sobotę w domu, a w niedzielę z (prawie) cał ą klas ą. W wynajętej sali przygotowaliśmy jedzenie i picie: kanapki, chrupki, owoce, słodkie bułeczki i kubełki lekko słodkiej-owocowej wody (praktyczność po pierwsze - wystarczy wbić słomkę w wieczko i gotowe). Po wielu latach doświadczeń doszłam do wniosku, że starannie przygotowane domowe nuggetsy, miniaturowe falafelki, tuńczykowe, lub serowe wrapy(...)solone ziemniaczane misie i kupne herbatniki. Oraz najprostsze z najprostszych kanapki: na białym chlebie i z Nutell ą , albo serem, albo dżemem. Wszystko, ł ą cznie z 3 ciastami (2 z dużych blaszek i 1 mniejszym) zniknęło w rekordowym tempie... A wcześniej całe towarzystwo zostało wymięczone i wyskakane w sali gimnastycznej wypełnionej miękkini zabawkami i materacami. Gdzie
Lejdi of the housejajka z mlekiem. Suche składniki połączyć z mokrymi, a następnie z roztopionym masłem/margaryną. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. W każdej papilotce umieścić po 1 (solidnej) łyżce ciasta i odrobinie (*) powideł (lub innego nadzienia). Całość uzupełnić resztą masy (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 18-20 minut (do tzw. "suchego patyczka(...)rumienią.) Ciastka wyjąć z blachy, odrobinę ostudzić i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem lub posmarować roztopionym masłem oraz obtoczyć w cukrze (powstanie lekko chrupiąca skorupka). (*) Nie dodawajcie dużo nadzienia owocowego, ponieważ może wypłynąć lub opaść na spód
Di gotujePuszyste placuszki na bazie kefiru. Do placuszków można dodać dowolne owoce. Moża też zrobić placuszki bez owoców a potem podać je z jakimś owocowym dodatkiem. składniki: 2 szklanki kefiru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru waniliowego 2-3 nektarynki olej do smażenia, u mnie kokosowy Do miski wlać kefir, dodać(...)pieczenia oraz solą. Wszystko zmiksować na gładką masę. Nektarynki pokroić w drobną kostkę i dodać do masy. Wymieszać dokładnie łyżką. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Nakładać łyżką porcje ciasta formując płaski placek. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na ciemnozłoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Szklanka do odmierzania składników o pojemności
Monia miesza i gotujeInternecie. Tak mnie zaintrygował, że od razu go wypróbowałam. Sprawdził się znakomicie. Podałam je na niedzielne, leniwe śniadanie. Placuszki można serwować z różnymi dodatkami: miodem, syropem klonowym, sosem owocowym. Świetne są również bez dodatków. W takiej wersji saute lubię je najbardziej. Polecam. Składniki (na 6 placuszków): • 2 bardzo dojrzałe banany • 2 jajka • ½ łyżeczka cynamonu • kilka kropli esencji waniliowej Sposób przygotowania(...)dokładnie widelcem na papkę. 3. Do masy bananowej dodać 2 jajka. 4. Dodać przyprawy. Wymieszać. 5. Rozgrzać patelnię, na której można smażyć beztłuszczowo. 6. Na rozgrzanej patelni kłaść porcję ciasta. 7. Smażyć z obu stron na rumiano. 8. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego. A jutro zapraszam na konkurs urodzinowy
W mojej kuchniMarchew jest jednym z moich ulubionych warzyw. Bardzo chętnie dodają ją do zup, potrawek i słodkich wypieków! Marchew doskonale wchłania się z tłuszczami, gdzie bardzo dobrze
Truskawkowa FiestaWspaniałepromienie wrześniowego słońca w ten pierwszy dzień jesieni - tak Poznań wita złocisto-brązową pannę, zwiastun opadających liści i nadchodzacej deszczowej aury. Nie lubię, ale
