składniki na biszkopt: 2 jajka 80 g mąki pszennej 15 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Mąkę pszenną
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki 30 g cukru 1 jajko 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany wykonanie: Mąkę, proszek
Domowy Smak Jedzeniawraz z nią rozpocznie się wreszcie wytęskniony czas świeżych warzyw i owoców. O tej porze najbardziej tęsknie za chłodnikiem z botwinki i ciastem z rabarbarem. Na chłodnik jednak za zimno, a na świeży rabarbar za wcześnie. Co jest zatem na czasie? U mnie wiosenne porządki w zamrażarce. Ogrzewam się zupą z dyni, pocieszam malinowym ciastem i gotuję
KUCHARNIAmiałam pomysłu na urodzinowy tort. A i biszkopt bez piekarnika się na pewno nie upiecze. Dlatego zrobiłam torcik śmietanowy, coś jak sernik na zimno czy jak pianka. Nam smakował, mam nadzieję że i Wy się skusicie na kawałek. Zapraszam! Składniki : * opakowanie okrągłych biszkoptów * szklanka mleka * 3 małe serki homogenizowane waniliowe * mała śmietana kremówka * 2 banany lub inne owoce(...)stężeje ułożyć pokrojone w plasterki banany. Drugą galaretkę przygotować w szklance wody i gdy zacznie tężeć to wylać ja na banany. Odstawić na godzinę do lodówki. Ciasto w smaku przypomina sernik na zimno, ale ubita kremówka dodaję lekkości i smakuje jak pianka
Magiczne Życie MartyCiasto kakaowe bez pieczenia z mascarpone to idealny deser na weekend, który na pewno przygotuje każdy. Niewiele składników i mało pracy, dużo zaś przyjemności podczas jedzenia. Są takie dni, że nie chce się ani piec, ani gotować, ale ochota na coś słodkiego do kawy jest zawsze. Świetnym rozwiązaniem wtedy jest zrobienie ciasta bez pieczenia. Umiarkowanie słodki deser na zimno
Kuchcik gotujeciasta i dalej wyrabiam mikserem. Im dłużej tym lepiej nawet 30 minut. Nakrywam miskę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 90 minut. Jak ciasto nie rośnie to znaczy jest za zimno w pomieszczeniu. Wtedy można włożyć miskę do nagrzanego piekarnika temp 40 stopni na 10-15 minut. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Wykładam je na stolnice podsypaną mąką
wesoła kuchniakuchni francuskiej. Składa się ona z ciasta (kruchego, francuskiego lub drożdżowego) i słodkiego lub wytrawnego nadzienia. Jest pyszna na ciepło jak i na zimno. Ja najbardziej lubię tarty na kruchym cieście i chyba właśnie one są najbardziej popularne. Wytrawna tarta to super pomysł zarówno na obiad jak i na ciepłą, bardziej wykwintną od kanapek - kolację :) Spód
Walijskie PichcenieMalinowy sernik na zimno z mascarpone to deser wyjątkowo prosty. Tylko pięć składników i brak potrzeby włączania piekarnika są niewątpliwą zaletą tego serniczka. Maliny i biała czekolada to połączenie znane i lubiane, do którego chyba nie trzeba przekonywać. Ciasto jest słodkie, puszyste jak chmurka i pyszne – aż trudno uwierzyć, że tak banalne składniki mogą się połączyć w taką całość(...)tylko zjedliśmy ciasto, przygotowałam analogiczną wersję jagodową – także była bardzo smaczna. W zasadzie możemy użyć dowolnych owoców i ulubionego smaku galaretki. Składniki: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany 30% lub 36% 150 g białej czekolady (1,5 tabliczki) ok. 100 g świeżych malin lub owoców jagodowych 1 galaretka o smaku malinowym opcjonalnie: bezy do dekoracji lub kakao listonic
Poezja smakuTaty przygotowały Siankoo , Martynosia i Justinka . Ogromnie dziewczynom dziękuję za wspólne pieczenie - już się nie mogę doczekać, żeby zobaczyć, jakie pyszności przygotowały. Malinowy sernik na zimno Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 1/4 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka 10 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiekawe i bardzo smaczne muffinki o smaku pizzy. Ciasto drożdżowe i dowolne składniki - u mnie salami, pieczarki, papryka i ser żółty. Bardzo proste i nie wymagające dużego nakładu pracy. Świetne jako przekąska na ciepło np. na imprezę lub kolację lub na zimno - do zabrania do pracy, na spacer czy na wycieczkę. SKŁADNIKI: (na ok 18-20 szt) 5 dag drożdży(...)pieczarki i paprykę poddusić. 3. Do wyrośniętego ciasta dodać wszystkie dodatki i ponownie wymieszać. Ewentualnie posypać wierzch serem (jeśli mają być podawane na zimno lepiej tego nie robić bo ser zrobi się twardy). 4. Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek, piec ok 30 min w 180*C (grzanie góra-dół, ale gdyby wierzch się przypiekał to przełączyć tylko na dół
Kto ugości moich gości?naszym życiu, kiedy spotykamy się ze znajomymi lub rodziną i świętujemy. Staramy się wówczas wypaść jak najlepiej i przygotowujemy różne przekąski, dania na ciepło oraz na zimno, a także desery i ciasta. Na takich spotkaniach zazwyczaj nie może również zabraknąć alkoholu. W tym przypadku możemy zaskoczyć swoich gości serwując im słodkie, orzeźwiające drinki lub kolorowe shoty. Wbrew pozorom
Danka Pichciekstrakt i śmietankę. Wylej na ciasto. Wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez około 45 – 50 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. Smacznego! Jadłam to ciasto na ciepło i na zimno dobrze schłodzone. Dzieciom smakowało na ciepło, a mi bardziej na zimno. Jestem ciekawa jakby Wam smakowało? The post Francuska tarta z jabłkami i cynamonem appeared first
codojedzenialiściastych z Finlandii. Jest tak samo słodki jak cukier, ale zdecydowanie mniej kaloryczny – idealny dla osób będących na diecie oraz wegan i diabetyków. Idealny do wszystkich ciast poza drożdżowymi, deserów na zimno, koktajli, szejków i codziennego słodzenia kawy czy herbaty. Należy jednak wprowadzać go do diety stopniowo zaczynając od mniejszych ilości. Marka Dr.Oetker w serii ZE ŚWIATA NATURY posiada
Ostra na SłodkoDzień dobry :-) Kolejny ciepły weekend za nami. Ciasto było wymyśliliśmy takie na zimno, takie leciutkie, bez pieczenia, ale bardzo smaczne :-) Jogurt naturalny plus śmietanka kremówka do tego w jednej warstwie truskawki i galaretka truskawkowa, a w drugiej banany i galaretka cytrynowa. Na wierzchu truskawki i galaretka. Leciutko i prosto, polecam :-) Miłego dnia :-) Blaszka 23 x 23 cm Składniki
kruche babeczkisiebie ;) Ps. wystarczy kliknąć na zdjęcie i od razu zostaniecie przeniesieni do przepisu ;) 1. Serowe Knedle Z Truskawkami 2. Drożdżowe Ślimaczki Z Truskawkami 3. Puszysty Sernik Na Zimno Z Truskawkami 4. Ucierane Ciasto Serowo - Truskawkowe Z Kruszonką 5. Delikatne Pierogi Z Truskawkami 6. Placuszki W Trzech Odsłonach Z Truskawkami
Gotowanie...to proste !mało ciemna i potrzebuje ciemniejszego składnika, nie szukałem długo i dodałem swój ulubiony składnik słodkich ciast w postaci połowy puszki kajmaku. Świetnie się to skomponowało z resztą ciasta Save Print sernik na zimno z bananami Czas przygotowania: 2 godziny Czas gotowania: Całkowity czas: 2 godziny Składniki 5 bananów 600g serka homogenizowanego 250ml śmietany kremówki
zjem to blog kulinarnyżelatynę zacznijmy od początku.Żelatyna to tak na prawdę mieszaniną białek i peptydów. Żelatyna ma w przemyśle cukierniczym i w samej kuchni szerokie zastosowanie. Używamy jej do ciast, deserów i dań na zimno. Produktem, którym z niego powstaje to znana wszystkim galaretka. Żelatyna jest wykorzystywana w przemyśle kuchennym jako zagęstnik. Spotkamy ją w jogurtach, wędlinach(!). Czym jest żelatyna? Żelatyna jest
Ciasta z tradycjamiRolada na zimno z łososiem w szpinakowym cieście to super pomysł na imprezową przekąskę lub przystawkę przed daniem głównym. Ciasto szpinakowe jest wilgotne, a farsz ma lekko czosnkowy smak. Do tego duża ilość wędzonego łososia – danie bardzo proste w wykonaniu i oryginalne. Czas wykonania: 1 h + 1 h czas
KuchniaWeDwoje.plkapustę kiszoną niezwłocznie łączę ze świętami. Jest to jedno z 12 potraw, które znajduje się na naszym stole wigilijnym. Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Najlepiej podać z czerwonym barszczem. SKŁADNIKI OK. 30 SZT.: Ciasto: mąka pszenna 550 g. jaja średnie 3 szt. sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżka
Kuchnia Paulettessakiewki skręciłam i za pomocą wałka spłaszczyłam. Placki na grillu wypiekałam i przekąskę gotową już miałam. Takie placki na gorąco są genialne , ale na zimno również smakują idealnie . Składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej typ 550, szczypta soli, woda, mąka do podsypania, farsz: Wielkopolski pasztet z drobiem, oliwkami i kaparami 131 g PROFi, pieprz zielony marynowany
