kostka margaryny 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 kopiaste łyżki domowego Przygotowanie: W misce ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy bakalie, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto (jeśli potrzeba - dodajemy mąkę lub gęsty jogurt naturalny). Ręką formujemy kluki, spłaszczamy i układamy ciasteczka na blaszce. Pieczemy ok. 25 minut
CzarnawisienkaJeszcze nikt mi nigdy nie powiedział, że nie lubi ciasta ze śliwkami!, kwaskowatość śliwek została przełamana lukrem i wyszło idealnie. Składniki na dużą prostokątną blaszkę
Apetyczna babeczkaprzelewamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 C przez 8 minut. Po upieczeniu ciasto przekładamy na wilgotną ścierkę i skręcamy je jak roladę. Pozostawić do wystygnięcia. W misce ucieramy serek ze śmietaną i cukrem - gotową masą wykładamy placek, następnie układamy śliwki i rolujemy w tunel albo
Niezły Młynekkorzennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 białko szklanka cukru pudru opcjonalnie: barwniki spożywcze/posypki/pokruszone orzeszki Masło ucieramy z cukrem w miarę szybko - najlepiej w tym celu użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dodajemy resztę składników poza mąką i miksujemy do ujednolicenia masy. Stopniowo dosypujemy mąkę, za każdym razem dokładnie łącząc ją z zawartością
sama złodyczcukru pudru - 2 żółtka - 1 jajko Nadzienie: - 50 g cukru - 1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki cynamonu - 2 białka Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, żółtkami i całym jajkiem. Dodajemy przesianą mąkę i szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i z tartym cynamonem. Ciasto dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy na cienki prostokąt, smarujemy rozmąconymi białkami, posypujemy
Zainspirowana w kuchniroztrzepane z 1 łyżką śmietany do posmarowaniaPrzygotowanie:Masło utrzyj z cukrem i solą do białości. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy, mąkę oraz mak. Dokładnie wszystko wymieszaj przy pomocy miksera. Ciasto zawiń w folię (będzie bardzo miękkie) i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny. Przed rozpoczęciem wykrawania nagrzej piekarnik
Food Squarezakończenie sezonu truskawkowego proponuję Wam lekkie ciasto kokosowe z galaretką i truskawkami. Delikatny olejowy spód, rozpływająca się w ustach masa z mleczka kokosowego i niezawodne truskawki. Pyszności :-) składniki: (na małą tortownicę o średnicy 17 cm) 1 jajko 4 łyżki cukru 1 łyżka oleju 1/3 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g mleczka kokosowego 3 łyżki cukru 1 łyżka(...)cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny 1/2 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa wykonanie: Jajko ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego
babka w formiewszystko zawarte zostało w jednym cieście. Ciasto co prawda nie wymaga wiele pracy, za to trzeba trochę poczekać aż zastygną poszczególne warstwy. Ale efekt końcowy na pewno Was zadowoli. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ani też nie jest kwaśne od malin. Delikatne i lekkie. W sam raz na różne imprezy, urodziny, ale też od tak bez okazji, do kawy ;) Składniki(...)soli Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać żółtka i cukier, chwilę ucierać. Na końcu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować do wymieszania składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C, piec około 20 minut. Wystudzić biszkopt, skroić z niego wierzch. Masa z malin
Zrób to smacznieBudyń odstawiam do przestudzenia. Miękkie masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję budyń i razem ucieram. 4. Na biszkopt ciemny wykładam masę budyniową. Wyrównuję. Masę przykrywam biszkoptem jasnym. Nektarynki kroję w kostkę. Owoce układam na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuszczam w 1 litrze wrzącej wody. Studzę. Tężejącą galaretką zalewam owoce na cieście. Gotowe ciasto wstawiam do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasiskładniki na ciasto I: 60 g mąki orkiszowej 60 g cukru 70 g masła, w temperaturze pokojowej 2 jajka 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem miksujemy do połączenia się z masą. Dodajemy przesianą z budyniem oraz proszkiem do pieczenia mąkę i mieszamy delikatnie przy
Domowy Smak Jedzeniapieczenia, cukier waniliowy, cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko skondensowane i dalej ucierać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia - dodawać partiami do masy na przemian z jajkami stale ucierając. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 - 55 minut ( do suchego
Nie tylko w kuchnicieście rozprowadzamy starte na dużych oczkach tarki jabłka (jeśli są bardzo soczyste, można je z lekka odcisnąć z nadmiaru soku). Posypujemy je cynamonem oraz bułką tartą. Przykrywamy drugą częścią ciasta (ja rozwałkowałam je na wielkość blachy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, a następnie ostrożnie przełożyłam na jabłka). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut(...)cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy przestudzony budyń. Przekładamy w następujący sposób: 1 blat biszkoptu orzechowego – połowa masy budyniowej – krucho-drożdżowe ciasto z jabłkami – reszta masy – 2 blat biszkoptu orzechowego – polewa (u mnie roztopione 150 g czekolady
Smaki Na Talerzupieczenia 2 łyżki kakao Krem: 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny 1/2 łyżeczki kakao 1. Ciasto orzechowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka i na koniec orzechy, bułkę tartą, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm i pieczemy około(...)szklance mleka rozrabiamy obie mąki i żółtka i wlewamy na gotujące się mleko, jak zakipi odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy kostkę margaryny i łączymy z zimnym kremem. Odkładamy troszeczkę masy, dodajemy pół łyżeczki kakao i mieszamy. 4. Ciasto orzechowe przekrawamy na pół. Przekładamy : ciasto orzechowe smarujemy połową kremu przekładamy biszkoptem czekoladowym, smarujemy drugą połową kremu, przekładamy drugim ciastem orzechowym. Kremem
Kuchnia u Bietkikrotnie zmielony)2 jajka3/4 szklanki cukru2 budynie waniliowe3/4 kostki margaryny3/4 szklanki mleka1 puszka brzoskwiń1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na gładką masę. 3/4 masy wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę owinąć folią i wstawić do zamrażarnika. 2. Ucierać margarynę dodawać stopniowo jajka i cukier. Jeśli masa się nam zważy to należy przelać ją do rondelka i na bardzo
UgotujmyTo.plwaniliowy, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka oleju, 2 łyżki kakao, 3 łyżeczki cynamonu, Wykonanie; Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej,kakao, cynamon. Miksujemy. Na koniec dodajemy startą i odciśniętą cukinię. Mieszamy. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w 180-200 stopniach około 45-50 minut
Anioły w kuchni