ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:453/881)

Pączki ze słodkim nadzieniem 66

cukru pudru i łyżkę mąki mieszamy ze szklanką ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ucieramy z pozostałym cukrem aż otrzymamy puszysty krem. Do naczynia z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże, dodajemy ubite jajka, spirytus u wyrabiamy ciasto. Po ty tym czasie (10-12 minut) wlewamy roztopione, ciepłe masło, oliwę, pozostałe ciepłe mleko i wyrabiamy. Ponownie odstawiamy

Szybko Tanio Smacznie
Krakersy z czosnkiem i szczypiorkiem (Cracker all'aglio e erba cipollina) 124

erba cipolla tritata 3 spicchi d'aglio 3 tuorli sale, pepe PRZYGOTOWANIE Mi ę kkie mas ł o ucieramy z 3  ż ó ł tkami, drobno posiekanym szczypiorkiem i 3 z ą bkami czosnku wyciśniętymi przez prask ę . Do ciasta dodajemy starty parmezan i m ą k ę ; doprawiamy sol ą  i pieprzem. Ciasto wyrabiamy stopniowo dolewając

La grande e la piccola cuoca
Pączki domowe na karnawałowe obżarstwo 73

mąki. Powstały rozczyn pozostawić na jakieś 20 min. 2 Rozczyn dodajemy do reszty mąki. Żółtka ucieramy z cukrem i łączymy wszystkie składniki. Wyrabiamy przez kilka minut (ja używam robota planetarnego). Dodajemy roztopione masło i nadal wyrabiamy jeszcze przez około 5 min. 3 Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przebijamy(...)kilkunastu sekundach przekładamy na drugą stronę. 6 Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przestygnięte pączki posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Lukier Sok z 1 cytryny ucieramy z 100 gr cukru pudru do momentu aż powstanie jednolita masa, w której zamaczamy wierzch pączka Po więcej przepisów na tłusty czwartek zapraszam na uDolores.pl/tlusty-czwartek. Życzę smacznego! Artykuł Pączki

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Śnieżne ciasteczka – ciasteczka cieszyńskie 154

120g posiekanych orzechów włoskich 90g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego do dekoracji Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem na puch. Stopniowo wsypujemy orzechy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Początkowo miksujemy, a gdy ciasto zrobi się zbyt gęste, mieszamy łyżką, lub wyrabiamy ręką. Z masy formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Wykładamy

Smaki Na Talerzu
Pączki pieczone 358

zaczyn ruszył. Jest gotowy, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki. Margarynę topimy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka oraz żółtka ucieramy ze szczyptą soli oraz cukier. Wlewamy partiami zaczyn, a następnie mąkę. Na końcu dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy masę na gładkie ciasto. Jest gotowe, gdy zacznie odstawać od ręki. Jeśli wygniatamy ciasto robotem, powinno to zając nie dłużej niż 10 minut

Kuchnia od dwojga
"Bułeczki twarogowe Mojej Matki" 199

papryka zioła...prowansalskie papryka podsmażona wcześniej cebulka co kto lubi.o. Wykonanie: *rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza* 1. Twaróg ucieramy z jajkiem i solą. 2. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia 3. Wrzucamy do michy ulubione dodatki. 4. Zagniatamy ciasto. 5. Formujemy bułeczki i układamy na papierze do pieczenia w odległości kilku centymetrów(bułeczki sporo urosną) 6.Piecz 20minut

U Fiolki
Babka dwukolorowa 147

cukrem. Cały czas mieszając, dodawać po 1 żółtku. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do ucieranej masy. Na końcu dodać olej i olejek cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wypełnić połową ciasta. Pozostałą połowę wymieszać z kakao i również wlać do formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury

Zielona Kuchnia
Ciasteczka czekoladowo-pistacjowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.153 179

mąki pszennej 100 g posiekanych pistacji 100 g gorzkiej czekolady Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. W misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko, wanilię i miksujemy na gładko. Wsypujemy mąkę, mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę i pistacje. Z ciasta formujemy ok 25 kulek/ciasteczek. Układamy je na blasze i lekko spłaszczamy. Pieczemy ok 12 minut by ich brzegi się zarumieniły