Moniki SmakołykiPrzepis na ten sernik na zimno gości już na blogu od ponad 2 lat, i zawsze w okresie wakacyjnym święci swój prym. Sernik na zimno, to idealne rozwiązanie na ciasto w lato, nie trzeba uruchamiać piekarnika i dodatkowo grzać mieszkania. Robi się go na prawdę szybko i jest łatwy w wykonaniu. Sernik jest dwukolorowy jedna masa jest z czarnymi
SMYKWKUCHNIpraktyczne i wygodne. Macie już gotowe pojedyncze porcje, nie musicie brać talerzyków, nic Wam się nie wyleje, bo słoiczki są zakręcone. Do słoiczków możecie zapakować różne desery - ciasta ucierane czy sernik na zimno. A spośród znajdujących się na blogu przepisów możecie skusić się na panna cottę - w wersji tradycyjnej, śmietankowo - waniliowej na żelatynie, lub wegańskiej z mlekiem kokosowym i agarem
Chilli Czosnek i Oliwakostkę ser i boczek. Posypać listkami bazylii. Jajka i śmietanę mieszamy razem. Doprawiamy solą i porządnie pieprzymy. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Podajemy na ciepło lub zimno
Atlas SmakówKupiłam koszyczek porzeczek. Czarnych. Miało być ciasto, ale wyszły serniczki na zimno:) Można jeść bez ograniczeń. Serek 0%, miód lub syrop klonowy. Są mocno owocowe. Pierwotnie miałam upiec biszkopt, wykroić denka i zalać je masą. Ale je "odchudziłam" 500 gram czarnej porzeczki opakowanie serka President 300 gram 0 % tłuszczu 3 łyżki żelatyny 3 łyżki miodu syrop klonowy do polania
AZgotuj!150g startej mozzarelli - 150 ml śmietany 30% - suszona bazylia Sposób przygotowania: Tarta: Wysypujemy mąkę na blat i dodajemy pokrojone w kawałki masło. Łączymy składniki. Dodajemy sól, zimna wodę i krotko wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 45 min. Rozwałkujemy ciasto i układamy w formie. Nakładamy na ciasto papier do pieczenia i wysypujemy fasole. Pieczemy przez
Pan i Pani Smith w kuchnimleko i ser mieszamy razem. Doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Tartę wypełniamy wędzonym kurczakiem i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy ok 40 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Podajemy na ciepło lub zimno
Atlas Smakówgorgonzola oraz gruszki, posypać tymiankiem. Jajka i śmietanę mieszamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Podajemy na ciepło lub zimno
Atlas Smakówmało ciemna i potrzebuje ciemniejszego składnika, nie szukałem długo i dodałem swój ulubiony składnik słodkich ciast w postaci połowy puszki kajmaku. Świetnie się to skomponowało z resztą ciasta Save Print sernik na zimno z bananami Czas przygotowania: 2 godziny Czas gotowania: Całkowity czas: 2 godziny Składniki 5 bananów 600g serka homgeniozowanego 250ml śmietany kremówki
zjem to blog kulinarnykomentarzu :) Coś pysznego, prostego w wykonaniu i za śmieszne pieniądze. Kilka składników i mamy obiad dla całej rodziny. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbujcie. 'chińska rolada' Składniki: * ciasto: - 16 łyżek mąki pszennej - 2 szklanki mleka - 0,5 szklanki oleju - 2 jajka - szczypta soli * farsz: - 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam drobiowego) - 0,5 kg mieszanki chińskiej
CookYourselfDzielimy na kwadraty (z naszego wyszło 12). Na każdym kwadracie układamy łyżkę nadzienia i składamy go na pół, żeby otrzymać trójkąt. Pieczemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu ciasta. Burki są najsmaczniejsze na zimno- świetnie nadają się jako drugie śniadanie do pracy albo małe nomz na wypad za miasto. Na przykład taki w Niezwykle Ważnych Dorosłych Sprawach, który wyprowadził
les mirabelleslubi. Wierzch posypujemy serem, przykrywamy drugą częścią ciasta i sklejamy dookoła jak pieroga. Calzone pieczemy około 15 minut w 220 stopniach, do delikatnego zarumienienia się ciasta. Można jeść na ciepło, zimno, super smakuje podgrzane na drugi dzień....a najlepiej calzone podawać z sosem czosnkowym
upichcicCzas przygotowania: 50 min. (oczekiwanie ok. 6 h)Składniki na tortownicę o śr. 25 cmKoszt przygotowania: 25,00 złSKŁADNIKI na kruchy spód:200 g herbatników maślanych100
kulinarnyJaDobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno Wiśniowy torcik naleśnikowy SKŁADNIKI: CIASTO NALEŚNIKOWE tłuszcz do smażenia mleko 2 szkl woda sól mąka- 3 szkl jajka 2 szt MASA ser biały tłusty - 1,5 kost cukier -2 łyżki sok malinowy -2 łyżki śmietana -1 łyżka wiśnie marmolada różana -4 łyżki listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ciasto naleśnikowe Do miski
Kuchnia Danusi