musu z dyni 5 łyżek miodu 1,5 szklanki płatków owsianych 4 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki suchego maku 2 łyżki ziaren słonecznika 100 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mleko - jeśli mus z dyni jest gęsty Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto powinno być żadzie wiec w razie potrzeby trzeba dodać mleka. Ciasto odstawić
Mama Gotujewprawdzie lato, ale gdyby ktoś tęsknił za zimowymi smakami zapraszam na błyskawiczne ciasto marchewkowe z mikrofali. Zrobicie je w niecałe 5 minut włączając czas pieczenie. Taki marchewkowiec idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jajko 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżeczka otrębów owsianych 1/2 łyżeczki cynamonu Małą foremkę ceramiczną smarujemy olejem kokosowym. Marchewkę ścieramy
Chocolate Muffin Blogszklanki mąki z quinoy 1/4 szklanki mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki owsianej BG 1/4 szklanki mąki z tapioki łyżeczka oleju lub oliwy sól ciepła woda* Wykonanie: Mąki przesiewamy przez sito mieszamy, solimy według uznania i stopniowo dodajemy małe ilości bardzo ciepłej wody. Dolewamy wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie na tyle elastyczne, żeby móc lepić placuszki. Lepimy je na dłoni
Quinoa Raz!masła 150 g mąki 2 czubate łyżki otrąb owsianych 70 g lub mniej brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu 1/4 śmietany 12% lub gęstego jogurtu greckiego 1 łyżka cynamonu + 2 łyżki cukru brązowego do posypania Z mąki , masła, otrąb, cukru, śmietany szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki przynajmniej na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy
WYSPA SZCZĘSLIWAłyżeczka soli 500 ml ciepłej wody 1/2 szklanki płatków orkiszowych (lub owsianych) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/3 szklanki nasion słonecznika Drożdże wymieszać z miodem i 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstawić na 15-20 minut. Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć
Mango Papajałyżki jogurtu naturalnego WYKONANIE: serek wiejski odcedzamy ze śmietanki płatki owsiane mielimy na mąkę, daktyle gotujemy ok 5 min, białko jajka ubijamy odcedzony serek wiejski blendujemy z białkiem jajka, daktylami, ksylitolem, jogurtem i płatkami do zblendowanych składników dodajemy mielony len i ziarna granatu, całość mieszamy ciasto przekładamy do formy do pieczenia, pieczemy 25 min w 175 stopniach
healthy dreamsłyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżeczka otrębów pszennych,żytnich lub owsianych Dodatkowo : 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka powideł śliwkowych Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę, kakao i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę. Przełożyć
Chocolate Muffin Blogryżu białego 2 łyżka masła 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 150 g wiórek kokosowych 400 mil śmietany 30% 3 łyżki żelatyny 1 litr mleka Ponadto: 1 paczkę ciastek owsianych 2 łyżki masła 200 mil śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Masło rozpuszczamy w rondlu, przekładamy ryż podsmażamy około 2 minut. Zalewamy 900 ml mleka wsypujemy(...)bardzo drobno łączymy z masłem, rozkładamy na spód tortownicy. Na ciastka wykładamy ubitą masę ryżową. Ubijamy 200 ml śmietany z cukrem pudrem przekładamy do worka z dekoracyjną końcówką, ozdabiamy ciasto następnie posypujemy delikatnie cynamonem. Smacznego
kgwjanczewołyżka mąki pełnoziarnistej żytniej 1 łyżeczka otrębów pszennych,żytnich lub owsianych Dodatkowo : 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki twarożku suszona żurawina Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę
Chocolate Muffin Blogszklanka mleka 1 szklanka mąki żytniej 0,5 szklanki płatków owsianych firmy Kupiec 1/3 łyżeczki sody 1 łyżka fruktozy lub innej substancji słodzącej miód lub syrop klonowy do polania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (oprócz bananów) miksujemy banany kroimy w plastry (około 0,5cm grubości) rozsmarowujemy ciasto na rozgrzanej teflonowej patelni (przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmąki pszennej typ 550 70 g siemienia lnianego, mielonego 40 g płatków owsianych 1 1/2 łyżeczki soli 1 niepełna łyżeczka cukru 350 ml ciepłej (NIE gorącej!) wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki. Wlewamy wodę i zagniatamy jednolite ciasto przez ok. 5 minut. Ciasto mocno się lepi - tak ma być. Przykrywamy
My Culinary Artjajka 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka otrębów pszennych,żytnich lub owsianych Dodatkowo : 2-3 łyżki serka homogenizowanego ciemne kakao migdały wiórki kokosowe Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze
Chocolate Muffin Blogcząbrułyżeczka soli3 małe posiekane papryczki chilliSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę pszenną, owsianą i pełnoziarnistą, dosypujemy zioła (bazylię, tymianek i cząber), posiekane drobno papryczki, rozgnieciony czosnek i sól.Całość polewamy oliwą i letnią wodą. Zagniatamy ręcznie, lub tak jak w moim przypadku za pomocą robota kuchennego. Gotowe ciasto, podsypujemy mąką i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu
Słodkie Przyjemnościsamo ich przygotowanie - niezwykle proste i bardzo szybkie. (około 18 sztuk) 100g masła/margaryny 120g cukru 1 jajko (małe) 70g mąki pszennej 60g płatków owsianych 40g wiórek kokosowych 1 łyżka kakao (płaska) 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli W dużej misce zmiksować masło/margaryn(...)cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, wiórki, kakao, proszek do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować
Di gotujekurczaka ok 500 g brokuła 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 2 łyżki mąki dodatkowo 1 zbełtane jajko bułka tarta lub zmiksowane płatki owsiane Wszystkie produkty znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy razem w osolonej wodzie, aż zmiękną, odcedzamy i ostudzamy. W osobnym garnuszku(...)małe różyczki i gotujemy na parze. Następnie ziemniaki z marchewką przepuszczamy przez praskę, dodajemy pokrojonego kurczaka, brokuły, czosnek, cebulę, mąkę i jajko. Wszystko dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku. Ciasto formujemy na małe krokiety, otaczamy jajkiem i bułką tartą. Smażymy na oleju na złocisty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. Smacznego
Niezły Młynekdodajemy płatki owsiane i cukier, mieszamy. Następnie wbijamy jajka i dodajemy miękkie masło, ugniatamy (można je również szybko wyrobić w robocie kuchennym). Odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 30 minut.W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy pokrojone na małe kawałki cukierki, co jakiś czas mieszamy, do momentu, aż masa będzie jednolita, odstawiamy do przestudzenia.Kruche ciasto rozwałkowujemy
Słodkie Przyjemnościpłatków owsianych firmy Kupiec puszka białej fasoli (po odsączeniu około 240g) 4 łyżeczki stewii garść rodzynek Sposób przygotowania (9 babeczek): Fasolę przepłukujemy kilka razy, a następnie pozostawiamy na około 20 minut w wodzie wrzucamy odsączoną fasole do blendera, dodajemy pozostałe składniki (oprócz rodzynek) wszystko blendujemy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję na koniec dodajemy rodzynki, mieszamy wylewamy ciasto
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDzisiejsza propozycja śniadaniowa to owsianka z owocami. Posiłek bardzo pożywny i zdrowy. Tak podana owsianka skusi nawet małego niejadka :) Składniki: 4 łyżki płatków owsianych 1 szklanka
kuchnia doskiPrzygotowujecie swoją granolę? Jeżeli nie to koniecznie spróbujcie, jest bardzo prosta do wykonania i nie ma żadnych cukrów. Taką granolę możecie śmiało wcinać na śniadanie