Dzieje kuchennej Wiewióry
Raffaello na herbatnikach 233

ziemniaczaną. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozprowadzoną mąkę z żółtkami i gotujemy z tego budyń. Masło ucieramy, dodajemy po jednej łyżce przestudzonego budyniu. Następnie dodajemy .  kokos i adwokat i delikatnie mieszamy łyżką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia ciasta, na nim rozkładamy 1 paczkę herbatników (10 dag ), nakładamy masę , a na masę herbatniki - powinny wyjść 3 warstwy

Gorący kąsek
Orzechowe ciasteczka z maszynki 137

zmielonych orzechów 400 g mąki Tortowej Młynomag posypki do dekoracji Cukier i jajko ubijamy na pianę, Masło ucieramy w drugim naczyniu i stopniowo dodajemy jajko z cukrem, następnie dodajemy orzechy i mąkę, zmieniamy końcówki miksera i dobrze mieszamy ciasto. Nakładamy ciasto do maszynki i wyciskamy ciasto na blaszki do pieczenia, dekorujemy posypkami . Pieczemy ok 15 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Pączki z piekarnika 407

Zimą ciepłe miejsce w moim domu, to piekarnik nagrzany do temperatury 50 stopni i wyłączony. Żółtka z cukrem, ucieramy mikserem, na puszystą masę. Mąkę, utarte żółtka, wyrośnięte drożdże, cukier waniliowy i sól łączymy i wyrabiamy mikserem z hakiem. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek miski, wlewamy roztopione, letnie masło i nadal wyrabiamy, do momentu połączenia się składników. Wyrobione ciasto

Smak mojego domu
Rolada z galaretką z nutą amaretto 166

posypania rolady Galaretki rozpuszczamy w 250 ml wody każdą. Zostawiamy do przestudzenia (ja się tak zabierałam za to ciasto że galaretki czekały 2 dni w lodówce). Biszkopt przyrządzamy zgodnie z tym przepisem  (ważne by dobrze wystudzić biszkopt). Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem soku z cytryny (możemy pominąć i po prostu wymieszać wszystkie składniki

Piekielna Kuchnia Pati
Ciasteczka owsiane z żurawiną 103

mieszamy. Masło ucieramy mikserem na gładki krem. Nie przerywając miksowania dosypujemy partiami cukier. Następnie dodajemy jajo i dalej ucieramy jeszcze przez ok. pół minuty. Do maślanej masy wsypujemy żurawinę z mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie ze sobą mieszamy. Ciasto przekładamy na blat i krótko wyrabiamy. Formujemy z niego kulkę i zawijamy w folię spożywczą. Umieszczamy w lodówce przynajmniej

MyCookBook.pl
Pączki wiedeńskie 131

kolejno jajka.  Przekładamy ciasto do szprycy cukierniczej. W rondlu rozgrzewamy olej i bezpośrednio do niego wyciskamy porcje ciasta, formując gniazda. Smażymy po 4 min z każdej strony.  Przekładamy na bibułę, aby osączyć nadmiar tłuszczu.   Na lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny.  Lukrem dekorujemy przestudzone gniazda

Pyszności Słodkości
Pączki ze słodkim nadzieniem 121

cukru pudru i łyżkę mąki mieszamy ze szklanką ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ucieramy z pozostałym cukrem aż otrzymamy puszysty krem. Do naczynia z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże, dodajemy ubite jajka, spirytus u wyrabiamy ciasto. Po ty tym czasie (10-12 minut) wlewamy roztopione, ciepłe masło, oliwę, pozostałe ciepłe mleko i wyrabiamy. Ponownie odstawiamy

Szybko Tanio Smacznie
Lemon bars-cytrynowe kwadraciki 141

cytryny, 200ml mąka pszenna, 140g cukier puder, do dekaracji Przygotowanie Składniki na ciasto łączymy razem, najlepiej ręcznie. Wyrobione ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną delikatnie margaryną. Wkładamy na 15 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Pieczemy 20 minut. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i sok. Na końcu dodajemy przesianą mąkę. Masę wylewamy na gotowy jeszcze ciepły spód

Gotowanie moimi oczami
klasyczne eklerki z budniem 152

masłem na gorąco), ptysie czyli te okrągłe nadziewane są bitą śmietaną a karpatka ma krem budyniowy ucierany na zimno. Ja osobiście lubię eklerki pod czapą z czekolady a ptysie oprószone cukrem pudrem.  Jak widać z jednego, prostego ciasta ptysiowego można przygotować wiele rodzajów ciastek, a to tylko kilka możliwości jego wykorzystania. Ja zawsze przy okazji pieczenia karpatki czy eklerków

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżowe rogaliki bez jajek i wyrastania 147

świeżych drożdży 2 łyżki cukru 250 g nadzienia toffi 250 g nadzienia malinowego 250 g marmolady różanej Drożdże ucieramy z cukrem i 2 łyżkami śmietany. Dodajemy mąkę, posiekaną margarynę i resztę śmietany. Wszystko zagniatamy na gładką jednolitą masę. Gdy ciasto wydaje się nam klejące podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Każdą z części rozwałkowujemy na placek

VioletoweKucharzenie
"Bułeczki twarogowe Mojej Matki" 137

papryka zioła...prowansalskie papryka podsmażona wcześniej cebulka co kto lubi.o. Wykonanie: *rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza* 1. Twaróg ucieramy z jajkiem i solą. 2. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia 3. Wrzucamy do michy ulubione dodatki. 4. Zagniatamy ciasto. 5. Formujemy bułeczki i układamy na papierze do pieczenia w odległości kilku centymetrów(bułeczki sporo urosną) 6.Piecz 20minut

Fiolka w kuchni
CIASTO Z TRUSKAWKAMI,SEREM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 122

CIASTO Z TRUSKAWKAMI,SEREM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ  PROSTE DO ZROBIENIA CIASTO ,JEST WILGOTNE I PYSZNE,LEPIEJ SMAKUJE NIŻ WYGLĄDA,KOKOSOWA KRUSZONKA IDEALNIE PASUJE DO TRUSKAWEK,I GO TEGO MASA SEROWA I UCIERANA.....CHYBA NIE MUSZĘ DODAWAĆ NIC WIĘCEJ -PO PROSTU SPRÓBUJCIE SAMI SKŁADNIKI: 150 g mąki+3 łyżki 100 g cukru+3 łyżki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka

Swojskie jedzonko
Ciasteczka dyniowe z mąki ryżowej z orzechami i czekoladą 173

waniliowego - 100 gram mieszanki orzechów (u mnie nerkowce, włoskie i laskowe) - 50 gram pokruszonej czekolady - szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy puree z dyni, sól, cukry, proszek do pieczenia, aromat waniliowy. Mieszamy. Dorzucamy orzechy, czekoladę i mąkę - zagniatamy. Ciasto powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk - w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. W pierwszej kolejności formujemy

Życie zamknięte w smaku
Drożdżowe babeczki z czekoladą 214

rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Jajko ucieramy z resztą cukru. Do wyrośniętych drożdży dodajemy: mąkę, jajko z cukrem, przestudzone masło i mieszamy łyżką wtłaczając jak najwięcej powietrza.   Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny, powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Do wyrośniętego

Ciastkozercy
Ciasteczka orzechowe 154

posiekanych orzechów ziemnych Margarynę oraz  Plantę ucieramy z masłem orzechowym, dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i cukier dokładnie ucieramy składniki. Następnie dodajemy mleko, sól i mąkę wymieszaną z sodą oraz na końcu orzechy, mieszamy do połączenia się wszystkich składnków.  Ciasto będzie dość kleiste, delikatnie obsypujemy ręce mąką, robimy niewielki kuleczki i spłaszczamy je widelce na wyłożonej papierem do pieczenia

Słodka Kraina Wypieków
Mini serniczki z białą czekoladą 214

Odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg i wsypujemy proszek budyniowy. Wlewamy śmietanę z czekoladą i starannie mieszamy. Do przygotowanych papilotek nakładamy porcję ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Zostawiamy przez 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Piernik staropolski dojrzewający 110

Jakoś nigdy nie złożyło się bym wcześniej zrobiła to ciasto na święta, a w tym roku postanowiłam wypróbować wersję na piernik dojrzewający.  Przepis mam już

Ciasteczkowy Potwór
Naleśniki z białym serem 155

Naleśniki dajemy wszystkie składniki do naczynia i przy pomocy miksera, mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciast jest zbyt wolne dodać mąki. Szykujemy farsz ser, cukier waniliowy, żółtko oraz cukier puder dajemy do miseczki i całość dokładnie ucieramy ja zrobiłem to przy użyciu miksera. Następnie smarujemy naleśnik naszym przygotowanym serem, składamy w trójkąt i smażymy na masełku z każdej

Sprawdzone przepisy kulinarne
Wielkanocne, marcepanowe babeczki z trawą i jajeczkami 151

masła, 130 g serka śmietankowego, barwnik zielony spożywczy w żelu. dodatkowo: wielkanocne jajeczka Karmello . Przygotowanie: Babeczki: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i miksujemy, dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.  Następnie dodajemy małe kawałki marcepanu i mieszamy ciasto. Przekładamy je do papilotek (mi wyszło 6 babeczek). Babeczki pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach. Krem trawa: Miękkie

Aga w kuchni
Naleśniki bez mleka 306

cukru pół szklanki mąki pół szklanki wody ( może być gazowana) łyżeczka oleju olej do smażenia Ze wszystkich składników ucieramy puszystą masę (najlepiej blenderem). Jeśli dodamy wody gazowanej lub ubijemy osobno z białek jaj pianę naleśniki będą bardziej puszyste.  Z ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Nalewam ciasto wielką łyżką (chochlą do zupy) z jednej strony

prawdziwe jedzenie
Orzechowiec w wersji light 242

Sobotni wieczór filmowy i reklamówka orzechów do łuskania zmusiły mnie do zrobienia tego ciasta. W jaki sposób? Otóż jak już się przekonałam po kilku latach życia

ciastkarnia na kruchym spodzie
Owsiane ciasto z białą czekoladą i dżemem malinowym 225

przy tym zdrowe. Mimo obecności płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej nie odbiega smakiem od tradycyjnych wypieków. W sezonie letnim koniecznie do zrobienia ze świeżymi malinami.  Składniki: na ciasto -100 g mąki tortowej -100 g mąki pszennej pełnoziarnistej -100 g mąki owsianej/drobno zmielonych płatków owsianych -100 g miękkiego masła -100 g cukru pudru -3 duże jaja - 2 łyżeczki proszku(...)mikserem z cukrem i rozpuszczoną czekoladą do uzyskania puszystej masy. Dodawać kolejno jajka i dalej ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą czekoladą. Połączyć z masą maślano-jajeczną wraz z mlekiem, cały czas ucierając mikserem.  Formę wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto  wyłożyć, wierzch wyrównać. Rozsmarować na nim warstwę dżemu malinowego i oprószyć wiórkami kokosowymi.  owsiana

Kuchnia Ellie
Biscotti pomarańczowo-żurawinowe z migdałami 135

proszkiem do pieczenia, goździkami i skórką pomarańczową. Migdały miażdżymy na mniejsze kawałki, żurawinę kroimy na pół. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym jajku, następnie dorzucamy migdały, żurawinę i drobno posiekaną gorzką czekoladę. Całość łączymy z mąką. Ciasto rolujemy w długi cienki pasek i w foli wkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. Ciasto

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka ze słonecznikiem 108

cukru3 jajkasólłyżka miodu1/2 łyżeczki przyprawy korzennejgarść suszonych żurawinmak150 g pestek słonecznikaSposób przygotowaniaDo miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy. Następnie dodajemy - ciągle ucierając - kolejno po jednym jajku. Gdy masa się połączy dolewamy miodu i dosypujemy przyprawę korzenną.Z gotowego ciasta za pomocą dwóch łyżeczek tworzymy małe kulki, które układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie

Słodkie Przyjemności
Babka trójkolorowa 123

temperaturze pokojowej utrzeć na puch, następnie dodawać kolejno 6 żółtek ciągle ucierając, dodać cukier i cukier wanilinowy i dalej ucierać.Na koniec dodać olej  i jeszcze chwilę ucierać.Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.Ciasto podzielić na 3 części.Do jednej dodać kisiel brzoskwiniowy (proszek(...)kisiel wiśniowy ( proszek) i ewentualnie dla koloru nieco barwnika czerwonego, do trzeciej dodać kakao.Dwie formy babkowe z kominkami wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą.Do obu farm wyłożyć łyżką ciasto w dowolnej kolejności.Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C, piec ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na chwilę w formach, a następnie

