Sezon arbuzowy już się rozpoczął, można kupić piękne i słodkie arbuzy dosłownie wszędzie, cena też jest odpowiednia. Możliwości podania tego słodkiego owocu są przeróżne. Ja dzisiaj
Niezły Młyneksałatek owocowych czy mięsnych, ale także jako dodatek do ciast i słodkich deserów. W towarzystwie kurczaka czy owoców morza idealnie prezentuje się w daniach głównych. Smakuje wyśmienicie również na ciepło. Można go grillować lub opiekać w piekarniku.” Smoothie ananasowe z kurkumą. Składniki: - 1/2 świeżego dojrzałego ananasa – 1 dojrzały, zamrożony banan – 1 pomarańcza – 1/2 puszki mleka kokosowego
mojewypiekiinietylkookrągło, a najbardziej te z serem i bananem. Dziś zrobiłam z maki razowej i były jeszcze lepsze niż tradycyjne. Spróbujcie są przepyszne :) Składniki: 1,5 szklanki mąki razowej 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę. Na mocno rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem
magiczna kuchnia Kasimąki, żeby wyszedł puszysty i rozpływający się w ustach ;) Ciasto jest niesamowicie proste do wykonania, dlatego zachęcam, nie będziecie żałować! :) Składniki: Spód: 3/4 szklanki otrębów pszennych (30g) 2/3 szklanki otrębów owsianych 100g jogurtu naturalnego 4 łyżki brązowego cukru żółtko Masa twarogowa: 500g chudego sera 200g dyni (najlepiej Hokkaido) dojrzały banan 3 jajka+ białko 60g cukru trzcinowego 15g cukru waniliowego
Czerwona PorzeczkaNadrabiam szybko kilkoma postami dziennie, żeby było co czytać i książka kucharska się szybko zapełniła przepisami.Niedawno dostałam przepis na pyszne muffinki-babeczki, jak kto woli.Są
Olikowa kuchniaświeżych sezonowych owoców jeszcze sporo czasu... Dzisiaj proponuję odchudzone gofry w doborowym towarzystwie. Same gofry wykonane są z mielonych na drobną mączkę podprażonych orzechów włoskich, mące gryczanej oraz ryżowej. Ciasto nie zawiera więc glutenu, a smak gofrów jest taki,że z pewnością do nich będziecie wracać. Przeważnie są kojarzone z dużą ilością bitej śmietany oraz owoców jagodowych. U mnie lżejsza(...)sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki octu jabłkowego 350 ml wody Na sałatkę : 200 g dojrzałej papai wraz z pestkami 200 g dojrzałego mango 100 g banana (1 szt) 1 dojrzałe kiwi 20 g suszonej żurawiny 20 g borówki amerykańskiej 2 mandarynki 1 łyżka nasion chia sok z 1/4 cytryny lub limonki listki
vaniliowoczekoladowaBananowe pancakes z sosem orzechowym**masło orzechowe + mleko(na zdjęcia nawet nie patrzcie, bo nie warto)W biegu smażę placki, gdzieś pomiędzy krojeniem chleba a
More food, love and dreamszdrowy kremik daktylowy. Idealny do kanapek, naleśników, gofrów czy ciast. Ale najlepszy i tak wyjadany łyżeczką ze słoiczka... Uwaga: zniżka 5% na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.). Składniki: 100 g suszonych daktyli- u mnie Agnex 1/3 szkl wody 1 dojrzały banan 1 łyżka nasion chia płatki migdałowe do dekoracji Przygotowanie
słodkie i nie tylko historie kulinarneSerniczki a raczej deserki, są pyszne i sycące. Przygotowałam je ponieważ nie zawsze mam ochotę piec ciasto a serniczki na zimno sprawdzają się zawsze i o każdej porze roku. Polecam(...)SKŁADNIKI : 400 ml śmietanki 30 % 2 cukry waniliowe 2 serki waniliowe po 150 g 1 płaska łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklance gorącej wody 1 galaretka truskawkowa banan, mandarynki, borówki do deserków
Kulinarne Fantazje Mariolikońcu! Zrobiłam ciasto z soczewicy, które już dawno miałam w planach, a to dzięki odbywającemu się obecnie konkursowi „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO”. Wiecie o nim? Bierzecie udział? Główna nagroda jest moim, a także mojej Mamy wielkim marzeniem. Nie ukrywam, że taki sprzęt, jak KitchenAid Artistan bardzo by się przydał w naszej skromnej kuchni :) Od razu poszerzyłby się zakres możliwości(...)natomiast ryż po 35 minutach. Ostudzamy. Banana i jabłka z miodem blendujemy na mus. To samo z orzechami, jeżeli mamy w całości. Ostudzoną soczewicę i ryż również blendujemy na średnio gładką masę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i blendujemu, do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik mocno nagrzewamy w 180*, gdzie ciasto będziemy piekli 45 minut. Po wyciągnięciu
Zdrowie na języku :Pwtedy możemy poczytać ulubioną książkę czy poplotkować z koleżanką ;) Składniki : 1,5 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 3 jajka szklanka jogurtu naturalnego z jakimiś owocami u mnie banan i truskawki 100 gram masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 300-400 gram wydrylowanych czereśni Przygotowanie: Żółtka ucieramy na kogel mogel z połową cukru, a białka ubijamy na sztywną pianę(...)solą i drugą płową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zmiksowany jogurt z owocami, mieszamy mikserem, aż składniki się połączą. Dodajemy kogel mogel i miękkie masło ponownie mieszamy ciasto mikserem. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Do formy wlewamy ciasto. Moja forma miała wymiary około 20x25 cm. Na wierzchu układamy czereśnie. Pieczemy w 160 st ok. 40 minut
Życie zaczyna się w kuchniNaleśniki to takie niby proste danie, ale często zdarza się, że nie wychodzą. Jeszcze przed weganizmem ciasto na naleśniki nigdy mi nie wychodziło mimo, że robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Zawsze musiałam prosić moją mamę o ich przygotowanie. Dlatego naleśniki jadłam dość rzadko. Teraz kiedy opracowałam najłatwiejszy przepis na wegańskie naleśniki(...)naleśniki jest bardzo dużo, ale ja dzisiaj pokażę Wam takie, które wychodzą mi za każdym razem i nie potrzeba do nich ani mleka roślinnego ani bananów czy innych zastępników jajka. Najprostsze wegańskie naleśniki Składniki (na ok. 10 naleśników o średnicy 20 cm): 500 ml wody 200 g mąki tortowej
wegujemyZnacie z dzieciństwa określenie: „Cud, miód i orzeszki!”? Ciśnie mi się na usta, spróbujcie naszej propozycji na słodki śniadanie, a poznacie jego genezę bez zaglądania do
Ania i Marcin gotująmiski. banana zblenduj na puszystą masę. Banana zblenduj na puszystą masę. Wszystkie składniki połącz najlepiej mikserem, aby uzyskać idealnie jednolitą masę. Lubię cieniusieńkie naleśniki i „suche” jak je określa moja mama, czyli smażone praktycznie bez oleju. Mój patent, to usmażenie pierwszego naleśnika na łyżeczce oleju, a kolejne porcje ciasta wylewam na suchą patelnię, i dopiero gdy mam zamiar
greenscarf