Pączki wiedeńskie czy inaczej gniazdka, polane lukrem to w tłusty czwartek konkurencja dla zwykłych pączków , ciasto parzone wyciskane szprycą w formie gwiazdki , smażone na głębokim tłuszczu, fakt dietetyczne nie są oj nie, ale raz do roku można je zjeść bez obaw. Choć pracochłonne, ciężko się od nich oderwać. Przepis sprawdzony wiele razy, zawsze się udają. Składniki(...)wlać zimną wodę, wsypać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia, gdy masło się rozpuści, zmniejszyć ogień i zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, cały czas energicznie mieszając najlepiej drewnianą pałką do ucierania, mieszać aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek naczynia-musi być jednolite. Zestawić z ognia, wystudzić. Do wystudzonego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku cały czas miksując. Ciasto
Wanilia i KardamonPrzepis na tą babkę znalazłam w magazynie Apetyt (nr. 1/2016). Skusiła mnie dodatkiem śmietany kremówki zamiast masła. Trochę się obawiałam, czy się dobrze upiecze, jednak ostatecznie wypiek się udał. Ciasto jest bardzo delikatne, dlatego przy jego wyjmowaniu z formy należy uważać, aby pozostało w jednym kawałku. Ważne, aby natłuścić dobrze formę, wówczas powinna wyjść bez problemu. Babka nie tylko(...)puder do posypania Kremówkę ubić na półsztywno z cukrem waniliowym i 100 g cukru. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Następnie wsypujemy mąkę i mielony mak. Dolewamy mleko i ucieramy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe 100 g cukru i ubijamy na gładką bezę. Dodajemy ją do ciasta i ostrożnie mieszamy. Na koniec dodajemy suszone śliwki
My simple kitchentemu pokusiłam się o przygotowanie placków z twarogu i były przepyszne! Kiedy zobaczyłam w "Mamuszce" przepis na to ciasto od razu sobie o nich przypomniałam i wiedziałam, że ciastem, tak jak i syrnikami, będę zachwycona! Zwarte, lekko słodkawe ale i lekko kwaskowe, wilgotne, serowe po prostu. Nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba... no może prócz kubka herbaty(...)truskawkowy: 200 g truskawek (50 g powinno być zamrożonych) 3 łyżki śmietany kremówki Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W misie miksera ucieramy wszystkie składniki ciasta i odstawiamy na 15 minut by kaszka (semolina) wchłonęła wilgoć. Ciasto przekłądamy do foremki, wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok 60 minut. Ciasto powinno stać się zwarte i rumiane z wierzchu
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy olejek pomarańczowy według uznania 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy jogurt i ucieramy kilka chwil, dodajemy olejek według uznania, na koniec(...)wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, ucieramy do dokładnego połączenia się składników. 2. P ieczenie: Tak wykonane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy. 3. Podanie: Ciasto kroimy
Izabelawkuchnioraz sól. Dodaj schłodzoną, pokrojoną w kostkę margarynę i dłońmi wetrzyj ją w suche składniki. Kiedy ciasto będzie przypominało mokry piasek, dodaj przecier z mango i ponownie ucieraj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Wstaw je do lodówki na 30 minut. Tortownicę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż nim dno przygotowanej formy. Wstaw ją ponownie
Roślinna - blog wegańskiporcję rosołową, kapustę ,pokrojone w kosteczkę pomidory oraz ziemniaki.Dodać przyprawy , zamknąć pokrywę .Pod koniec wlać ciasto na kluski . Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się zupę. Zamieszać kluski i gotować 2 minuty. Ja mam specjalny ''przydaś'' do klusek , ale można takie kluski
Moje domowe kucharzenieCzarne jagody czyli borówki czernice i nieco większe od nich borówki amerykańskie to pyszne owoce. Przeważnie zjadamy je same albo dodajemy do ciast i przetworów, rzadziej do innych dań, chociaż pierogom z jagodami chyba nikt się nie oprze. Niżej znajdziecie trochę pomysłów na wykorzystanie brusznic i borówek. Przeważnie są to desery, ale trafi się także jakaś sałatka(...)Pomysł na borówki amerykańskie Tartaletki z borówkami i kremem waniliowym Tarta z budyniem i borówkami Tarta kokosowa z owocami letnimi Placek ucierany z borówkami Ciasto cytrynowe z borówkami Placek orkiszowy z jabłkami i borówkami Bułeczki borówczanki Torcik serowy z owocami Placek orkiszowo-pszenny z owocami Zimowy placek z letnimi owocami Sałata
Smaczna Pyzabudyniowym, proszkiem do pieczenia oraz solą. Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z suchymi składnikami i miksujemy do połączenia składników. Ciasto przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica około 23-24 cm) i wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy kaszą manną i równomiernie rozkładamy kawałki
Kuchnia MagdaLenyKeks kojarzy się z ciastem na słodko, które jest bogato nadziane bakaliami. Ale keks może być również wytrawny, bogato nadziany warzywami i nie tylko... Moja propozycja to keks mocno pieczarkowy z dodatkiem papryki czerwonej oraz żółtego sera, a do tego dobrze przyprawiony. Idealnie pasuje jako dodatek do czerwonego barszczy czy kremowych zup, ale świetnie smakuje też solo. Można go podawać(...)mikserem na sztywną pianę. Przesianą przez sito mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy na jednolite ciasto. Do uzyskanego ciasta dodajemy usmażone pieczarki z cebulą, paprykę, ser żółty oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką słodką mieloną oraz sosem
Kuchnia MagdaLenyKeks kojarzy się z ciastem na słodko, które jest bogato nadziane bakaliami. Ale keks może być również wytrawny, bogato nadziany warzywami i nie tylko... Moja propozycja to keks mocno pieczarkowy z dodatkiem papryki czerwonej oraz żółtego sera, a do tego dobrze przyprawiony. Idealnie pasuje jako dodatek do czerwonego barszczy czy kremowych zup, ale świetnie smakuje też solo. Można go podawać(...)mikserem na sztywną pianę. Przesianą przez sito mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy na jednolite ciasto. Do uzyskanego ciasta dodajemy usmażone pieczarki z cebulą, paprykę, ser żółty oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką słodką mieloną oraz sosem
Kuchnia MagdaLenymłodszym, którzy na drzewo nie potrafili się wspiąć. Nie wyobrażam sobie, żeby moje dzieci nie poznały smaków mojego dzieciństwa. Sezonowych owoców, z których mama wyczarowywała nie tylko ciasta kruche i ucierane z prodiża, ale też letnie obiady na słodko. Ryż z truskawkami, makaron z serem i jagodami, knedle ze śliwkami. Bardzo, ale to bardzo mile wspominam pierogi z jabłkami. Jeszcze(...)sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ciasto na pierogi: ok. 400 g mąki 3 łyżki roztopionego masła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego ½ szklanki ciepłej wody szczypta soli oraz: w sumie ok. 700 g sezonowych owoców: np. truskawki
bistro mamapyszne ciasto, lecz jego modyfikacja z brzoskwiniami i galaretką smakuje o niebo lepiej! Składniki: Ciasto: 3/4 kostki masła lub Kasi 4 jaja 2 szklanki maki tortowej 100 g cukru 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia brzoskwinie z puszki odsączone Krem: gotowy krem budyniowy (np.typu Karpatka) 1/2 kostki masła Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe trochę kakao do posypania ciasta(...)ciasta, również chwilę miksując. Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. Następnie wylewamy jasna masę na blachę; potem ciemna, a na wierzch rozłożyć brzoskwinie. Piec około 45 minut w 180-190 st. Następnie rozpuszczamy 2 galaretki agrestowe w 800 ml wody, gdy zacznie mocno tężeć wylewamy na ostudzone ciasto. Gotujemy krem wg przepisu i ucieramy z masłem
Olcia gotuje!Pyszne ciacho ucierane z owocami sezonowymi i kruszonką. Mój mąż to ciasto uwielbia. Jeśli skusicie się na zrobienie tego ciasta to zostawcie proszę znak po sobie w postaci komentarza. Będzie mi bardzo miło☺ Składniki(blaszka 23/33): ciasto : mąka pszenna 500 g, cukier 250 g, jajka 3 szt, maślanka 1 szklanka, olej 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kulinarne odsłony patiwszystko i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie i lśniące odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: 80 g masła 6 łyżek cukru 2 łyżeczki cynamonu Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy nadzienie - miękkie masło ucieramy z cukrem i cynamonem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości ok 1 cm i smarujemy go nadzieniem, a następnie zwijamy jak roladę, którą następnie kroimy na plastry
Cynamonowe szczęścietortowej pół szklanki mąki krupczatki pół szklanki wiórek kokosowych 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: półtorej szklanki świeżych malin Wykonanie pysznego ciasta z malinami: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenie i ucieramy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe
