 98

wyjątkowego i wyrazistego smaku.  W Grecji słowo kormos oznacza pień drzewa i dlatego ciasto kormos jest robione na kształt rolady przypominającej kłodę drewna.   Ja oczywiście musiałam zrobić inaczej 😄 i zrobiłam to ciasto w formie torcika.  Jak zrobić torcik kormos bez pieczenia pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania.  Subskrybuj kanał  RITA creative , a będziesz(...)łączymy z gorącą kremówką (nie wrzącą) i mieszamy do dokładnego połączenia składników. Polewa będzie rzadka, ale tak ma być. Pozostawiamy do wystudzenia, po czym przelewamy na schłodzony torcik. Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej zostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień delikatnie za pomocą noża oddzielamy ciasto od brzegów foremki i ostrożnie ściągamy opaskę tortownicy

RITA food channel
Tort tęczowy 228

cukierniczych barwniki spożywcze w proszku : fioletowy, niebieski, żółty, pomarańczowy, zielony, czerwony Barwniki w proszku są bardziej intensywne od tych w płynie i po dodaniu nie zmieniają konsystencji ciasta lub kremu. Możecie bez problemu nabyć je w sklepach on-line. DO NASĄCZANIA: Oranżada lub lekko posłodzona, słaba herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT(...)każdą część przekładamy do osobnego naczynia. Do każdej części dodajemy inny kolor barwnika spożywczego i ręcznie za pomocą łopatki mieszamy dokładnie- aż do powstania jednolitego koloru. Cztery części ciasta wylewamy na przemian ( najpierw trochę niebieskiego, później żółty, zielony, czerwony, znowu niebieski itd.) do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]- ruchem kreślącym esy floresy. Wkładamy do nagrzanego

Domowe Torty
Świąteczny łosoś pieczony w cieście francuskim z duszonym porem z curry 268

proste i szybkie ,a dzieki formie bardzo wykwintne,idealne po prostu na wyjatkowe okazje iswieta.Szybkie,bo uzylam gotowego ciasta francuskiego z rolki ze sklepowej lady chlodniczej.Wybor ciast jest juz tak duzy,ze mozemy bez problemu kupic np. jak domowe przygotowane na prawdziwym masle.Jedyny trud jaki musimy sobie zadac to przygotowanie formy z papieru do pieczenia.Jesli nie macie ochoty(...)wycinanie "rybek",losos bedzie rownie smaczny,tradycyjnie zapakowany w poreczne prostokatne paczuszki.Skladniki na porcje:2 rolki ciasta francuskiego ( a`275 g)2 filety z fososia bez skory ( a`110 g)1 zoltko jaja +1 lyzka mlekakopereksol,pieprz ( uzywam cytrynowego)sok z cytryny3 pory-zielone czesci125 g smietany kremowki,jogurtu lub mleka kokosowego1/4 lyzeczki curry 1 lyzka masla gheeWykonanie:Pierwszy krok

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
morelowa tarta z gorącym masłem 165

zupełne odwrócenie klasycznego przepisu na kruche ciasto, jakie wszyscy znamy. Nie używamy tu zimnego masła a rozpuszczamy je i gorące mieszamy z mąką (coś podobnego do ciasta parzonego, tyle że bez jajek). Bardzo fajnie sprawdziło się ono z połączeniu z delikatnym kremem budyniowym i słodkimi morelami. Spróbujcie, bo warto.  *foremka o średnicy 26 cm Składniki: na ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi - kwietniowa piekarnia 167

przygotowaniu, nawet wersja z zakwasem, a dzięki dodaniu drożdży rośnie wyjątkowo szybko. Piekłam dwa małe bochenki ( 2 x foremka o wym 11 x 22 cm  ). Ciasto wyrabiałam w robocie.  Chleby wyrosły bez problemu. Piekłam godzinę, a po wyjęciu z foremek, dopiekałam jeszcze  przez ok 15 minut. I tak wyszły trochę blade :) Zioła są mocno wyczuwalne, więc jeżeli(...)dopiec go przez kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę. Kroić po wystudzeniu. Wersja przepisu bez zakwasu Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody. Smacznego! Chleb ziołowy na blogach: Akacjowy blog Apetyt na smaka Bochen chleba Codziennik kuchenny Fabryka kuliarnych inspiracji Grahamka, weka

Stare Gary
Ciasto Bezikowe 207

dzisiaj coś co podbiło moje serce. Ciasto bezikowe, proste, słodkie ale bez przesady i do kawy idealne. A jak weźmiecie do ust pierwszy kęs to poczujecie jego chrupkość, mmm jak o nim pisze to ślinka mi cieknie.  Składniki:  beza 4 białka 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka(...)śmietanę ubijamy na sztywną pianę, powoli dodając cukier puder, aż powstanie idealna bita śmietana. Dodajemy pokruszoną bezę i mieszamy drewnianą łyżką, bardzo delikatnie.  Biszkopt przecinamy na pół, na dolny placek wykładamy połowę masy, układamy górny placek i wygładzamy drugą połową masy. Ciasto wkładamy do lodówki na 1h aby masa zgęstniała.  Smacznego

Niezły Młynek
Tarta cytrynowa 206

cytryn, 1/2 szklanki wody, skórka z 2 cytryn, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 7 łyżek cukru, 100 g masła, 1 całe jajko, 3 żółtka Beza: 5 białek, 100 g cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, Wykonanie: Ciasto Do kuchennego robota wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy, aż zbije się w kulkę. Można dodać kilka łyżek wody, jeśli jest za suche(...)białka jakie nam zostały po oddzieleniu od żółtek wlewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy szczyptę mąki i ubijamy, powoli dodajemy cukier na końcu mąkę ziemniaczaną. Na podpieczone ciasto wlewamy krem cytrynowy a na wierzch bezę. Wstawiamy do piekarnika na 20 min 180 stopni. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory