małe słodkości, może ktoś będzie chętny:) W tym roku jakoś nie miałam weny na serduszkowce ciasta więc postanowiłam zrobić babeczki. W dwóch smakach dla każdego łasucha do wyboru. Jak na razie większym zainteresowaniem cieszą się babeczki z masłem orzechowym. Jakoś się nie dziwie, uwielbiam smak masła orzechowego, mogłabym go jeść tonami:) tylko niestety dieta w trakcie(...)cukru 125 ml mleka Wykonanie: muffinki bananowe: Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przelewamy do foremek i pieczemy 20 minut w 180 stopniach muffinki z masłem orzechowym: masło ucieramy z masłem orzechowym na jednolitą masę, dodajemy jajka. Na koniec dodajemy stopniowo sypie składniki i wszystko razem mieszamy. Gotową masę przelewamy
ciastkarnia na kruchym spodzieciasto, którego masę po prostu się gotuje. Na blogu znajdziecie u mnie sernik gotowany przekładany herbatnikami – ten, choć z pozoru podobny, smakuje inaczej, a do tego bardzo przypomina tradycyjne wypieki. Najważniejsza w nim jest jego prostota – każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem. Łatwy sernik bez pieczenia – gotowany – spód: 300 g herbatników 150 g masła orzechowego
Poezja smakuSkładniki: na 9 średnich pączków: 35 dkg mąki 1/2 szklanki mleka 2 żółtka 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 25 g masła 1 łyżeczka cukru z
czarrna od kuchniprzerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku, na koniec wsypujemy mąkę, proszek i kakao i ostrożnie ale dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C Wkładka orzechowa: 25 dag orzechów włoskich 5 białek 1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)mleka i gotujemy budyń, który następnie studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Złożenie ciasta: Biszkopt kroimy na pół. Na jedną z jego połówek wykładamy połowę kremu, przykrywamy plackiem orzechowym. Następnie dajemy pozostały krem i drugą część biszkoptu. Po wierzchu polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego. var widgetParams = "{ 'Id':'d8e9c810-c361-445b-a680-8242c254a747
Cynamonowe szczęścieMiodownik to jedno z moich ulubionych ciast w takim świąteczno-zimowym okresie. Przepyszne blaty miodowego ciasta przełożone kremową masą budyniową i obłędnie słodkim kajmakiem tworzą mega kaloryczną i nieziemsko pyszną całość, której nikt się nie oprze! To ciasto kojarzy mi się z domem babci. Tak samo jak szarlotka na półkruchym cieście. Miodownik, ciasto czeskie i właśnie szarlotka gościły(...)świątecznym stole! Ps. do przygotowania miodowych blatów użyłam rantu cukierniczego o wielkości 25×25 cm i wysokości 10 cm – TEGO! W przypadku takich ciast, gdzie wymagane są równe blaty ciasta sprawdza się znakomicie! Ciasto jest idealnie równe, nie rozjeżdża się na boki, jak w przypadku klasycznych blach i łatwo je wyciągnąć. Idealna forma na miodownik? Zdecydowanie TAK! Polecam! Ps. Przypominam
Ostra na Słodkowierzchu. Składniki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli dodatkowo: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki dżemu wiśniowego 3 łyżki rozpuszczonej czekolady Składniki ciasta zagnieść. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części- mniejszą i większą. Większą rozwałkować na kształt jajka. Z mniejszej(...)utoczyć wałeczki i zrobić z nich brzeg ciasta oraz kilka kratek na środku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut, aż będzie złote. Wyjąc i wystudzić. Kratki na wierzchu napełnić czekoladą, dżemem i masłem orzechowym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia i bez pieczenia. Ciekawa jestem, jakie ciasta królują na Waszym świątecznym stole? Sernik gotowany Sernik z rodzynkami Seromakowiec bez spodu Piernik z masłem orzechowym i marmoladą Piernik wyśmienity Piernik z powidłami Ciasto czekoladowe z serem Ciasto orzechowiec Miodownik z kremem z kaszy manny Pleśniak
Kuchcik gotujeświętowanie :) Nie patrzmy na kalorie, tylko rozkoszujmy się pysznym jedzeniem! Dzisiaj mam dla Was ostatni przedświąteczny przepis na pyszny sernik. W moim domu to ciasto jest obowiązkowe na każdą uroczystość. W połączeniu z masłem orzechowym i kajmakiem jest naprawdę pyszne... Wesołych Świąt!!!😚😚😚 Składniki (blaszka 23/33 cm): spód: herbatniki 220 g, masło 120 g, masa serowa(...)cukier 1 szklanka, śmietana 18 % 200 ml, żółtka 2 szt, jajka 4 szt, skórka starta z pomarańczy 1 łyżeczka, masło orzechowe 12 łyżek, dodatkowo: masa kajmakowa pół puszki, orzechy włoskie do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki kruszymy na piasek, masło rozpuszczamy, studzimy i łączymy z ciastkami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka wykładamy na papier, dociskamy do dna blaszki
kulinarne odsłony paticynamonem. 1/2 jabłek wykładamy na spód ciasta. Następnie posypujemy je kolejną 1/3 ciasta i dociskamy. Wykładamy drugą połowę jabłek, wysypujemy na nie pozostałą część orzechowej masy i dociskamy. Dekorujemy wedle uznania. Opcjonalnie spryskujemy wierzch ciasta rozpuszczonym olejem kokosowym. Umieszczamy i przechowujemy w lodówce. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuOrzechowy biszkopt z kawałkami soczystych brzoskwiń, delikatna masa śmietankowa i mus brzoskwiniowy, dodatkowo przełożony małymi biszkopcikami. Doskonale sprawdzi się jako ciasto świąteczne, ale także jako "zwykłe", niedzielne ciasto. Z dnia na dzień zyskuje na smaku, dlatego śmiało można zrobić je wcześniej i przechować w lodówce. To taki nasz wspólny, rodzinny wypiek. Łączy pokolenia, pozwala na wspólne spędzenie wolnego czasu
Domowa cukiernia Ewyklasyka polskiej kuchni, która ma tysiące odsłon. Moja propozycja to wiosenne, wypełnione po brzegi farszem ze świeżej i młodej botwiny, polane koperkowo-orzechowym masełkiem, które smakują obłędnie i z pewnością będą hitem każdego stołu. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2-3 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 2 pęczki botwiny 500g sera ricotta 4 łyżki posiekanego koperku(...)ząbki czosnku 1 pęczek koperku 70g orzechów włoskich Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinybrakowało sprzyjających okoliczności. W końcu jest - pyszny przekładaniec, z rodzaju tych "na bogato". Posmakował wszystkim, nawet osobom, które za ciastami nie przepadają (to chyba najlepsza rekomendacja) więc z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Przygotowanie kory orzechowej wymaga nieco więcej czasu ale, zwłaszcza na specjalne okazje, na pewno warto ten czas poświęcić. składniki: 8 białek 3/4 szklanki cukru(...)sitko do odsączenia. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Całość dokładnie mieszam. Białka ubijam, dodaję stopniowo cukier, żółtka i suchą mieszankę. Tak przygotowane ciasto dzielę na dwie równe części i z każdej piekę placek w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut (blaszka o wymiarach 24 x 32, wyłożona papierem do pieczenia
babka w formieCiasto miodowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka sody 1/2 kostki margaryny 3 łyżki miodu Wkładka orzechowa: 200 g posiekanych orzechów … Czytaj dalej Ciasto miodowe z orzechami i grysikiem
czarrna od kuchninajpyszniejszych i najpopularniejszych wypieków w Jerozolimie , czyli Krantz . Jest to ciasto drożdżowe wypiekane z różnego rodzaju nadzieniem. Może to być na przykład czekoladowe nadzienie, orzechowe , serowe, czy makowe… Jestem przekonana, że smak tego ciasta zachwyci Was i nigdy już o nim nie zapomnicie! Autor książki, z której zaczerpnęłam przepis podaje, że ciasto nie jest ani łatwe, ani szybkie
SprawdzonaKuchnia.plskładniki na spód ciasta: ok. 285 g sucharów 350-400 g kremu orzechowo czekoladowego wykonanie: Suchary rozdrabniamy na konsystencję piasku. Dodajemy krem i dokładnie mieszamy. Gotowym ciastem wylepiamy spód blaszki (ok.21x32cm), wyłożonej papierem do pieczenia. składniki na warstwę śmietankowo jogurtową: 1 galaretka wiśniowa 350 ml gorącej wody 350 – 400 g jogurtu, gęstego np. greckiego 400 ml śmietanki kremówki wykonanie
Domowy Smak Jedzeniałyżki przesianej mąki z proszkiem. 4. Dodajemy kakao, miód, masło orzechowe, wiórki i płatki. Całość mieszamy. 5. Smażymy na wolnym ogniu kilka minut, dzieląc ciasto na 3 placki. Podajemy z jogurtem naturalnym, masłem orzechowym i ulubionymi owocami. W moim przypadku maliny i truskawki :) HALO HALO :) Czy są tu zwolennicy masła orzechowego ? Pozdrawiam, Ania
Mój Smak na Życie