oczyszczonej szczypta soli 2,5 szklanki płatków owsianych* Sposób wykonania: Masło utrzeć (zmiksować) na puch, pod koniec wsypując biały cukier i dalej miksując. Dodać cukier brązowy i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć
Smaki Nataliimasła orzechowego (moje było również z BioIndygo.pl ) ~2 łyżki mąki owsianej lub innej dowolnej ~1/3 łyżeczki sody ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Blendujemy ciecierzycę, banana i masło orzechowe. Nastepnie do masy dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy go lekko olejem i wykładamy porcje ciasta zachowując odstępy. Pieczemy ciastka ok. 30-35 minut
breakfast of dreamsjajko (średnie) 4 łyżki otrębów pszennych (płaskie) 4 łyżki otrębów owsianych (płaskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/3 łyżeczki soli Dodatkowo (opcjonalnie): odrobina jajka do posmarowania wierzchu przyprawy i dodatki do oprószenia (u mnie słodka papryka i czarnuszka mielona) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć. Z ciasta uformować 4 bułeczki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Di gotujeLubisz owsiankę na śniadanie? Ja bardzo i powiem szczerzę, ze za każdym razem smakuje inaczej. Dziś jemy ją na słodko bo z karmelizowanymi jabłkami, do tego
Niezły MłynekCiasto rozwałkowujemy, posypujemy malinami i zwijamy w rulon. 5. Zwinięte ciasto kroimy na 12 części, wykładamy na blachę i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 min. 6. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 ⁰ C przez ok. 15-20 min. Drożdżówki są bogate w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit, - witaminę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachprzesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Dodać płatki owsiane, cynamon i gałkę muszkatołową. Jeśli wolicie słodsze dosypcie też cukier. Do większej miski wbić jajko, dodać jogurt i oliwę – składniki wymieszać. Sypkie składniki wsypać do większej miski, wymieszać szpatułką, łyżka lub nawet widelcem – tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do foremek wypełnionych papilotkami do 3/4 wysokości. Piec
Niebieski kubek z kawaśrodku, czekolada w środku nich pozostaje miękka nawet gdy ciasto wystygnie i do tego są bardzo zdrowe! Szczerze polecam!!! CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE MUFFINY Z CUKINIĄ 45 minut (z pieczeniem) 16-20 muffinów Składniki Suche 225 gram mąki pszennej (lub 150 gram pszennej i 75 razowej) 50 gram płatków owsianych 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram cukru mokre
sierotka maRysia w kuchniulepionego ciasta można już formować ciasteczka. Ja podzieliłam je na pół. Do jednej części dodałam kakao. Formowałam kuleczki trochę mniejsze od orzecha włoskiego z jasnego i ciemnego ciasta. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni. Kuleczki lekko spłaszczyłam i nadawałam im różne wzorki np.za pomocą widelca(...)Piekłam ciasteczka przez około 15 minut. Pachniało w całej kuchni ;-) Smacznego! Zapraszam do pieczenia innych ciasteczek: owsiane ciasteczka z jagodami goji muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady czekoladowe kruche ciasteczka ciasteczka serowe z rabarbarem rożki maślano serowe z jabłkami paluchy drożdżowe z czosnkiem ziołami i parmezanem ciasteczka orkiszowo kakaowe owsiane czekoladowo orzechowe oponki serowe
potrawyregionalnegrubych oczkach 1 duże jajko po 50 g płatków owsianych, całych i zmielonych po 5 g proszku do pieczenia i cynamonu 20 g miodu Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut by płatki napęczniały. Nakładamy na blachę wyłożoną papierem ciastka. Ja nabierałam po łyżce ciasta i formowałam okrąg. Spłaszczamy. Pieczemy ok 15 minut w 160 st.C
Dzieje kuchennej WiewióryObiecałam więc dodaję mimo samoczynnie zamykających się ślepek Składniki (około 13 dużych ciastek)/kcal policzę być może jutro/: 100g płatków żytnich 100g płatków owsianych 10g pestek
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsycące, dlatego najlepiej zrobić je małe. Składniki: 200 g płatków owsianych górskich 200 g mąki kukurydzianej 100 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka bakalie (rodzynki, posiekane orzechy, suszone śliwki…) Wykonanie: Suche składniki (płatki, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i bakalie) wymieszać. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Z ciasta formować niewielkie kulki, spłaszczyć je i układać
