ciasto naleśnikowe - 2318 przepisów (strona:74/155)

Naleśniczki jajeczno-migdałowe 84

klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia. Sposób przygotowania Najpierw miksujemy jajka z mlekiem. Następnie dodajemy mąkę i jeszcze raz wszystko miksujemy na gładkie ciasto. Rozgrzewamy masło klarowane na specjalnej płaskiej patelni do smażenia naleśników. Ciasto naleśnikowe nakładamy chochelką na całą powierzchnię patelni. Smażymy na średnim ogniu z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Lubicie naleśniki? My uwielbiamy! Szczególnie jako

Natka Pietruszki
Wytrawne naleśniki z farszem serowo-mięsnym 239

choć nie brakuje tu kalorii Ale od czasu do czasu przecież można zaszaleć Pyszne nadzienie i prosty przepis na naleśniki. W tym przypadku wykorzystuję przepis na naleśniki bez jajek. Ciasto wychodzi stosunkowo cienkie. To danie można też przygotować w formie krokietów. Do farszu użyłam pysznych wyrobów Martika. Jakość i smak. Przyznam Wam szczerze, że kiełbasa, schab czy polędwiczki Martika znikają(...)ilości należy potraktować orientacyjnie Dodatkowo: niewielka ilość majonezu małe pomidorki do podania nieduża ilość startego sera listki bazylii masło do podsmażenia naleśników Przygotowanie: Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Całość dokładnie i energicznie mieszamy ręczną trzepaczką, tak by nie powstały grudki. Na niewielkiej ilości oleju smażymy cienkie naleśniki. Po usmażeniu układamy jeden na drugim na talerzu. Do miseczki

Słodkie okruszki
NALEŚNIKI Z FARSZEM RUSKIM - zobacz jak łatwo przygotować pyszne naleśniki ruskie 310

Farsz na naleśniki ruskie: 250g sera białego, twarogowego 350g ugotowanych, utłuczonych i  ostudzonych ziemniaków 1 cebula, posiekana i podsmażona na maśle sól i pieprz do smaku Składniki na ciasto naleśnikowe: 200g mąki pszennej 200g mleka 200g wody 2 jajka 1 łyżka oliwy lub stopionego masła klarowanego szczypta soli tłuszcz do smażenia Opcjonalnie do podania z naleśnikami ruskimi: sos koperkowy

Moja Książka Kucharska
Krokiety z brokułem i pieczarkami 121

niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią

e-PrzepisyKulinarne
Masala dosa z sosem orzechowym 158

Ryż oraz soczewicę myjemy i moczymy przez ok. 3 godziny. Po tym czasie odcedzamy i blendujemy tak, żeby powstała gładka pasta. Dolewamy do niej stopniowo wode. Mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodajemy sól do smaku.  Smażymy na rozgrzanym oleju podobnie jak naleśniki. Dosa jest trochę krucha, więc odwracamy ją dopiero, gdy jest dobrze wysmażona. Zachowujemy przy

Weganka gotuje
Naleśniki z budyniem i truskawkami 122

pszennej szczypta soli szczypta cukru 2 łyżki oleju Nadzienie: 1 op. budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 500 ml mleka Dodatkowo: 190 g jogurtu naturalnego 350 g truskawek Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w naczyniu i miksujemy do połączenia. Odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy cienkie naleśniki. Budyń gotujemy wg wskazówek zawartych na opakowaniu. 200 g truskawek miksujemy z jogurtem

Smaki Na Talerzu
Naleśnikowy makaron z kurczakiem w sosie serowym 126

sera camembert 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny olej do smażenia Dodatkowo: 8 naleśników ⇨  przepis na idealne ciasto naleśnikowe Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę.  Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego kurczaka.  Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy do momentu, aż białko

Kuchnia MagdaLeny
Naleśnikowy makaron z kurczakiem w sosie serowym 126

sera camembert 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny olej do smażenia Dodatkowo: 8 naleśników ⇨  przepis na idealne ciasto naleśnikowe Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę.  Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego kurczaka.  Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy do momentu, aż białko

Kuchnia MagdaLeny
Idealne naleśniki 162

naleśniki, to przepis na ciasto jest tu najważniejszy.  Przepis na naleśniki jest bardzo prosty i składa się tylko z 6 składników, ale bardzo istotne są ich proporcje. Naleśniki nie powinny być gumowate, pękać przy składaniu czy rozpadać się przy przewracaniu na drugą stronę. Nie mogą również przywierać do dna patelni podczas smażenia. Poza tym ciasto musi być bardzo dobrze(...)koniec dodajemy szczyptę soli oraz rozpuszczone masło. Za pomocą blendera z końcówką do ubijania miksujemy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek.  Gotowe ciasto odstawiamy na około 10 minut do lodówki. Patelnię natłuszczamy masłem i rozgrzewamy ją. Na środek patelni wlewamy trochę ciasta naleśnikowego i rozprowadzamy go aż po brzegi, obracając patelnią na boki.  Smażymy około

Kuchnia MagdaLeny
Idealne naleśniki 162

naleśniki, to przepis na ciasto jest tu najważniejszy.  Przepis na naleśniki jest bardzo prosty i składa się tylko z 6 składników, ale bardzo istotne są ich proporcje. Naleśniki nie powinny być gumowate, pękać przy składaniu czy rozpadać się przy przewracaniu na drugą stronę. Nie mogą również przywierać do dna patelni podczas smażenia. Poza tym ciasto musi być bardzo dobrze(...)koniec dodajemy szczyptę soli oraz rozpuszczone masło. Za pomocą blendera z końcówką do ubijania miksujemy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek.  Gotowe ciasto odstawiamy na około 10 minut do lodówki. Patelnię natłuszczamy masłem i rozgrzewamy ją. Na środek patelni wlewamy trochę ciasta naleśnikowego i rozprowadzamy go aż po brzegi, obracając patelnią na boki.  Smażymy około

Kuchnia MagdaLeny
Naleśniki z domowymi powidłami i czekoladą 106

się wymieszały. Następnie dodaję stopniowo mąkę. Mieszam, aż mąka dobrze się połączy z ciastem, bez grudek. Ciasto odstawiam na 15 minut, żeby “dojrzało”. Ciasto nabierze większej gęstości od mąki. W tym czasie rozpuszczam czekoladę w 1/4 szklance mleka. Na rozgrzaną patelnie wlewam chochelkę ciasta naleśnikowego i smażę z dwóch stron. Na usmażony naleśnik nakładam powidła śliwkowe (najlepsze oczywiście

Słodki sentyment
Zapiekane naleśniki z gotowanym mięsem i warzywami 160

Dodajemy do zmielonego mięsa i warzyw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (farsz powinien być pikantny). Wszystko dokładnie wymieszać, konsystencja powinna być zwarta i dawać się ugniatać. Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksujemy ze sobą w wysokiej misce. Następnie nakładamy je łyżką wazową na dużą, płaską i nagrzaną patelnię. Smażymy rumiane z obydwu stron naleśniki. Na jeszcze ciepłe naleśniki nakładamy farsz

Qchnia po prostu
MINI CEREAL CZYLI PLACUSZKI W WERSJI MINI 130

Jemy je na śniadanie, obiad czy deser. Ile ludzi tyle sposobów jak je podać. We Francji przygotowuje się cieniutkie crepes na specjalnym urządzeniu creperie. Dzięki łopatce, którą rozsmarowuje się ciasto naleśniki są cieniutkie jak nigdzie indziej. Najbardziej znane to naleśniki Suzette. W Skandynawii i na Węgrzech naleśniki przypominają te nasze i podawane są zazwyczaj w wersji na słodko: z konfiturą(...)Jajko rozbełtać. Dolać do niego mleko oraz oliwę Gallo Classico. Wymieszać. Dodać do mleka z jakiem suche składniki. Rozgrzać patelnię. Niewielką ilość ciasta wylewać na patelnię. Na położy odrobinę krem czekoladowego i zalać niewielką ilością ciasta naleśnikowego. Smażyć krótko z obu stron do uzyskania złotego koloru. Podawać z truskawkami i pokruszonymi bezami

Kuchnia w oparach
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą 102

niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią

e-PrzepisyKulinarne