świętej Łucji”), którymi Szwedzi dzielą się ze swoimi bliskimi. Bułeczki Lussekatter pieczone są od pierwszego dnia adwentu, czyli właśnie od dnia 13 grudnia i spożywane, aż do Świąt Bożego Narodzenia. Głównym składnikiem tych tradycyjnych, szwedzkich bułeczek jest najdroższa przyprawa świata, czyli szafran . Do poniższego przepisu używany jest, aż 1 g szafranu. Nie miałam tyle, więc dałam(...)cukier. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Następnie wsypać część mąki, wymieszać łyżką. Wsypać resztę, wymieszać, a gdy łyżką będzie już ciężko zacząć wyrabiać rękoma. Wyrabiać około 10-15 minut. Ciasto ma być elastyczne i odrywać się od miski i rąk. Można pod koniec wyrabiania dodać odrobinę mąki (nie za dużo, gdyż więcej mąki spowoduje, że bułeczki będą twarde). Miseczkę przykryć
Moja DelicjaŚwięta Bożego Narodzenia to najmilsze i najbardziej oczekiwane ze wszystkich dni w roku. Ważna jest w nich tradycja, niezmienność, wspomnienia z dzieciństwa, zapamiętane zapachy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstrony. Ciasto pocięte, powywijane na wszystkie strony :) Bardzo przyjemnie się je robiło. Tym bardziej, że ciekawa byłam efektu końcowego. Myślę, że może robić za następcę klasycznego ciasta z makiem na święta Bożego Narodzenia ;) Składniki: 1/2 kg mąki 2 jajka 70 gramów cukru 1 szklanka mleka + 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta z wierzchu 30 gramów margaryny
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWitajcie :) Dzisiaj propozycja naszego ulubionego "śmietanowca". Wspaniałe ciasto, które od lat pieczemy i nadal nie mamy dość hihi. Fajna propozycja na niedzielne ciasto lub zbliżające się święta. Bardzo proste w przygotowaniu i nie zajmujące mnóstwa czasu. Szybkie, łatwe czyli idealne dla zapracowanych. Powinniście je wypróbować ! Oto śmietanowiec : Ciasto śmietanowe. Smakuje jak puszysty serniczek :) Składniki : 3 duże śmietany
vegetanieŚwięta już tuż tuż. Dlatego dziś chciałabym przypomnieć Wam 6 pysznych przepisów na świąteczne ciasta . Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na świąteczny stół. Ale zanim przypomnę
Słodkie okruszkiczas :) Zabieramy się za przygotowanie ciasta długo dojrzewającego na najlepsze świąteczne wypieki - pierniczki i piernik staropolski. Ja w tym roku ograniczę się do pierniczków, które podczas ostatnich świąt zrobiły prawdziwą furorę. Ciasto przygotowujemy wg przepisów znajdujących się w linkach poniżej, przekładamy do naczynia szklanego, kamionkowego bądź emaliowanego, owijamy lnianą ściereczką lub ponakłuwaną folią spożywczą – powinno oddychać. Odstawiamy na kilka
Domowa Cookierenka AgiMakowiec to ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Zazwyczaj gości u mnie tradycyjna strucla makowa i taką właśnie formę tego wypieku chciałabym Wam przedstawić
Smakołyki Berenikireceptur, proszą mnie o przepis na te ciasto do uszek po uprzednim ich spróbowaniu, musi to coś znaczyć :) Polecam koniecznie na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnym barszczem z pieczonych buraków ! Składniki na ciasto do uszek: (około 60-70 małych uszek) 300 g mąki pszennej 30 g masła 200 ml wrzątku 1/3 płaskiej łyżeczki soli Składniki
Moja DelicjaPomysł na to ciasto przyszedł mi do głowy przed świętami, kiedy zostało mi sporo śliwek suszonych. Niestety przed świętami nie zdążyłam wykonać mojego pomysłu, więc zrobiłam ciasto na sylwestra. Jestem zadowolona z efektu końcowego, ponieważ ciasto smakowało całej rodzinie. Zmieniłabym tylko wielkość blachy, ponieważ piekłam w formie 21x21 i ciasto wyszło za wysokie, więc polecam trochę większą blachę
talerz przyjemnościTen świąteczny piernik z kremem czekoladowym piekę od bardzo dawna naprzemiennie ze świątecznym ciastem marchewkowym , zawsze z domowymi powidłami śliwkowymi, które nadają ciastu wilgotności, charakteru i
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejny sernik przed świętami do wypróbowania. To klasyczny sernik rosa, gdyż na wierzchu na piance pojawiają się po upieczeniu malutkie złote kropelki rosy. Sernik jest
Bernika - moj kulinarny pamietnikNiektórym ciasta przejadły się przez święta, ale nie wszystkim ;) Ci, którzy oszczędzali się, pewnie z chęcią wpadną do mnie na kawałek pachnącego i smacznego sernika z pierniczkami. Są chętni? ;) Ciasto jest kolejną propozycją z jednej z książek siostry Anastazji. Jeśli ktoś szuka oryginalnych przepisów, to polecam te książki, gdyż
Codzienna kuchnia niecodziennabloga, i do tej listy na bieżąco. Smacznego! Żeby przenieść się do dowolnego przepisu – klikamy jego tytuł. Zdjęcia powiększają się dopiero w poszczególnych postach. Miłego gotowania i wesołych świąt! Zapisz Świąteczne krajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Bigos mojego Taty Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Barszcz wigilijny na domowym(...)minute Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami Tort kawowo-bezowy. Bez glutenu, bez pieczenia Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta
Karo in the KitchenJuż wiecie co będziecie robić na Święta ??? Ja już prawie, ciasta wybrał mąż, sałatkę ja, jeszcze muszę tylko tort poszukać, bo mój mąż nie dość, że imieniny ma w Wigilię, to jeszcze i urodzimy. Podwójne święto i w tym roku torcik mu jakiś wykonam :-). Teraz o propozycji na obiad, sznycle z indyka z farszem: oliwki, mozzarella i świeże
kruche babeczkistrony nie było takim dobrym pomysłem...? Ale dumna z siebie jestem - sypialnia lśni! Jutro jeszcze tylko łazienka i pokój z choinką, i mogę czekać na Święta.Na osłodę mam wyjątkowo pyszne ciasto. Makową panienkę zobaczyłam u Pomidorowej Ani już dość dawno temu, i od razu zapisałam przepis do zrobienia. Ale jakoś tak... Święta minęły(...)nich do maku niekoniecznie mnie ciągnie... Przepis więc czekał i czekał, aż się doczekał. Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane - ubić białka z cukrem, dodać żółtka, a potem sypkie składniki, delikatnie wymieszać łyżką i upiec. Krem to typowy krem budyniowo-maślany - trzeba pamiętać, żeby i budyń, i masło, miały tę samą temperaturę, najlepiej pokojową. Wtedy wszystko ładnie się połączy na idealnie
Pożeraczka, czyli raz adobrze