Mix smaku
Serniczki 139

już wspomnieliśmy ciasto na sakiewki jest równie dobre także do słodkości.Fajnie smakuje w połączeniu np. z twarogiem.Zrobimy więc serniczki.   Ciasto już mamy.Czas na masę twarogową.Na ok. 15 sztuk serniczków potrzebujemy:-0,5 kg twarogu-2 łyżki stopionej margaryny-2 jajka-1 łyżkę mąki ziemniaczanej-0,5 szklanki cukru i dodatkowo 1 łyżka cukru do białek-aromat(...)pianę z białek na sztywno.Na końcu dodajemy łyżkę cukru i jeszcze raz ubijamy.   Ucieramy żółtka z cukrem.   Dodajemy zmielony twaróg, stopioną margarynę i aromat.Miksujemy.Dodajemy mąkę ziemniaczaną.Jeszcze raz miksujemy.Na końcu dodajemy pianę z białek i wszystko mieszamy łyżką.   Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki.   Wykładamy nimi foremki.   Napełniamy masą twarogową

Maminek kulinarny
Fantazyjna strucla makowa 190

mleka,4 dkg drożdzy,farsz makowyWykonanie:Drożdże rozcieramy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstawiamy.  W malakserze ucieramy margarynę z cukrem. Gdy stanie się puszyste, dodajemy żółtka i rozczyn stale mieszając. Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Utarte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok. 10 min, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło.Gdy podwoi

Anioły w kuchni
Fantazyjna strucla makowa 151

drożdzy, farsz makowy Wykonanie: Drożdże rozcieramy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstawiamy.  W malakserze ucieramy margarynę z cukrem. Gdy stanie się puszyste, dodajemy żółtka i rozczyn stale mieszając. Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Utarte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok. 10 min, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło. Gdy podwoi objętość ponownie

Anioły w kuchni
Rogaliki drożdżowe 140

drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Po czym odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże urosną. Ucieramy jajka z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy mąkę i zaczyn wyrośnięte drożdże. Całość zagniatamy ręcznie lub mikserem z końcówką haka. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy na kształt kółka. Dzielimy ciasto na 8 trójkątów, nakładamy powidła

Aga w kuchni
Ekspresowy keks herbaciany 219

herbatą. Miękkie masło pokroić w kawałki, ucierać dodając po jednym jajku. Dodać cukier i napar herbaciany - ucierać. Mąkę pszenną połączyć z proszkiem do pieczenia - dodać do utartego masła. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Na koniec wsypać bakalie - wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto keksowe. Piec 35 minut w 180 stopniach C. Upieczony i ostudzony keks wyjąć z formy. Posypać

kolorowotorcikowo
Cranberry Noel 102

pszennej 30 g pistacji posiekanych 40 g suszonej żurawiny posiekanej Wykonanie: Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy  w misce, dodajemy cukier puder i miksujemy do białości, dodajemy sól i mleko, potem wsypujemy żurawinę, pistacje, mąkę i miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, z każdej części formujemy wałeczek, który owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki

Blondynka Gotuje
Ciasto piernikowo serowe 187

szklanka cukru pudru 200 g masła 1 budyń śmietankowy 3 jaja Ser ucieramy z cukrem pudrem i całymi jajami.  W garnku roztapiamy masło i dodajemy małymi porcjami ser, na koniec wsypujemy budyń i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gorącą masę serową wykładamy na spody. Ciasto piernikowe --1/3 masy serowej--ciasto piernikowe--masa serowa-- ciasto piernikowe--masa serowa

