ciasto piernikowe - 1509 przepisów (strona:15/101)

Ciasta na Boże Narodzenie - 35 przepisów 192

Świąteczne wypieki: makowiec, pierniki, serniki, ciasta przekładane oraz mały deser z rumem, które mam nadzieję, będą Waszą inspiracją w tworzeniu pysznych wypieków! Ciasto drożdżowe z makiem Piernik LAST MINUTE Ciasto piernikowe z żurawiną w czekoladzie Piernik Staropolski Sernik z rodzynkami Sernik ze śliwką Sernik gotowany na biszkoptach Sernik z musem brzoskwiniowym Sernik z rosą na czekoladowym spodzie Sernik pomarańczowy

Lena Gotuje
Rolada piernikowa z kremem czekoladowym 144

Magda Zjawiskowa rolada musiała się pojawić w tym roku u mnie na święta i to w bardzo świątecznej wersji. Postawiłam na pachnące przyprawami piernikowe ciasto i skomponowałam je z intensywnie czekoladowym, aksamitnym kremem. Użyłam dwóch smaków czekolady – mlecznej i gorzkiej, ale można użyć tylko jednego rodzaju i uzyskać słodszą lub bardziej wytrawną wersję kremu. Każda wersja będzie pyszna

Smaczna Strona
Miodowy serniczek z migdałami 257

mnie lipowy) 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: kilka migdałów – u mnie ze sklepu Yerba MaTe 24 kawałek czekoladowego ciasta (u mnie murzynek, można też użyć jakiś babeczek czy ciasta piernikowego) 1-2 łyżeczki miodu do polania serniczka Przygotowanie: Do miseczki przekładamy ser (powinien być zimny), dodajemy zimną śmietankę (najpierw mniejszą ilość), miód i cukier waniliowy, całość dokładnie mieszamy. Jeśli

Słodkie okruszki
Seromak 227

szpatułką wmieszać do masy serowej. Masę serową delikatnie przełożyć na masę makową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. Piec 1 godzinę, po godzinie sernik wyjąć, posypać pozostałą częścią ciasta piernikowego (1/4), wstawić do piekarnika na 5 min, w 175 st. Po tym czasie piekarnik lekko uchylić i pozostawić sernik do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu sernik wstawić do lodówki, najlepiej

moj przepis na
Ciasto z całymi gruszkami o zapachu piernika 206

konsystencję. Oboje z C. się w nim zakochaliśmy i zjedliśmy szybciutko, czując magię nadchodzących Świąt... Wam polecam takie ciacho na styczeń, świetnie się będzie przy nim wspominało wigilijny wieczór.Piernikowe ciasto z całymi gruszkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)syrop:200 g cukru750 ml wody1 cytryna6 ziaren kardamonu8 goździków2 gwiazdki anyżu1 laska cynamonu (o długości 6 cm)1 łyżeczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczny kuferek z piernika 134

już pora na wigilię, to już czas”… Składniki: Ciasto piernikowe • 300 g masła • 300 g miodu • 200 g cukru • 1 jajko • 700 g mąki pszennej • 50 g kakao • 1 przyprawa do pierników • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier • 1 białko • 125 g cukru pudru • 1 łyżeczka soku z cytryny Karmel • 1/2 szklanki cukru

To co kocham
Domek z piernika 138

Mój pierwszy domek z piernika, jestem z niego mega dumna. Domek złożony jest z ciasta piernikowego a udekorowany lukrem królewskim.  Składniki: - 250 g mąki pszennej - 100 g masła - 80 g cukru pudru - 2 żółtka - 100 g miodu - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżeczki kakao lukier - 2 białka - 2 szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka

Zainspirowana w kuchni
Kryzysowa wigilia 201

powidła śliwkowe - chleb tostowy Wykonanie: Mak gotujemy, (można też zmielić :) ), a następnie mieszamy z powidłami. Masę kładziemy na kromkę chleba, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w sandwicherze. Buraczak piernikowy Ciasto musi być, no bo w końcu święto. Czerwone buraki to norma na święta. Cukrowe, odkąd zalegają na polach, też kojarzą się z zimą. To wszystko ze świątecznymi przyprawami. Takie jakby

Kryzysowa Książka Kucharska
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie 2019 1031

znajdziecie tutaj Pierniki i pierniczki: Piernik staropolski Kostka piernikowa Piernik z kremem czekoladowym Piernik piwosz Piernikowy smaczek Błyskawiczny piernik pomarańczowy Pierniczki norymberskie Muffiny piernikowe z jabłkiem Muffiny z kremem piernikowym Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Makowce japońskie Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Kruche babeczki z makiem Makowe babeczki z kremem Makowa pokusa Eufroia

Cynamonowe szczęście
Szarlotka piernikowa z jabłkami 203

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki na blaszkę 24x36cm Ciasto piernikowe: 650g mąki 250g masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 100g śmietany 2 łyżeczki (np. domowej ) przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa orzechowa: 200g orzechów 100g masła ⅓   szklanki cukru

