ciasto truskawkowe - 5919 przepisów (strona:56/395)

Truskawkowe przepisy! 184

Truskawkowy sezon w pełni! Gdzie się nie pójdzie wszędzie pełno truskawek, choć mamy wrażenie, że nie są tak słodkie niestety jak we wcześniejszych latach! Na blogu

Plate of Joy
Kisiel mleczno- truskawkowy 149

Sezon truskawkowy w pełni, a u mnie dziś dobory kisiel:) Składniki: 1 ½ szklanki mleka, 20 dag truskawek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 żółtko. Wykonanie: Mąkę ziemniaczaną

Tradycyjna Kuchnia
Sernik na zimno z truskawkami 206

Sezon truskawkowy rozpoczął się , wiec warto przygotować coś pysznego. Sernik na zimno nie wymaga szczególnego wkładu pracy, a efekt i smak doskonały. Zapraszam na bloga SKŁADNIKI

W kuchennym oknie Ewy
SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 374

Sezon truskawkowy zbliża się do nas wielkimi krokami! Co prawda w sklepach można już dostać olbrzymie ( naprawdę olbrzymie :D ) truskawki, ale nie ma co ich porównywać

Ostra na Słodko
Zestawienie przepisów na Wielkanocne pyszności! 275

Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Podwójnie lukrowana babka kawowa Jajka herbaciane nadziewane guacamole Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto

karmelowy
Czekoladowy biszkopt z mascarpone i truskawkami 150

Sezon truskawkowy uważam za otwarty. Na początek przygotowałam pyszne ciasto. Czekoladowy biszkopt, masa z mascarpone z bitą śmietaną, truskawki i galaretka. Lekkie, rozpływające się w ustach. Przepyszne. Ciasto w przygotowaniu bardzo proste, poradzi sobie z nim nawet dziecko. Jeśli upieczemy sobie wcześniej biszkopt, to później tylko czas chłodzenia dzieli nas od konsumpcji. Polecam :) Składniki (na blaszkę 25x36 cm) Biszkopt(...)łyżki cukru pudru (opcjonalnie) Wierzch - 500g truskawek - 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo - pół szklanki herbaty do nasączenia biszkoptu  Wykonanie Biszkopt : Białka ubijam na sztywno z cukrem dodaję żółtka z octem, delikatnie mieszam, dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszam łyżką do połączenia składników. Ciasto przelewam na uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wkładam do średnio

Kuchnia z widokiem na ogród
BABKA Z SERDUSZKIEM 125

miękkie (250 g) cukier (150 g) jajka (4 duże) mąka pszenna (250 g) mąka ziemniaczana (50 g) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) zagęszczony sok truskawkowy (1 łyżka) barwnik czerwony (u mnie płynny 2 łyżeczki) Ciasto jasne: masło (250g) cukier (150 g) mąka pszenna (250 g) mąka ziemniaczana (50 g) jajka (4 duże) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) sok z cytryny(...)puszysto. Dodajemy jajka (po jednym) i gdy dobrze połączą się z masą stopniowo wsypujemy przesiane obydwie mąki. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, sok truskawkowy i barwnik czerwony. Miksujemy do połączenia się składników.  Przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 160°C  50-60 min. Upieczone

Rita creative
Deser truskawkowy 217

ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu smakołyk proponuję w tym tygodniu w akcji "Ciasto na niedzielę". Moja galaretka została zrobiona z kompotu truskawkowego i żelatyny. Ale śmiało możecie użyć galaretki truskawkowej. Składniki na galaretkę truskawkową: 400 gram truskawek 1 opakowanie żelatyny na 500 ml wody i 100 ml wrzątku(...)kompotu truskawkowego z zeszłorocznych przetworów (bez truskawek) 2 łyżki cukru Składniki na krem: 300 ml śmietanki 30%, koniecznie zimnej 2 łyżki cukru pudru 1 mały śmietan fix Spód: miodowe ziarenka Cenos  Przygotowanie: Na początku, musimy zagotować trochę wody, następnie dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Kompot podgrzewamy, tak żeby nie ścięła nam się od razu żelatyna, mieszamy razem

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto bez pieczenia z truskawkami i galaretką. 196

Sezon truskawkowy w pełni :) Zapraszam na błyskawiczne w wykonaniu ciasto na zimno. Lekko słodkie, orzeźwiające, doskonałe na upały.  Równie dobre poza sezonem z wykorzystaniem innych owoców np. brzoskwiń z syropu, czy gruszek. Polecam :) Składniki ( na tortownicę 26 cm ) - 350 gram okrągłych biszkoptów - 500 gram śmietany 12% lub 18 % - 3-5 łyżek cukru pudru ( w/g smaku ) - 2 galaretki truskawkowe

