tabliczki gorzkiej czekolady 1 lub 1,5 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oleju szczypta płatków chili lub chili w proszku jedna łyżka dowolnego likieru owocowego (można pominąć) Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto: mąkę i kakao przesiewamy na stolnicę dodajemy kawałeczki zimnego masła. Składniki siekamy nożem lub rozcieramy palcami w celu jak najdokładniejszego ich połączenia. Do miseczki wlewamy(...)maksymalnie opaść. Gdy nasze wypieki wystygną, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy olej, ocet balsamiczny, likier owocowy oraz płatki chili lub chili w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy. Polewą delikatnie oblewamy powierzchnię serniczków - wedle upodobań. Serniczki można posypać okruszkami ze skruszonej cześci ciasta, owocami, świeżą miętą lub melisą - po prostu skomponować je z tym co lubimy najbardziej. Bardzo polecam wypróbować! (; (function
Symfonia Smakówdlatego nadaje się zarówno do słodkich jak i wytrawnych potraw. Można w nim zapiekać farsze mięsne, warzywne czy owocowe albo serowe. Można zrobić jedną dużą zapiekankę albo małe przekąski tak jak ja to właśnie zrobiłam.Trzeba pamiętać, że to ciasto jest cieniutkie więc szybko wysycha. Dlatego przygotowując je po otwarciu opakowania powinniśmy zużyć je od razu a nawet podczas pracy
Smaczna PyzaPokolenie programu Tik-Tak ręka do góry! Pamiętacie piosenkę o najłatwiejszym cieście w świecie?Dziś na wspólne "mieszanie w garach" zapraszam śpiewająco:)) Najłatwiejsze
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagruszki, a ty? Więc mam dla ciebie propozycję tarty z karmelizowaną gruszką. Tarty to świetne, proste i szybkie do przygotowania ciasta. Można je robić na słodko i na słono, a jeśli na słodko to mogą to być serowe owocowe czy nawet bezowe. Podstawą każdej tarty jest spód, reszta to pełna improwizacja. Robiłam już spody pszenne, jaglane, amarantusowe, tym razem postawiłam
Życie zaczyna się w kuchniinnego wsadza się do kapelusza, a co innego wyjmuje ;) Co najważniejsze, frajda trwała także podczas konsumpcji - odwrócone ciasto śliwkowe okazało się pyszne i z pewnością będę chciał pobawić się w to jeszcze raz, być może z innymi owocami. Polecam! Składniki: Część owocowa: 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 150 g brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka rumu
zadanie-gotowaniemaliny układać w niewielkich odstępach od siebie, zanurzając w galaretce - ciasto ponownie schłodzić do zastygnięcia galaretki, przechowywać w lodówce Pianka malinowa jest mocno owocowa w smaku, ma delikatną strukturę i pięknie prezentuje się na talerzu. Ciasto należy przechowywać w lodówce, najlepiej zjeść je w ciągu 2 dni od przygotowania, gdyż maliny, którymi dekorujemy wierzch pianki, mogą stracić swoją świeżość. Jeśli
Smakołyki Berenikibardzo smaczna. Mnie również smakowała. Herbatę dosłodziłam miodem. A konkretnym dodatkiem do niej było ciasto biszkoptowe ze śmietaną i owocami. Owoce, które widzicie w filiżance są jadalne, to dodatkowa zaleta tej herbaty. Sklep posiada w swojej ofercie herbaty : ziołowe, owocowe, czarne, zielone, białe, kawy mielone i ziarniste. Oraz akcesoria do kawy i herbaty. Warto tam zajrzeć
Proste Potrawyszybki posiłek. Klasyczne naleśniki zazwyczaj serwuję z białym serem lub konfiturą owocową. Dziś mam dla Was propozycję wytrawnych naleśników. Jako farsz zaproponowałem świeże liście jarmużu, orzechy pekan i kremowy ser topiony. Czas przygotowania: 25 min. Składniki na 5 szt. Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI na ciasto naleśnikowe: 0,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka 1 łyżeczka
