dokładnie rozprowadzamy po całej patelni. Jeśli smażycie naleśniki na teflonowej patelni nie trzeba dodatkowo dodawać żadnego tłuszczu – wystarczy ten, który jest w cieście. Gotowe naleśniki smarujemy kremem czekoladowym (np. Nutellą ;) i układamy pokrojone na kawałki banany – warto je skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyKolejne naleśniki!Tym razem wersja kakaowa – jest to świetny pomysł nie tylko na obiad dla dzieciaków , ale również na kolację na dwojga.Delikatne kakaowe ciasto wypełnione słodkim bananowym kremem z dodatkiem prażonym migdałów tworzy obłędną całość , która posmakuje nie tylko naleśnikożercom takim jak ja!Serduszko na górze , które można zrobić w bardzo łatwy sposób na pewno zachwyci drugą połówkę i taki(...)proszkiem do pieczenia.Dodajemy mleko , roztrzepane jajka i olej – wszystko razem dokładnie mieszamy.Smażymy duże , średniej grubości naleśniki na suchej patelni – pilnujemy , gdyż kakaowe ciasto bardzo szybko się przypala.Na suchej patelni prażymy płatki migdałów.Banany drobno siekamy ( lub miksujemy ) , mieszamy z podprażonymi migdałami.Nadziewamy naleśniki , posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!Smacznego
Ostra na SłodkoOstatnio na blogu umieściłam przepis na ciasto z wiśniami. Nadal pozostaję w temacie owoców sezonowych i dziś zaprezentuję kolejny pomysł na wykorzystanie wiśni w pysznym deserze
Banana Smileskakao, czekoladę, sodę, sól i proszek do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na biały puch i dodajemy do niego po jednym jajku. Następnie dodajemy banany i rodzynki. Tak powstałą masę dokładnie mieszamy z suchymi składnikami. Ciasto przekładamy do formy keksowej o pojemności ok 900 g wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką i pieczemy przez 1 h 15 minut(...)formie i kroimy gdy będzie już dobrze schłodzony. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!!! Moje sugestie : Ciasto ma bardzo intensywny czekoladowy smak więc jeśli nie przepadamy na gorzką czekoladą można spróbować upiec go z mleczną - będzie wtedy ,,łagodniejsze". Pamiętajmy aby banany były jak najdojrzalsze czyli miały skórkę z czarnym nalotem
sierotka maRysia w kuchnimąki żytniej typ 720, 300 g mąki pszennej chlebowej ( u mnie pszenna typ 750) 300 g wody, 220 g rozgniecionego na papkę banana, 15 g soli łyżka miodu Przygotowanie : Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy łyżką około 5 minut. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. miód rozpuściłam w wodzie Przygotowujemy 2 foremki o wymiarach
Proste Potrawygniazda nasiennego, kroimy na małe kawałki. Banana obieramy i kroimy w plasterki, śliwki kroimy na małe cząstki. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką porcje ciasta. W każdy placuszek wtykamy po kilka kawałków śliwki lub plasterków banana. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Trzeba zwracać uwagę na to jak placki smażą się od strony banan i śliwki, uważajcie
Dzieje kuchennej Wiewiórysłodkościach z kremem przyszedł czas, gdy wszyscy największą ochotę mają na suche, ucierane ciasta, zwykłe babki i klasyczne muffinki. To ciasto, mimo że proste zarówno w smaku, jak i produkcji, jest niesamowite. Cudownie wilgotne, pachnące słodkim karmelem i bananami. Pyszne i na pewno do powtórzenia :) Składniki 3 banany pokrojone w plasterki (ok. 460 g) 75 g cukru * 80 g masła(...)misce lekko ubić jajko z mlekiem, dodać powoli banany, ekstrakt, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i solą, następnie dodać do bananów, dokładnie wymieszać, nie miksować. Keksówkę o wymiarach 27x13 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut. Lekko ostudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę kuchenną. Smacznego! * w oryginale
Słodkie inspiracjeciasto sera nie zawiera wcale ale cudnie udaje sernik czyli mamy PYRNIK. Ps. zdjęcia i próbę smaku robiłam, gdy ciasto było jeszcze ciepłe , ale po kilku godzinach masa idealnie się zwiąże. Składniki: masa: pół kilograma ugotowanych już ziemniaków 2 banany 200 g orzechów włoskich 100 g brązowego cukru jakiś aromat ja dałam ziarenka z 1 laski wanilii 50 ml wody(...)wegańskiego jogurtu naturalnego lub mleka łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Z podanych składników na ciasto zagnieć ciasto i podziel na dwie części, z czego jedną częścią wylep spód nasmarowanej olejem blachy/tortownicy Zblenduj cukier z orzechami, nie musi być idealnie. Ziemniaki razem z bananami też zblenduj a wodę po ciecierzycy ubij na sztywna panię. Połącz te wszystkie składniki razem ale pianę