Kuchnia z widokiem na ogród
Tarta z mascarpone i truskawkami 155

limonki lub cytryny; dżem truskawkowy; Wykonanie: Serek mascarpone delikatnie wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać śmietanę i sok, delikatnie połączyć składniki.  Upieczone i wystudzone ciasto cienko posmarować dżemem truskawkowym  Na dżem wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć połówki truskawek. Truskawki można cieniutko polać lekko tężejącą galaretką cytrynową

In my kitchen
CIASTO TRUSKAWKOWO-KOKOSOWE 196

Serowo-truskawkowa masa zamknięta w budyniowym biszkopcie, z warstwą bitej śmietany i prażonym kokosem, to propozycja na letnie ciasto z truskawkami.  SKŁADNIKI Ciasto: Blaszka: 20x26 1 budyń waniliowy, 2 łyżki mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jajka, 3 płaskie łyżki cukru Krem truskawkowy: 350 g serka naturalnego z wiaderka, 200 g truskawek, 5 płaskich łyżeczek żelatyny(...)suchych składników, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na 2 placki. Pierwszy biszkopt smarujemy dżemem, np. z czarnej porzeczki. Krem truskawkowy: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku. Truskawki blendujemy z cukrem, dodajemy serek, miksujemy, powoli wlewamy żelatynę. Mieszamy. Lekko tężejącą masę wylewamy na biszkopt posmarowany

słodki bratek
Focaccia z pomidorami, oliwkami i rozmarynem 203

pszennej (typ 450), 250 ml oliwy z pierwszego tłoczenia, 20 gram świeżych drożdży, 2 ząbków czosnku, 2 gałązek świeżego rozmarynu, 1 łyżeczki soli, 2 łyżeczek cukru, 200 gram pomidorków truskawkowych, 100 gram zielonych oliwek. Przygotowanie danie rozpocząłem od zaromatyzowania oliwy. Oczywiście gotowe oliwy aromatyzowane można kupić w sklepie, ale samemu można bardzo ciekawie poeksperymentować ze smakiem, a przygotowanie takiej oliwy(...)Wyrośnięte ciasto wyrabiałem jeszcze przez chwilę, a następnie rozciągnąłem je równomiernie na wyłożonej posmarowanym oliwą pergaminem blasze.  Na ciasto układałem połówki zielonych oliwek i pomidorków truskawkowych, wciskając je dość mocno w ciasto, a następnie posypałem igiełkami świeżego rozmarynu oderwanymi ze sporej jego gałązki. Tak przygotowane ciasto ponownie odstawiłem w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie posmarowałem ciasto oliwą rozmarynowo

Wyprawy kulinarne
Odwrócone ciasto z truskawkami w karmelu 100

znudzą jedzone na surowo to proponuję zrobić ciasto. I to nie byle jakie ciasto - odwrócony biszkopt z truskawkami w karmelu. Delikatny, lekki, lepki od słodkiego soku truskawkowego. Majowa dekadencja. Odwrócone ciasto z truskawkami w karmelu ok. 250 gram truskawek 80 gr cukru 4 łyżki białego wina biszkopt: 3/4 szklanki cukru szklanka mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka

Smaczny zeszyt
Schiacciata z truskawkowymi winogronami ( con uva fragola) 222

aromatycznych winogron truskawkowych (uva fragola*).  Owoce uva fragola są małe, mają intensywnie granatową barwę , są dość słodkie i ciężkie od soku, który niesamowicie brudzi ręce :-) Z tak aromatycznych winogron, nie mogłam nie wyczarować czegoś pysznego,  wszak z winogron nie tylko wino się robi) Wybrałam pochodzacą z Toskanii schiacciatę con uva, słodkie , płaskie ciasto ze swieżymi winogronami. Wywodząca się(...)sama schiacciata jest równie pyszna następnego dnia, kiedy smaki dobrze się pomieszają.    Zapraszam bardzo) Przepis z tej  strony   Schiacciata z truskawkowymi winogronami ( con uva fragola) Składniki na ciasto chlebowe: 500 g mąki chlebowej 17 g drożdży 4 łyżki białego cukru 4 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki soli 250-300 ml wody rozmaryn dodatkowo

Mia Cucina Sofieta
Truskawkowa tarta z karmelem i orzechami 115

oknem już widać wiosnę, ale do truskawkowego sezonu jeszcze daleko, słodki deser z wykorzystaniem mrożonych owoców jak najbardziej się sprawdza i zadowala nasze podniebienia. Składniki na truskawkową tartę z karmelem i orzechami Kruche ciasto: 200 g mąki 100 g masła z lodówki 100 g drobnego cukru 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli Nadzienie: 400 g truskawek (świeżych(...)wstawić na 5 minut do lodówki. Na ciasto wyłożyć równomiernie lekko ciepły karmel z orzechami, następnie porozkładać truskawki i ewentualne skrawki ciasta, które pozostały. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika ( z termoobiegiem ), piec 35 minut . Tartę truskawkową wyjąć, pozostawić do wystygnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Truskawkowa tarta z karmelem i orzechami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary