Mleko mieszamy z mąkami, cukrem i żółtkami. Gotujemy gęsty budyń ciągle mieszając. Wylewamy go na dwa talerze i studzimy. Mikserem ucieramy margarynę, dodając partiami budyń aż cały wyrobimy. W razie konieczności masę można dosłodzić. Pierwszy blat ciasta nasączamy słodką herbatą, na to rozkładamy porcje masy, na to ciasto kokosowe, reszta masy budyniowej, następnie biszkopt czekoladowy i nasączamy
Kulinarne Fantazje Mariolimasło z cukrem na gładką masę. Aby sobie ułatwić ucieranie czy miksowanie najlepiej wcześniej wyciągnąć masło z lodówki żeby zmiękło. Następnie rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do masy, potem dodajemy kolejno po jednym żółtku a na końcu mąkę. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez(...)dwie części. Dżem mieszamy w słoiczku żeby miał gładką konsystencję i smarujemy dolną warstwę ciasta i przykrywamy drugą. Wierzch ciasta polewamy polewą. Składniki na polewę: - 1/2 kostki masła - 5 łyżek cukru pudru - 3 łyżki kakao - 1 jajko Jajko ucieramy z cukrem na kogel mogel a potem podajemy kakao. Masło topimy i powolutku wlewamy do masy kakaowej cały czas mieszając. Polewę
Kuchenne Wariacjetemp. 180 stopni. KREM: Mleko i cukier zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę oraz aromat. Blaty ciasta nasączamy herbatą, pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami, przekładamy kremem każdy blat. Wierzch ciasta smarujemy kajmakiem,układamy biszkopty nasączone w herbacie. Polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi
słodki bratektemp. 180 stopni. KREM: Mleko i cukier zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę oraz aromat. Blaty ciasta nasączamy herbatą, przekładamy kremem. Wierzch smarujemy masą orzechową, robimy esy-floresy rozpuszczoną czekoladą
słodki bratekszkl mleka 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Budyń gotujemy na mleku, bez cukru wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Masło ucieramy z cukrem, ciągle ubijając dodajemy po łyżce budyniu. składniki na wierzch ciasta: 100 g łuskanych orzechów włoskich 2 łyżki masła 1/2 szkl cukru wykonanie: Orzechy siekamy. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier, karmelizujemy. Dodajemy orzechy, które rumienimy. Masę przelewamy
Domowy Smak Jedzeniajednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec dodajemy wystudzoną Kasię oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy. --> Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę, dokładnie wyrównujemy. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, do tzn. suchego patyczka. W między czasie przygotowujemy ściereczkę rozłożoną na płaskiej powierzchni(...)miksujemy mikserem, następnie dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia. --> (W wersji bez laktozy miękką kostkę Kasia 100 % roślinną bez laktozy ucieramy mikserem, a następnie dodajemy partiami krem cytrynowy). --> Wykonanie: --> Ostudzone ciasto rozwijamy, krem cytrynowy rozsmarowujemy na całej powierzchni biszkoptu. Zwijamy ściśle w roladę, owijamy w folię aluminiową i przekładamy do lodówki. --> Przed podaniem rolady posypujemy
Marta Gotujedać mu mnóstwo czasu na wyrośnięcie robiąc w tym czasie rzeczy przyjemne lub pożyteczne. Drożdże powinny wyrosnąć kilka razy: najpierw same w misce z mlekiem i cukrem, potem kiedy ciasto jest wyrobione, na końcu, kiedy leży już na blaszce i czeka na włożenie do piekarnika. Składniki: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru(...)masła +Nutella (lub inny czekoladowy krem) W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę mleka i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół i dzielimy na 12 kawałków. Każdy
Ciastkozercyprzy tym niesamowicie dobre, aż sama się nie spodziewałam, że aż tak dobre Czarno biały placek kokosowy łatwe duża blacha 23/33 pieczenie 1 h, reszta ok 15 minut Składniki: ciasto: * 3 szklanki mąki * 1 szklanka oleju * 1 szklanka mleka * 1,5 szklanki cukru * 2 łyżeczki sody oczyszczonej (nie więcej!!!) * 1 łyżeczka cynamonu * szczypta imbiru - dałam taką duużą szczyptę - pół łyżeczki(...)gotującego mleka wlewamy masę mączno wiórkową i gotujemy gęsty budyń - jeśli pokażą się grudki to gorącą masę trzeba chwilę po miksować. Gdy budyń wystygnie ucieramy go z masłem/margaryną, pod koniec dodajemy alkohol. Ciasto przecinamy na pół, smarujemy dżemem, masę i wierzchni placek. całość polewamy gorzka czekoladą. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnidanie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 5 żółtek 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła Masa: 1 l kompotu agrestowego (z owocami) 3 budynie(...)budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 250 g płatków migdałowych Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać żółtka i cukier waniliowy, cały czas ucierać. Ciągle miksując, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części - mniejszą i większą. Mniejszą odłożyć, większą wylepić dno blachy o wymiarach
Domowa cukiernia Ewystanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić(...)trochę trzeba będzie poczekać), rozprowadzić ją na biszkopcie w blaszce i przykryć drugim blatem ciasta. Krem czekoladowy: 8. Wafelki pokruszyć. Nutellę trochę podgrzać i dodać do niej wafelki, wymieszać. Krem rozprowadzić na biszkopcie w blaszce. 9. Do masy budyniowej dodać masło i przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie jednolity, gładki krem. Rozprowadzić go po kremie czekoladowym w blaszce, wyrównać
Mała Cukierenkalitra mleka, doprawionego przyprawą "Karmel i wanilia". Schładzamy. Masło ucieramy z masą kajmakową i masłem orzechowym. Stopniowo dodajemy ostudzony budyń i wciąż ucieramy na gładką masę. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki. Przechodzimy do robienia ciasta. W garnku umieszczamy masło, miód, cukier i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. W szklance
DominikaDolcikokosowego (wstaw mleko kokosowe do lodówki na przynajmniej jeden dzień, a po otwarciu na wierzchu zbierze ci się śmietanka) Przygotowanie: Ciasto: Masło roztop w garnku, dodaj wodę i zagotuj. Dosyp mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa. Całość przełóż do miski i ostudź. Dodaj jajka, proszek do pieczenia, a następnie
Smiling Shrimpkokosowego (wstaw mleko kokosowe do lodówki na przynajmniej 1 dzień, a po otwarciu na wierzchu zbierze ci się śmietanka) Przygotowanie: Ciasto: Masło roztop w garnku, dodaj wodę i zagotuj. Dosyp mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa. Całość przełóż do miski i ostudź. Dodaj jajka, proszek do pieczenia, a następnie
Smiling Shrimpmargaryny lub masła 50 ml soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto ciemne: Margarynę rozpuścić. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować końcówką do ucierania na jednolitą masę. Wylać do formy o wymiarach 36*26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut, do suchego
Ala piecze i gotuje