który choć całkiem od Ojca jest inny, wiele ich łączy. Choćby czułość i wrażliwość. Niemniej MAM NAJLEPSZEGO TATĘ NA ŚWIECIE! CZEKOLADOWE CIASTO Z CZERWONEJ FASOLI /zmodyfikowany, źródło: Fit jest Git ; / 2 puszki czerwonej fasoli 2 dojrzałe banany 3 jajka 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 1/3 szklanki ksylitolu (dodałam od siebie) 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli
W kuchni Karmel-itkizapytana przez babcię kto zrobił takie pyszne ciasteczka z dumą powiedziała : JA SAMA :) Ciasto jest bardzo bezpieczne i spokojnie można jeść wszystkie składniki na surowo, więc kosztowania nie było końca i nawet zastanawiałam się nad tym by zjeść je bez pieczenia. Składniki: - 3 bardzo dojrzałe banany - 1 szklanka prażonych orzechów arachidowych - 1 szklanka pestek dyni - 8 daktyli ( polecam daktyle(...)kawy, kilka razy, aż uzyskamy konsystencję masy - nie masła. Blendujemy banany, dodajemy masę orzechową i daktyle, blendujemy do czasu uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pestki dyni i mąkę jaglaną. Dobrze mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy łyżką ciasteczka, by było łatwiej można przed każdym nabieraniem ciasta zamoczyć łyżkę w wodzie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni - termoobieg. Pieczemy
Szkrab Je Samorzechowego cukier puder Wykonanie: Jajka umyć, wybić do miski. Dodać sól, mleko, olej, kakao i mąkę - zmiksować dokładnie składniki. Ciasto naleśnikowe odstawić na 10 minut. Po tym czasie smażyć na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki. Krem czekoladowy wymieszać z masłem orzechowym. Banany pokroić w plastry. Naleśnik smarować kremem orzechowo-czekoladowym, układać plastry bananów i składać w trójkąt. Przed podaniem oprószyć cukrem
kolorowotorcikowokubek mleka 1.5 kubka mąki pszennej lub orkiszowej szczyptę cynamonu 1 jajko nutella ; ) W misce umieszczamy banany, cynamon oraz mleko – blendujemy/miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji (dość płynnej), wbijamy jajko i całość mieszamy aż się połączy. Porcjami wsypujemy mąkę do otrzymania dość gęstego ciasta naleśnikowego. Ciasto nakładamy chochlą na rozgrzaną patelnię z małą ilością tłuszczu. Smażymy aż z obu stron(...)mleka", "1.5 kubka mąki pszennej lub orkiszowej", "szczyptę cynamonu", "1 jajko", "nutella"], "recipeInstructions": [ "W misce umieszczamy banany, cynamon oraz mleko - blendujemy/miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji (dość płynnej), wbijamy jajko i całość mieszamy aż się połączy. Porcjami wsypujemy mąkę do otrzymania dość gęstego ciasta naleśnikowego. Ciasto nakładamy chochlą na rozgrzaną patelnię z małą ilością tłuszczu. Smażymy aż z obu stron będą
Szybko Tanio SmaczniePrzy niedzieli zapraszam was na pysznego murzynka z powidłami. Ciasto kusi wyglądem i zniewala smakiem. Zapraszam również na: - murzynka z pianką kokosową - murzynka z bananami i śmietaną Składniki : 125 gram masła 3 jaja 2 szklanki mąki pszennej typ 500 5 łyżek powideł śliwkowych 1 pełna szklanka ksylitolu fińskiego Kłos - Pol 1 kopiasta łyżeczka sody(...)mleka 2 łyżki błonnika kakaowego Kłos- Pol spirytus lub wódka 2 nakrętki Dodatkowo: żurawina 2 garście cukier puder do posypania murzynka Wykonanie: Proste przygotowanie ciasta powinno was zachęcić . Do wysokiego garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier . Zagotowujemy, wsypujemy błonnik kakaowy i spirytus ( ewentualnie wódka). Kiedy masa ostygnie dodajemy żółtka, mąkę przesianą z sodą. Mieszamy