Mama Gotujeposiekanej czekolady gorzkiej 120 g masła 200 g płatków owsianych 1/3 szklanki brązowego cukru 1 łyżka miodu 1 jajko skórka ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy (jak przygotować skórkę na dole przepisu tutaj ) Masło, czekoladę, cukier i miód rozpuścić w garnku. Jeszcze ciepłe wlać do płatków, dodać jajko i zarobić ciasto. Uformować długi wałek i przełożyć na folię spożywczą. Owinąć ciasno
Chocolate Muffin Blogzmiksowanym za pomocą blendera jajkiem i filetami z mintaja. Płatki owsiane mielimy w młynku, dodajemy do masy, jak i łyżkę mąki pszennej. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Wyrabiamy masę w dłoniach. Tworzymy małe pulpeciki. Mi wyszło 16 sztuk (na 3 obiady) Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia ciasta. Układamy w naczyniu, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową , pod przykryciem
SMYKWKUCHNIjabłka i cynamon - stąd nazwa nawiązująca do mojego ulubionego ciasta, czyli szarlotki. Takie śniadania niestety jem dość rzadko, bo zwyczajnie nie chce mi się wcześniej wstawać, aczkolwiek gdy mam wolne lubię pokombinować z miłym początkiem dnia w postaci urozmaiconego posiłku. Składniki na 1 porcję: 0,5 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka mleka ½-1 jabłko w zależności od wielkości Cynamon
Fabryka pomysłówcukru 1 duże jajko 100 ml maślanki 80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 250 g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki (waga samych owoców) do posypania: cukier demerara(...)mokre: roztrzepane jajko, maślankę, syrop ananasowy, olej. Połącz zawartość obu naczyń, wymieszaj tylko do połączenia się składników np. widelcem , wmieszaj owoce. Formę do muffin wyłóż papilotkami. Nałóż do nich ciasto, do 3/4 wysokości papilotki. Z wierzchu posyp cukrem demerara. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut. Wystudź. Smacznego
Kuchnia bezglutenowapłatków owsianych (zmielonych) 100 g oleju kokosowego lub innego roślinnego (około 120 ml) 100 g cukru 120-140 orzechów czubata łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli Przygotowanie: Orzechy namocz w mleku (minimum 15 minut to ideał) po czym zblenduj na gładką masę. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i zagnieć z nich ciasto- powinno mieć konsystencję gliny, ale plastyczne
greenscarfprzy niej też jest niewiele a efekt jest fantastyczny! SKŁADNIKI: (forma na tartę ok 26 cm - u mnie silikonowa) 30-35 dag ciastek - w zasadzie dowolnych: kruchych, herbatników, owsianych* 15 dag masła Masa śmietankowa: 50 dag mascarpone (2 op.) 200 g śmietanki 30% 1 śmietan-fix 1 czubata łyżeczka żelatyny** 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 30 dag czekolady(...)jeszcze mi parę deko brakowało to wsypałam orzeszki niesolone ** żelatyna nie nada sztywnej konsystencji, masa będzie kremowa ale dzięki niej nie będzie spływała, można żelatynę pominąć ale wówczas ciasto należy jeść od razu po wyjęciu z lodówki 1. Ciastka skruszyć w malakserze lub włożyć do woreczka i dokładnie roztłuc tłuczkiem/rozwałkować wałkiem. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami (całość
Kto ugości moich gości?Przepyszne ciasto :) Nawet mogę powiedzieć, że jedno z najlepszych jakie kiedykolwiek upiekłam. Zdrowe, bez cukru i zbędnego tłuszczu. A ponad to już mały kawałek syci na długo :) Przepis zapożyczony z blogu Feed Me Better :) Przeze mnie robione już kilka razy, zawsze z innymi proporcjami i składnikami :) Składniki: - szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie Lubella) - szklanka otrębów (mogą być jakiekolwiek, jeden rodzaj(...)bądź zmieszane:D) - pół szklanki płatków owsianych - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do pierników - 3 jajka - kilka kropelek aromatu waniliowego - 1 szklana soku jabłkowego - 2 duuuże marchewki, bądź 3-4 mniejsze - 1 duuże jabłko, bądź dwa mniejsze - 0,5 szklanki rodzynek - 0,5 szklanki orzechów (obojętnie jakie, choć najlepsze włoskie) - coś do posłodzenia (cukier
Zdrowie na języku :Pdomu, zdecydowanie byłaby grzechem. Dodaję kolejny przepis mojej twórczości, moja głowa jest nieskończoną kopalnią pomysłów! Składniki (2 sztuki): łyżka mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm 2 łyżki mielonych płatków owsianych 2 łyżki otrębów pszennych 1/3 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki cynamonu 1 duże jajko kilka kropel stewii firmy SteviGold 2-3 łyżki mleka nadzienie: spora garść suszonych śliwek + cynamon(...)dusimy na małym ogniu, mieszając i co jakiś czas dolewając wody, aż śliwki zmiękną, a z wody stworzy się coś na kształt syropu mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto, odstawiamy na około 5 minut rozsmarowujemy ciasto w dwóch silikonowych mini foremkach na tarty wstawiamy do piekarnik nagrzanego do około 180 stopni i pieczemy aż lekko się przypieką wyciągamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćciekawie...ale nikt mi jej nigdy nie serwował. Jak smakuje ? Nie wiem... Zamykam książkę, zapominam. I oto po kilku latach, w październiku, dynie atakuj mnie ze wszystkich stron. Zupa, ciasto, mus... Pieczona, smażona, gotowana... Na słodko, wytrawnie, pikantna... SUPER - ja uwielbiam dynię ! Za smak i za cudowny kolor. To ten kolor, soczyście pomarańczowy sprawia, że najbardziej paskudny, szary, ponury(...)płatki owsiane umieścić w miseczce. Rozetrzeć składniki palcami, tworząc grudki. Wstawić do lodówki. Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie. Po okołu 20 minutach odlać wodę, a daktyle zblendować. Pure z dyni zmiksować z olejem, rozdrobnionymi daktylami i jajkami. W drugim naczyniu wymieszać mąki, sodę, przyprawy i cukier. Sypkie składniki dodać do składników mokrych, dolać mleko/napój sojowy i wymieszać ciasto. Ciastem
kolorowotorcikowootrębów owsianych lub zmiksowanych drobno płatków owsianych 50 g mielonego siemienia lnianego 50 g ksylitolu (lub ew. brązowego cukru) 4 łyżki oleju 2 50 szklanki soku jabłkowego Suche składniki wymieszaj w misce i powoli połącz z olejem. Dodaj sok jabłkowy i dokładnie wymieszaj. Mokrymi rękami z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem
Kuchnia bezglutenowatłuszczach (A,D,E,K). Bardzo zachęcam do upieczenia ciasta marchewkowego, które znika w kilka minut. Bynajmniej przez moją rodzinę, bo jak chciałam kolejny kawałek to już niestety go nie dostałam. Składniki: 2 średnie obrane marchewki 1 banan 2 jajka 5 łyżek ksylitolu 5 łyżek oleju 1 szklanka mąki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki wody Sposób
Truskawkowa Fiestamąki Shar bezglutenowej (tej z ciasteczkiem) 50 g mąki owsianej bezglutenowej 50 g cukru cynamonowego 100 g margaryny bezlaktozy 2 jabłka 1/2 słoika powideł figowych jeśli nie ma śliwkowych lub marmolady różanej 2 łyżki orzechów włoskich (posiekanych bardzo drobno) cukier waniliowy cukier puder do posypania Przygotowanie: Zanim rozpoczniemy przygotowanie ciasta, warto przygotować sobie wszystkie elementy. Wybieramy formę do pieczenia
Lajtkraft food intoleranceorkiszowej 2 szklanki wody 1/2 szklanki płatków orkiszowych (lub owsianych) 1/3 szklanki otrąb 1/4 szklanki siemienia lnianego złotego lub brązowego 2 łyżeczki pestek dyni 2 łyżeczki pestek słonecznika 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli zakwas pszenny (lub żytni z tego przepisu ) Przygotowanie: Wszystkie składniki na chleb mieszamy, a powstałe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i poruszonej mąką
Bon appetit mon amieSkładniki 150g zakwasu 200g mąki owsianej 250g mąki pszennej 200g mąki gryczanej 15 g soli 15g siemienia lnianego 25g ziaren sezamu 35g ziaren słonecznik około 400ml wody Wykonanie Do zakwasu wlać wodę .Do tej płynnej mieszanki wsypać porcjami wymieszane mąki. Połączyć wszystkie ziarna ,dodać do ciasta. Wszystko wyrobić na jednolite kleiste ciasto. Jak jest za suche to dodać kieliszek wody
w mojej kuchnilepsze niż w wyglądzie! :) PRZEPIS /1 porcja/ ~50g mąki owsianej BIO Fresano ~łyżka mąki jaglanej (ok. 10-15g) ~100-150ml sojowego (lub mleka sojowego + wody gazowanej) ~łyżeczka oleju ~szczypta soli Łączymy obie mąki, sól i ciagle mieszając dodajemy mleko sojowe do odpowiedniej konsystencji, następnie dodajemy olej. Odstawiamy ciasto na ok. 15-20 minut i po tym czasie smażymy
breakfast of dreamsSkładniki: łam waflowy orkiszowy*, płatki orkiszowe*, płatki jęczmienne*, płatki owsiane*, płatki pszenne*, syrop ryżowy*. *składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli PL-EKO-03 COBICO 360 kcal/100 g Ciasteczka Babci Ani orkiszowe naturalne, ok. 2,9 zł/100 g Składniki: mąka orkiszowa, otręby orkiszowe, tłuszcz kokosowy, sól (ciasto fermentowane) 446 kcal/100 g 2. Pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały
Powiedz dietom nieprzygotowałam jej zdrową alternatywę, która zaspokoi ochotę na słodkie, a na dodatek jest wartościowa dla organizmu ;) Składniki (12 babeczek): 0,5 szklanki płatków jęczmiennych firmy Kupiec 1 szklanka otrębów owsianych firmy Kupiec 2 jajka (L) 3/4 szklanki maślanki 3 łyżki miodu 1 banan spora garść rodzynek 5 daktyli 2 łyżeczek proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Banana obieramy i rozduszamy widelcem(...)otręby, płatki jęczmienne, miód, rodzynki, pokrojone w kostkę daktyle, proszek do pieczenia i mieszamy w oddzielnej misce mieszamy jajka, maślankę łączymy obie masy przekładamy ciasto do formy wyłożonej silikonowymi papilotkami na muffinki pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość