ciasto z bananem - 5026 przepisów (strona:189/336)

Wegańskie babeczki orzechowe 141

temperatury 180 stopni C. Do pierwszej miski wrzucić składniki suche (płatki, orzechy, rodzynki, cynamon). Do drugiej rozgniecionego banana, kaszę, masło orzechowe, pastę daktylową, wanilię i mleko. Połączyć zawartość obu misek i wyłożyć gotową masęo do foremek na muffinki, najlepiej silikonowych. Ciasto w czasie pieczenia nie rośnie jakoś specjalnie, więc można wyłożyć foremki po brzegi. Piec pół godziny. W międzyczasie przygotować

Przepysznik - BLW i nie tylko
Śniadaniowe placuszki bananowo-miodowe 221

mleka 1 całe jajko 1 łyżka wody 1 średni banan miód, drzem lub inne dodatki do podania Przygotowanie: Banana kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy, bądź blendujemy na jednolitą, gładką masę. Masa w konsystencji przypomina tradycyjne ciasto naleśnikowe. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Placuszki winny być wielkości małego talerzyka

Słodkie okruszki
Naleśniki mocno owocowe 225

każdy może wykorzystać swoje ulubione owoce. Słodkie, pachnące słońcem mandarynki i pomarańcze . Chrupiące, soczyste jabłka i gruszki. Kremowe banany czy mango . Kwaskowe kiwi , grejpfruty . A w sezonie truskawki, borówki , maliny . Ciężko wymienić je wszystkie, puść wodze fantazji i ciesz się smakiem :) Ciasto na naleśniki: Szklanka mleka, szklanka wody gazowanej, 1 jajko, cukier waniliowy, odrobina oleju, otarta skórka z 1 cytryny

Mój Smak na Życie
Fotoreportaż z nadmorskich knajp cz.2 137

zwykle, czyli z ananasem, było jednak inaczej. Za 14,5 zł dostaliśmy 32 cm pizze z kurczakiem, bananem, brzoskwinią i ananasem posypaną curry. Hmm NIE lubię curry. Ale pizza w połączeniu z tymi wszystkimi smakami była caiem niezła, no i ciasto cienkie i dobrze przypieczone. Jak nie przepadacie za rybą, polecam spróbować właśnie pizzę, chociaż nieskromnie powiem, że z mojego

Słodkie Przyjemności
Babeczki Bananowe 140

duże dojrzałe banany Sposób przygotowania:Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i rozdrobnione ( może być widelcem) banany. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki. Do maślanej masy dodajemy sypkie składniki na zmianę ze śmietaną. Po połączeniu wszystkich składników, przekładamy ciasto do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami (wyszło 18 średnich muffinek).Pieczemy 35 minut w 180 C`Smacznego

Słodkie Przyjemności
Chlebek bananowo-cynamonowy 134

łyżeczki solidodatki: rodzynki, daktyle, orzechy itp.W jednej misce mieszamy mąkę, proszek, cynamon, sól i dodatki. W drugiej rozgniecionego banana i jajko ( siemię należy wymieszać z wodą, zostawić na chwilę i używać jak jajko). Zawartości obu misek mieszamy do połączenia się składników. Ciasto będzie bardzo gęste, ale nie należy go rozcieńczać. Przekładamy je do formy i pieczemy w 170* przez około

Kuchenny Skrawek Nieba
Rodzaje mąk i ich zastosowanie w zdrowej kuchni 93

musimy mieć na uwadze zwiększenie czegoś klejącego np. jajek lub banana. Mąka z amarantusa (bezglutenowa). Świetnie sprawdza się przy mniejszych deserach jak ciastka czy placki dzięki orzechowemu aromatowi. Jest również cennym dodatkiem do wypieku chleba. Nie zaleca się jej jednak używać samej tylko jako mieszanka, tak samo przy wypieku ciast. Mąka z komosy ryżowej ( bezglutenowa). Charakteryzuje się orzechowym aromatem