Słodka Kraina Wypieków
Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach 32922

zależy sukces. Sekretem bowiem jest długie ucieranie składników (temp. pokojowej) i dodawanie ich w małych ilościach, na przemian (wszystkie szczegóły znajdziecie w przepisie poniżej). Absolutnie nie możecie niczego przyspieszać, bo wtedy zafundujecie sobie pysznego zakalca. Dzisiejszy Murzynek, to najlepszy Murzynek na świecie! Delikatny, puszysty, wilgotny. Murzynek wykonany tą metodą, to jedne z tych ciast, o które trwają bójki kiedy zostają(...)ostatnie kawałki. Obowiązkowo z czekoladową polewą! Taki Murzynek to ciasto, które z każdym dniem staje się lepsze, więc świetny jest na wszystkie imprezy, do których wcześniejsze przygotowania są bardzo pożądane. Spróbujcie Murzynka drugiego, a nawet trzeciego dnia, to zobaczycie o czym mówię :) (pamiętajcie tylko, żeby go szczelnie przechować, bo inaczej wyschnie). Składniki: 350 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody

Moja Delicja
Drożdżowa baba czekoladowa 164

ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czekoladę rozdrabniamy w malakserze lub ścieramy na drobnej tarce. Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na puszysty kogel – mogel, dodajemy czekoladę i utartą wanilię. Składniki łączymy, dodajemy wyrośnięte drożdże i cały czas ubijając sypiemy przez sito wygrzaną mąkę, aż ciasto stanie się jednolite. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową dokładnie mieszamy i nakładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Gdy ciasto

Apetyczna babeczka
Pyszne, leciutkie pączki na jogurcie-idealne na tłusty czwartek 1449

składnik-jest nim jogurt naturalny. Pączki z tego przepisu wychodzą baardzo leciutkie, mają obrączkę, szybko się smażą. Bardzo polecam i zapraszam SKŁADNIKI *z podanych proporcji wychodzi około 25 pączków CIASTO NA PĄCZKI -4,5-5  szkl mąki pszennej tortowej+do podsypania -6 żółtek -65g drożdży świeżych -55g masła -250ml mleka -125g jogurtu naturalnego -cukier waniliowy(...)mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Żółtka ucieramy z 4 łyżkami cukru na puch. Po 15 minutach do zaczynu dodajemy jogurt, cukier waniliowy, sól,ubite żółtka, spirytus i wszystko mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto, dodając stopniowo rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto trzeba wyrabiać dość długo, jeśli się bardzo klei podsypujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto bananowe 110

Puszyste ciasto bananowe – bananowiec. Przepis na pyszne ciasto bananowe które zawsze wychodzi i zasmakuje każdemu. Całość pokryta słodką polewą czekoladową. Czas przygotowania:   1.5 godziny Ilość porcji:  >6 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  tanie SKŁADNIKI: 260 g mąki ( 2 szklanki) 140 g margaryny 170 g cukru ( ok 3/4 szklanki ) 2 jajka 4 banany(...)boki natłuszczamy margaryną. 2. W misce ucieramy margarynę z cukrem. Dodajemy jajka, cukier waniliowy i ucieramy na jednolitą gładką masę. 3. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do utartej wcześniej masy. 4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z resztą składników. 5. Wyrobione ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze

karolgotuje
Murzynek królweski 283

pieczenia Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Następnie miękkie masło ucieramy na puch dodając stopniowo cukier, a później kolejno żółtka. Wsypujemy orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, a następnie ostrożnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy

Cynamonowe szczęście
Pyszne ciasto ambasador-z masą orzechowo-czekoladową i cytrynową. 1012

mieszamy do uzyskania gładkiego budyniu. Studzimy. Masło lub margarynę w temp pokojowej ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo budyń. Powstały krem dzielimy w proporcji 2:1 KREM Z ORZECHAMI Do większej części dodajemy posiekane migdały, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę (z czekolady odkładamy 2 kostki do starcia na ciasto) i kakao. Całość miksujemy. Dodajemy olejek rumowy-tak by był wyczuwalny

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Miodownik z orzechami włoskimi 130

minut (placek powinien być rumiany). Powtarzamy zabieg przy każdym placku. Masło dokładnie ucieramy mikserem, dodając łyżką masę kajmakową. Kiedy oba składniki będą stanowiły gładką jedność, dodajemy do nich pokruszone orzechy. Mieszamy Łyżką. Miód podgrzewamy i łączymy z rumem. Nasączamy każdy placek i po kolei przekładamy masą. Boki ciasta, również smarujemy i posypujemy drobno zmielonymi orzechami. Ciasto odstawiamy do chłodnego miejsca

ChilliJemy