W kuchni Karmel-itkiRóżne owocowe konfitury gościły do tej pory na naszym stole: pomarańczowa , z jarzębiny z gruszkami , z aronii , cytrynowa , gruszkowa , wiśniowo-rabarbarowa , gruszkowo-pomarańczowa , morelowa z tymiankiem . W tym roku postanowiłam ją zrobić z czerwonego agrestu. Wyszło pysznie, sam agrest, który jest slodkawo-kwaskowy jest bardzo smacznym owocem. Dwa lata temu posadziłam sobie(...)krzaczki i od tej pory, kiedy owoce mam pod ręką wykorzystuję je w mojej kuchni. Na blogu znajdziecie również czekoladowe ciasto z agrestem i ciasto drożdżowe z owocami lata . Konfitura agrestowa Czas przygotowania: 120 minut + czas oczekiwania Składniki: 1000 g czerwonego agrestu 350 g cukru opcjonalnie 1/3 łyżeczki kardamonu Wykonanie: Agrest płuczemy i oczyszczamy
Kulinarne przygody GatitySerniki lubię w każdym wydaniu , ale ten z musem malinowym smakuje wyśmienicie. Porcja na małą blachę SKŁADNIKI 1 kg twarogu gotowy- wiaderko lub dwukrotnie
W kuchennym oknie EwyWiosenny detox!, chleb bez mąki pszennej za to z różnorodnością nasion, pychota :). Po nasiona i bakalie wybierzcie się do Owocowego Raju. Składniki: 20 dag mąki kukurydzianej 7 dag otrębów żytnich z zarodkami 2 łyżki nasion chia 2 łyżki ostropestu plamistego 5 dag pestek dyni 10 dag siemienia lnianego 2 łyżki błonnika 10 dag gruszki kandyzowanej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)wody 1. Przygotowujemy suche składniki w dużej misce. 2. Wodę łączymy z syropem klonowym, dodajemy do wymieszanych suchych składników. Gruszki drobno kroimy, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto zostawiamy w misce i odstawiamy je na ok 1 godzinę, następnie przekładamy do foremki i odstawiamy na 40 minut.3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy przez pół godziny, następnie obniżamy
Apetyczna babeczkaleguminę - deser bardzo popularny kiedyś. Leguminą nazywano dania mączne, przeważnie na słodko, które można było podać na podwieczorek. Najczęściej były to różne rodzaje budyni, kasz, sufletów, podawanych z owocowymi sosami, konfiturami czy świeżymi owocami. Naleśniki i racuchy też zaliczano do legumin. Nie znajdziecie więc jedynego i słusznego przepisu na leguminę 😊 Na blogowym facebooku wywiązała się nawet ciekawa dyskusja na tema(...)garnuszku zagotować mleko wraz z masłem, cukrem i kawą. Zestawić z ognia, wsypać mąkę mieszając energicznie cały czas. Powstanie dość gęsta masa, podobna do tej, jaką robi się do ciasta parzonego np. do karpatki. Masę wystudzić. W tym czasie przygotować foremki. Ja użyłam średniej wielkości kokilek do zapiekania. Należy je wysmarować dokładnie masłem i obsypać kaszą manną. Leguminę będziemy gotować
Codzienna kuchnia niecodziennaDwa zgrabne batoniki kusiły nas już przy każdej wizycie w Rossmannie. Szczególnie napis BROWNIE dawał nadzieję na nieziemskie czekoladowe doznania pod postacią zdrowej przekąski :P Dodatkowo
Candy PandasPamiętam, jako dziecko zajadałam się truskawkami pod każdą postacią, zresztą nadal tak mam. To moje ukochane owoce sezonowe, tak samo jak maliny i
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj mieliśmy ochotę na lekki obiad i przede wszystkim szybki. Nikomu nie chciało się szykować wymyślnych dań. Rzut okiem do lodówki i pomysł na pancakes z
Codzienna kuchnia niecodziennaamarena w syropie to jak dla mnie jedne z najlepszych tego typu przetworów, więc w tym sosie spodziewałam się podobnego smaku i absolutnie się nie zawiodłam. Smak jest mocno owocowy i słodki, podkreślony przez wanilię i lekką goryczkę gorzkich migdałów. Plus za brak rafinowanego cukru. Najlepszy do placków, gofrów i omletów :) * Allos pieczywo chrupkie amarantusowe wielozbożowe Ekologiczne pieczywo chrupkie, podobne(...)pełnoziarnista mąka amarantusowa* (20%), mieszanka ziaren 8% (sezam*, len*, gryka*, owies*), sól morska, kminek*, kolendra*. *składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli DE-001. * De Rit miodowe ciasto z mąki żytniej pełnoziarnistej Składniki: mąka żytnia pełnoziarnista* (33,5%), inwertowany syrop cukru trzcinowego*, miód* (27%), mąka żytnia* (11,4), kwasek (wodorowęglan sodu), cynamon*. Bez dwóch zdań, to najlepsze