zdrowo i aktywnie
Rodzaje mąk i ich zastosowanie w zdrowej kuchni 178

musimy mieć na uwadze zwiększenie czegoś klejącego np. jajek lub banana. Mąka z amarantusa (bezglutenowa). Świetnie sprawdza się przy mniejszych deserach jak ciastka czy placki dzięki orzechowemu aromatowi. Jest również cennym dodatkiem do wypieku chleba. Nie zaleca się jej jednak używać samej tylko jako mieszanka, tak samo przy wypieku ciast. Mąka z komosy ryżowej ( bezglutenowa). Charakteryzuje się orzechowym aromatem

Zdrowie i pysznie na talerzu
Czekoladowe ciasto z tofu 146

bardziej zwartej. Jeżeli lubisz brownie, to ta wersja z pewnością przypadnie Ci do gustu. Idealne dopełnienie stanowią polewa oraz świeże owoce, które przełamują intensywny czekoladowy smak.  Zaserwowałam to ciasto podczas ostatniej wizyty mojej rodziny i byłam zdumiona, jak bardzo im posmakowało. Wszystkie kawałki rozeszły się w przeciągu pięciu minut, poza jednym, który moja kuzynka od razu kazała-nie prosiła(...)kostki i dorzuć do miski. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, syrop, rozgniecionego banana, mus jabłkowy, ocet i siemię. Zamieszaj, przelej do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Czekoladową masę przełóż do przygotowanej formy i zapiekaj ok. 40 min. Przed wyjęciem sprawdź za pomocą drewnianego patyczka, czy ciasto jest dopieczone. Po 10 min. wyjmij je z tortownicy i pozostaw

Roślinna - blog wegański
Placuszki jogurtowe z bananem 148

masę. Ważne żeby do smażenia użyć patelni z nieprzywierająca powloką, bo banan jest ciężki w obróbce - ja użyłam tu patelni ceramicznej z dnem "plaster miodu", choć pewnie teflonowa dobrej jakości też się nada :) Rozgrzać patelnię , posmarować lekko olejem za pomocą pędzelka i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując znaczne odstępy - placki mocno urosną w górę(...)urosną i będą ładnie zrumienione od spodu - około 2,5 - 3 minuty . Po tym czasie, gdy placki już znacznie podrosną, włożyć w każdego z nich po 3 grubsze plasterki banana. Podlać patelnię kapką oleju i przewrócić placki łopatką na drugą stronę - przy użyciu innego owocu nie byłaby potrzebna repeta oleju, ale banan jest wyjątkowo ciężki w obróbce i łatwo przywiera

Grunt to przepis!
Pełnoziarniste batony bananowe 210

Uwielbiam banany. Problem w tym, że gdy są takie piękne i żółte, to kupuję ich zdecydowanie za dużo, a potem szybko dostają brązowych plamek i nikt ich już jeść nie chce... Dlatego też często dodaję je do różnych ciast, koktajli, deserów i innych takich. Właśnie w takie sposób powstały te batoniki. No właśnie, ostatnio często robię jakieś batoniki - łatwo zabrać(...)głód, a w towarzystwie owocowego koktajlu są świetnym drugim śniadaniem :-)  SKŁADNIKI 1 szklanka pełnoziarnistych płatków pszennych 1 szklanka pełnoziarnistych płatków jęczmiennych 2/3 szklanki suszonej żurawiny 3 mocno dojrzałe banany 1/3 łyżeczki cynamonu Płatki wsypujemy na silnie rozgrzaną patelnię i cały czas mieszając prażymy je przez 5 - 6 minut, a następnie przesypujemy do dużej miski. Żurawinę kroimy w mniejsze kawałki