Izabelawkuchnisody oczyszczonej 3 łyżki likieru jajecznego ( ajerkoniaku ) szczypta soli Dodatkowo: 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej HELIO 3 i pół dag płatków migdałowych HELIO Wykonanie pysznego keksu: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy.Wsypujemy obie mąki, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wlewamy mleko, likier(...)jajeczny i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy. 2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Posypujemy równomiernie płatkami migdałowymi. 3. Pieczenie: Tak wykonany keks pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut do suchego patyczka. Upieczony keks
Izabelawkuchniodkładamy do dekoracji ) Dodatkowo: 10 dag polewy deserowej Helio 5 dag mieszanki keksowej Helio ( odłożone z tej do ciasta ) Wykonanie pysznego keksa: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wlewamy mleko i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy mieszankę keksową
IzabelawkuchniZapraszam na czekoladowe ciasto z suszonymi figami. Ciasto z suszonymi figami jest mocno wilgotne i pyszne. Uwielbiam figi i świeże i te suszone. Dzisiejszy przepis na
codojedzeniaZapraszam na kolejne ciasto z dynią. Tym razem upiekłam dyniowe ciasto z makiem. Połączenie dyni z makiem okazało się świetnym pomysłem. Bardzo lubię makowce i ciasta
codojedzeniamąką i doprowadzamy do wrzenia . Ponownie wkładamy do sosu kurczaki i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu , żeby się zagrzały . kluski : Roztrzepujemy jajko , dodajemy mąkę , odrobinę soli i mleka . Ucieramy , tak żeby ciasto miało konsystencję bardzo gęstych naleśników . Rozprowadzamy ciasto na drewnianej wilgotnej desce , na grubość około 0,5 cm . W dużym garnku doprowadzamy osoloną jak na makaron, wodę do wrzenia
Ogrodnik w podróżycukrem wanilinowym na puszystą i jasną masę. Wbijamy do niej jajka i ucieramy. Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy je do maślanej masy i ucieramy na gładkie ciasto. Dorzucamy suszoną morwę i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy w nagrzanym do 160°C do tzw. suchego patyczka. Wystudzone kroimy na małe batoniki
PatiGotujemiędzy innymi: - napoje (soki, smoothie, cydr) - sałatki i surówki - zupy (chłodniki i te na ciepło) - potrawy bezmięsne (śniadania, zapiekanki) - potrawy z mięsem (wieprzowina, drób, ryby) - sosy, dipy, musy - ciasta (drożdżowe, kruche, ucierane) - desery (puddingi, musy, jabłka pieczone, lody) - przetwory (dżemy, kompoty, marmolady z nietypowymi dodatkami) oraz dział poświęcony popularnym odmianom jabłek Autorka w książce opisuje ponad 20 odmian jabłek. Dowiemy
Smakołyki Asistoi na blacie kuchenny. I codziennie mi służy. Robot Desire od Russell Hobbs oprócz pięknego bordowego koloru, ma do zaoferowania sporo funkcji: Krojenie na plasterki Ścieranie na tarce Ucieranie kremów Zagniatanie ciasta Rozdrabnianie Przygotowywanie koktajli dzięki kielichowi do blendowania Nie znalazłam minusów w tym urządzeni. Całkowicie się w nim zakochałam i codziennie z niego korzystam. Tarcze do krojenia i ścierania
Gotowanie i blogowaniegotujemy jeszcze około 1 minuty, cały czas mieszając. W tym czasie masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Do wystudzonego ciasta dodajemy kolejno jajka i całość ucieramy mikserem przez około 10 minut. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy ptysiami zostawiamy 2 cm odstępu. Do wyciskania ptysi najlepiej jest użyć rękawa cukierniczego
Smak mojego domuCiasto robiłam pierwszy raz, ale zanim upiekłam przewertowałam kilka stron z przepisami, by w końcu dopasować składniki pod siebie:) Składniki: Tortownica o śr. 24cm: 200g
Kuchnia w czekoladzieoleju roślinnegoDodatki: miód, nutella, dżem, rodzynki, orzechy, świeże owoce, bita śmietana, bekon, ...Wykonanie:Wszystkie składniki na pancaki łączymy razem, polecam użycie miksera, dzięki temu dodatkowo spulchnimy ciasto "wbijając" w nie powietrze podczas ucierania. Masa powinna być gęstsza niż ciasto na naleśniki, ale nadal pozostawać lejąca, konsystencja podobna do tej jaką ma gęsta śmietana. Ciasto dobrze jest odstawić
Taste Of My Daypłaska łyżeczka proszku do pieczenia - sok z 1 cytryny Przygotowanie: Banany rozgniatamy i polewamy sokiem z cytryny. Resztę składników przekładamy do miski, łączymy z bananami i ucieramy na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy łyżką porcje ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor
Zainspirowana w kuchnicukier, sól i jajka utrzeć mikserem na pulchną masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do utartej masy. Ubić śmietanę na bitą śmietanę, dołożyć i nadal ucierać wszystko razem. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej porcji dodać skórkę i świeżo wyciśnięty sok z limonki. Do drugiej suchy mak i likier. Przygotować foremkę , wysmarować boki i komin
Apetyczna babeczka