kulinarnyJaCiasto : 2 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka ok 1 łyżki śmietany ( dodać w przypadku ,gdy ciasto nie będzie chciało sie skleić ) Warstwa owocowa : ok pół kg owoców ( równie dobrze sprawdzi się tutaj agrest jak i porzeczki ) 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Beza : 3 białka 1 szklanka cukru(...)kropel soku z cytryny Mąkę posiekać z zimnym masłem , dodać pozostałe składniki i znów przesiekać nożem , Szybko zlepić w kulę i schłodzić ok godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Ponakłuwać widelcem Podpiec w 180'C ok 10 min (do bardzo delikatnego zrumienienia ) Przestudzić. Owoce wymieszać z cukrem i mąką , wyłożyć na ciasto. Białka
Malinowa Kawiarenkaupał dawał w kość mama w lodówce już trzymała sernik na zimno. Raz był to klasyczny sernik a innym razem owocowy lub czekoladowy. Jako, że mamy wiosnę przygotowałam sernik na zimno, którego wnętrze przypomina namaszczenie zebry. Różowy kolor ciasta jest truskawkowy, a biały to klasyczny sernik na zimno. Składniki: SPÓD CIASTA 1/4 kostki Palma firmy Bielmar 3/4 szklanki mąki pszennej
Kuchnia w oparachspróbowania. W moim torcie pomiędzy zielonym warstwami znalazły się galaretki z truskawkami i brzoskwiniami. Dzięki temu tort zrobił się kolorowy, owocowy i bardzo przyjemny w smaku, dlatego polecam go na urodziny dziecka. Mój solenizant skończył 4 lata :) ach… CIASTO ZE SZPINAKIEM: 5 jajek 1 szklanka cukru 250 g margaryny lub masła 250 g szpinaku świeżego 1 szklanka mąki pszennej
https:KKuchniaMniamwarto spróbować z ulubionymi owocami. Gotowy deser przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub gotowe porcje na talerzu polać syropem owocowym lub polewą czekoladową. CLAFOUTIS z jabłkami Bardzo prosty deser – wystarczy wymieszać rózgą wszystkie składniki i polać ciastem dowolnie wybrane owoce, np. posiekane morele, śliwki, czereśnie, borówki, maliny, jagody, jabłka, itp. 20 minut w piekarniku i gotowe! Smacznego SKŁADNIKI
Zasmakuj Kuchniniemieckich Nadrenii – Palatynatu i Baden – Württemberg) kuchni zawrotną karierę zrobiło w XVIII i XIX wieku. Podstawowa wersja to ciasto z cebulą, boczkiem z dodatkiem crème fraîche lub sera fromage. Znane są również jego odmiany np owocowa z jabłkami i cynamonem, leśna (gdy dodamy grzyby) lub z różnymi odmianami sera. Legendy głoszą, że gdy pieczono chleb (w piecach opalanych
Szybko Tanio Smacznieżelatynę, nadal dokładnie miksujemy i masę wylewamy na ciastka. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie na masę układamy owoce, ja miałam mix owocowy tzn. maliny, truskawki, borówki, morele. Na to tężejąca galaretka i gotowe. UWAGA: Po przygotowaniu ciasta pozostanie nam 5 białek z których możemy przygotować bezy. Przepis znajdziecie tutaj
Jadło i czytadłopół. Mus owocowy: Owoce umieszczamy w garnku i wlewamy wodę. Zagotowujemy. Rozgniatamy owoce na mniejsze kawałki (za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków) lub miksujemy w blenderze (jeśli wolimy gładką konsystencję). Wsypujemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy. Blachę wyłożyć folią spożywczą tak, aby duża część wystawała poza jej brzegi. Ułatwi to późniejsze wyjęcie ciasta z formy - ciasto(...)deskę.Nie jest to jednak konieczne i możecie pozostawić ciasto w blaszce. Spód wykładamy warstwą herbatników (jeśli trzeba docinamy herbatniki). Na to wykładamy połowę kremu i równomiernie go rozsmarowujemy. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki. Gdy się troszkę schłodzi wylewamy bardzo gęsty, tężejący mus owocowy i ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy warstwa owocowa już stężeje, wykładamy
My simple kitchen