pierwszej porażce Zastosowanie tofu Jak już wcześniej pisałem, tofu jedwabiste można stosować do wszelakich dipów, sosów, kremów, można je także wykorzystywać do przygotowywania ciast (przymierzam się do przygotowania tofurnika, czyli wegańskiego sernika – z pewnością pochwalę się efektami!). Natomiast tofu naturalne idealnie zastąpi mięso – jeśli nie wierzysz, to sprawdź sam i przygotuj
Vegan TastePogoda nas nie rozpieszcza, dlatego trzeba to nadrobić jakimś smakołykiem:) Proponuję szybką piankę serową na zimno na bazie serków homogenizowanych. Spód to chrupiące herbatniki oraz orzechy
Z miłości do słodkościCzas mazurków i serników powoli zbliża się, jednak na rozgrzewkę proponuję ciasto bananowe z wiśniami. Kwaśne wiśnie idealnie przełamują słodycz bananów, a dodatek mąki jaglanej i gryczanej doskonale wpasowuje się w charakter ciasta. Składniki: - 100 g mąki pszennej - 100 g mąki jaglanej - 50 g mąki gryczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 cukru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 3 zmiksowane
Receptura smakudzieciństwem :) Wówczas sadziliśmy ją w skorupkach po jajkach, tworząc zabawne ludziki :) Pięknie wygląda również w kolorowych doniczkach, tworząc wiosenny akcent świątecznej dekoracji stołu. 6. Ciasta! czyli to co uwielbiam najbardziej :) Zarówno babki, serniki, szarlotki jak i wiele wiele innych przepisów znajdziecie na blogu :) Aby moje przepisy zawsze zaskakiwały domowników i pięknie wyglądały na stole przygotowuje je w różnego rodzaju
Tradycyjna KuchniaSkładniki na tortownicę o średnicy 21 cm: przepis lekko zmodyfikowany z bloga Moje Wypieki 100 g podłużnych biszkoptów duża puszka brzoskwiń (820 g) 1 opakowanie
Moja Galeria SmakuUrocze mini serniczki otoczone płatkami chrupkiego ciasta filo z orzeźwiającymi owocami będą świetnym deserem na letnie upały :) 250 g mascarpone 1 jajko 1 op. ciasta filo
Smakołyki AsiSkładniki na spód: 1 opakowanie hitów lub innych ciasteczek z kremem 1/2 opakowania herbatników 1 kostka masła 1 łyżka masła orzechowego (tudzież kremu) Sposób przygotowania: Ciasteczka
ClauditteMissCookingO to kolejna po wiśniowych wariacja na temat serniczków w wersji mini. Proste i szybkie w przygotowaniu z popularnymi ciasteczkami stanowią nie lada pokusę dla każdego
Food SquareTarteletki z serem, kajmakiem i orzechami Tarteletki z serem, kajmakiem i orzechami wymyśliłam na imieniny mamy! Najpierw miałam zrobić jedno z moich słynnych brownie, ale w
Moje QulinariaSkładniki: biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka maki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany ser
Pychotkaaaugotowanie gruszek w białym lub czerwonym wytrawnym winie. A oto kilka innych, smacznych gruszkowych propozycji: Gruszki pijaczki Karmelowe gruszki Tarta gruszkowo- orzechowa Gruszki w occie Ciasto z jagodami i gruszkami Wieprzowina w gruszkach Sernik z gruszkami Gruszki waniliowe
Tradycyjna KuchniaKolejne ciasto, które piekę zawsze na Boże Narodzenie to sernik. Zmienia się tylko jego rodzaj. Tym razem jest to lekki, wilgotny, delikatny sernik z wyczuwalnym migdałowym posmakiem
Milion Smakówdokładnie mieszamy), Następnie: przyprawę do piernika, mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy partiami pianę z białek i delikatnie mieszamy masę. Sernik rozkładamy równomiernie do foremek (zostawiając margines bo ciasto urośnie). Pieczemy 30minut w 180 stopniach, w dużej formie do 5- 7minut dłużej. Gotowe :) Oczywiście jeśli ktoś nie przepada za imbirem, może
Farmażony"Wspaniały" - taką nazwę nosi ciasto z trzema warstwami: serową, makową oraz z orzechów włoskich. Ciasto jest naprawdę świetne i w pełni zasługuje na swoją nazwę. Każda
Słodka Stronazdjęciu) Patyczki do szaszłyków skracamy mniej więcej na podwójną wysokość siatki w taki sposób, aby zaostrzoną końcówkę patyczka mozna było wetknąć głęboko w sernik Przeplatamy przygotowane patyczki siatką i wbijamy w ciasto Ciasto wkładamy ponownie do lodówki, żeby galaretka mocniej się zsiadła A potem wbijamy dwie świeczki - jedna świeczka to jubilat:) a druga, na torcie przygotowanym przeze mnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comLekki, puszysty sernik. Przepis znaleziony dość dawno na Smaczny.pl. Autorką jest apsik. Polecam ten przepis jako szybki sposób na puszysty, wysoki sernik z 1 kg sera. Zawsze się udaje. Ciasto: 12,5 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 2 łyżki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia olejek cytrynowy