Poranek na słodkopyszny deser na każdą pogodę i niepogodę - bez względu na to czy za oknem ziąb i plucha czy piękne słoneczko. Jeśli spodziewacie się gości, albo poszukujecie idealnego przepisu na ciasto bez pieczenia, to ten wyjątkowo prosty sernik borówkowy na zimno z serków homogenizowanych będzie przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Sernik borówkowy na zimno - proporcje na tortownicę o średnicy około(...)mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%, 6-7 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w wodzie 2-3 łyżki cukru pudru 3-4 łyżeczki liofilizowanych sproszkowanych borówek amerykańskich opcjonalnie 2 galaretki owocowe (smak do wyboru) opcjonalnie herbatniki lub biszkopty do wyłożenia na spód, jeśli robicie sernik w tortownicy. Ps. Borówki liofilizowane to innymi słowy borówki suszone w bardzo niskiej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapreferuje z cukrem pudrem. Matylda z jabłkami i mascarpone. Mikołaj z czekoladą a pan mąż odkrył nowy smak ...z domową frużeliną wiśniową. Spróbujcie i wy naleśników z domową frużeliną owocową. Przepis na 15 naleśników 240 g mąki 3 łyżki cukru 400 ml mleka 100 ml Śmietany kremówki (double cream) 3 jajka 120 g rozpuszczonego masła(...)Następnie dodać śmietanę (double cream) i klarowane masło. Wszystko wymieszać bardzo dokładnie i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto będzie dość luźne, ale po godzinie odrobinę zgęstnieje. Dodać aromat. Smażyć na rozgrzanej patelni przetartej odrobinką oleju - na złoty kolor. Informacja dla emigrantów
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpamięci z wyjazdów nad morze. A tam , w szczególnie p zachodzie słońca smakują wyjątkowo ;) Ja dziś podrzucam Wam przepis na domowe chrupiące gofry, które dzięki ubitej pianie dodanej do ciasta są wyjątkowo pyszne ;) Nic tylko zajadać. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej Szymanowska 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki oleju Polski Olej(...)pieczenia, cukrem pudrem i żółtkami miksujemy na gładko. Delikatnie za pomocą łyżki dodajemy pianę, mieszamy. Gofry pieczemy na rumiano, studzimy na kratce. Podajemy np z bitą śmietaną i sosem owocowym
Z Majeczką w kuchniłyżki soku wyciśniętego z pomarańczy2 łyżki soku wyciśniętego z cytrynyskórka otarta z pomarańczyskórka otarta z cytryny1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka proszku do pieczenia2 pełne łyżki (30g) kandyzowanych skórek owocowych (mieszanki keksowej)Wykonanie:- składniki powinny mieć temperaturę pokojową- do większej miski przesiać suche składniki: mąki - pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia - w mniejszej misce wymieszać jajko z cukrem (ręczną(...)wszystko krótko wymieszać- składniki mokre przełożyć do składników suchych, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej masy - do formy na muffiny włożyć papilotki, nałożyć na dno każdej trochę ciasta, wsypać po kilka kandyzowanych skórek, przykryć kolejną porcją ciasta, ponownie wsypać skórki, wyłożyć resztę ciasta, na wierzch wysypać pozostałe skórki- ciasto powinno zajmować około 3/4 wysokości papilotek- formę z muffinami
Smakołyki Berenikirobieniu sokucukier (u mnie ok.1,5 kg)1 żel-fix (czarna porzeczka posiada dużo naturalnej pektyny, ale przy robieniu soku owoce oddały trochę pektyny)Sposób przygotowania:1. Pulpę owocową przecieramy przez gęste sito (wymaga to trochę wysiłku i czasu, ale zapewniam, że warto).2. Do przetartych owoców dodajemy żel-fix i mieszamy. Następnie dodajemy cukru (ilość w zależności od tego(...)zakręcamy i przykrywamy słoiki ręcznikiem lub kocem, aż wystygną.3. Galaretka jeśli nie stężeje po wystudzeniu, to spokojnie stężeje w chłodnej piwnicy. To świetny dodatek do pieczywa, ciasteczek i ciast :) Polecam!Smacznego
Kuchnia domowa Ani