greenscarfserniki, ale to ciasto sera nie zawiera wcale ale cudnie udaje sernik. Ps. zdjęcia i próbę smaku robiłam, gdy ciasto było jeszcze ciepłe , ale po kilku godzinach masa idealnie się zwiąże. Składniki: masa: pół kilograma ugotowanych już ziemniaków 2 banany 200 g orzechów włoskich 100 g brązowego cukru jakiś aromat ja dałam ziarenka z 1 laski wanilii 50 ml wody(...)wegańskiego jogurtu naturalnego lub mleka łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Z podanych składników na ciasto zagnieć ciasto i podziel na dwie części, z czego jedną częścią wylep spód nasmarowanej olejem blachy/tortownicy Zblenduj cukier z orzechami, nie musi być idealnie. Ziemniaki razem z bananami też zblenduj a wodę po ciecierzycy ubij na sztywna panię. Połącz te wszystkie składniki razem ale pianę
greenscarfcukier roztopić w garnuszku na wolnym ogniu i odstawić do ostygnięcie. Rozgnieść banany Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia, mokre składniki i banany. Wszystko dokładnie wymieszać. Do papilotek nakładać około 1/3 ciasta, następnie łyżeczkę konfitury i znowu ciasto, tak by całość wypełniła ok. 2/3 pojemności. Piec około 35 minut w temperaturze 175 stopni
Ania i Marcin gotująśrodka wanilii i zmiksować wszystko razem. Białka ubić na sztywno połączyć z ciastem delikatnie wymieszać. Smażyć na małej ilości oleju pojedyncze placki . Gdy przestygną posmarować czekoladowym kremem, każdy zwinąć w rulon i ostrym nożem pokroić na kawałki tworząc ślimaczki. Na wierzchu ułożyć po plasterku banana mandarynki i jednym owocu winogrona spiąć wykałaczką od góry. Podawać, pycha! 2. Ania Cyganik-Idęć
Malinowe Pocałunkimąki i cukru, z białą fasolą, której w ogóle nie czuć w cieście. Jest bardzo wilgotne i ma ciekawy smak. SKŁADNIKI Ciasto: 240 g ugotowanej fasoli (lub fasola w puszce) 1 dojrzały banan, 2 jajka, 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki kakao (użyłam karobu), 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 garść(...)kostek czekolady gorzkiej, 3 łyżki śmietanki 30% WYKONANIE Suchą fasolę dzień przed zrobieniem ciasta zalewamy wodą, następnego dnia wodę odlewamy, gotujemy w zmienionej wodzie do miękkości. Blaszkę o wymiarach 10x22 cm wykładamy pergaminem. W blenderze umieszczamy osączoną z zalewy fasolę, miksujemy, dodajemy pokrojonego banana, miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem wiórek i żurawiny), miksujemy dokładnie, dodajemy wiórki i żurawinę, wylewamy
słodki bratekwłaśnie podgrzewam pyszne migdałowo-kokosowe) i dzień od razu staję się trochę lepszy :) Może nie wygląda najbardziej efektownie (ale nie oceniajcie książki po okładce:) ciasto jest przeeepyszne :) Składniki : 3 kwaśne jabłka 1 banan ok 100 g suszonych śliwek ok 10 orzechów włoskich płaska łyżeczka sody łyżeczka przyprawy do pierników łyżeczka dosyć czubata kakao 2 jajka pół(...)dodać do nich rozgniecionego banana, drobno pokrojone śliwki i orzechy, dodajemy również sodę, jajka, przyprawę do pierników oraz kakao, mieszamy dodajemy mąkę i płatki, masę możemy lekko ubić tłuczkiem do ziemniaków, żeby była bardziej spójna, masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy ok 45-60 minut w temperaturze 180 stopni , sprawdzając patyczkiem czy ciasto się upiekło, ciasto wyjmujemy
zdrowa vege kuchniaCiasto drożdżowe to bez wątpienia mój ulubiony rodzaj ciasta. W wersji mini drożdżówek i w towarzystwie zdrowych dodatków smakowało po prostu wspaniale. Miękkie, cudownie pachnące drożdżami... typowe comfort food :) A do tego odpowiednie dla wegan! Co do yaconu, bardzo mi posmakował. Jest miękki i delikatnie słodki, a ponadto bogaty w błonnik. Z kolei orzechy tygrysie mają dość specyficzny smak(...)DROŻDŻÓWKI Z BANANEM /przepis własny/ 40 g mąki pszennej graham 10 g mąki ryżowej 25 g proteinowej mieszanki do wypieku ciasta (można zastąpić mąką) ok. 10 g świeżych drożdży pokrojony częściowo w kostkę, częściowo w plastry banan łyżeczka cukru pudru trzcinowego 70 g jogurtu sojowego waniliowego mleko sojowe do rozrobienia zaczynu łyżeczka pasty waniliowej dwie łyżki syropu klonowego rozpuszczony
Poranek na słodkosuszone owoce, kakao - od tego się nie rozchorujesz, nie nabawisz nadwagi, wyrzutów sumienia ... jedynie, być może, od nich uzależnienia. Polecam taką zdrową wariację pączkową. Pyszności! Składniki na 6 sztuk: "ciasto": 3/4 szklanki płatków kokosowych, 1/2 szklanki migdałów, około 1 szklanki suszonych daktyli, moreli, fig lub mieszanki (ja użyłam daktyli), 4-5 łyżek surowego kakao w proszku, 1 łyżka nierafinowanego oleju(...)łyżeczki wanilii mielonej, polewa: 2,5 łyżki karobu, 1 łyżka surowego kakao w proszku, 3,5 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (rozpuszczonego), dodatki: 1/2 banana, łyżka wiórek kokosowych, kilka jagód goji. Wykonanie: Wszystkie składniki na "ciasto" dokładnie blendujemy. Następnie formujemy z powstałej masy oponki. Wkładamy do lodówki i zabieramy się za przyrządzanie polewy. Składniki na polewę mieszamy. Na naszych pączkach umieszczamy
Jeść, by żyć w zdrowiu