Praktyczna plChociaż nie przepadam zbytnio za makowcami to jednak z dodatkiem sera bardzo mi zasmakował. Miałam zrobić z dodatkiem sera z wiaderka, ale nie dostałam takiego jak
Na słodko lub wytrawnieSkładniki: 1 kg ser typu homo gęsty, 20 dag biszkopty okrągłe, 1 litrowy słoik gruszki z kompotu, 1 tabliczka czekolada gorzka, 2 opakowania galaretka cytrynowa, 1
W Mojej Kuchni LubięTaka forma serniczków siedziała w mojej głowie już od dawna. Potrzebne do ich wykonania były obręcze do potraw, o których już pisałam przy Kuskusie Pełnoziarnistym z
Blondynka Gotujetroszkę wilgotny, chyba za sprawa brzoskwiń. Przyznaję się od razu, że poczyniłam pewne zmiany: użyłam serka z wiaderka i dodałam jedno jajko więcej do masy. Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki krupczatki( u mnie semolina) 250 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru
Mia Cucina Sofietamasło, masę serową zrobimy w ciągu kilku minut, a delikatne i długie pieczenie sprawi, że ciasto fenomenalnie się uda. Całość muśnięta ganache z dodatkiem masy krówkowej i solonych orzeszków, doprowadzi do tego, że można zatracić się w łakomstwie. Brzmi kusząco? To do dzieła! Sernik "Krówka" - przepis na tradycyjną prostokątną blaszkę o wymiarach około 27x35 cm Składniki: 1 kg zmielonego(...)godziny. PIECZEMY BEZ TERMOOBIEGU. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Gdy sernik jest już chłodny, przygotować polewę. W rondelku umieścić pół pozostałej puszki kajmakowej, kremówkę oraz połamaną na drobno czekoladę. Pomieszać, następnie włączyć palnik i (nie dopuszczając do zagotowania) ciągle mieszając, pozwolić czekoladzie się rozpuścić. Gładkie ganache wylać na ciasto, posypać orzeszkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyObłędnie słodkie ciasto czekoladowe bez pieczenia. Cóż więcej można dodać? Funkcjonuje pod nazwą sernik na zimno jednak mija się ze smakiem klasycznego sernika - tutaj czuć jedynie trzy rodzaje czekolady. Pracochłonne. Wymagające dużej zmywarki(lub dłuższego posiedzenia przy zlewie by pozmywać wszystkie garnki, miseczki, łyżki, łopatki...) Czy warto jednak poświęcić się i zrobić ciasto? Jeśli jesteś czekoladożercą - warto
U FiolkiObłędnie słodkie ciasto czekoladowe bez pieczenia. Cóż więcej można dodać? Funkcjonuje pod nazwą sernik na zimno jednak mija się ze smakiem klasycznego sernika - tutaj czuć jedynie trzy rodzaje czekolady. Pracochłonne. Wymagające dużej zmywarki(lub dłuższego posiedzenia przy zlewie by pozmywać wszystkie garnki, miseczki, łyżki, łopatki...) Czy warto jednak poświęcić się i zrobić ciasto? Jeśli jesteś czekoladożercą - warto
Fiolka w kuchniminut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy w środku jest dopieczone.Wystudzone ciasto polać polewą. Ja użyłam polewy czekoladowej i kolorowego lukru :)Ciasto ma przepiękny kolor, jest wilgotne i pięknie pachnące, konsystencją przypomina...sernik :) Wyczuwalny zapach kandyzowanej skórki dodaje mu uroku i cudownie harmonizuje ze smakiem buraków. Z kubkiem dobrej herbaty czy kawy stanowią niesamowicie(...)pyszny duet :) Myślę, że na świątecznym stole takie ciasto będzie oryginalnie wyglądać :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennawiaderka) 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki espresso rozpuścić w ¾ szklanki wrzącej wody i pozostawić do wystygnięcia **2 łyżki żelatyny rozpuścić w ¾ szklanki wrzącej wody i pozostawić do wystygnięcia Sernik cappuccino 250 g Mascarpone 3 łyżki cappuccino w proszku (ja użyłam o smaku waniliowym) 1-2 łyżki cukru pudru **1 łyżkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody(...)składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie (papierem wyłożyć tylko spód ) piec w nagrzanym piekarniku ok. 10-15 min. Sernik espresso Biały ser zmiksować z cukrem pudrem dodać napar espresso dokładnie połączyć. Cały czas miksując dodawać przestygnięta żelatynę
RAROSSA