Kuchnia w czekoladzie
Piernik żydowski lekach 136

rozpuści. Do suchych składników dodaję olej, rozbełtane jajka i mieszaninę miodową. Miksuję na najniższych obrotach, do czasu aż składniki się połączą. Formę do pieczenia natłuszczam masłem i obsypuję mąką. Ciasto piernikowe przelewam do formy i piekę na drugiej półce od dołu przez około 45 do 55 minut, do tzw.  suchego patyczka. Upieczony piernik wyjmuję z piekarnika i czekam(...)czystą ściereczkę i odstawiam na 24 godziny chłodne miejsce, aby dojrzał. Ten piernik można kroić i przekładać powidłami dopiero po upływie doby od chwili upieczenia.  Ciekawostki o piernikach Ciasto miodowe lekach, znane pod nazwą piernik żydowski należy do najstarszych ciast na świecie. Podobne ciasta pieczono w Chinach, starożytnej Grecji i Rzymie. W Polsce piernik żydowski jest popularny w województwie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ale piernik! 242

Gdańsku i Toruniu, gdzie były symbolem powodzenia i dobrobytu. Korzenne ciasta i ciasteczka rozpowszechniły się w Polsce w XIX wieku. Nawet wtedy ceniono je na tyle, że surowe ciasto piernikowe wchodziło w skład wiana panny młodej. Obecnie w sklepach półki uginają się pod ciężarem ogromnego wyboru pierniczków, które niewiele mają już wspólnego z tą piękną tradycją. Dlatego raz w roku(...)skróty i sięgnąć do korzeni. Przygotowanie piernika staropolskiego nie jest ani trudne, ani skomplikowane, ale trzeba zacząć na długo przed tym, zanim będzie można zasiąść do stołu. Surowe ciasto musi bowiem długo dojrzewać, a mianowicie - według różnych źródeł - od 2 aż do 6 tygodni. Nie tracąc zatem więcej czasu, zapraszam na pierwszą część przepisu na wyjątkowy, aromatyczny i prawdziwie świąteczny

Ratunku obiad
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 288

pierniczki, to jeszcze nasze własne, tradycyjne i regionalne. I takie fikuśne...Tradycja pieczenia fefernusków kociewskich kojarzy się wszystkim kociewiakom z domem rodzinnym i ze świętami Bożego Narodzenia. Ciasto piernikowe, z którego robi się fefernuski, już dwa tygodnie przed świętami stało dawniej na strychu i dojrzewało. W latach 60. i 70. rodowita kociewianka Waldburga Jaruszewska (gospodyni księdza proboszcza w Lignowach Szlacheckich(...)Recepturę udostępniła swoim znajomym i do dziś wiele rodzin szczyci się posiadaniem tego przepisu z 1970 roku. Wypiek figuruje w nim pod nazwą piernik „Gosposia”. Kociewianki z tak przygotowanego ciasta piekły 3 różne rodzaje piernika: pierniczki wycinane foremkami, piernik przekładany marmoladą oraz fefernuski kociewskie. Fefernuski zaraz po upieczeniu są dosyć twarde. Przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach kruszeją i same rozpływają

Grahamka, weka i kajzerka
Szybki piernik z dżemem - pyszny 190

Piernik,pierniczki to nieodłączny element światecznej atmosfery i nie może ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu.Piernik to bowiem symbol szczęścia i dostatku.W moim rodzinnym domu nie było żwyczaju nastawiania ciasta piernikowego 4-6 tygodni przed świętami.Do dziś nie przepadam za twardymi,ciężkimi i przesłodzonymi piernikami.Co nie znaczy,że nie gościł na naszym stole świateczny piernik,choć niektórzy mogą powiedzieć(...)mąki orkiszowej jasnej-630 1 szklanka cukru 125 g masła 250 ml mleka 1 słoik dżemu 2 jajka L 2 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy piernikowej 2 garście orzechów włoskich 2 garście żurawiny 1 szklanka = 200 ml Składniki na polewę: 50 g masła 2 łyżki cukru 4 łyżki wody 2 łyżki kakao Wykonanie: miękkie masło utrzeć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada piernikowa 148

roladę użyłam ciasta piernikowego zaparzanego z którego piekę świąteczne pierniki i pierniczki. 1,5 kg mąki 1,5 szkl cukru 1 margaryna 250 gr miodu 1/2 szkl wody 2 dkg amoniaku 1 niepełna łyżka sody przyprawa korzenna 5 jajek Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę(...)zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce. 1/4 Ciasta rozwałkować na prostokąt ok 30-40 cm Posmarować powidłami śliwkowymi, zrolować , zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając tochę luzu, ponieważ ciasto urośnie. Piec ok 40 min w temp

Gotowanie jest łatwe