ciasto usta - 1000 przepisów (strona:54/67)

Luis Pato i jego Baga 136

miękki łagodny . Eleganckie i dostojne wino. Vinha Pan 2009 to kolejne wino w 100% ze szczepu Baga. Wino o bardzo dużej koncentracji. Bardzo bogate aromaty owoców leśnych. W ustach spore taniny. Doskonale zrównoważone. I Bardzo smaczne.   Pé Franco 2001 - to również wino w 100 % z ulubionego szczepu Baga (w sprzedaży rocznik 2009 – 690 zł). Jak opowiadał Luis na jedną(...)zakończenia spotkania Szef Kuchni Jose Costa przygotował dla nas lunch: zupę rybną, polędwicę wołową z serem i krewetkami - popularne w Portugalii połączenie mięsa z owocami morza, Pastel de nata - ciasto francuskie nadziewane masą puddingową z jajek, śmietany i cukru

królestwo garów
Makaroniki - esencja Paryża 138

Makaroniki, już sama nazwa brzmi uroczo... Są to delikatne, rozpływające się w ustach migdałowe ciasteczka, wypełnione przepysznym kremem. Dla mnie to esencja Francji, a przede wszystkim Paryża, będącego dla niektórych miastem zakochanych, dla mnie zaś miastem makaroników. Każdą swą podróż do stolicy Francji muszę zwieńczyć choć jednym — o smaku solonego karmelu; cudownie chrupkim z zewnątrz(...)opłacało się. Spróbujcie i Wy! :)Makaroniki przyrządziłem na trzy sposoby: z solonym karmelem, z masą pistacjową oraz z kremem pâtisserie z dodatkiem hibiskusa. Sam przepis na makaronikowe ciasto pochodzi ze strony whatsforlunchhoney.net, wydawał się odpowiednio prosty. Zaś cenne rady, z których skorzystałem można znaleźć na Kucharni. Będziemy potrzebować również teflonowej bądź silikonowej maty do pieczenia (ewentualnie

Food Square
TORT RAFAELLO 534

najnormalniej w świecie brakowało mi słodyczy. Także polecam Wam popróbować krem i opcjonalnie dołożyć trochę cukru pudru do smaku. Poza tym tort jest na medal!!! Rozpływa się w ustach, najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki się przegryzą... Jak już pisałam, dla fanów Rafaello - raj na ziemi... :)  SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej(...)łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze  160 - 170 stopni C  przez około  35 - 40 minut  lub do  tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika

Słodko-Słony Świat Ilony
Maślane ciasteczka - bałwanki 165

powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z nimi, a tu rozlazłe ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym pieczeniu. Chciałam zrobić coś w świątecznym akcencie i tak wybrałam bałwanki.  Inspirowałam się  tym  przepisem. Składniki(...)więcej cukru pudru). Nakładać łyżeczką na ostygnięte ciasteczka. Przełożyć do osobnej miseczki 2 łyżki lukru i zmieszać z kakao. Końcówkę wykałaczki namoczyć w brązowym lukrze i zrobić oczy i usta. Czerwony pisak cukrowy namoczyć przez 1 minutę w gorącej wodzie i delikatnie obrysować nos.  Przepis dodaję do akcji

pink envelope
Pączki - Krówki (Pączki z Masą Krówkową - Kajmakową i Orzechami Włoskimi) 239

Delikatne, lekkie i dosłownie rozpuszczające się w ustach pączusie, których wierzch stanowi masa kajmakowa posypaną orzechami włoskimi to propozycja dla osób, które uwielbiają krówki i wszystkie desery na ich bazie. Pączki nie dość, że pięknie wyglądają to jeszcze wyśmienicie smakują i z pewnością warto je przygotować w okresie karnawałowym i nie tylko... Pączki - Krówki (Pączki z Masą Krówkową Kajmakową(...)Wlewamy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część mąki, cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło, pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Po tym czasie formujemy pączki i znów

Słodka Strona
Tarta orzechowo-bananowa na francuskim cieście 160

orzechowym (z kawałkami orzeszków lub bez). Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, dopóki ciasto nie stanie się łamliwe. Po wyciągnięciu układamy na cieście cienkie plastry banana. Kroimy, zjadamy.      Jestem ostrożna, jeśli chodzi o masło orzechowe z orzeszków ziemnych, gdyż okazuje się, że zawierają one aflatoksynę - substancję rakotwórczą. Dodatkowo, jak doszły(...)jeśli jesteśmy świadomi niekorzystnego wpływu na zdrowie jakiegoś czynnika, w miarę możliwości powinniśmy go unikać. Co do masła orzechowego, minęło kilka miesięcy, od kiedy ostatnio miałam je w ustach, skusiłam się więc na kupno jednego słoiczka. Po jego skończeniu pewnie po raz kolejny minie trochę czasu, zanim kupię następny, ale póki co, zamierzam wykorzystać je w kilku przepisach

Weganizm infantylny
BEZGLUTENOWY CHLEB RAZOWY 160

Pieczywo. Świeżutkie, gorące, chrupiące... Na tyle co ukrojonej, jeszcze ciepłej kromce chleba, masełko. Czy może być coś lepszego? Wystarczy wejść do sklepu, przejść koło piekarni i

Wypisz Wymaluj
Rollsy cynamonowe 257

Smakowego!   Widzicie po prawej stronie na zdjęciu wyżej tego kota lub twarz, nieco przerażającą, która prawdopodobnie przybyła z jakiegoś słodko-drożdżowego piekła i objawiła się w postaci tego ciasta, które właśnie zjadłam ze smakiem? Ha, teraz, kiedy już wam o tym powiedziałam, to na pewno widzicie. Kolejny przykład na to, że nasze umysły potrafią znaleźć sens nawet tam, gdzie(...)żywieniową. Wiem, że argumentacja wydaje się być idiotyczna, lecz mimo to wzbiera się we mnie złość, którą połykam. Zastanawiam się, czy pojawia się ona dlatego, że osoba, z której ust padły te słowa zupełnie nie ma racji, czy dlatego

Weganizm infantylny
Bardzo czekoladowy tofurnik na spodzie z nerkowców - czyli sernik z tofu 222

Dzisiejszy dzień minął szybciutko, oby tylko z jutrzejszym było tak samo. Zajęcia od 8-19.15 nie brzmią zbyt kolorowo, ale wiadomo trzeba to przeżyć. Po raz

Be Fit Be Strong
OWSIANE BUŁECZKI DOMOWE (bezglutenowe). 374

teraz, oczami wyobraźni zobaczcie ten smakowity obraz... Pod chrupiącą skorupką kryje się delikatne, wilgotne wnętrze rozpływające się w ustach. Cieplutka, mieszcząca się w dłoni owsiana bułeczka, wodzi Cię na pokuszenie swoim ziołowym aromatem. Jej złocisty kolor zaprasza Cię do konsumpcji. Każda jej minimalna nierówność prowokuje Cię do 'skubnięcia' i zjedzenia elementu zakłócającego harmonię. Tak. Wciąż mówimy o pieczywie(...)ciepłym miejscu.Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy sól, gdy rozczyn podrośnie wlewamy do niego resztę mleka z masłem, 2 żółtka i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Jak podwoi swoją objętość - znów wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ponownie wyrośnie urywamy po kawałku i formujemy bułeczki, turlając je w dłoniach. Dłonie możemy obsypać

Wypisz Wymaluj
Knedle z truskawkami 378

cenie 16 zł za kg, ale jednak. Kupiłam, zjedliśmy i oczywiście było mi mało ;) Dlatego postanowiłam dokupić mrożonych i zrobić knedle. Wyszły pyyyszne, delikatne i wprost rozpływające się w ustach. Przypomniał mi się smak dzieciństwa. Jak tylko cena truskawek będzie nieco bardziej rozsądna, zrobię je ze świeżymi owocami, ale tymczasem dobre i takie. Ziemniaczane knedle z truskawkami, kwaśną śmietaną oraz(...)tłuczka). Do ziemniaków dodajemy jajka, sól, cukier i mąkę, najpierw ok. 200-250 g. Początkowo mieszamy drewnianą łyżką, a po chwili wyjmujemy masę na blat/stolnicę i zagniatamy. Jeśli ciasto bardzo się klei, dodajemy resztę mąki. Masę dzielimy na 2 części i z każdej formujemy wałeczek. Następnie odcinamy z nich niewielkie kawałki, rozpłaszczamy w dłoni na placuszki, a na środku

Ratunku obiad
Bezowo kokosowy koszyczek z granatami 134

Beza jest cudownym wytworem kulinarnym. Słodkie ciasto z białek i cukru, któremu jednocześnie możemy nadawać różne kształty. Bez dodatków lub z dodatkami, za każdym razem inspirują do nowych wyzwań. Bezowo kokosowy koszyczek z granatami.      Składniki na bezę: - ¾ szklanki białek (4 szt.)- 220g drobnego cukru- 1 łyżka soku z cytryny- szczypta soliSkładniki na masę:- 230ml śmietany kremówki- 1 łyżka cukru pudru(...)dekorujemy bezy. Posypujemy prażonym kokosem, wypełniamy owocem granatu i ozdabiamy czekoladą. Uszko koszyczka zrobiłam z pasków uprażonego świeżego orzecha kokosowego.Krucha beza, leciutko ciągnąca wewnątrz, strzelające, rozpryskujące się w ustach soczyste granaty. To wszystko przełamane delikatnym prażonym kokosem i muśnięciem dobrej czekolady. Takie doznania Was czekają, gdy „rozpakujecie” bezowo kokosowy koszyczek z granatami. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Bezowo kokosowy koszyczek

mojewypiekiinietylko
Sernik na zimno z brzoskwiniami + film 251

Zapraszam dzisiaj na rozpływający się w ustach pyszny i aksamitny sernik na spodzie z herbatników i orzechów włoskich z brzoskwiniami . Doskonały na podwieczorek  a nawet na zwieńczenie przyjęcia. składniki na tortownicę 23 cm 200 g herbatników 100 g orzechów włoskich 2 łyżki miodu 120 g margaryny 500 g zmielonego sera białego 330 ml śmietanki kremówki 1/4 szklanki cukru kryształu(...)masę serową i dokładnie rozprowadzamy. Pozostałą śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na masę serową przekładamy ubitą kremówkę i dokładnie ją rozprowadzamy. Ćwiartkami brzoskwiń dekorujemy wierzch sernika. Ciasto wstawiamy na 4 godziny do lodówki

Smakowite Dania
Domowe pączki 384

powinny smażyć się na rozgrzanym, ale niezbyt silnym ogniu. Dzięki temu nie będą w środku zakalcowate lub surowe. Sprawdzamy czy tłuszcz osiągnął odpowiednią temperaturę. W tym celu wrzucamy odrobinę ciasta. Jeśli natychmiast wypłynie i się zarumieni, tłuszcz jest gotowy. Układamy na rozgrzanym tłuszczu pierwszą partię pączków. Powinny luźno pływać. (U mnie zmieściły się tylko 3). Co chwila delikatnie podważamy pączki(...)zastygnięcia. Pączki zaraz po upieczeniu sprawiają wrażenie dość tłustych, ale na drugi dzień robią się idealne. Delikatne i maślane. Nie są twarde, nie są suche. Rozpływają się w ustach. The post Domowe pączki appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Cocada z ananasem 167

środek odchudzający, 2 plastry ananasa na śniadanie i kilogramy lecą. Zdaniem Brasileiro, to efekt tego że ananas wypala nasz tłuszczyk, bo czyż nie czuć jak piecze nas czasami skóra ust gdy go jemy? Hmm coś w tym jest, dlatego nazwałam naszą cocadę dietetyczną, to co pochłoniemy kalorycznego w postaci cukru i mleka skondesowanego, spalimy naszym ananasem. Składniki (dzisiaj zrobimy(...)jest mokra dodajmy troszkę więcej cukru lub wiórek. Po ugotowaniu wystawmy na chwilę za okno/ na balkon do przestudzenia. Gotowe przekładamy do blaszki lub formy na ciasto (po ostudzeniu pokroimy w małe kawałki). My tym razem dla odmiany postanowiliśmy zrobić kuleczki które obtoczyliśmy w wiórkach kokosowych a następnie ułożyliśmy w małych foremeczek na muffinki

Smaki Brazylii

Proponowane wyszukiwania