Różowa kuchniaMarchewka świetnie się sprawdza w daniach na słodko - wie o tym każdy, kto jadł ciasto marchwiowe :) Parę dni temu nabyłam dużą ilość tego warzywa, więc towarzyszy mi teraz niemal w każdym posiłku. Również w koktajlach. 1. KOKTAJL MARCHWIOWY Z BANANEM Czytaj więcej
Kasia Sarnajajka - 1/2 szklanki stewii (robiąc ciasto dla rodziny zamieniam stewie na cukier lub miód lub wymyślam jakiś słodki sos, ewentualnie posypuję gotowe ciasto cukrem pudrem) - dowolne owoce (tutaj inwencja twórcza! Mogą to być owoce suszone, jagodowe, banany, jabłka...) - łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: 1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni 2. Uważnie oddzielamy żółtka od białek. 3. Żółtka roztrzepujemy ze słodzidłem(...)mąki i proszek do pieczenia, przesiewając je przez sito. 7. Przelewamy masę na wyłożoną papierem blachę. 8. Wrzucamy pokrojone owoce. 9. Pieczemy około 35 minut. Z moich swobodnych obliczeń ciasto bez dodatków w formie owoców oraz ze stewią ma około 1100kcal, więc dzieląc je na 10 kawałków, uzyskamy ciasto o kaloryczności około 110kcal - czyli słodka przekąska do kawy bez wyrzeczeń
Pland based filletemperaturze 180 stopni. Sos pomidorowy: pół banana 2 pomidory 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta pieprzu łyżeczka soku z cytryny łyżeczka wódki odrobina oliwy z oliwek Dekoracja: Majonez Dodatkowo potrzebne będą: szpryca cukiernicza z końcówką gwiazdki bułka tarta Przygotowanie: Ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier. Wlać(...)bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos. Sos pomidorowy: 1. Pomidory umyć, sparzyć i zdjąć skórkę, pokroić na mniejsze cząstki i podsmażyć na patelni, na małym ogniu na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. 2. Doprawić, dodać sok z cytryny, alkohol, banana. 3. Smażyć aż do momentu kiedy pomidory
KreatywnePinyPrzepyszny, słodki budyń bananowo-czekoladowy na zimno. Do jego przygotowania potrzebne są tylko cztery składniki: kakao, banan, awokado i miód. Chwila blendowania i mamy wspaniały, gęsty krem idealny na deser czy jako dodatek do ciast, placuszków, naleśników, owsianek, pieczywa itp. Można wzbogacić deser łyżeczką cynamonu lub przyprawy do piernika i w ten sposób przygotować jego zimową wersję ;) Składniki
Ze smakiem i z pasjąWszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj ja w miarę lepką masę. 3. Wypełnij spód naczynia oraz ścianki powstałym ciastem i dokładnie je przyciśnij. 4. Włóż do lodówki. SKŁADNIKI NA MASĘ CZEKOLADOWĄ - 1,5 awokado (260g) - 1 banan (100g) - 100g daktyli zalanych wrzątkiem na 10 minut - 20 g gorzkiego kakao - 30g oleju kokosowego PŁYNNEGO WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki wrzuć
fitolarun.blogspot.comOstatnio trafiłam na banany, które były dość suche i nie smakowały zbyt bananowo :D Do owsianki już nie chciałam ich dodawać, a zostały dwa, mocno dojrzałe i stwierdziłam, że najlepiej sprawdzą się w cieście lub ciasteczkach. Trafiłam na taki prosty przepis(naprawdę błyskawiczny, nie trzeba nawet używać miksera) i okazało się, że wybór był dobry, wszystkim smakowały :) Są wilgotne(...)płaska łyżka nasion chia 3-4 posiekane orzechy włoskie lub pekan Banany rozgnieść widelcem. Dodać masło orzechowe, olej kokosowy, orzechy, płatki owsiane i nasiona. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 min. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać ok. łyżkę ciasta, uformować kulkę, lekko spłaszczyć dłonią. Ułożyć ciasteczka na blaszce. Piec
