Kolejne wspomnienie Wielkanocy. Szczerze mówiąc mazurek wcześniej jadłam tylko raz - standardowy, pszenny z masą kajmakową - jakie to było dobre! U mnie w domu mazurków się nie piekło, natomiast w tym roku Święta spędzałam już w nowym domu, z mężem:) Mazurek więc musiał być! ;) Ale czy da się upiec mazurek, który nie spowoduje nagłego wystrzału insuliny do krwi? Okazuje się(...)się. To pyszne ciasto w mojej wersji ma IG obniżone jak się dało;) Jest słodki, oczywiście nie tak słodki jak masa kajmakowa, ale wystarczająco słodki dla kogoś kto nie je cukru ;) Prezentuje się pięknie i bardzo szybko znika ze stołu. Mi smakował bardzo a mężowi jeszcze bardziej ;) Składniki: Spód: 200 g mąki migdałowej 2 białka szczypta stewii 2 łyżki
pyszne zdrowościSamodzielnie wykonana masa makowa z maku mielonego jest sto razy smaczniejsza niż masa z puszki a jednocześnie dużo mniej pracochłonna niż masa, gdzie trzeba samodzielnie zmielić
Ze smakiem bez glutenuBabka drożdżowa z bakaliami jest miękka, aromatyczna i najeżona smakowitymi kawałkami orzechów i suszonych owoców. Na blogu znajduje się już przepis na wielkanocną babkę drożdżową
Smakołyki BerenikiU nas w domu prawdziwym fanem serników, jest moja Mama. Lubi je pod każdą postacią i nie wyobraża sobie bez nich Świąt. Ja z kolei najbardziej
Gosia gotujeJeszcze zanim pojechaliśmy do Polski na Wielkanoc, umówiłam się z Karoliną na urodzinki jej córeczki. Co prawda były już niemal dwa tygodnie temu, ale spóźniona impreza była bardzo udana. Były prezenty (które do gustu przypadły bardziej chyba starszemu bratu jubilatki - nic nie szkodzi; ważne, że jakieś dziecko chce się nimi bawić), dużo śmiechu, dobre jedzonko i tort. Ten ostatni przygotowałam(...)Bardzo się denerwowałam - dawno nie robiłam już wychodnego ciasta o takim kalibrze. Zadania nie ułatwiał fakt, że jedyne wytyczne, jakie dostałam, to zrób, jak uważasz. Na szczęście wszystko się udało, choć bez przygód się nie obyło.Chciałam przygotować torcik dziewczęcy, a więc różowy. Na różnych blogach widziałam ciasta o różnej tonacji, niekoniecznie różu, ale właśnie coś takiego mi się zamarzyło
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiosenne dni aż proszą się o równie wiosenne menu. Już jakiś czas temu miałam ochotę na pyszny sernik z brzoskwiniami, dostrzeżony u Dorotki na MW. Premiera miała być na Wielkanoc, ale niestety nie doczekał) Nic, upiekę coś innego)) Natomiast my doczekaliśmy się pysznego, kremowego sernika, z gruubą warstwą sera, soczystymi owocami i chrupiacą kruszonką. Sernik wyszedł wyjątkowo kremowy, choć troszkę(...)sprawa brzoskwiń. Przyznaję się od razu, że poczyniłam pewne zmiany: użyłam serka z wiaderka i dodałam jedno jajko więcej do masy. Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki krupczatki( u mnie semolina) 250 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 4 żółtka 1 jajko cukier
Mia Cucina SofietaBabki na święta się wypieka, każdy na nie czeka. Są duże, małe i malutkie, z bakaliami, cytrynowe i bardzo słodziutkie. Każdy ma swoje przepisy sprawdzone, swoje
Moniki SmakołykiBłyskawiczne do przygotowania muffiny z dżemem malinowym i cytrynowym lukrem. Robi się je od ręki, bez użycia miksera i bez zbędnego bałaganu w kuchni. Do suchych
cool and mintyNajlepszy przepis na pyszny, orzeźwiający, aksamitny sernik bez pieczenia, czyli sernik na zimno z serków homogenizowanych (serki homo) jest ten, który przygotowywała zawsze moja mama. Tym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWprawdzie Święta dopiero za trzy tygodnie , ale skoro naszła mnie dziś ochota na drożdżowca to pomyślałam ,że wejdę już troszkę w klimat Wielkiej Nocy i sporządzę
Malinowa KawiarenkaDo Świąt Wielkanocnych, co prawda jeszcze daleko, ale jaki jest sens dawać przepis na chwilę przed świętami. Każdy planuje potrawy i wypieki z wyprzedzeniem, więc może
mojewypiekiinietylkodobrobyt, siłę oraz mądrość. Dlatego też wykorzystując je w świątecznych wypiekach zapewniamy sobie pakiet dobra na cały rok- począwszy już od Nowego Roku, kolejno przez Święta Trzech Króli i Wielkanoc, aż po Boże Narodzenie! Tak więc moi drodzy, nie pozostaje Wam nic innego jak upiec, zjeść jeden kawałek tego bakaliowego wypieku, a potem cieszyć się szczęściem, zdrowiem i bogactwem! Kuszące(...)jest na tyle zwarty, że kompletnie nie rozwala się przy krojeniu, a jakby zabrakło Wam w domu noża do krojenia, to #beko ma dla Was rozwiązanie- jak sprytnie pokroić ciasto (film-klik) 😉 Keksówka o wymiarach 21x12 cm: * bakalie- 400 g: - migdały łuskane- 100 g - orzechy włoskie- 100 g - suszona morela- 70 g - suszona śliwka- 70 g - suszona żurawina
Kraina Miodem PłynącaWielkanoc to wyjątkowy czas. Na stole goszczą wtedy potrawy, które przygotowujemy czasem tylko raz do roku, np. paschę czy mazurek. Jestem zdania, że nigdy nie powinno zabraknąć czegoś drobnego, czegoś kto każdy w każdej chwili może wziąć do rąk i schrupać :) Te ciasteczka nadają się do tego doskonale! Kruchutkie, dwukolorowe w kształcie jajeczek w smaku podobne do ciastek(...)Spirali . By ułatwić Wam pracę, sposób składania ciasta w „piramidkę” pokazałam na zdjęciach. Mam nadzieję, że Was zainspiruję. Polecam! Składniki: (na ok. 50 sztuk) Ciasto jasne: 125 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 1 małe jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ciasto ciemne: składniki jak wyżej + poniższe
Nastoletnie Wypiekaniejuż po miału testujemy co będziemy robić na Wielkanoc...zaczeliśmy od baby drożdżowej:) Przepis już w tym tygodniu...a teraz krok po kroku:) Jeżeli chcesz upiec tą babkę...bądź z nami...śledź nasz blog...przepis w tym tygodniu:) Na początek wsypujemy makę do miski... Rozkruszamy drożdże, dodajemy mleko i cukier...odstawiamy do wyrośnięcia... W tym czasie ubijamy żółtka(...)cukrem... Rozpuszczamy masełko... Do maki dodajemy ubite jajka, rozczyn i ścieramy skórkę cytryny.... Zarabiamy ciasta na koniec dodając rozpuszczone masło... Czekamy aż wyrośnie... I pieczemy
Anioły w kuchniTak jak Wam ostatnio pisałam, na egzamin musiałam przygotować dwa rodzaje pieczywa: jasne i ciemne. Oba na zakwasie, albo przynajmniej na jakimś starterze. I muszę przyznać
Pożeraczka, czyli raz adobrze