Niezły Młynektłuszczowych. Doskonała do chlebów, ciasta, naleśników, * jęczmienna – trochę zapomniana, a charakteryzująca się mniejszą zawartością glutenu niż mąka pszenna. Dobrze jest ją mieszać z innymi mąkami. Znakomicie smakuje w postaci klusek, ciasteczek, naleśników i chleba, ma delikatny orzechowy smak, * żytnia – znana głównie jako chlebowa czy do przygotowania zakwasu, jednak można ją również stosować do wypieków cukierniczych, * owsiana – charakteryzuje się śladową ilością(...)kuchni chińskiej używana do wyrobu makaronów, * kukurydziana – mąka, która nadaje potrawom słodkawy smak, powszechnie znana w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli czy taco. Znajduje również doskonałe zastosowanie do wypieków ciast, ciasteczek, placków, panierowania, zagęszczania sosów, * ziemniaczana – powstaje poprzez wypłukanie skrobi z świeżych ziemniaków, a następnie osuszenie i czyszczenie uzyskanego krochmalu, dając w efekcie postać sypkiego proszku. Wykorzystywana do przygotowywania kisielów
Pyry na Gazciasto skradło moje podniebienie! Jako, że czekoladki reese's uwielbiam w każdej postaci, nie mogłam przejść obok tego przepisu obojętnie. Zrobiłam go raz, drugi, trzeci... i się uzależniłam :) Jest idealne! Obiecuję, że nawet ten kto nie przepada za masłem orzechowym będzie zachwycony tym przepisem. SKŁADNIKI (25x20 cm) 200g herbatników/ciasteczek owsianych/ lub innych kruchych ciasteczek 2 kopiaste łyżki masła orzechowego(...)mikrofali. Przy pomocy łyżeczki, tworząc nierównomierne wzory wylewamy białą masę na ciemną masę czekoladową. Drugim końcem łyżeczki przeciągamy po masie tworząc "esy floresy". Wstawiamy do lodówki, aby ciasto stężało. Smacznego! Poniżej filmik, który przedstawia tworzenie ciasta krok po kroku
DefinicjaSmakuprostu wspaniałe. M I E J S C E II Owsiane muffinki z twarożkiem i gruszkami Zdecydowanie moje ulubione! Pełnoziarniste, zdrowe, bez białej mąki i cukru. Idealne jako przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek. and the winner is... M I E J S C E I Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą Mój numer jeden wśród jesiennych słodkości
Kuchnia Elliepłatków i dokładnie rozbijamy je przy użyciu tłuczka lub wałka do ciasta. Następnie potrzebne nam będą 2 duże talerze i jedne głęboki. W głębokim mieszamy jajka, na jeden duży talerz wysypujemy mąkę ziemniaczaną na drugi pogniecione. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w następujący sposób: mąka ziemniaczana, jajko, płatki owsiane. Gotowe kawałki kurczaka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, opcjonalnie możemy
Piekielna Kuchnia Pati200g mąka pszenna chlebowa, 600g woda, 650ml sól, 2 łyżeczki płatki owsiane, 2 łyżki Przygotowanie Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin do wyrośnięcia. Po tym czasie przygotowujemy dwie keksówki (około 23x10cm), smarujemy masłem. Zwilżonymi dłońmi przekładamy ciasto, wyrównujemy. Posypujemy wierzch płatkami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie
Gotowanie moimi oczamipieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2,5 szklanki płatków owsianych górskich Masło z cukrami utrzeć mikserem, do otrzymania miękkiego kremu. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować ( wymieszałam ręcznie, mój mikser nie dał rady ) do otrzymania jednolitej masy. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, umieścić na blaszce, następnie spłaszczyć
kulinarnyswiatdomitego złego co by na dobre nie wyszło, pozostałe ciasto na gofry przerobiłam na czekoladowy omlet z kokosowym sosem ;) Składniki: 2 jajka 1 łyżka budyniu czekoladowego bez dodatku cukru 0,5 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki stewii 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec 2 łyżki gęstego jogurtu sos : 50g miąższu z kokosa
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwłoskie -nerkowce -migdały -porzeczki czarne suszone -morele Do masła dodajemy płatki owsiane i podsmażamy je kilka minut. Orzechy przekładamy do ścierki, zawijamy ją i tłuczkiem rozgniatamy na mniejsze kawałki. Wrzucamy wszystkie dodatki i cukier, mieszamy i wystudzamy. W kolejnym etapie dodajemy jajka i miód i wyrabiamy ręką "ciasto". Przy użyciu zmoczonych co jakiś czas zimną wodą rąk układamy ciasteczka. Namoczone
BaRepas