FitKotskusicie się i wypróbujecie zamiast tradycyjnego sernika na święta? Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru Masa bananowa: ½ kg twarogu mielonego –może być z wiaderka ½ szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 4 jajka 2 dojrzałe banany ¾ szklanki mleka 1 budyń bananowy 2 łyżki soku z cytryny Pianka(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka oraz posiekane masło. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 24 cm. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. MASA BANANOWA: Jajka ubić na puszysto z cukrami, dodać zmielony twaróg, zmiksować. Banany obrać ze skórki skropić sokiem z cytryny, zblenderować z mlekiem na shake wlać
Wanilia i Kardamonteż kawy, więc zastosowanie jest bardzo szerokie. Osobiście blendera używam też do innych czynności, nie tylko do koktajli – świetnie sprawdza się jako pomocnik przy sosach, zupach krem, cieście naleśnikowym i wielu innych potrawach! Nowoczesny i prosty w obsłudze Blender ma bardzo nowoczesny wygląd, pasujący do każdej kuchni. Uroku dodaje mu wyraźne pokrętło na przednim panelu, którym zmieniamy poziomy pracy(...)minut. Płatki jaglane zmiel na mąkę. Do odcedzonych daktyli dodaj zmielone płatki jaglane i kakao. Całość wymieszaj i wyrób ciasto – ręcznie lub za pomocą ręcznego blendera. Gotową masą wylep foremki. Włóż je do zamrażarki na godzinę. Migdały zmiel. Banany zblenduj z dodatkiem soku z cytryny (ok. pół łyżeczki). Zblendowane banany wymieszaj ze zmielonymi migdałami. Po godzinie spody wyciągnij
Via GustoPrzedstawiam Wam ciasto, które upiekłam dziś dla mamy;) wyszło rewelacyjne, bazowałam na TYM PRZEPISIE , cud, miód, malina ;) wilgotne w środku i chrupiące dzięki płatkom owsianym Składniki: 3 banany 3/4 szklanki mąki razowej (ja użyłam mąki żytniej do wypieku chleba) 1 szklanka płatków owsianych firmy Kupiec 3 łyżki miodu (w oryginale był brązowy cukier) 100 ml jogurtu naturalnego(...)blenderze razem z jogurtem na papkę w dwóch osobnych miskach łączymy wszystkie składniki mokre (jogurt, banany, jajko, olejek waniliowy, oliwa) i suche (mąka, płatki owsiane, cukier, bakalie, soda, kakao, cynamon) łączymy zawartość obu misek razem i mieszamy wykładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni, przy czym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćracucha, to dodajemy kilka łyżek mąki.) Smażę po max 3 racuchy za jeden raz, bo inaczej patelnia zbyt szybko wystyga. Z całej ilości ciasta wyszło mi 15 sporych racuchów. Serwujemy! Ja podałem z nutellą i bananem. Gotowe! Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
Kuchnia ŁukaszaUwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci – na wytrawnie, jak i na słono. Pokochałam ją jeszcze bardziej, od kiedy odkryłam, jak cudownie komponuje się zmiksowana z
FlymetothespoonWykonanie: Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce. Dodać jajko i mleko, wymieszać trzepaczką lub mikserem. Na końcu dodać żurawinę i pokrojone w kostkę banany. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej (niewiele). Łyżką nakładać na patelnię porcje ciasta. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron na średnio rozgrzanym palniku grzewczym. Wystudzone placki posypać cukrem pudrem
Zrób to smacznieowocami (nawet z puszki) takimi jak brzoskwinie ananasy, śliwki, marakuja, mango. Ciasto jest wilgotne, i odpowiednio przechowywane (zawinięte z papier) będzie takie do tygodnia. Idealnie komponuje się z mocną herbatką Składniki na dwie keksówki o wymiarach 22×12 cm/tortownicę 26 cm: 700-800 g pomarańczy 2 banany (waga ze skórką 250-300 g) 600 g mąki pszennej(...)małą godzinkę Ugotowane pomarańcze przekrój na mniejsze kawałki dla ułatwienia pracy i zblenduj je na gładką masę z bananami i olejem. Po powstałej pulpy dodaj cukier, ponownie zblenduj. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem pieczenia. Wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (jeżeli masz to z termoobiegiem
greenscarfposiekaną czekoladę i orzechy, odstawiamy w drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki czyli jajko, mleko, olej, ekstrakt waniliowy oraz rozgniecione na papkę banany do suchych składników dodajemy mokre, całość mieszamy do połączenia się składników ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami, do każdej muffiny wkładamy cukierek krówkę, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do180°C. Inspiracja
Słodkie zapomnienieSkładniki: - 5 bananów - 1 szklanka mąki pszennej żarnowej z pełnego przemiału - można użyć zwykłej pszennej - dżem 100% wiśni - użyłam tego Przygotowanie: Banany blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę i miksujemy. Nakładamy po łyżce ciasta na rozgrzaną patelnię, pieczemy bez tłuszczu około minuty z każdej strony. Należy uważać przy przewracaniu, są delikatne. Ja delikatnie podnosiłam drewnianą łyżką brzeg, łapałam palcami
Szkrab Je SamCiasto z czerstwego chleba to dla mnie hit! Kiedy o nim usłyszałam, zupełnie nie wiedziałam czego się właściwie po nim spodziewać
Kolorowy PrzepisownikHej! Moje mango miało być wykorzystane do ciasta, ale ciasto może poczekać. Zrobiłam pyszne smoothie. Czego ja tam nie wrzuciłam?! Istny kociołek Panoramiksa 😉 . Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieZamiast piec ciasta można przygotować muffiny! Świetnym pomysłem jest wykorzystanie mąki z amarantusa i bananów. Smak jest wyśmienity, a na jednej muffinie się nie kończy! Składniki: 6 muffinek 2 jaja 2 banany 6 łyżek mąki z amarantusa 2 łyżki syropu daktylowego cynamon szczypta proszku do pieczenia aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z syropem daktylowym na puszystą masę. Następnie dodajemy rozgniecione
Truskawkowa FiestaPyszna owocowa kostka powstała z tego co miałam pod ręką. Wykorzystałam resztki owoców oraz galaretki. Do masy użyłam serka homogenizowanego o smaku naturalnym ale można dodać
Monia miesza i gotujeubijam jaja, wlewam olej i dobrze łączę ze sobą. Dodaję mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, tahini, orzechy i rozgniecione na gładką masę banany. Całość łączę ze sobą, dodając pod koniec połamaną na kawałki czekoladę. Ciasto umieszczam w foremkach na muffinki, piekę ok. 20 minut w temp. ok. 190 ' C (grzałki góra-dół ). SMACZNEGO! :-) * * * Jeśli jeszcze nie lubicie
WielopokoleniowoZostało mi kilka bardzo dojrzałych bananów, więc postanowiłam w końcu zrobić chlebek bananowy. Zainspirowałam się przepisem z TEJ strony. Pyszny, pożywny chlebek, posmarowany dżemem smakuje doskonale
słodki bratekproszkiem do pieczenia .Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i krótko miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Ja robiłam to stopniowo:najpierw zblendowałam daktyle z bananem potem wsypywałam mąkę z proszkiem do pieczenia i miękkie masło. Napełniamy ciastem muffinkowe foremki niemal po brzegi :).Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.20-25 min.Wyjmujemy muffinki z piekarnika czekamy 10 min. a nastepnie wyciągamy