Czary - gary w kuchni
Masło sezamowe słodzone syropem z agawy Primavika 131

cukrem, dodać masło sezamowe i ponownie zmiksować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie do reszty masy. Na patelni rozpuścić masło, wylać ciasto i smażyć na małym ogniu po ok 3 minuty z każdej strony (przy przekręcaniu może być ciężko dlatego ja po porstu rozgrzewam drugą patelnię z odrobiną masła i na nią przerzucam(...)masło nadało fajnego posmaku tradycyjnemu omletowi:) Koktajlu owocowego: 1 dojrzały banan 1/2 awokado 3 gruszki sok z 1 dużej pomarańczy 1 łyżka masła sezamowego 1 łyżeczka sporoszkowanego młodego jęczmienia Rafex Tu również maśło sezamowe dodało fajnego chałwowego posmaku i słodyczy.   Masło sezamowe genialnie skomponowało się z domowym ciastem drożdżowym: Jeszcze troszkę mi go zostało i mam zamiar zużyć

Kto ugości moich gości?
Ciasto imbirowe 191

stany zapalne, więc takie ciasto to prawie jak lekarstwo Składniki: 200 g mąki pszennej białej 200 g mąki pełnoziarnistej (dowolnej) 200 ml oleju roślinnego (użyłam swojego ulubionego z pierwszego tłoczenia) 100 g syropu z agawy/ryżowego/klonowego/melasy 50 g cukru około 50 g kawałek świeżego imbiru lub ewentualnie 2 łyżki suszonego łyżka cynamonu 2 banany (razem ze skórką moje ważyły(...)rodzynki, Przygotowanie: Zblenduj w dużej misce banany, olej, cukier i syrop z agawy. Przesiej do powstałej papki mąkę wymieszaną z sodą. Jeżeli używam mąki pełnoziarnistej to „przesiewaczka” do mąki idzie opornie, więc wtedy przesiewam przez metalowe sitko z drobnymi oczkami. Obierz imbir i zetrzyj na drobnych oczkach tarki, dodaj do ciasta wraz z suszonymi owocami. Wymieszaj. Przełóż ciasto

greenscarf
Naleśniki amarantusowo-kokosowe 184

pszenna 1 szk jajka 2 szt kakao gorzkie 0,5 łyżeczki jogurt naturalny 200 ml czekolada mleczna 20 g banany 2 szt olej do smażenia  Przygotowanie:   Mleko kokosowe, mąkę pszenną,mąkę z amarantusa i jajko zmiksować na jednolite ciasto. Odlać pół szklanki dodać kakao i dokładnie zmiksować.Na patelnię nalać łyżeczkę oleju i podgrzać.Zdjąć patelnię z ognia(...)zrobić cienkie paski z ciasta czekoladowego.Ponownie patelnie przełożyć na ogień i wlać tyle białego ciasta żeby zakryło czekoladowe paski.Smażyć naleśniki z obu stron.Naleśniki wystudzić. Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę dodać do jogurtu naturalnego i wymieszać. Każdy naleśniki posmarować jogurtem,nałożyć kilka kawałków pokrojonego banana i zwinąć

Ala piecze i gotuje
Placuszki bezglutenowe z bananem i miodem 160

Witajcie :-) Jeśli lubicie na śniadanie placuszki, to mam dla Was taką zdrową propozycję. Placuszki są bezglutenowe i bez cukru. Jako dodatek banany i miód, żeby choć troszkę je osłodzić. Mojej córci nie przeszkadzał brak cukru, jadła same bez dodatków. Przepis pochodzi z najnowszej książki Siostry Marii "Dania bez glutenu" (recenzja niedługo). Polecam wypróbować i życzę udanego poniedziałku :-) Składniki: 3 jajka(...)mąki. Ciasto powinno być gładkie, płynne.  2. Patelnię rozgrzać. Łyżką nabierać porcje ciasta i formować na patelni placuszki. Smażymy je bez dodatku tłuszczu. Placuszki smażymy z obu stron, powinny się nam ładnie zarumienić. Ciepłe układamy na talerzu, polewamy miodem i dodajemy pokrojone w plasterki banany :-) Smacznego

kruche babeczki