Mała w garnku mieszasuche składniki - mąkę ryżową, cynamon, skrobię, cukier trzcinowy i sodę. W drugiej roztrzepać 2 jajka z dodatkiem szczypty soli, następnie połączyć z bananem, suchymi składnikami i płatkami. Wszystko delikatnie wymieszać przy pomocy łyżki. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, dodać odrobinę wody. Patelnię rozgrzać i delikatnie natłuścić. Nakładać porcjami ciasto. Na jeden placuszek przypada ok. 1,5 łyżki ciasta
Kuchnia Elliesiemienia lnianego 3 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Płatki owsiane, płatki żytnie, pestki dyni, sezam i siemię uprażyć (każde osobno), banana rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Połączyć wszystkie składniki, zagniatając z nich ciasto. Wyłożyć na papier do pieczenia, rozprowadzając na ok. 5-8 mm. Pokroić na ciasteczka. Piec ok. 20 min. w temp. 160*C Po ostygnięciu
Lubię to gotujęUwielbiam słodkie rolady ! Można tworzyć wiele ciekawych wariacji smakowych- u mnie dziś o smaku bananowym. Mniam! Składniki na ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 banany cukier puder do posypki Składniki na krem: 1 serek homogenizowany 2 dojrzałe banany 1/3 szklanki mleka 1 łyżka żelatyny 2 żółtka jaja 3 łyżki cukru pudru 1 cytryna Wykonanie
Tradycyjna KuchniaPrzy diecie bezglutenowej, z ograniczonym cukrem córce najbardziej jest brak słodyczy, wypieków. Dlatego postanowiłam upiec jej chlebek bananowy, idealny na drugie śniadanie, bez glutenu, bez laktozy
Bernika - moj kulinarny pamietniknieziemsko pyszne batoniki w domu. Jestem pewna, że przypadną Wam do gustu tak jak fit Snickers'y i Bounty :) Warstwa spodnia: 1 banan 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Ciasto wylać do silikonowej formy, tak, aby utworzyło warstwę ok 0,5 cm (nie martwcie się - urośnie). Piec 4-5 minut w mikrofali lub 20 minut
Chocolate Muffin Blogkolacje 1 1/2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka mleka szklanka wody mineralnej gazowanej 2 jajka 1 banan łyżka oleju do smaku maliny, kiwi Wszystkie składniki zmiksować. Patelnię rozgrzać, ciasto nakładać łyżką na patelnię, smażyć na rumiano z obu stron. Gotowe posypać cukrem pudrem lub jak ja musem malinowym i kiwi. Smacznego
Kuchcikowoasi...Kawałek mniesłodycze i nie zależnie od dnia muszę skubnąć coś z czekoladą. Taka szybka propozycja na przyjęcie czy imprezę. Nie każdy lubi piec ciasta więc to jest idealne i proste rozwiązanie. 8 porcji Składniki: 4 banany 250 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła ok 100 g posiekanych orzechów ( zmieszałam orzech laskowy z pistacją) 8 długich wykałaczek Ciekawe rozwiązania
Niezły Młynekwidelcem. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, cynamonem oraz wiórkami kokosowymi (2 łyżki wiórek odłożyć). Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy płynne masło, jogurt oraz banany i miksujemy. Dodajemy sypkie składniki i całość mieszamy do połączenia składników. Ciasto nakładamy na foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami, do 3/4 wysokości i posypujemy wierzch odłożonymi wiórkami kokosowymi. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach
Na Ciasteczkowych Papierachtrakcie oczekiwania na wyrośnięcie drożdżowego ciasta do pizzy... przygotowałam zdrowy owocowy zapychacz:) Koktajl o smaku kiwi i banana SKŁADNIKI: 3 nieduże banany 2 jogurty 4 kiwi pół szklanki mleka po 2 łyżeczki cukru na każdy ze smaków Obrać oba typy owoców. Najpierw blenderujemy banan z jednym jogurtem , 2 łyżkami cukru i połową porcji mleka. Wlewamy do szklanek. Opłukujemy naczynie
MarciochaKucharzy